CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 34/2010 Sb.m.s. Sdělení Ministerstva zahraničních věcí o sjednání Dohody o účasti České republiky, Estonské republiky, Kyperské republiky, Lotyšské republiky, Litevské republiky, Maďarské republiky, Republiky Malta, Polské republiky, Republiky Slovinsko a Slovenské republiky v Evropském hospodářském prostoru XII. Potraviny

XII. Potraviny

34/2010 Sb.m.s. Sdělení Ministerstva zahraničních věcí o sjednání Dohody o účasti České republiky, Estonské republiky, Kyperské republiky, Lotyšské republiky, Litevské republiky, Maďarské republiky, Republiky Malta, Polské republiky, Republiky Slovinsko a Slovenské republiky v Evropském hospodářském prostoru

XII. Potraviny

Komise ES jmenuje z vysoce kvalifikovaných vědeckých osob ze států ESVO alespoň jednu osobu, která bude přítomna ve vědeckém výboru pro potraviny a která tam bude oprávněna vyjadřovat své názory. Její stanovisko se zaznamená odděleně.

Komise ES ji včas informuje o dni schůze výboru a poskytne příslušnou dokumentaci.

Uváděné akty

1. 362 L 2645: směrnice Rady ze dne 23. října 1962 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se barviv povolených pro použití v potravinách určených k lidské spotřebě (Úř. věst. L 115, 11. 11. 1962, s. 2645/62), ve znění:

- 365 L 0469: směrnice Rady 65/469/EHS ze dne 25. října 1965 (Úř. věst. 178, 26. 10. 1965, s. 2593/65),

- 367 L 0653: směrnice Rady 67/653/EHS ze dne 24. října 1967 (Úř. věst. 263, 30. 10. 1967, s. 4),

- 368 L 0419: směrnice Rady 68/419/EHS ze dne 20. prosince 1968 (Úř. věst. L 309, 24. 12. 1968, s. 24),

- 370 L 0358: směrnice Rady 70/358/EHS ze dne 13. července 1970 (Úř. věst. L 157, 18. 7. 1970, s. 36),

- 1 72 B: Aktu o podmínkách přistoupení a o úpravách smluv - přistoupení Dánského království, Irska a Spojeného království Velké Británie a Severního Irska k Evropským společenstvím (Úř. věst. L 73, 27. 3. 1972, s. 120),

- 376 L 0399: směrnice Rady 76/399/EHS ze dne 6. dubna 1976 (Úř. věst. L 108, 26. 4. 1976, s. 19),

- 378 L 0144: směrnice Rady 78/144/EHS ze dne 30. ledna 1978 (Úř. věst. L 44, 15. 2. 1978, s. 20),

- 1 79 H: Aktu o podmínkách přistoupení a o úpravách smluv - přistoupení Řecké republiky k Evropským společenstvím (Úř. věst. L 291, 19. 11. 1979, s. 110),

- 381 L 0020: směrnice Rady 81/20/EHS ze dne 20. ledna 1981 (Úř. věst. L 43, 14. 2. 1981, s. 11),

- 385 L 0007: směrnice Rady 85/7/EHS ze dne 19. prosince 1984 (Úř. věst. L 2, 3. 1. 1985, s. 22),

- 1 85 I: Aktu o podmínkách přistoupení a o úpravách smluv - přistoupení Španělského království a Portugalské republiky k Evropským společenstvím (Úř. věst. L 302, 15. 11. 1985, s. 214).

2. 364 L 0054: směrnice Rady 64/54/EHS ze dne 5. listopadu 1963 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se konzervantů povolených pro použití v potravinách určených k lidské spotřebě (Úř. věst. L 12, 27. 1. 1964, s. 161/64), ve znění:

- 371 L 0160: směrnice Rady 71/160/EHS ze dne 30. března 1971 (Úř. věst. L 87, 17. 4. 1971, s. 12),

- 1 72 B: Aktu o podmínkách přistoupení a o úpravách smluv - přistoupení Dánského království, Irska a Spojeného království Velké Británie a Severního Irska k Evropským společenstvím (Úř. věst. L 73, 27. 3. 1972, s. 121),

- 372 L 0444: směrnice Rady 72/444/EHS ze dne 26. prosince 1972 (Úř. věst. L 298, 31. 12. 1972, s. 48),

- 374 L 0062: směrnice Rady 74/62/EHS ze dne 17. prosince 1973 (Úř. věst. L 38, 11. 2. 1974, s. 29),

- 374 L 0394: směrnice Rady 74/394/EHS ze dne 22. července 1974 (Úř. věst. L 208, 30. 7. 1974, s. 25),

- 376 L 0462: směrnice Rady 76/462/EHS ze dne 4. května 1976 (Úř. věst. L 126, 14. 5. 1976, s. 31),

- 1 79 H: Aktu o podmínkách přistoupení a o úpravách smluv - přistoupení Řecké republiky k Evropským společenstvím (Úř. věst. L 291, 19. 11. 1979, s. 110),

- 381 L 0214: směrnice Rady 81/214/EHS ze dne 16. března 1981 (Úř. věst. L 101, 11. 4. 1981, s. 10),

- 383 L 0636: směrnice Rady 83/636/EHS ze dne 13. prosince 1983 (Úř. věst. L 357, 21. 12. 1983, s. 40),

- 384 L 0458: směrnice Rady 84/458/EHS ze dne 18. září 1984 (Úř. věst. L 256, 26. 9. 1984, s. 19),

- 385 L 0007: směrnice Rady 85/7/EHS ze dne 19. prosince 1984 (Úř. věst. L 2, 3. 1. 1985, s. 22),

- 1 85 I: Aktu o podmínkách přistoupení a o úpravách smluv - přistoupení Španělského království a Portugalské republiky k Evropským společenstvím (Úř. věst. L 302, 15. 11. 1985, s. 215),

- 385 L 0585: směrnice Rady 85/585/EHS ze dne 20. prosince 1985 (Úř. věst. L 372, 31. 12. 1985, s. 43).

