CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 38/2001 Sb. Vyhláška o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy 2. Výběr simulantů potravin

2. Výběr simulantů potravin

38/2001 Sb. Vyhláška o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy

2. Výběr simulantů potravin

2.1 Výrobky přicházející do styku se všemi druhy potravin

Zkoušky migrace se provedou s použitím níže uvedených simulantů potravin, přičemž se vyberou ty, které jsou považovány za nejpřísnější při zkušebních podmínkách uvedených v kapitole II. Pro každý simulant potravin se musí vzít vždy nový vzorek materiálu nebo výrobku z plastu.

2.1.1 3 % (hmotnost/objem) vodný roztok kyseliny octové

2.1.2 10 % (V/V) vodný roztok ethanolu

2.1.3 rektifikovaný olivový olej ("referenční simulant D")

Referenční simulant D, uvedený v bodě 2.1.3 může být nahrazen "jinými tukovými simulanty potravin", nazývané "simulanty D", a to:

2.1.3.1 syntetickou směsí triglyceridů

2.1.3.2 slunečnicovým olejem

2.1.3.3 kukuřičným olejem

Tyto simulanty D musí mít odpovídající specifikaci a čistotu. Charakteristiky těchto "jiných tukových simulantů" jsou uvedeny v odstavci 2.1.4.

Jestliže je při použití kteréhokoliv z výše uvedených jiných simulantů potravin zjištěno překročení migračního limitu, je pro posouzení nedodržení limitu povinné, pokud je to technicky možné, potvrdit výsledek zkouškou za použití referenčního simulantu D, tj. rektifikovaného olivového oleje. Pokud toto kontrolní stanovení není technicky proveditelné a zjištěná hodnota migrace materiálu nebo výrobku překračuje migrační limit, výrobek je považován za nevyhovující požadavkům § 10 vyhlášky.

2.1.4 Specifikace a požadavky na čistotu "tukových simulantů D"

2.1.4.1 Charakteristika rektifikovaného olivového oleje:

Jodové číslo (podle Wijse) 80 až88,

Index lomu při 25 °C = 1,4665 až 1,4679,

Kyselost (vyjádřená v % kyseliny olejové) = nejvýše 0,5 %,

Peroxidové číslo (vyjádřené v miliekvivalentech kyslíku na kg oleje) = nejvýše 10.

2.1.4.2 Složení směsi syntetických triglyceridů

Rozdělení mastných kyselin

Počet atomů C zbytku mastných kyselin 6 8 10 12 14 16 18 ostatní

Plocha píku v GLC chromatogramu [%] -1 6-9 8-11 45-52 12-15 8-10 8-12 ≤1

Čistota

Obsah monoglyceridů (enzymaticky) ≤ 0,2 %

Obsah diglyceridů (enzymaticky) ≤ 2,0 %

Nezmýdelnitelné látky ≤ 0,2 %

Jodové číslo (podle Wijse) ≤ 0,1 %

Číslo kyselosti ≤ 0,1 %

Obsah vody (metoda podle K. Fischera) ≤ 0,1 %

Bod tání 28 ± 2°C

Charakteristické absorpční spektrum (tloušťka vrstvy: d = 1 cm, referenční látka: voda při 35 °C)

Vlnová délka (nm) 290 310 330 350 370 390 430 470 510

Transmitance (%) -2 -15 -37 -64 -80 -88 -95 -97 -98

Minimálně 10 % transmitance při 310 nm (kyveta 1 cm, referenční látka: voda při 35 °C).

2.1.4.3 Charakteristika slunečnicového oleje

Jodové číslo (podle Wijse) 120 až 145

Index lomu při 20 °C 1,474až 1,476

Číslo zmýdelnění 188 až 193

Relativní hustota při 20 °C 0,918 až 0,925

Nezmýdelnitelné složky 0,5 % až 1,5 %

2.2. Výrobky přicházející do styku s určitými typy potravin

Tento případ se týká pouze následujících situací:

2.2.1 výrobek je již ve styku se známou potravinou

2.2.2 výrobek je doprovázen v souladu s požadavky uvedenými v § 8, odstavec (1) písm. b) vyhlášky specifickým údajem, se kterými druhy potravin uvedenými v tabulce 1 smí nebo nesmí přijít do styku, např. "pouze pro vodné potraviny".

