Tabulka 1
Smyslové požadavky
+-----------------+----------------------------------------------+
| Vzhled a tvar | Odpovídají tržnímu druhu, spotřebitelské |
| | balení neobsahuje příměs jiných tvarů |
| | těstovin nad 1 %. Povrch hladký, kompaktní, |
| | bez trhlin. U válcovaných těstovin |
| | a u těstovin, kde většina povrchu je tvořena |
| | řezem (např. u tzv. hvězdiček), může být |
| | povrch mírně drsný a moučný. Podíl zlomků |
| | může být maximálně 10 %. Těstoviny se při |
| | dodržení podmínek uvedených v návodu |
| | nerozvařují, nejsou lepkavé a zachovávají |
| | si svůj tvar i po uvaření. |
+-----------------+----------------------------------------------+
| Barva | Světlá, rovnoměrná v různých odstínech |
| | žluté, u vaječných těstovin odpovídající |
| | počtu použitých vajec, u semolinových |
| | těstovin jantarová nebo v různých tmavších |
| | odstínech žluté, u ostatních druhů odpovídá |
| | použitým surovinám nebo přídatným látkám |
| | nebo látkám určeným k aromatizaci. |
+-----------------+----------------------------------------------+
| Vůně a chuť po | Příjemná, těstovinová, odpovídá použitým |
| uvaření | surovinám. |
+-----------------+----------------------------------------------+