3. 365 L 0066: směrnice Rady 65/66/EHS ze dne 26. ledna 1965, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu konzervantů povolených pro použití v potravinách určených k lidské spotřebě (Úř. věst. L 22, 9. 2. 1965, s. 373/65), ve znění:

- 367 L 0428: směrnice Rady 67/428/EHS ze dne 27. června 1967 (Úř. věst. 148, 11. 7 . 1967, s. 10),

- 376 L 0463: směrnice Rady 76/463/EHS ze dne 4. května 1976 (Úř. věst. L 126, 14. 5. 1976, s. 33),

- 386 L 0604: směrnice Rady 86/604/EHS ze dne 8. prosince 1986 (Úř. věst. L 352, 13. 12. 1986, s. 45).

4. 367 L 0427: směrnice Rady 67/427/EHS ze dne 27. června 1967 o použití určitých konzervantů pro ošetření povrchu citrusových plodů a o kontrolních opatřeních pro kvalitativní a kvantitativní analýzu konzervantů v citrusových plodech a na jejich povrchu (Úř. věst. L 148, 11. 7. 1967, s. 1).

5. 370 L 0357: směrnici Rady 70/357/EHS ze dne 13. července 1970 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se antioxidantů povolených pro použití v potravinách určených k lidské spotřebě (Úř. věst. L 157, 18. 7. 1970, s. 31), ve znění:

- 1 72 B: Aktu o podmínkách přistoupení a o úpravách smluv - přistoupení Dánského království, Irska a Spojeného království Velké Británie a Severního Irska k Evropským společenstvím (Úř. věst. L 73, 27. 3. 1972, s. 121),

- 378 L 0143: směrnice Rady 78/143/EHS ze dne 30. ledna 1978 (Úř. věst. L 44, 15. 2. 1978, s. 18),

- 1 79 H: Aktu o podmínkách přistoupení a o úpravách smluv - přistoupení Řecké republiky k Evropským společenstvím (Úř. věst. L 291, 19. 11. 1979, s. 110),

- 381 L 0962: směrnice Rady 81/962/EHS ze dne 24. listopadu 1981 (Úř. věst. L 354, 9. 12. 1981, s. 22),

- 385 L 0007: směrnice Rady 85/7/EHS ze dne 19. prosince 1984 (Úř. věst. L 2, 3. 1. 1985, s. 22),

- 1 85 I: Aktu o podmínkách přistoupení a o úpravách smluv - přistoupení Španělského království a Portugalské republiky k Evropským společenstvím (Úř. věst. L 302, 15. 11. 1985, s. 215),

- 387 L 0055: směrnice Rady 87/55/EHS ze dne 18. prosince 1986 (Úř. věst. L 24, 27. 1. 1987, s. 41).

6. 373 L 0241: směrnice Rady 73/241/EHS ze dne 11. prosince 1973 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se některých cukrů určených k lidské spotřebě (Úř. věst. L 228, 16. 8. 1973, s. 23), ve znění:

- 374 L 0411: směrnice Rady 74/411/EHS ze dne 1. srpna 1974 (Úř. věst. L 221, 12. 8. 1974, s. 17),

- 374 L 0644: směrnice Rady 74/644/EHS ze dne 19. prosince 1974 (Úř. věst. L 349, 28. 12.1974, s. 63),

- 375 L 0155: směrnice Rady 75/155/EHS ze dne 4. března 1975 (Úř. věst. L 64, 11. 3. 1975, s. 21),

- 376 L 0628: směrnice Komise 76/628/EHS ze dne 20. července 1976 (Úř. věst. L 223, 16. 8. 1976, s. 1),

- 378 L 0609: směrnice Rady 78/609/EHS ze dne 29. června 1978 (Úř. věst. L 197, 22. 7. 1978, s. 10),

- 378 L 0842: směrnice Rady 78/842/EHS ze dne 10. října 1978 (Úř. věst. L 291, 17. 10. 1978, s. 15),

- 1 79 H: Aktu o podmínkách přistoupení a o úpravách smluv - přistoupení Řecké republiky k Evropským společenstvím (Úř. věst. L 291, 19. 11. 1979, s. 110),

- 380 L 0608: směrnice Rady 80/608/EHS ze dne 30. června 1980 (Úř. věst. L 170, 3. 7. 1980, s. 33),

- 385 L 0007: směrnice Rady 85/7/EHS ze dne 19. prosince 1984 (Úř. věst. L 2, 3. 1. 1985, s. 22),

- 1 85 I: Aktu o podmínkách přistoupení a o úpravách smluv - přistoupení Španělského království a Portugalské republiky k Evropským společenstvím (Úř. věst. L 302, 15. 11. 1985, s. 216),

- 389 L 0344: směrnice Rady 89/344/EHS ze dne 3. května 1989 (Úř. věst. L 142, 25. 5. 1989, s. 19).

