CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 332/1997 Sb. Vyhláška, kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich Příloha č. 19 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost výrobků z brambor

Příloha č. 19 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost výrobků z brambor

332/1997 Sb. Vyhláška, kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich

Příloha č. 19

Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost výrobků z brambor

+---------------------+-----------------------------+----------------------------------------------+

| | fyzikální, chemické | smyslové vlastnosti |

| | vlastnosti | |

+---------------------+-----------------------------+----------------------------------------------+

| brambory konzumní | | hlízy čisté, tuhé, neoslizlé, průměr |

| syrové loupané | | příčného řezu od 30 do 80 mm, zelené hlízy |

| | | nedoloupané nejvýše 6 % hmotnosti, ostatní |

| | | vady nejvýše 2 % hmotnosti, celkový výskyt |

| | | vad nejvýše 10 % hmotnosti |

+---------------------+-----------------------------+----------------------------------------------+

| brambory konzumní | obsah NaCL v nálevu | hlízy čisté, velikostně vyrovnané, popř. |

| loupané | nejméně 0,8 % | nakrájené, nejvýše však 5 % úlomků na |

| konzervované | nejvýše 1,4 % | hotový výrobek, konzistence měkká, |

| v nálevu | pevný podíl z deklarované | nerozvařená, barva podle odrůdy, bez cizí |

| | hmotnosti | chuti, při nálevu chuť mírně slaná, nálev |

| | nejméně 62 % | čirý až mírně zakalený |

+---------------------+-----------------------------+----------------------------------------------+

| brambory konzumní | sušina nejméně 87 % | sušené hlízy tvaru kostek, plátků, |

| sušené | číslo bobtnavosti | nudliček, o rozměru nejvýše 10 mm, bez |

| | nejméně 68 % | slupek a oček, barva žlutá příp. mírně |

| | | šedavá, ojedinělé tmavší skvrny, čistá |

| | | vůně bez připálení, bez cizí chuti |

+---------------------+-----------------------------+----------------------------------------------+

| bramborová mouka | sušina nejméně 87 % | jemné vločky, barva od bílé po žlutou, |

| | | chuť a vůně po sušených bramborách, bez |

| | | cizí příchutě a pachu |

+---------------------+-----------------------------+----------------------------------------------+

| bramborová kaše | sušina nejméně 87 % | hmota nelepkavá, sypká, nažloutlé barvy, |

| sušená | | bez cizího pachu a příchuti |

+---------------------+-----------------------------+----------------------------------------------+

| bramborové lupínky | sušina nejméně 95 % | plátky brambor křehké, křupavé, bez příměsí,|

| smažené | obsah tuku nejvýše 42 % | obsah odpadané soli nejvýše 0,5 % hmotnosti,|

| | | barva vyrovnaná, ojediněle nahnědlé okraje, |

| | | chuť příjemně slaná, bez cizích pachů |

| | | a příchutí, |

| | | povoleno 5 % hmotnosti výrobku s tmavými |

| | | skvrnami a 5 % hmotnosti úlomku do 20 mm |

+---------------------+-----------------------------+----------------------------------------------+

| bramborové hranolky | vlhkost nejvýše 76 % | výrobky čisté s hladkým či vlnitým řezem, |

| předsmažené | obsah volných mastných | v jednom obalu se stejným příčným řezem, |

| | kyselin (jako kys. olejová) | nepolámané, barva stejnoměrná bez |

| | v tuku nejvýše 1,5 % | přílišných vzhledových vad (skvrny, očka, |

| | příčný řez o hranách | spálení, úlomky), bez cizích pachů |

| | nejméně 5 mm | a příchutí, konzistence křehká, ne tvrdá, |

| | | kašovitá, obsah veškerých vad nejvýše 8 % |

+---------------------+-----------------------------+----------------------------------------------+

| bramborové plátky | vlhkost nejvýše 76 % | plátky brambor hladkého či vlnitého řezu, |

| předsmažené | obsah volných mastných | bez cizích pachů a příchutí, čisté, zdravé, |

| | kyselin (jako kys. olejová) | stejnoměrné barvy bez přílišných |

| | v tuku nejvýše 1,5 % | vzhledových vad (skvrny, očka, spálení, |

| | | úlomky), |

| | | obsah veškerých vad nejvýše 10 % |

+---------------------+-----------------------------+----------------------------------------------+

| bramborové krokety | sušina nejméně 45 % | výrobky kulovitého nebo oválného mírně |

| předsmažené | obsah tuku nejméně 3 % | nepravidelného tvaru, barva na povrchu |

| | | zlatobéžová, uvnitř šedobílá, konzistence |

| | | na povrchu křupavá, uvnitř měkká, |

| | | nemazlavá, vůně a chuť po bramborovém |

| | | těstu, mírně slaná, bez cizích pachů |

| | | a příchutí |

+---------------------+-----------------------------+----------------------------------------------+

| bramborová kaše | sušina nejméně 25 % | v zmrazeném stavu drobné sypké granule |

| vařená | | žlutobílé barvy, po přípravě kašovitá |

| | | hmota s jemnou konzistencí bez větších |

| | | shluků |

+---------------------+-----------------------------+----------------------------------------------+

| Pro výrobu předsmažených a smažených výrobků se používá tuk nebo olej s číslem kyselosti |

| nejvýše 2 mg KOH v 1 g tuku a bodem zakouření nejméně 170 °C. |

+--------------------------------------------------------------------------------------------------+

------------------------------------------------------------------