2.2.3 výrobek je doprovázen zvláštním údajem v souladu s § 8, odstavec (1) písm. b) této vyhlášky uvádějícím, pro kterou potravinu nebo skupinu potravin, uvedenou v tabulce 3, smí nebo nesmí použit.

Toto použití lez vyjádřit následujícími způsoby:

2.2.3.1 na úrovni obchodní činnosti, s výjimkou prodeje spotřebiteli - použitím "referenčního čísla" nebo "popisu" potravin, uvedených v tabulce 3

2.2.3.2 na úrovni prodeje spotřebiteli - použitím údaje, který bude odkazovat na několik potravin či skupiny potravin. Přednost je dána příkladům, kterým spotřebitel snadno porozumí.

V případě situací uvedených v odstavcích 2.2.1 až 2.2.3 se migrační zkoušky provedou následovně:

- v situaci uvedené v bodě 2.2.2 se výrobky zkouší za použití simulantů potravin uvedených jako příklady v tabulce 2

- pro situace uvedené v bodech 2.2.1 a 2.2.3 se použití simulanty potravin podle tabulky 3.

V případech, kdy potravina nebo skupiny potravin nejsou zahrnuty v seznamu uvedeném v tabulce 3, se vybere položka z tabulky 2, která nejblíže odpovídá potravině, potravinám či skupině potravin, se kterými zkoušený výrobek je či má být ve styku.

Jestliže materiál nebo výrobek má přicházet do styku s více než jedou potravinou či více jak jednou skupinou potravin a tyto mají různé redukční faktory, uvedené pro jednotlivé potraviny či skupiny potravin v tabulce č. 3, je nutné ke stanovení konečného výsledku zkoušky aplikovat pro každou potravinu příslušný redukční faktor. Jestliže jeden nebo více výsledků zjištěných tímto způsobem přesahuje migrační limit, pak výrobek je pro tuto potravinu nebo skupinu potravin nevyhovující.

TABULKA 2

Potravinové simulanty

+--------------------------------------------+--------------------------+

| Potraviny přicházející do styku | Simulant |

+--------------------------------------------+--------------------------+

| Pouze vodné potraviny | Simulant A |

+--------------------------------------------+--------------------------+

| Pouze kyselé potraviny | Simulant B |

+--------------------------------------------+--------------------------+

| Pouze alkoholické potraviny | Simulant C |

+--------------------------------------------+--------------------------+

| Pouze tukové potraviny | Simulant D |

+--------------------------------------------+--------------------------+

| Všechny vodné a kyselé potraviny | Simulant B |

+--------------------------------------------+--------------------------+

| Všechny alkoholické a vodné potraviny | Simulant C |

+--------------------------------------------+--------------------------+

| Všechny alkoholické a kyselé potraviny | Simulanty C a B |

+--------------------------------------------+--------------------------+

| Všechny tukové a vodné potraviny | Simulanty D a A |

+--------------------------------------------+--------------------------+

| Všechny tukové a kyselé potraviny | Simulanty D a B |

+--------------------------------------------+--------------------------+

| Všechny tukové a alkoholické a vodné | Simulanty D a C |

| potraviny | |

+--------------------------------------------+--------------------------+

| Všechny tukové a alkoholické a kyselé | Simulanty D, C a B |

| potraviny | |

+--------------------------------------------+--------------------------+

TABULKA 3

Vymezení simulantů používaných ke stanovení velikosti migrace složek z plastů a plastových výrobků pro jednotlivé potraviny nebo skupiny potravin

+-------------+---------------------------------------------+---------------------------------+

| | | Použité simulanty |

| Referenční | Popis potravin +-------+-------+-------+---------+

| číslo | | A | B | C | D |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 01 | Nápoje |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 01.01 | Nealkoholické nápoje nebo alkoholické | | | | |

| | nápoje s obsahem alkoholu nižším než | | | | |

| | 5 % V/V: | | | | |

| | Vody, jablečné mošty, ovocné a zeleninové | | | | |

| | šťávy, přírodní nebo koncentrované, mošty, | | | | |

| | ovocné nektary, limonády a minerální vody, | | | | |

| | sirupy, hořčinové nápoje, extrakty, káva, | | | | |

| | čaj, nápoje z čokolády, piva aj. | X(a) | X(a) | | |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 01.02 | Alkoholické nápoje s obsahem alkoholu | | | | |