7. 373 L 0473: směrnice Rady 73/437/EHS ze dne 11. prosince 1973 o sbližování právních předpisů členských států pro některé cukry určené pro lidskou spotřebu (Úř. věst. L 356, 27. 12. 1973, s. 71), ve znění:

- 1 79 H: Aktu o podmínkách přistoupení a o úpravách smluv - přistoupení Řecké republiky k Evropským společenstvím (Úř. věst. L 291, 19. 11. 1979, s. 110),

- 1 85 I: Aktu o podmínkách přistoupení a o úpravách smluv - přistoupení Španělského království a Portugalské republiky k Evropským společenstvím (Úř. věst. L 302, 15. 11. 1985, s. 216).

8. 374 L 0329: směrnice Rady 74/329/EHS ze dne 18. června 1974 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se emulgátorů, stabilizátorů, zahušťovadel a želírujících látek pro použití v potravinách (Úř. věst. L 189, 12. 7. 1974, s. 1), ve znění:

- 378 L 0612: směrnice Rady 78/612/EHS ze dne 29. června 1978 (Úř. věst. L 197, 22. 7. 1978, s. 22),

- 1 79 H: Aktu o podmínkách přistoupení a o úpravách smluv - přistoupení Řecké republiky k Evropským společenstvím (Úř. věst. L 291, 19. 11. 1979, s. 110),

- 380 L 0597: směrnice Rady 80/597/EHS ze dne 29. května 1980 (Úř. věst. L 155, 23. 6. 1980, s. 23),

- 385 L 0006: směrnice Rady 85/6/EHS ze dne 19. prosince 1984 (Úř. věst. L 2, 3. 1. 1985, s. 21),

- 385 L 0007: směrnice Rady 85/7/EHS ze dne 19. prosince 1984 (Úř. věst. L 2, 3. 1. 1985, s. 22),

- 1 85 I: Aktu o podmínkách přistoupení a o úpravách smluv - přistoupení Španělského království a Portugalské republiky k Evropským společenstvím (Úř. věst. L 302, 15. 11. 1985, s. 216),

- 386 L 0102: směrnice Rady 86/102/EHS ze dne 24. března 1986 (Úř. věst. L 88, 3. 4. 1986, s. 40),

- 389 L 0393: směrnice Rady 89/393/EHS ze dne 14. června 1989 (Úř. věst. L 186, 30. 6. 1989, s. 13).

9. 374 L 0409: směrnice Rady 74/409/EHS ze dne 22. července 1974 o harmonizaci právních předpisů členských států týkajících se medu (Úř. věst. L 221, 12. 8. 1984, s. 10), ve znění:

- 1 79 H: Aktu o podmínkách přistoupení a o úpravách smluv - přistoupení Řecké republiky k Evropským společenstvím (Úř. věst. L 291, 19. 11. 1979, s. 110),

- 1 85 I: Aktu o podmínkách přistoupení a o úpravách smluv - přistoupení Španělského království a Portugalské republiky k Evropským společenstvím (Úř. věst. L 302, 15. 11. 1985, s. 216).

10. 375 L 0726: směrnice Rady 75/726/EHS ze dne 17. listopadu 1975 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se ovocných šťáv a některých podobných výrobků (Úř. věst. L 311, 1. 12. 1975, s. 40), ve znění:

- 379 L 0168: směrnice Rady 79/168/EHS ze dne 5. února 1979 (Úř. věst. L 37, 13. 2. 1979, s. 27),

- 1 79 H: Aktu o podmínkách přistoupení a o úpravách smluv - přistoupení Řecké republiky k Evropským společenstvím (Úř. věst. L 291, 19. 11. 1979, s. 17),

- 381 L 0487: směrnice Rady 81/487/EHS ze dne 30. června 1981 (Úř. věst. L 189, 11. 7. 1981, s. 43),

- 1 85 I: Aktu o podmínkách přistoupení a o úpravách smluv - přistoupení Španělského království a Portugalské republiky k Evropským společenstvím (Úř. věst. L 302, 15. 11. 1985, s. 216 a 217),

- 389 L 0394: směrnice Rady 89/394/EHS ze dne 14. června 1989 (Úř. věst. L 186, 30. 6. 1989, s. 14).

Pro účely Dohody se směrnice upravuje takto:

V čl. 3 odst. 2 se doplňuje nové písmeno, které zní:

"f) 'Mošt' společně s jménem (ve švédštině) použitého ovoce, pro šťávy z ovocných plodů."

11. 376 L 0118: směrnice Rady 76/118/EHS ze dne 18. prosince 1975 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se určitých druhů zahuštěného a sušeného mléka určeného k lidské spotřebě (Úř. věst. L 24, 30. 1. 1976, s. 49), ve znění:

- 378 L 0630: směrnice Rady 78/630/EHS ze dne 19. června 1978 (Úř. věst. L 206, 29. 7. 1978, s. 12),

- 1 79 H: Aktu o podmínkách přistoupení a o úpravách smluv - přistoupení Řecké republiky k Evropským společenstvím (Úř. věst. L 291, 19. 11. 1979, s. 110),

- 383 L 0635: směrnice Rady 83/635/EHS ze dne 13. prosince 1983 (Úř. věst. L 357, 21. 12. 1983, s. 37),

- 1 85 I: Aktu o podmínkách přistoupení a o úpravách smluv - přistoupení Španělského království a Portugalské republiky k Evropským společenstvím (Úř. věst. L 302, 15. 11. 1985, s. 216 a 217).

Pro účely Dohody se směrnice upravuje takto:

V čl. 3 odst. 2 se písmeno c) nahrazuje tímto:

"c) 'flodepulver' v Dánsku, 'Rahmpulver' a 'Sahnepulver' v Německu a Rakousku, 'gräddpulver' ve Švédsku, 'nidurseydd nýmjólk' na Islandu, 'rasvainen maitojauhe/gräddpulver' ve Finsku a 'flotepulver' v Norsku pro označení výrobku definovaného v bodě 2 písm. d) přílohy."

