CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 332/1997 Sb. Vyhláška, kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich Příloha č. 18 - Přípustné odchylky hlíz

Příloha č. 18 - Přípustné odchylky hlíz

332/1997 Sb. Vyhláška, kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich

Příloha č. 18

Přípustné odchylky hlíz

1. Odrůdová jednotnost a obsah příměsí:

+------------------------+--------------------+------------------+

| ukazatel | brambory konzumní | brambory konzumní|

| | rané | pozdní |

+------------------------+--------------------+------------------+

| přítomnost cizích odrůd| | |

| nejvýše % hmotnosti | 2 | 2 |

+------------------------+--------------------+------------------+

| příměsi nejvýše | | |

| % hmotnosti | 1 | 2 |

+------------------------+--------------------+------------------+

2. Hlízy jakostně neodpovídající:

+------------------------+--------------------+------------------+

| ukazatel | brambory konzumní | brambory konzumní|

| | rané | pozdní |

+------------------------+--------------------+------------------+

| celkem nejvýše | | |

| % hmotnosti | 4 | 6 |

+-----------+------------+--------------------+------------------+

| z toho |s mokrou | | |

| nejvýše % |hnilobou | 1 | hniloby celkem |

| hmotnosti +------------+--------------------+ |

| |se suchou | | 1 |

| |hnilobou | 1 | |

| +------------+--------------------+------------------+

| |hlízy | | |

| |zelené | 1 | - |

+-----------+------------+--------------------+------------------+

Poznámka: U brambor konzumních raných se nepovažuje za vadu částečně chybějící slupka.

3. Přípustné odchylky na velikost nebo hmotnost hlíz:

+-------------+-----------------+----------------+---------------+

| brambory | třídění podle | třídění podle | % hmotnosti |

| konzumní | velikosti | hmotnosti | hlíz nejvýše |

| | hlíz v mm | hlíz v kg | |

+-------------+-----------------+----------------+---------------+

| | menší než 28 | nižší než 20 | 3 |

| rané +-----------------+----------------+---------------+

| | z toho | z toho | |

| | menší než 15 | nižší než 10 | 0 |

+-------------+-----------------+----------------+---------------+

| rané | menší než 17 | nižší než 5 | |

| "drobné" | nebo | nebo | 3 |

| | větší než 28 | větší než 20 | |

+-------------+-----------------+----------------+---------------+

| | menší než 35 | | 3 |

| +-----------------+ nestanoví se +---------------+

| | z toho | | |

| | menší než 28 | | 0 |

+-------------+-----------------+----------------+---------------+

Užití brambor konzumních pozdních dle varných typů:

+------------+------------------------+--------------------------+

| varný typ | konzistence | užití |

+------------+------------------------+--------------------------+

| A | pevná, nerozvařivá, | do salátů, |

| | lojovitá | jako příloha |

+------------+------------------------+--------------------------+

| B | polopevná, polomoučná, | pro přípravu jídel |

| | nerozvařivá nebo | všeho druhu, jako |

| | slabě rozvařivá | příloha |

+------------+------------------------+--------------------------+

| C | měkká, moučná, | především pro přípravu |

| | středně rozvařivá | těst a kaší |

+------------+------------------------+--------------------------+

Jednotlivým odrůdám lze přiřadit i kombinace varných typů.

Kombinovat se mohou pouze sousedící varné typy.

------------------------------------------------------------------