Příloha č. 2
Smyslové požadavky na jakost
Název koření Název rostliny Část rostliny Vzhled Barva Vůně Chuť
ANÝZ anýz sušené plody rýhované nažky,vejčité žlutozelená až aromatická nasládle, palčivě
(Pimpinella s krátkou části stopky šedozelená kořenná
anisum L.)
BADYÁN badyáník zralé sušené plodenství hvězdicovitého hnědá nasládlá
celý pravý plodenství tvaru s krátkou stopkou,oplodí
(Illicium hrubého,vrásčitého povrchu, s
verum Hook.f.) lesklými plochými vejčitými
semeny bez zlomků a volných
semen
mletý prášek se znatelnými částicemi červenohnědá až hnědá výrazně kořenná kořenná, nasládlá
BAZALKA bazalka sušené lístky a sekané nebo celé oválné lístky, šedozelená po mentolu kořenná s mírně
(Ocimum části květů bez stonků hořkou pachuti,
basilicum L.) palčivá
BOBKOVÝ vavřín pravý sušené listy listy s krátkými stopkami, bez světle zelená, kořenná, aromatická,hořká
LIST (Laurus větviček zelená až charakteristická trpká
nobilis L.) zahnědlá
ESTRAGON pelyněk sušené lístky celé nebo sekané lístky, bez listy bledě zelené
kozelec stonků a hnědých listů až šedozelené:
(Artemisia úbory bělavé,
dracunculus L.) bledězelené, někdy
slabě načervenalé
FENYKL fenykl sušené plody nažky rovné, nebo slabě žlutozelená až kořenná kořenná, nasládlá
(Foeniculum zakřivené, žebernaté zelenohnědá
vulgare
P.Miller var.
vulgare)
HŘEBÍČEK hřebíčkovec sušená poupata nerozvinutá,celistvá poupata, tmavě červenohnědá, silně aromatická ostře kořenná,
celý vonný smí obsahovat nejvýše 10% hm. hlavička žlutohnědá palčivá
(Eugenia "hřebíčku bez hlaviček"
caryophyllus
(C.Sprengel)
Bullock and
Harrison)
drcený, mletý prášek se znatelnými částicemi tmavě červenohnědá silně aromatická ostře kořenná,
palčivá
CHILLIES paprika sušené plody celé sušené zralé plody se oranžově žlutá až kořenná, sladká, zvlášť ostře
celé (Capsicum zbytky plodních stopek červenohnědá slabě nahořklá pálivá
frutescens L.,
Capsicum
chinense L.,
Capsicum
baccatum L.a
Capsicum
annuum L.)
drcené, mleté drť nebo jemně mletý prášek červená až kořenná zvlášť ostře
hnědočervená pálivá
JALOVEC jalovec obecný zralé sušené kulovité lysé, nebo červenohnědá a aromatická kořenná, nasládlá
celý (Juniperus plody nepravidelně zvrásněné bobule, tmavohnědá na povrchu
communis L.) na temeni mají třípaprsčitý šev bobule zpravidla
modrošedě až
tmavomodře ojíněné
mletý
KARDAMOM kardamom sušené tobolky tobolky tříhranné,podlouhlé, tobolky světle vůně chuť semen
celý obecný smí obsahovat nejvýše 7% zelené,žluté až vyloupaných aromatická,
(Elettaria nezralých a svraštělých tobolek světle hnědé barvy s semen kořenná,
cardamomum odpovídající barvou příjemně slabě palčivá
L.Maton var. obsažených semen aromatická
minuscula (viz níže)
Burkill)
drcený, mletý sušená vyloupaná semena zralá, tvrdá, tupě šedohnědá, světle až příjemně aromatická
semena hranatá, pokrytá zbytky tmavě červeně hnědá aromatická kořenná, slabě
osemení, smí obsahovat palčivá
nejvýše 5% semen
hnědých,červených,svraštělých
jemně až zrnitě mletý prášek se šedohnědá až nahnědlá příjemně aromatická,
znatelnými částicemi aromatická kořenná
KMÍN (tmavý) kmín kořenný sušené plody podlouhlé,mírně zahnuté světle hnědá až tmavě charakteristická kořenná
celý - dvouletá nažky,žebernatého povrchu hnědá, se žlutými až
forma okrovými žebry
(Carum carvi L.)