12. 376 L 0621: směrnice Rady 76/621/EHS ze dne 20. července 1976, kterou se stanoví nejvyšší množství kyseliny erukové v olejích a tucích určených jako takových k lidské spotřebě a v potravinách obsahujících přidané oleje nebo tuky (Úř. věst. L 202, 28. 7. 1976, s. 35), ve znění:

- 1 79 H: Aktu o podmínkách přistoupení a o úpravách smluv - přistoupení Řecké republiky k Evropským společenstvím (Úř. věst. L 291, 19. 11. 1979, s. 110),

- 1 85 I: Aktu o podmínkách přistoupení a o úpravách smluv - přistoupení Španělského království a Portugalské republiky k Evropským společenstvím (Úř. věst. L 302, 15. 11. 1985, s. 216).

13. 376 L 0895: směrnice Rady 76/895/EHS ze dne 23. listopadu 1976 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v ovoci a zelenině a na jejich povrchu (Úř. věst. L 340, 9.12.1976, s. 26), ve znění:

- 380 L 0428: směrnice Komise 80/428/EHS ze dne 28. března 1980 (Úř. věst. L 102, 19. 4. 1980, s. 26),

- 381 L 0036: směrnice Rady 81/36/EHS ze dne 9. února 1981 (Úř. věst. L 46, 19. 2. 1981, s. 33),

- 382 L 0528: směrnice Rady 82/528/EHS ze dne 19. července 1982 (Úř. věst. L 234, 9. 8. 1982, s. 1),

- 388 L 0298: směrnice Rady 88/298/EHS ze dne 16. května 1988 (Úř. věst. L 126, 20. 5. 1988, s. 53),

- 389 L 0186: směrnice Rady 89/186/EHS ze dne 6. března 1989 (Úř. věst. L 66, 10. 3. 1989, s. 36).

Pro účely Dohody se směrnice upravuje takto:

Příloha I se nahrazuje tímto:

"Příloha I

Seznam produktů podle článku 1

+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+

| Číslo nebo | Kód SCS | Popis produktů |

| položka HS | | |

+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+

| 0704 | 0701 B | Zelí, květák a růžičková kapusta, čerstvé nebo chlazené |

+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+

| 0709 70 | 0701 C | Špenát, čerstvý nebo chlazený |

+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+

| ex 0709 90, | 0701 D | Saláty, včetně endivie a čekanky, čerstvé nebo chlazené |

| 0705 | | |

+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+

| ex 0709 90 | 0701 E | Kardy a kardony, čerstvé nebo chlazené |

+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+

| 0708 | 0701 F | Luštěniny, vyluštěné nebo nevyluštěné, čerstvé nebo chlazené |

+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+

| 0706 | 0701 G | Mrkev, vodnice, tuřín, salátová řepa, kozí brada, bulvový celer, |

| | | ředkvička a podobné jedlé kořeny, čerstvé nebo chlazené |

+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+

| 0703 10, | 0701 H | Cibule, šalotka a česnek, čerstvé nebo chlazené |

| 0703 20 | | |

+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+

| 0703 90 | 0701 IJ | Pór a jiná cibulová zelenina, čerstvé nebo chlazená |

+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+

| 0709 20 | 0701 K | Chřest, čerstvý nebo chlazený |

+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+

| 0709 10 | 0701 L | Artičoky, čerstvé nebo chlazené |

+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+

| 0702 | 0701 M | Rajčata, čerstvá nebo chlazená |

+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+

| ex 0709 90 | 0701 N | Olivy, čerstvé nebo chlazené |

+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+

| ex 0709 90 | 0701 O | Kapary, čerstvé nebo chlazené |

+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+

| 0707 | 0701 P | Salátové okurky a okurky nakládačky, čerstvé nebo chlazené |

+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+

| 0709 51, | 0701 Q | Houby a lanýže, čerstvé nebo chlazené |

| 0709 52 | 0701 Q | Houby a lanýže, čerstvé nebo chlazené |

+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+

| ex 0709 90 | 0701 R | Fenykl, čerstvý nebo chlazený |

+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+

| ex 0709 60 | 0701 S | Sladká paprika, čerstvá chlazená |

+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+

| ex 0709 | 0701 T | Ostatní zelenina, čerstvá nebo chlazená |

+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+

| ex 0710 | ex 0702 | Zelenina tepelně neupravená, zmrazená |

+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+

| ex 0801, | ex 0801 | Datle, banány, kokosové ořechy, para ořechy, kešu ořechy, |

| ex 0803, | | avokádo, mango, kvajávy, mangostany, čerstvé 1), bez skořápky |

| ex 0804 | | nebo vyloupané |

+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+

| ex 0805 | ex 0802 | Citrusové plody, čerstvé 1) |

+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+

| ex 0804 | ex 0803 | Fíky, čerstvé 1) |

+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+

| ex 0806 | ex 0804 | Vinné hrozny, čerstvé 1) |

+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+

| ex 0802 | ex 0805 | Ořechy, jiné než čísla 08.01, čerstvé 1), beze skořápky nebo |

| | | vyloupané |

+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+

| 0808 | 0806 | Jablka, hrušky a kdoule, čerstvé 1) |

+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+

| 0809 | 0807 | Peckoviny, čerstvé 1) |

+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+

| ex 0810 | 0808 | Bobuloviny, čerstvé 1) |

| 0807 20 | | |

+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+

| ex 0810 | 0809 | Ostatní ovoce, čerstvé 1) |

| 0807 10 | | |

+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+

| ex 0811 | ex 0810 | Ovoce, tepelně neupravené, konzervované zmrazením, bez přídavku |

| | | cukru 1) |

+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+

------------------------------------------------------------------

1) Termínem 'čerstvé ovoce' se rozumí i chlazené."

