CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 332/1997 Sb. Vyhláška, kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich Příloha č. 13 - Smyslové požadavky

Příloha č. 13 - Smyslové požadavky

332/1997 Sb. Vyhláška, kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich

Příloha č. 13

Smyslové požadavky

+--------------------------+------------------------------+-----------------------------+-----------------------+

| SKUPINY | Vzhled | Barva | Chuť a vůně |

+--------------------------+------------------------------+-----------------------------+------------------------+

| VLAŠSKÉ OŘECHY A JÁDRA | skořápka dobře vyvinutá | osemení žlutohnědé, jádro | ořechová, příjemně |

| VLAŠSKÝCH OŘECHŮ | polotvrdá až tvrdá, jádro | na lomu bílé až nažloutlé | olejnatá, přirozeně |

| | dobře oddělené od skořápky, | pokryté světle hnědou až | natrpklá až mírně |

| | vyvinuté zcela vyplňující | nahnědlou slupkou | nahořklá |

| | skořápku | | |

+--------------------------+------------------------------+-----------------------------+------------------------+

| LÍSKOVÉ OŘECHY A JÁDRA | skořápka zdravá bez | světle hnědá až tmavě | oříšková bez cizího |

| LÍSKOVÝCH OŘECHŮ | plodového lůžka, jádro | hnědá, slupka hnědá až | pachu a chuti, sladce |

| | vyvinuté celistvé, omezeně | nažloutlá, jádro na lomu | olejnatá |

| | mechanicky poškozené | bílé s nažloutlým odstínem | |

+--------------------------+------------------------------+-----------------------------+------------------------+

| SLADKÉ MANDLE NELOUPANÉ | skořápka suchá, pórovitá, | žlutá až světle hnědá, | typicky mandlová bez |

| A JÁDRA SLADKÝCH MANDLÍ | jádro špičaté, vejčité | na lomu bílá až krémová | cizího pachu a chuti |

+--------------------------+------------------------------+-----------------------------+------------------------+

| PISTÁCIOVÉ OŘECHY | skořápka rovnoměrně | jádro na řezu zelené | jemně aromatická, |

| A JÁDRA PISTÁCIÍ | vybarvená bez skvrn, ve | | nasládlá až slabě |

| | švu puklá, jádro zdravé | | nahořklá |

+--------------------------+------------------------------+-----------------------------+------------------------+

| JÁDRA KEŠU OŘÍŠKŮ | jádra čistá, suchá, | jádro na lomu krémové | jemně aromatická |

| | rohlíčkovitého nebo | | nasládlá až slabě |

| | ledvinkovitého tvaru, | | nahořklá |

| | celistvá | | |

+--------------------------+------------------------------+-----------------------------+------------------------+

| ARAŠÍDY | skořápka čistá, suchá, | jádro světle krémové až | charakteristická |

| (BURSKÉ OŘÍŠKY) | jádro bez osemení matné | hnědé, osemení světle | bez hořké chuti |

| NELOUPANÉ A LOUPANÉ | až mastné na povrchu | žlutohnědé | |

+--------------------------+------------------------------+-----------------------------+------------------------+

| PARA OŘECHY | skořápka tvrdá, svraštělá | jádro šedohnědé, na lomu | nasládlá, výrazně |

| | | bílé až mírně nažloutlé | tuková, bez hořké |

| | | | chuti |

+--------------------------+------------------------------+-----------------------------+------------------------+

| KOKOS STROUHANÝ | strouhaný, | bílá až slabě | charakteristická |

| | hrubě nebo jemně mletý | smetanově nažloutlá | pro výrobek, bez |

| | | | cizích pachutí |

+--------------------------+------------------------------+-----------------------------+------------------------+

| JÁDRA PINIOVÝCH OŘÍŠKŮ | jádra dobře vyvinutá, | jádro bílé až smetanové | typická, nasládlá |

| | nepoškozená | | |

+--------------------------+------------------------------+-----------------------------+------------------------+

| PEKANOVÉ OŘECHY | skořápka hladká, rovnoměrně | našedlá, světle až tmavě | ořechová, příjemně |

| | vybarvená, suchá, bez | hnědá | olejnatá, nasládlá |

| | mechanického poškození | | |

+--------------------------+------------------------------+-----------------------------+------------------------+

------------------------------------------------------------------