| | rovném nebo vyšším než 5 % V/V: | | | | |

| | Nápoje uvedené v položce 01.01, ale o | | | | |

| | 5 % V/V: | | | | |

| | Vína, lihoviny a likéry | | X(*) | X(**) | |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 01.03 | Různé: nedenaturovaný etylalkohol | | X(*) | X(**) | |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 02 | Obiloviny, obilné výrobky, pečivo, sušenky, moučníky a jiné pekařské výrobky |

+-----------------------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 02.01 | Škroby | | | | |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 02.02 | Obiloviny, nezpracované, expandované | | | | |

| | (pufkované), ve vločkách (včetně pražené | | | | |

| | kukuřice, kukuřičných lupínků a | | | | |

| | podobných výrobků.) | | | | |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 02.03 | Obilná mouka a krupice | | | | |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 02.04 | Makarony, špagety a podobné výrobky | | | | |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 02.05 | Trvanlivé pečivo, sušenky, moučníky a | | | | |

| | jiné trvanlivé pekařské výrobky: | | | | |

| | A. S tukovými látkami na povrchu | | | | X/5 |

| | B. Ostatní | | | | |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 02.06 | Čerstvé pečivo, moučníky a jiné čerstvé | | | | |

| | pekařské výrobky: | | | | |

| | A. S tukovými látkami na povrchu | | | | X/5 |

| | B. Ostatní | X | | | |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| |

+-------------+-------------------------------------------------------------------------------+

| 03 | Čokoláda, cukr a výrobky z nich |

| | Cukrářské výrobky, cukrovinky |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 03.01 | Čokoláda, výrobky polévané čokoládou, | | | | |

| | náhražky čokolády, výrobky polévané | | | | |

| | náhražkami | | | | X/5 |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 03.02 | Cukrářské výrobky, cukrovinky: | | | | |

| | A. V pevné formě: | | | | |

| | I. S tukovými látkami na povrchu | | | | X/5 |

| | II. Ostatní | | | | |

| | B. V pastovité formě: | | | | |

| | I. S tukovými látkami na povrchu | | | | X/3 |

| | II. S vyšším obsahem vlhkosti | X | | | |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 03.03 | Cukr a výrobky z cukru: | | | | |

| | A. V pevné formě | | | | |

| | B. Med a podobné výrobky | X | | | |

| | C. Melasy a cukerné sirupy | X | | | |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| |

+-------------+-------------------------------------------------------------------------------+

| 04 | Ovoce, zelenina a výrobky z nich |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 04.01 | Celé plody ovoce, čerstvé nebo chlazené | | | | |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 04.02 | Zpracované ovoce: | | | | |

| | A. Sušené nebo dehydratované ovoce, celé | | | | |

| | nebo ve formě moučky nebo prášku | | | | |

| | B. Ovoce ve formě kousků ovocných | | | | |

| | plodů, pyré, protlaku nebo pasty | | | | |

| | C. Ovoce konzervované (džemy a obdobné | X(a) | X(a) | | |

| | výrobky - celé plody nebo kousky | | | | |

| | plodů, nebo ve formě moučky nebo | | | | |

| | prášku, konzervované v tekutém nálevu): | X(a) | X(a) | | |

| | I. Ve vodném nálevu | X(a) | X(a) | | X |

| | II. V olejovém nálevu | | | | |

| | III. V alkoholovém nálevu | | X(*) | X | |

| | (≥ 5 % V/V) | | | | |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 04.03 | Ořechy (burské oříšky, kaštany, mandle, | | | | |

| | lískové ořechy, vlašské ořechy, piniová | | | | |

| | jádra a další): | | | | |

| | A. Loupané, sušené | | | | |

| | B. Loupané a pražené | | | | X/5(**) |

| | C. Ve formě pasty nebo krému | X | | | X/3(**) |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 04.04 | Celá zelenina, čerstvá nebo chlazená | | | | |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 04.05 | Zpracovaná zelenina | | | | |