mletý
KMÍN kmín kořenný nažky mají stejné žlutohnědá, světle charakteristická, kořenná
JEDNOLETÝ - jednoletá charakteristiky jako nažky hnědá až světle avšak méně
(světlý) forma (Carum dvouleté formy kmínu, pouze šedohnědá se zřetelná než u
celý carvi L. jsou větší světlejšími žebry, dvouleté formy
celkově světlejší
než dvouletá forma
drcený, mletý drť nebo prášek se znatelným šedozelená, charakteristická kořenná
zrněním hnědozelená až hnědá
KMÍN šabrej kmínovitý sušené plody nažky podlouhlé,na povrchu žlutě hnědá až hnědá aromatická ostrá, palčivá,
ŘÍMSKÝ (cuminum žebernaté, u konce zúžené aromatická
cyminum L.)
KOPR kopr zahradní sušené zralé plody oválné,ploché se třemi hnědá se světlými charakteristická kořenná,
(Anethum plody podélnými žebry a žebry a křídlatými pronikavá,palčivá
graveoles L.) (dvounažky) tenkým křídlatým okraji
okrajem, plody jsou velmi
lehké
KORIANDR koriandr sušené plody kulovité dvojnažky, hladké světle hnědá, příjemně charakteristicky
(Coriandrum nazelenalá,žlutě aromatická kořenná
sativum L.) načervenalá
KURKUMA kurkuma sušené oddenky vejčitého, nebo válcovitého šedožlutá, žlutá, charakteristická, palčivě kořenná
celá (Curcuma nepravidelného tvaru, tvrdého žlutohnědá až aromatická
longa L.) lomu, svraštělého a zjizveného načernalá
povrchu bez hlíz a zlomků
(menší než 15 mm), připouští
se nejvýše 15 % oddenků
scvrklých, dutých nebo
pórovitých a připálených
drcená, mletá prášek se znatelnými jemnými sytě žlutá, oranžově charakteristická, palčivě kořenná
částicemi žlutá až načervenalá aromatická
MAJORÁNKA majoránka suchá směs listů, bez stonků světle zelená, výrazná výrazně kořenná
(Majorana květních klásků, šedozelená až
hortensis květů nebo jejich hnědozelená
Moench.) částí
MUŠKÁTOVÝ muškátovník zralé sušené semenné míšky jsou ploché, ve žlutá,oranžově žlutá, pronikavě ostře aromatická,
KVĚT pravý osemení spodní části celistvé, v horní žlutohnědá až aromatická kořenná
celý (Myristica (semenný míšek) části nepravidelně rozvětvené, červenohnědá
fragrans matně lesklého povrchu,
Houttuyn) křehké
mletý jemně až zrnitě mletý prášek jasně žlutohnědá až pronikavě ostře aromatická,
se znatelnými částicemi červenohnědá aromatická kořenná
MUŠKÁTOVÝ muškátovník sušená zralá semena mají tupě vejčitý nebo povrch šedohnědý až jemně ostře kořenná
OŘECH pravý jádra kulovitý tvar, na povrchu hnědý,na řezu jsou aromatická
celý (Myristica síťovitě žilnatě vrásčitá semena mramorovaná
fragrans
Houttuyn)
drcený,mletý jemně zrnitý prášek tmavě žlutohnědá výrazně ostře kořenná
aromatická
NOVÉ pimentovník sušené plody nedozrálé bobule, drsného tmavě hnědé až aromatická ostrá, palčivá
KOŘENÍ pravý povrchu,tvrdé, bez slupek načervenale hnědé
celé (Pimenta
dioica L.)
drcené, mleté jemně zrnitý prášek hnědá až červenohnědá ostře aromatická ostrá, palčivá
OREGÁNO dobromysl suchá směs listů bez stonků a větviček hnědozelená, šedo až výrazná výrazně kořenná
(Origanum a částí květů olivově zelená
vulgare L.)
