CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 38/2001 Sb. Vyhláška o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy 1. Úvod

1. Úvod

38/2001 Sb. Vyhláška o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy

1. Úvod

1.1 Vzhledem k tomu, že při zkoušení materiálů nebo výrobků určených pro styk s potravinami není vždy možné použít přímo potraviny, zavádějí se simulanty potravin. Simulanty potravin jsou konvečně klasifikovány podle charakteristik jednoho nebo více druhů potravin. Druhy potravin a příslušné simulanty potravin, které mají být použity, jsou uvedeny v tabulce 1.

1.2 V praxi se vyskytují rovněž různé směsi druhů potravin, například tukové a vodné potraviny. Tyto směsi potravin, doprovázené výčtem simulantů potravin, které mají být vybrány a použity pro provedení migračních zkoušek, jsou popsány v tabulce 2.

TABULKA 1

Druhy potravin a simulantů potravin

+---------------------+--------------------------+------------------------------+--------------+

| Druh potraviny | Konvenční klasifikace | Simulant potravin | Zkratka |

+---------------------+--------------------------+------------------------------+--------------+

| Vodné potraviny | Potraviny se zkouší za | Destilovaná voda nebo voda | Simulant A |

| (tj. vodné | použití simulantu A | odpovídající kvality | |

| potraviny mající | podle kapitoly II | | |

| pH > 4,5) | | | |

+---------------------+--------------------------+------------------------------+--------------+

| Kyselé potraviny | Potraviny se zkouší za | Kyselina octová 3 % | Simulant B |

| (tj. vodné | použití simulantu B | (hmotnost/objem) | |

| potraviny mající | podle kapitoly II | | |

| pH ≤ 4,5) | | | |

+---------------------+--------------------------+------------------------------+--------------+

| Alkoholické | Potraviny se zkouší za | Ethanol 10 % (V/V) | Simulant C |

| potraviny | použití simulantu C | Tato koncentrace musí být | |

| | podle kapitoly II | upravena podle skutečné | |

| | | koncentrace alkoholu | |

| | | v potravině, jestliže | |

| | | překročí 10 % (V/V) | |

+---------------------+--------------------------+------------------------------+--------------+

| Tukové potraviny | Potraviny se zkouší za | Rektifikovaný olivový olej | Simulant D |

| | použití simulantu D | nebo jiný tukový potravinový | |

| | podle kapitoly II | simulant | |

+---------------------+--------------------------+------------------------------+--------------+

| Suché potraviny | | Žádný | Žádná |

+---------------------+--------------------------+------------------------------+--------------+