14. 377 L 0436: směrnice Rady 77/436/EHS ze dne 27. června 1977 o sbližování předpisů členských států týkajících se kávových a cikorkových extraktů (Úř. věst. L 172, 12. 7. 1977, s. 20), ve znění:

- 1 79 H: Aktu o podmínkách přistoupení a o úpravách smluv - přistoupení Řecké republiky k Evropským společenstvím (Úř. věst. L 291, 19. 11. 1979, s. 17),

- 1 85 I: Aktu o podmínkách přistoupení a o úpravách smluv - přistoupení Španělského království a Portugalské republiky k Evropským společenstvím (Úř. věst. L 302, 15. 11. 1985, s. 217),

- 385 L 0007: směrnice Rady 85/7/EHS ze dne 19. prosince 1984 (Úř. věst. L 2, 3. 1. 1985, s. 22),

- 385 L 0573: směrnice Rady 85/573/EHS ze dne 19. prosince 1985 (Úř. věst. L 372, 31. 12. 1985, s. 22).

15. 378 L 0142: směrnice Rady 78/142/EHS ze dne 30. ledna 1978 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se materiálů a předmětů obsahujících monomerní vinylchlorid a určených pro styk s potravinami (Úř. věst. L 44, 15. 2. 1978, s. 15), ve znění opravy v Úř. věst. L 163, 20. 6. 1978, s. 24.

16. 378 L 0663: směrnice Rady 78/663/EHS ze dne 25. července 1978, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu emulgátorů, stabilizátorů, zahušťovadel a želírujících látek pro použití v potravinách určených k lidské spotřebě (Úř. věst. L 223, 14. 8. 1978, s. 7), ve znění oprav v Úř. věst. L 296, 21. 10. 1978, s. 50, a Úř. věst. L 91, 10. 4. 1979, s. 7, a ve znění:

- 382 L 0504: směrnice Rady 82/504/EHS ze dne 12. července 1982 (Úř. věst. L 230, 5. 8. 1982, s. 35),

- 390 L 0612: směrnice Komise 90/612/EHS ze dne 26. října 1990 (Úř. věst. L 326, 24. 11. 1990, s. 58).

17. 378 L 0664: směrnice Rady 78/664/EHS ze dne 25. července 1978, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu antioxidantů, které mohou být použity v potravinách určených k lidské spotřebě (Úř. věst. L 223, 14. 8. 1978, s. 30), ve znění:

- 382 L 0712: směrnice Rady 82/712/EHS ze dne 18. října 1982 (Úř. věst. L 297, 23. 10. 1982, s. 31).

18. 379 L 0112: směrnice Rady 79/112/EHS ze dne 18. prosince 1978 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se označování potravin určených k prodeji konečnému spotřebiteli, jejich obchodní úpravy a související reklamy (Úř. věst. L 33, 8. 2. 1979, s. 1), ve znění:

- 1 79 H: Aktu o podmínkách přistoupení a o úpravách smluv - přistoupení Řecké republiky k Evropským společenstvím (Úř. věst. L 291, 19.11.1979, s. 17),

- 1 85 I: Aktu o podmínkách přistoupení a o úpravách smluv - přistoupení Španělského království a Portugalské republiky k Evropským společenstvím (Úř. věst. L 302, 15. 11. 1985, s. 218),

- 385 L 0007: směrnice Rady 85/7/EHS ze dne 19. prosince 1984 (Úř. věst. L 2, 3. 1. 1985, s. 22),

- 386 L 0197: směrnice Rady 86/197/EHS ze dne 26. května 1986 (Úř. věst. L 144, 29. 5. 1986, s. 38),

- 389 L 0395: směrnice Rady 89/395/EHS ze dne 14. června 1989 (Úř. věst. L 186, 30. 6. 1989, s. 17),

- 391 L 0072: směrnice Komise 91/72/EHS ze dne 16. ledna 1991 (Úř. věst. L 42, 15. 2. 1991, s. 27).

Potraviny, které byly opatřeny etiketou předtím, než Dohoda vstoupila v účinnost a v souladu s příslušnými vnitrostátními platnými předpisy států ESVO, které platily v té době, mohou být dávány na jejich vlastní trhy až do 1. ledna 1995.

Pro účely Dohody se směrnice upravuje takto:

a) V čl. 5 odst. 3 se doplňují nové odrážky, které znějí:

"- ve finštině 'säteilytetty, käsitelty ionisoivalla, säteilyllä',

- v islandštině: 'geislad, medhöndlad med jónandi geislun',

- v norštině - 'bestralt, behandlet med ioniserende straling',

- ve švédštině - 'bestralad, behandlad med joniserande stralning'."

b) V čl. 9 odst. 6 je 2206 číslem harmonizovaného systému, které odpovídá podpoložkám KN 2206 00 91, 2206 00 93 a 2206 00 99.

c) V čl. 9a odst. 2 se doplňují nové odrážky, které znějí:

"- ve finštině 'viimeinen käyttöajankohta',

- v islandštině: 'sídasti neysludagur',

- v norštině - 'holdbar til',

- ve švédštině - 'sista förbrukningsdagen'."

d) V článku 10a je 2204 odpovídajícím číslem harmonizovaného systému pro čísla KN 2204 a 2205.

