Příloha č. 3
Fyzikální a chemické požadavky na jakost
Název koření vlhkost celkový silice popel příměsi v % doplňující
v % popel v % (ml/100 g) nerozpustný hmotnosti nejvýše hodnoty
hmotnosti hmotnosti v sušině v kyselině
nejvýše sušiny nejméně v %
nejvýše hmotnosti
sušiny
nejvýše
organické organické anorganické
vlastní cizí
Anýz 12,0 10,0 2,0 2,5 3,0 2,0 2,0
Badyán celý 10 4,0 8,0 - 20,0 0,5 0,5
mletý 12 5,0 3,0 1,0 - - -
Bazalka 12,0 16,0 0,3 2,0 18,0* 2,0 2,0
Bobkový list celý 8,0 7,0 1,0 2,0 6,0 1,0 0,5
mletý 8,0 7,0 1,0 2,0 - - -
Estragon 14,0 12,0 0,6 1,5 16,0* 4,0 2,0
Fenykl celý 12,0 10,0 1,0 2,0 3,0 2,0 2,0
mletý 12,0 10,0 1,0 2,0 - - -
Hřebíček celý 12,0 - 15,0 - 5,0 0,3 0,3
mletý 10,0 7,0 14,0 0,5 - - -
Chilli celé 11,0 10,0 - 1,6 10,0 0,5 0,5
mleté 11,0 10,0 - 1,6 - - -
Jalovec celý 16 4,0 0,7 1,0 5,0 0,5 0,5
mletý 13 4,0 0,5 1,0 - - -
Kardamom semena 13 9,5 3,5 - 1,0 0,5 0,5
tobolky 13 9,5 3,5 - 5,0 3,0 2,0
Kmín (tmavý) celý 13,0 8,0 2,5 1,5 1,0 2,0 2,0
drcený 13,0 8,0 1,0 - - - -
mletý 13,0 8,0 1,0 1,5 - - -
Kmín jednoletý celý 12,0 9,0 1,5 2,0 1,0 2,0 2,0
(světlý) drcený 12,0 9,0 1,5 - - - -
mletý 12,0 9,0 1,5 - - - -
Kmín římský 12,0 12,0 1,5 3,0 5,0 2,0 2,0
Kopr 10,0 - 2,5 - 3,0 2,0 0,5
Koriandr celý 9,0 7,0 0,4 1,5 3,0 2,0 2,0
mletý 9,0 7,0 0,4 1,5 - - -
Kurkuma celá 12,0 - - - 2,0 0,2 0,2 barvivost v %
mletá 10,0 9,0 - 1,5 - - - hmot.
nejméně 2,0
Majoránka 12,0 16,0 0,7 4,5 3,0 1,0 2,0
Muškátový květ celý 10 4,0 - 0,5 16,0 0,3 0,5 tuky
mletý 12 4,0 - - - - - nejvýše 35%
Muškátový ořech celý 10 3,0 6,5 0,5 10,0 0,5 0,5 oxid
mletý 10 3,0 5,0 - - - - vápenatý v %
hm.nejvýše
0,35
Nové koření celé 12,0 4,5 1,5 0,4 4,0 0,5 0,5
mleté 12,0 4,5 1,0 0,4 - - -
Oregáno 12,0 10,0 0,5 2,0 16,0* 3,0 2,0
Paprika lahůdková 11,0 6,5 *)10,0 0,5 - - - *) obsah
sladká 11,0 7,0 10,0 0,7 - - - capsaicinu v
pálivá 11,0 8,0 30,0 1,0 - - - mg/100g v
gulášová 11,0 9,0 30,0 1,3 - - - sušině
Pepř bílý celý 15,0 3,5 1,0 - 4,0 0,5 0,5 piperin v %
mletý 15,0 3,5 0,6 0,3 - - - hm.nejméně
4,0
Pepř černý celý 14,0 6,0 2,0 - 4,0 0,5 0,5 piperin v %
mletý 14,0 6,0 0,8 1,2 - - - hm.nejméně
4,0
Pepř červený celý 15,0 - 1,0 - 4,0 0,5 0,5
mletý - - - - - - -
Pepř zelený celý 12,0 5,0 - 0,3 4,0 0,5 0,5
mletý - - - - - - -
Pískavice,řecké seno 11,0 5,0 - 1,5 5,0 5,0 2,0
Rozmarýn 11,0 8,0 0,8 1,0 6,0 1,0 1,0
Saturejka 13,0 11,0 0,4 1,0 4,0 1,0 2,0
Skořice celá 14,0 7,0 1,0 2,0 2,0 1,0 0,5
mletá 12,0 7,0 0,5 2,0 - - -
Šafrán ve vláknech 12,0 8,0 - 1,5 - - -
mletý 10,0 8,0 - 1,5 - - -
Šalvěj 12,0 11,0 1,5 2,0 8,0* 0,5 0,5
Tymián 12,0 14,0 1,0 3,5 5,0 1,0 1,0
Vanilka 35,0 7,0 - - - - - ethylvanilin
2%
Zázvor nebělený celý 12,0 8,0 1,5 1,1 2,0 0,5 0,5
bělený 12,0 11,0 1,5 2,5 2,0 0,5 0,5
mletý 12,0 8,0 1,0 2,5 - - -
* včetně barevných změn listů
------------------------------------------------------------------