Příloha č. 19
Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost výrobků z brambor
+---------------------+-----------------------------+----------------------------------------------+
| | fyzikální, chemické | smyslové vlastnosti |
| | vlastnosti | |
+---------------------+-----------------------------+----------------------------------------------+
| brambory konzumní | | hlízy čisté, tuhé, neoslizlé, průměr |
| syrové loupané | | příčného řezu od 30 do 80 mm, zelené hlízy |
| | | nedoloupané nejvýše 6 % hmotnosti, ostatní |
| | | vady nejvýše 2 % hmotnosti, celkový výskyt |
| | | vad nejvýše 10 % hmotnosti |
+---------------------+-----------------------------+----------------------------------------------+
| brambory konzumní | obsah NaCL v nálevu | hlízy čisté, velikostně vyrovnané, popř. |
| loupané | nejméně 0,8 % | nakrájené, nejvýše však 5 % úlomků na |
| konzervované | nejvýše 1,4 % | hotový výrobek, konzistence měkká, |
| v nálevu | pevný podíl z deklarované | nerozvařená, barva podle odrůdy, bez cizí |
| | hmotnosti | chuti, při nálevu chuť mírně slaná, nálev |
| | nejméně 62 % | čirý až mírně zakalený |
+---------------------+-----------------------------+----------------------------------------------+
| brambory konzumní | sušina nejméně 87 % | sušené hlízy tvaru kostek, plátků, |
| sušené | číslo bobtnavosti | nudliček, o rozměru nejvýše 10 mm, bez |
| | nejméně 68 % | slupek a oček, barva žlutá příp. mírně |
| | | šedavá, ojedinělé tmavší skvrny, čistá |
| | | vůně bez připálení, bez cizí chuti |
+---------------------+-----------------------------+----------------------------------------------+
| bramborová mouka | sušina nejméně 87 % | jemné vločky, barva od bílé po žlutou, |
| | | chuť a vůně po sušených bramborách, bez |
| | | cizí příchutě a pachu |
+---------------------+-----------------------------+----------------------------------------------+
| bramborová kaše | sušina nejméně 87 % | hmota nelepkavá, sypká, nažloutlé barvy, |
| sušená | | bez cizího pachu a příchuti |
+---------------------+-----------------------------+----------------------------------------------+
| bramborové lupínky | sušina nejméně 95 % | plátky brambor křehké, křupavé, bez příměsí,|
| smažené | obsah tuku nejvýše 42 % | obsah odpadané soli nejvýše 0,5 % hmotnosti,|
| | | barva vyrovnaná, ojediněle nahnědlé okraje, |
| | | chuť příjemně slaná, bez cizích pachů |
| | | a příchutí, |
| | | povoleno 5 % hmotnosti výrobku s tmavými |
| | | skvrnami a 5 % hmotnosti úlomku do 20 mm |
+---------------------+-----------------------------+----------------------------------------------+
| bramborové hranolky | vlhkost nejvýše 76 % | výrobky čisté s hladkým či vlnitým řezem, |
| předsmažené | obsah volných mastných | v jednom obalu se stejným příčným řezem, |
| | kyselin (jako kys. olejová) | nepolámané, barva stejnoměrná bez |
| | v tuku nejvýše 1,5 % | přílišných vzhledových vad (skvrny, očka, |
| | příčný řez o hranách | spálení, úlomky), bez cizích pachů |
| | nejméně 5 mm | a příchutí, konzistence křehká, ne tvrdá, |
| | | kašovitá, obsah veškerých vad nejvýše 8 % |
+---------------------+-----------------------------+----------------------------------------------+
| bramborové plátky | vlhkost nejvýše 76 % | plátky brambor hladkého či vlnitého řezu, |
| předsmažené | obsah volných mastných | bez cizích pachů a příchutí, čisté, zdravé, |
| | kyselin (jako kys. olejová) | stejnoměrné barvy bez přílišných |
| | v tuku nejvýše 1,5 % | vzhledových vad (skvrny, očka, spálení, |
| | | úlomky), |
| | | obsah veškerých vad nejvýše 10 % |
+---------------------+-----------------------------+----------------------------------------------+
| bramborové krokety | sušina nejméně 45 % | výrobky kulovitého nebo oválného mírně |
| předsmažené | obsah tuku nejméně 3 % | nepravidelného tvaru, barva na povrchu |
| | | zlatobéžová, uvnitř šedobílá, konzistence |
| | | na povrchu křupavá, uvnitř měkká, |
| | | nemazlavá, vůně a chuť po bramborovém |
| | | těstu, mírně slaná, bez cizích pachů |
| | | a příchutí |
+---------------------+-----------------------------+----------------------------------------------+
| bramborová kaše | sušina nejméně 25 % | v zmrazeném stavu drobné sypké granule |
| vařená | | žlutobílé barvy, po přípravě kašovitá |
| | | hmota s jemnou konzistencí bez větších |
| | | shluků |
+---------------------+-----------------------------+----------------------------------------------+
| Pro výrobu předsmažených a smažených výrobků se používá tuk nebo olej s číslem kyselosti |
| nejvýše 2 mg KOH v 1 g tuku a bodem zakouření nejméně 170 °C. |
+--------------------------------------------------------------------------------------------------+
------------------------------------------------------------------