19. 379 L 0693: směrnice Rady 79/693/EHS ze dne 24. července 1979 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se ovocných džemů, rosolů a marmelád a kaštanového krému (Úř. věst. L 205, 13. 8. 1979, s. 5), ve znění:

- 380 L 1276: směrnice Rady 80/1276/EHS ze dne 22. prosince 1980 (Úř. věst. L 375, 31. 12. 1980, s. 77),

- 1 85 I: Aktu o podmínkách přistoupení a o úpravách smluv - přistoupení Španělského království a Portugalské republiky k Evropským společenstvím (Úř. věst. L 302, 15. 11. 1985, s. 217),

- 388 L 0593: směrnice Rady 88/593/EHS ze dne 18. listopadu 1988 (Úř. věst. L 318, 25. 11. 1988, s. 44),

20. 379 L 0700: směrnice Komise 79/700/EHS ze dne 24. července 1979, kterou se stanoví metody Společenství odběru vzorků pro kontrolu reziduí pesticidů v ovoci a zelenině a na ovoci a zelenině (Úř. věst. L 207, 15. 8. 1979, s. 26).

21. 379 L 0796: první směrnice Komise 79/796/EHS ze dne 26. července 1979, kterou se stanoví analytické metody Společenství pro zkoušení některých cukrů určených k lidské spotřebě (Úř. věst. L 239, 22. 9. 1979, s. 24).

22. 379 L 1066: první směrnice Komise 79/1066/EHS ze dne 13. listopadu 1979 o analytických metodách Společenství pro zkoušení kávových a cikorkových extraktů (Úř. věst. L 327, 24. 12. 1979, s. 17).

23. 379 L 1067: první směrnice Komise 79/1067/EHS ze dne 13. listopadu 1979, kterou se stanoví analytické metody Společenství pro zkoušení určitých druhů zahuštěného a sušeného mléka určeného k lidské spotřebě (Úř. věst. L 327, 24. 12. 1979, s. 29).

24. 380 L 0590: směrnice Komise 80/590/EHS ze dne 9. června 1980, kterou se stanoví symbol, kterým mohou být opatřeny materiály a předměty určené pro styk s potravinami (Úř. věst. L 151, 19. 6. 1980, s. 21), ve znění:

- 1 85 I: Aktu o podmínkách přistoupení a o úpravách smluv - přistoupení Španělského království a Portugalské republiky k Evropským společenstvím (Úř. věst. L 302, 15. 11. 1985, s. 217).

Pro účely Dohody se směrnice upravuje takto:

a) V názvu přílohy se doplňují slova:

"LIITE" (finština)

"VIDAUKI" (islandština)

"VEDLEGG" (norština)

"BILAGA" (švédština).

b) K textu v příloze se doplňují označení:

"tunnus" (finština)

"merki" (islandština)

"symbol" (norština)

"symbol" (švédština).

25. 380 L 0766: směrnice Komise 80/766/EHS ze dne 8. července 1980, kterou se stanoví analytická metoda Společenství pro úřední kontrolu obsahu monomerního vinylchloridu v materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami (Úř. věst. L 213, 16. 8. 1980, s. 42).

26. 380 L 0777: směrnice Rady 80/777/EHS o sbližování právních předpisů členských států týkajících se využívání a prodeje přírodních minerálních vod (Úř. věst. L 229, 30. 8. 1980, s. 1), ve znění:

- 380 L 1276: směrnice Rady 80/1276/EHS ze dne 22. prosince 1980 (Úř. věst. L 375, 31. 12. 1980, s. 77),

- 385 L 0007: směrnice Rady 85/7/EHS ze dne 19. prosince 1984 (Úř. věst. L 2, 3. 1. 1985, s. 22),

- 1 85 I: Aktu o podmínkách přistoupení a o úpravách smluv - přistoupení Španělského království a Portugalské republiky k Evropským společenstvím (Úř. věst. L 302, 15. 11. 1985, s. 217).

27. 380 L 0891: směrnice Komise 80/891/EHS ze dne 25. července 1980 o analytické metodě Společenství pro stanovení obsahu kyseliny erukové v olejích a tucích určených jako takových k lidské spotřebě a v potravinách obsahujících přidané oleje nebo tuky (Úř. věst. L 254, 27. 9. 1980, s. 35).

28. 381 L 0432: směrnice Komise 81/432/EHS ze dne 29. dubna 1981, kterou se stanoví analytická metoda Společenství pro úřední kontrolu vinylchloridu uvolňovaného z materiálů a předmětů do potravin (Úř. věst. L 167, 24. 6. 1981, s. 6).

29. 381 L 0712: první směrnice Komise 81/712/EHS ze dne 28. července 1981, kterou se stanoví analytické metody Společenství, jimiž se ověřuje splnění kritérií pro čistotu u některých přídatných látek použitých v potravinách (Úř. věst. L 257, 10. 9. 1981, s. 1).

30. 382 L 0711: směrnice Rady 82/711/EHS ze dne 18. října 1982, kterou se stanoví základní pravidla nezbytná pro zkoušení migrace složek z materiálů a předmětů z plastů určených pro styk s potravinami (Úř. věst. L 297, 23.10.1982, s. 26).

31. 383 L 0229: směrnice Rady 83/229/EHS ze dne 25. dubna 1993 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se materiálů a předmětů z celofánu určených pro styk potravinami (Úř. věst. L 123, 11. 15 1983, s. 31), ve znění:

- 386 L 0388: směrnice Komise 86/388/EHS ze dne 23. července 1986 (Úř. věst. L 228, 14. 8. 1986, s. 32).