| | A. Sušená nebo dehydrovaná zelenina, celá | | | | |

| | nebo ve formě moučky nebo prášku | | | | |

| | B. Zelenina krájená, ve formě protlaku | X(a) | X(a) | | |

| | C. Konzervovaná zelenina: | | | | |

| | I. Ve vodném nálevu | X(a) | X(a) | | |

| | II. V olejovém nálevu | X(a) | X(a) | | X |

| | III. V alkoholovém nálevu | | | | |

| | (≥ 5 % V/V) | | X(*) | X | |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 05 | Tuky a oleje |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 05.01 | Živočišné a rostlinné tuky a oleje, | | | | |

| | přírodní nebo zpracované (včetně kakaového | | | | |

| | másla, vepřového sádla, přepouštěného | | | | |

| | másla) | | | | X |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 05.02 | Margarin, máslo a jiné tuky a oleje | | | | |

| | vyrobené z vodných emulzí v oleji | | | | X/2 |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 06 | Živočišné produkty a vejce |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 06.01 | Ryby | | | | |

| | A. Čerstvé, chlazené, solené, uzené | X | | | X/3(*) |

| | B. Ve formě pasty | X | | | X/3(*) |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 06.02 | Korýši a měkkýši (včetně ústřic, slávek | | | | |

| | jedlých, hlemýžďů), bez přirozené ochrany | | | | |

| | svými ulitami, krunýři nebo schránkami | X | | | |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 06.03 | Maso ze všech zoologických druhů (včetně | | | | |

| | drůbeže a zvěřiny) | | | | |

| | A. Čerstvé, chlazené, solené, uzené | X | | | X/4 |

| | B. Ve formě pasty nebo krémů | X | | | X/4 |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 06.04 | Zpracované masné výrobky (šunka, salám, | | | | |

| | slanina a jiné výrobky) | X | | | X/4 |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 06.05 | Masné a rybí konzervy a polokonzervy: | | | | |

| | I. Ve vodném nálevu | X(a) | X(a) | | |

| | II. V olejovém nálevu | X(a) | X(a) | | X |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 06.06 | Vejce bez skořápky | | | | |

| | A. V prášku nebo sušené | | | | |

| | B. Ostatní | X | | | |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 06.07 | Vaječné žloutky: | | | | |

| | A. Tekuté | X | | | |

| | B. V prášku nebo mražené | | | | |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 06.08 | Sušený vaječný bílek | | | | |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| |

+-------------+-------------------------------------------------------------------------------+

| 07 | Mléčné výrobky |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 07.01 | Mléko: | | | | |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| | A. Plnotučné | | | | X(b) |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| | B. Zahuštěné | | | | X(b) |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| | C. Odtučněné | | | | X(b) |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| | D. Sušené | | | | |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 07.02 | Kysané mléko, jako je jogurt, | | X | | X(b) |

| | podmáslí a podobné výrobky | | | | |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 07.03 | Smetana a kysaná smetana | | X(a) | | X(b) |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 07.04 | Sýry: | | | | |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| | A. Bloky, s nepoživatelnou kůrou | | | | |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| | B. Všechny ostatní | X(a) | X(a) | | X/3 *) |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 07.05 | Syřidla: | | | | |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| | A. V tekuté nebo viskózní formě | X(a) | X(a) | | |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| | B. V prášku nebo sušené | | | | |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| |

+-------------+-------------------------------------------------------------------------------+

| 08 | Různé výrobky |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 08.01 | Ocet | | X | | |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 08.02 | Smažené a pečené poživatiny: | | | | |

| | A. Smažené brambory, koblihy, taštičky | | | | |

| | s masovou nebo ovocnou náplní | | | | X/5 |

| | a podobné výrobky | | | | X/4 |

| | B. Výrobky živočišného původů | | | | |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 08.03 | Přípravky pro polévky, vývary, v tekuté, | | | | |

| | pevné nebo práškové formě (výtažky, | | | | |

| | koncentráty); homogenizované směsi pro | | | | |

| | přípravu pokrmů, hotové pokrmy: | | | | |

| | A. V prášku nebo sušené: | | | | |

| | I. S tukovými látkami na povrchu | | | | X/5 |

| | II. Ostatní | | | | |

| | B. Tekuté nebo pastovité: | X(a) | X(a) | | X/3 |

| | I. S tukovými látkami na povrchu | X(a) | X(a) | | |

| | II. Ostatní | | | | |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 08.04 | Droždí a kypřící prostředky: | | | | |

