Příloha č. 18
Přípustné odchylky hlíz
1. Odrůdová jednotnost a obsah příměsí:
+------------------------+--------------------+------------------+
| ukazatel | brambory konzumní | brambory konzumní|
| | rané | pozdní |
+------------------------+--------------------+------------------+
| přítomnost cizích odrůd| | |
| nejvýše % hmotnosti | 2 | 2 |
+------------------------+--------------------+------------------+
| příměsi nejvýše | | |
| % hmotnosti | 1 | 2 |
+------------------------+--------------------+------------------+
2. Hlízy jakostně neodpovídající:
+------------------------+--------------------+------------------+
| ukazatel | brambory konzumní | brambory konzumní|
| | rané | pozdní |
+------------------------+--------------------+------------------+
| celkem nejvýše | | |
| % hmotnosti | 4 | 6 |
+-----------+------------+--------------------+------------------+
| z toho |s mokrou | | |
| nejvýše % |hnilobou | 1 | hniloby celkem |
| hmotnosti +------------+--------------------+ |
| |se suchou | | 1 |
| |hnilobou | 1 | |
| +------------+--------------------+------------------+
| |hlízy | | |
| |zelené | 1 | - |
+-----------+------------+--------------------+------------------+
Poznámka: U brambor konzumních raných se nepovažuje za vadu částečně chybějící slupka.
3. Přípustné odchylky na velikost nebo hmotnost hlíz:
+-------------+-----------------+----------------+---------------+
| brambory | třídění podle | třídění podle | % hmotnosti |
| konzumní | velikosti | hmotnosti | hlíz nejvýše |
| | hlíz v mm | hlíz v kg | |
+-------------+-----------------+----------------+---------------+
| | menší než 28 | nižší než 20 | 3 |
| rané +-----------------+----------------+---------------+
| | z toho | z toho | |
| | menší než 15 | nižší než 10 | 0 |
+-------------+-----------------+----------------+---------------+
| rané | menší než 17 | nižší než 5 | |
| "drobné" | nebo | nebo | 3 |
| | větší než 28 | větší než 20 | |
+-------------+-----------------+----------------+---------------+
| | menší než 35 | | 3 |
| +-----------------+ nestanoví se +---------------+
| | z toho | | |
| | menší než 28 | | 0 |
+-------------+-----------------+----------------+---------------+
Užití brambor konzumních pozdních dle varných typů:
+------------+------------------------+--------------------------+
| varný typ | konzistence | užití |
+------------+------------------------+--------------------------+
| A | pevná, nerozvařivá, | do salátů, |
| | lojovitá | jako příloha |
+------------+------------------------+--------------------------+
| B | polopevná, polomoučná, | pro přípravu jídel |
| | nerozvařivá nebo | všeho druhu, jako |
| | slabě rozvařivá | příloha |
+------------+------------------------+--------------------------+
| C | měkká, moučná, | především pro přípravu |
| | středně rozvařivá | těst a kaší |
+------------+------------------------+--------------------------+
Jednotlivým odrůdám lze přiřadit i kombinace varných typů.
Kombinovat se mohou pouze sousedící varné typy.
------------------------------------------------------------------