32. 383 L 0417: směrnice Rady 83/417/EHS ze dne 25. července 1983 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se některých druhů mléčných bílkovin (kaseinů a kaseinátů) určených k lidské spotřebě (Úř. věst. L 237, 26. 8. 1983, s. 25), ve znění:

- 1 85 I: Aktu o podmínkách přistoupení a o úpravách smluv - přistoupení Španělského království a Portugalské republiky k Evropským společenstvím (Úř. věst. L 302, 15. 11. 1985, s. 217).

33. 383 L 0463: směrnice Komise 83/463/EHS ze dne 22. července 1983, kterou se zavádějí dočasná opatření pro označování některých složek při označování potravin pro prodej konečnému spotřebiteli (Úř. věst. L 255, 15. 9. 1983, s. 1).

34. 384 L 0500: směrnice Rady 84/500/EHS ze dne 15. října 1984 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se keramických předmětů určených pro styk s potravinami (Úř. věst. L 277, 20. 10. 1984, s. 12).

Norsko a Švédsko dosáhnou souladu se směrnicí do 1. ledna 1995.

35. 385 L 0503: první směrnice Komise 85/503/EHS ze dne 25. října 1985 o metodách pro analýzu potravinářských kaseinů a kaseinátů (Úř. věst. L 308, 20. 11. 1985, s. 12).

36. 385 L 0572: směrnice Rady 85/572/EHS ze dne 19. prosince 1985, kterou se stanoví seznam simulantů pro použití při zkoušení migrace složek materiálů a předmětů z plastů určených pro styk s potravinami (Úř. věst. L 372, 31. 12. 1985, s. 14).

37. 385 L 0591: směrnice Rady 85/591/EHS ze dne 20. prosince 1985 o zavedení metod Společenství pro odběr vzorků a analýzu pro sledování potravin určených k lidské spotřebě (Úř. věst. L 372, 31. 12. 1985, s. 50).

38. 386 L 0362: směrnice Rady 86/362/EHS ze dne 24. července 1986 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v obilovinách a na jejich povrchu (Úř. věst. L 221, 7.8.1986, s. 37), ve znění:

- 388 L 0298: směrnice Rady 88/298/EHS ze dne 16. května 1988 (Úř. věst. L 126, 20. 5. 1988, s. 53).

Pro účely Dohody se směrnice upravuje takto:

Příloha I se nahrazuje tímto:

"Příloha I

+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+
| Číslo nebo | Číslo SCS | Popis |
| položka HS | | |
+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+
| ex 1001 | ex 1001 | Pšenice |
+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+
| 1002 | 1002 | Žito |
+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+
| 1003 | 1003 | Ječmen |
+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+
| 1004 | 1004 | Oves |
+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+
| ex 1005 | ex 1005 | Kukuřice |
+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+
| ex 1006 | ex 1006 | Neloupaná rýže |
+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+
| ex 1007 | ex 1007 | Pohanka, proso, čirok, tritikale a ostatní obiloviny |
+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+

"

39. 386 L 0363: směrnice Rady 86/363/EHS ze dne 24. července 1986 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v potravinách živočišného původu a na jejich povrchu (Úř. věst. L 221, 7. 8. 1986, s. 43).

Pro účely Dohody se směrnice upravuje takto:

Příloha I se nahrazuje tímto:

"Příloha I

+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+
| Číslo nebo | Číslo SCS | Popis |
| položka HS | | |
+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+
| 0201, | ex 0201 | Maso a poživatelné droby z koní, oslů, mul a mezků, skotu, vepřů, |
| 0202, | | ovcí a koz, čerstvé, chlazené nebo zmrazené |
| 0203, | | |
| 0204, | | |
| 0205, | | |
| 0206 | | |
+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+
| ex 0207 | 0202 | Drůbež (tedy slepice, kachny, husy, krůty a perličky) a drůbeží |
| | | droby s výjimkou jater), čerstvé, chlazené nebo zmrazené |
+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+
| 0207 31, | 0203 | Drůbeží játra, čerstvá, chlazená, zmrazená, solená nebo ve slaném |
| ex 0207 39, | | nálevu |
| 0207 50, | | |
| ex 0210 90 | | |
+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+
| 0208 10, | ex 0204 | Ostatní masa a poživatelné droby z domácích holubů, domácích |
| ex 0208 90 | | králíků a zvěřiny, čerstvé, chlazené nebo zmrazené |
+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+
| 0209 | ex 0205 | Vepřový tuk a drůbeží tuk, čerstvý, chlazený, zmrazený, solený |
| | | nebo ve slaném nálevu, sušený nebo uzený |
+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+
| 0210 | 0206 | Maso a poživatelné droby (s výjimkou drůbežích jater), solené nebo |
| | | ve slaném nálevu, sušené nebo uzené |
+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+
| ex 0401, | 0401 | Mléko a smetana, čerstvé, nezahuštěné a neslazené |
| ex 0403, | | |
| ex 0404 | | |
+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+
| ex 0401, | 0402 | Mléko a smetana, trvanlivé, zahuštěné nebo slazené |
| 0402, | | |
| ex 0403, | | |
| ex 0404 | | |
+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+
| 0405 | 0403 | Máslo |
+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+
| 0406 | 0404 | Sýr a tvaroh |
+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+
| ex 0407, | ex 0405 | Ptačí vejce a žloutky, s výjimkou násadových vajec a vajec |
| ex 0408 | | a žloutků určených pro jiné účely než pro výživu, čerstvé, sušené |
| | | nebo jinak konzervované, slazené nebo neslazené |
+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+
| 1601, | 1601 | Uzenky, salámy a podobné výrobky z masa, drobů nebo krve zvířat |
| ex 1902 20 | | |
+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+
| ex 0210 90, | 1602 | Jiné přípravky a konzervy z masa nebo drobů |
| 1602, | | |
| 1902 20 | | |
+---------------+------------+---------------------------------------------------------------------+

"

40. 386 L 0424: první směrnice Komise 86/424/EHS ze dne 15. července 1986, kterou se stanoví metody odběru vzorků k chemickým analýzám potravinářských kaseinů a kaseinátů (Úř. věst. L 243, 28. 8. 1986, s. 29).

