Příloha č. 13
Smyslové požadavky
+--------------------------+------------------------------+-----------------------------+-----------------------+
| SKUPINY | Vzhled | Barva | Chuť a vůně |
+--------------------------+------------------------------+-----------------------------+------------------------+
| VLAŠSKÉ OŘECHY A JÁDRA | skořápka dobře vyvinutá | osemení žlutohnědé, jádro | ořechová, příjemně |
| VLAŠSKÝCH OŘECHŮ | polotvrdá až tvrdá, jádro | na lomu bílé až nažloutlé | olejnatá, přirozeně |
| | dobře oddělené od skořápky, | pokryté světle hnědou až | natrpklá až mírně |
| | vyvinuté zcela vyplňující | nahnědlou slupkou | nahořklá |
| | skořápku | | |
+--------------------------+------------------------------+-----------------------------+------------------------+
| LÍSKOVÉ OŘECHY A JÁDRA | skořápka zdravá bez | světle hnědá až tmavě | oříšková bez cizího |
| LÍSKOVÝCH OŘECHŮ | plodového lůžka, jádro | hnědá, slupka hnědá až | pachu a chuti, sladce |
| | vyvinuté celistvé, omezeně | nažloutlá, jádro na lomu | olejnatá |
| | mechanicky poškozené | bílé s nažloutlým odstínem | |
+--------------------------+------------------------------+-----------------------------+------------------------+
| SLADKÉ MANDLE NELOUPANÉ | skořápka suchá, pórovitá, | žlutá až světle hnědá, | typicky mandlová bez |
| A JÁDRA SLADKÝCH MANDLÍ | jádro špičaté, vejčité | na lomu bílá až krémová | cizího pachu a chuti |
+--------------------------+------------------------------+-----------------------------+------------------------+
| PISTÁCIOVÉ OŘECHY | skořápka rovnoměrně | jádro na řezu zelené | jemně aromatická, |
| A JÁDRA PISTÁCIÍ | vybarvená bez skvrn, ve | | nasládlá až slabě |
| | švu puklá, jádro zdravé | | nahořklá |
+--------------------------+------------------------------+-----------------------------+------------------------+
| JÁDRA KEŠU OŘÍŠKŮ | jádra čistá, suchá, | jádro na lomu krémové | jemně aromatická |
| | rohlíčkovitého nebo | | nasládlá až slabě |
| | ledvinkovitého tvaru, | | nahořklá |
| | celistvá | | |
+--------------------------+------------------------------+-----------------------------+------------------------+
| ARAŠÍDY | skořápka čistá, suchá, | jádro světle krémové až | charakteristická |
| (BURSKÉ OŘÍŠKY) | jádro bez osemení matné | hnědé, osemení světle | bez hořké chuti |
| NELOUPANÉ A LOUPANÉ | až mastné na povrchu | žlutohnědé | |
+--------------------------+------------------------------+-----------------------------+------------------------+
| PARA OŘECHY | skořápka tvrdá, svraštělá | jádro šedohnědé, na lomu | nasládlá, výrazně |
| | | bílé až mírně nažloutlé | tuková, bez hořké |
| | | | chuti |
+--------------------------+------------------------------+-----------------------------+------------------------+
| KOKOS STROUHANÝ | strouhaný, | bílá až slabě | charakteristická |
| | hrubě nebo jemně mletý | smetanově nažloutlá | pro výrobek, bez |
| | | | cizích pachutí |
+--------------------------+------------------------------+-----------------------------+------------------------+
| JÁDRA PINIOVÝCH OŘÍŠKŮ | jádra dobře vyvinutá, | jádro bílé až smetanové | typická, nasládlá |
| | nepoškozená | | |
+--------------------------+------------------------------+-----------------------------+------------------------+
| PEKANOVÉ OŘECHY | skořápka hladká, rovnoměrně | našedlá, světle až tmavě | ořechová, příjemně |
| | vybarvená, suchá, bez | hnědá | olejnatá, nasládlá |
| | mechanického poškození | | |
+--------------------------+------------------------------+-----------------------------+------------------------+
------------------------------------------------------------------