| | A. Pastovité | X(a) | X(a) | | |

| | B. Sušené | | | | |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 08.05 | Jedlá sůl | | | | |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 08.06 | Omáčky | | | | |

| | A. Bez tukových látek na povrchu | X(a) | X(a) | | |

| | B. Majonéza, majonézové omáčky, salátové | | | | |

| | dresingy a jiné emulze oleje ve vodě | X(a) | X(a) | | X/3 |

| | C. Neemulgované omáčky obsahující olej | | | | |

| | a vodu | X(a) | X(a) | | X |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 08.07 | Hořčice (kromě hořčice v prášku uvedené | | | | |

| | v položce 08.17) | X(a) | X(a) | | X/3(*) |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 08.08 | Sendviče, toastový chléb a podobné výrobky, | | | | |

| | obsahující jakýkoli druh potraviny: | | | | X/5 |

| | A. S tukovými látkami na povrchu | | | | |

| | B. Ostatní | | | | |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 08.09 | Zmrzliny | X | | | |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 08.10 | Sušené potraviny: | | | | |

| | A. S tukovými látkami na povrchu | | | | X/5 |

| | B Ostatní | | | | |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 08.11 | Zmrazené nebo hluboce zmrazené potraviny | | | | |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 08.12 | Koncentrované výtažky s obsahem alkoholu | | | | |

| | rovným nebo přesahujícím 5 % V/V | | X(**) | X | |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 08.13 | Kakao: | | | | |

| | A. Kakaový prášek | | | | X/5(*) |

| | B. Kakaová hmota | | | | X/3(*) |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 08.14 | Káva, pražená nebo nepražená, bez kofeinu | | | | |

| | nebo rozpustná, náhrada kávy, granulované | | | | |

| | nebo v prášku | | | | |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 08.15 | Kapalné kávové výtažky | X | | | |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 08.16 | Aromatické a jiné byliny: | | | | |

| | heřmánek, sléz, máta, čaj, lipový květ | | | | |

| | a jiné | | | | |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

| 08.17 | Koření a ochucovací přípravky celé nebo | | | | |

| | v prášku v přírodním stavu: | | | | |

| | skořice, hřebíček, hořčice v prášku, pepř, | | | | |

| | vanilka, šafrán a jiné | | | | |

+-------------+---------------------------------------------+-------+-------+-------+---------+

Poznámka:

(*) Jestliže lze vhodnou zkouškou prokázat, že nedojde ke styku mezi tukem a plastem, lze od zkoušky se simulantem D upustit.

(**) Tato zkouška se provede pouze tehdy, pokud je hodnota pH 4,5 nebo nižší.

2.3 Pravidla pro aplikaci tabulky 3 při provádění migračních zkoušek

2.3.1 Pro každou látku nebo skupinu látek se používá pouze ten simulant (či simulanty), který je označen "X". Pro každý simulant se používá vždy nový vzorek výrobku. Pokud není "X" uvedeno, není vyžadována pro dotyčnou skupinu nebo podskupinu potravin migrační zkouška.

2.3.2 Následuje-li za písmenem "X" lomítko a číslice, dělí se výsledek zkoušky migrace uvedenou číslicí. V případě určitých typů tukových potravin je tato konvenční číslice, tzv. "redukční faktor simulantu D" (DRF), používána k zohlednění větší vyluhovací schopnosti simulantu v porovnání s potravinou.

2.3.3 Je-li za "X" uvedeno v závorce písmeno "a", používá se pouze jeden z uvedených simulantů a to podle následujících pravidel:

2.3.3.1 - je-li hodnota pH potraviny větší než 4,5, používá se simulant A

2.3.3.2 - je-li hodnota pH potraviny 4,5 nebo menší, používá se simulant B.

2.3.4 Pokud za písmenem "X" následuje v závorkách písmeno (b), vykoná se uvedená zkouška s ethanolem 50 % (V/V).

2.3.5 Je-li potravina uvedena pod specifickým i pod obecným názvem, používá se pouze simulant (y) uvedený (é) u specifického názvu.