41. 387 L 0250: směrnice Komise 87/250/EHS ze dne 15. dubna 1987 o uvádění obsahu alkoholu v procentech objemových na etiketách alkoholických nápojů určených k prodeji konečnému spotřebiteli (Úř. věst. L 113, 30. 4. 1987, s. 57).

42. 387 L 0524: první směrnice Komise 87/524/EHS ze dne 6. října 1987, kterou se stanoví metody Společenství pro odběr vzorků určených k chemické analýze trvanlivých mléčných výrobků (Úř. věst. L 306, 28. 10. 1987, s. 24).

43. 388 L 0344: směrnice Rady 88/344/EHS ze dne 13. června 1988 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se extrakčních rozpouštědel používaných při výrobě potravin a složek potravin (Úř. věst. L 157, 24. 6. 1988, s. 28).

44. 388 L 0388: směrnice Rady 88/388/EHS ze dne 22. června 1988 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se látek určených k aromatizaci pro použití v potravinách a výchozích materiálů pro jejich výrobu (Úř. věst. L 184, 15. 7. 1988, s. 61), ve znění opravy v Úř. věst. L 345, 14. 12. 1988, s. 29, a ve znění:

- 391 L 0071: směrnice Komise 91/71/EHS ze dne 16. února 1991 (Úř. věst. L 42, 15. 2. 1991, s. 25).

45. 388 D 0389: rozhodnutí Komise 88/389/EHS ze dne 22. června 1988 o vypracování seznamu výchozích materiálů a látek používaných při přípravě látek určených k aromatizaci, ze strany Komise (Úř. věst. L 184, 15. 7. 1988, s. 67).

46. 389 L 0107: směrnice Rady 89/107/EHS ze dne 21. prosince 1988 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se potravinářských přídatných látek povolených pro použití v potravinách určených k lidské spotřebě (Úř. věst. L 40, 11. 2. 1989, s. 27).

47. 389 L 0108: směrnici Rady 89/108/EHS ze dne 21. prosince 1988 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se hluboce zmrazených potravin určených k lidské spotřebě (Úř. věst. L 40, 11. 2. 1989, s. 34).

Pro účely Dohody se směrnice upravuje takto:

V čl. 8 odst. 1 písm. a) se doplňují nové odrážky, které znějí:

"ve finštině 'pakastettu'

v islandštině 'hradfryst'

v norštině 'dypfryst'

ve švédštině 'djupfryst'".

48. 389 L 0109: směrnice Rady 89/109/EHS ze dne 21. prosince 1988 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se materiálů a předmětů určených pro styk s potravinami (Úř. věst. L 40, 11. 2. 1989, s. 38), ve znění opravy v Úř. věst. L 347, 28. 11. 1989, s. 37.

49. 389 L 0396: směrnice 89/396/EHS o údajích nebo značkách určujících šarži, ke které potravina patří (Úř. věst. L 186, 30. 6. 1989, s. 21), ve znění:

- 391 L 0238: směrnice Rady 91/238/EHS ze dne 22. dubna 1991 (Úř. věst. L 107, 27. 4. 1991, s. 50).

50. 389 L 0397: směrnice Rady 89/397/EHS ze dne 14. června 1989 o úředním dozoru nad potravinami (Úř. věst. L 186, 30. 6. 1989, s. 23).

51. 389 L 0398: směrnice Rady 89/398/EHS ze dne 3. května 1989 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se potravin určených pro zvláštní výživu (Úř. věst. L 186, 30. 6. 1989, s. 27).

52. 390 L 0128: směrnice Komise 90/128/EHS ze dne 23. února 1990 o materiálech a předmětech z plastů určených pro styk s potravinami (Úř. věst. L 75, 21. 3. 1990, s. 19).

53. 390 L 0496: směrnice Rady 90/496/EHS ze dne 24. září 1990 o nutričním označování potravin (Úř. věst. L 276, 6. 10. 1990, s. 40).

54. 390 L 0642: směrnice 90/642/EHS ze dne 27. listopadu 1990 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu (Úř. věst. L 350, 14. 12. 1990, s. 71).

Akty, které berou smluvní strany na vědomí

Smluvní strany berou v úvahu obsah těchto aktů:

55. 378 X 0358: doporučení Komise 78/358/EHS ze dne 29. března 1978 členským státům pro použití sacharinu jako složky potravin a pro jeho prodej ve formě tablet konečnému spotřebiteli (Úř. věst. L 103, 15. 4. 1978, s. 32).

56. 380 X 1089: doporučení Komise 89/1089/EHS ze dne 11. listopadu 1980 o zkouškách vztahujících se k bezpečnému hodnocení potravinových přísad (Úř. věst. L 320, 27. 11. 1980, s. 36).

57. C/271/89/s. 3: Výkladové sdělení Komise k volnému oběhu potravin ve Společenství KOM(89) 256 (Úř. věst. C 271, 24. 10. 1989, s. 3).