A) Smyslové požadavky
+--------------+------------------+-------------+----------------+
| med | konzistence | chuť | barva |
| | a vzhled | | |
+--------------+------------------+-------------+----------------+
| květový | mírně až silně | výrazně | vodově čistá |
| | viskozní, | sladká až | až s nazele- |
| | tekutá, | škrablavá | nalým |
| | částečně | | nádechem, |
| | až plně | | slabě žlutá |
| | krystalická | | až zlatavě |
| | | | žlutá |
+--------------+------------------+-------------+----------------+
| medovicový | mírně až silně | sladká, | tmavohnědá |
| | viskozní, | popřípadě | s nádechem |
| | tekutá, | kořeněná | do červeno- |
| | částečně | až mírně | hněda |
| | až plně | škrablavá | |
| | krystalická | | |
+--------------+------------------+-------------+----------------+
| smíšený | mírně až silně | sladká | jantarová |
| | viskozní, | | až tmavě |
| | tekutá, | | hnědá |
| | částečně | | |
| | až plně | | |
| | krystalická | | |
+--------------+------------------+-------------+----------------+
Poznámka: Pro určení skupiny a původu medu je rozhodující mikroskopický obraz zastoupení pylových zrn, medovicových prvků a elektrolytická konduktivita.