PAPRIKA paprika sušené plody jemně mletá
MLETÁ (Capsicum
annuum L.)
-lahůdková ohnivě červená intenzivní sladká
aromatická
-sladká sytě červená aromatická sladká,nepatrně
nahořklá nebo
pálivá
-pálivá červená až kořenná pálivá, slabě
hnědočervená nahořklá
-gulášová hnědočervená kořenná, sladká až mírně
nevýrazná pálivá
PEPŘ BÍLÝ pepřovník sušené zralé loupané, sušené, tvrdé na šedobílá,temně šedá kořenná palčivě ostrá
celý černý plody povrchu hladké,kulovité se světlými pruhy
(Piper nigrum bobule, smí obsahovat nejvýše
L.) 10% černých bobulí
drcený,mletý prášek se znatelným zrněním šedobílá s nažloutlým kořenná palčivě ostrá
nebo drť odstínem
PEPŘ ČERNÝ pepřovník sušené nezralé sušené tvrdé bobule, hnědočerná až kořenná palčivě ostrá
celý černý plody neloupané svraštělé, bez šedočerná až černá
(Piper nigrum stopek, smí obsahovat nejvýše
L.) 5 % lehkých bobulí
drcený, mletý sypký prášek se znatelným šedobílá se žlutým ostře kořenná palčivě ostrá
zrněním, nebo drť až zeleným odstínem
PEPŘ pepřovník sušené nezralé hladké bobule, které mají červená až růžová jemná, kořenná jemně kořenná,
ČERVENÝ černý plody křehkou vnější slupku aromatická,
(Piper nigrum uzavírající ne zcela vyvinuté nasládlá
L.) semeno (vnitřní část bobule)
PEPŘ pepřovník sušené nezralé typicky svraštělé tvrdé bobule, zelená až lehce kořenná, výrazně kořenná,
ZELENÝ černý (Piper plody s tenkou křehkou povrchovou našedlá aromatická pálivá
nigrum L.) slupičkou
PÍSKAVICE pískavice řecké sušené semeno hladká lysá tvrdá semena, asi 5 bledě žlutohnědá, výrazně kořenná mírně nahořklá,
ŘECKÉ SENO seno mm velká, nepravidelného okrová až šedě kořenná
(Trigonella hranolovitého zakulaceného, načervenalá
foenumgraecu zploštělého tvaru, s typickou
m L.) hlubokou rýhou na bocích
ROZMARÝN rozmarýn sušené listy listy čárkovité,kožovité,krátce svrchní strana listu aromatická kořenná, nahořklá
(Rosmarinus řapíkaté až přisedlé,bez stonků je šedavě zelená na
officialis L.) a listů se změnou barvy spodní straně
světleji šedoplstnatá
SATUREJKA saturejka sušené lístky a celé nebo sekané, kopinaté nahnědle zelená až výrazná výrazně kořenná
zahradní části květů nebo listy, hladké na povrchu a tmavězelená
(Satureja celé snítky okrajích, bez stonků, nebo
hortensis L.) snítky 15-30 cm dlouhé
saturejka
horská
(Satureja
montana L.)
SKOŘICE skořicovník kůra kousky, svitky, trubky nebo světle žlutá,tmavě charakteristická, kořenná,nasládlá,
celá (Cinnamomum pruty oškrábané nebo žlutá,skořicově silně aromatická natrpklá až
zeylanicum neoškrábané, hladkého až hnědá až až drsně svíravá,štiplavě
(Blume), drsného povrchu,tvrdé, bez červenohnědá aromatická aromatická
C.aromaticum kousků dřeva a větviček
(Nees), skořicovníku
C.laureirií
(Nees),
C.burmanii
drcená, mletá (Nees) ) jemný prášek bez znatelných okrová s odstínem do silně aromatická ostře kořenná,
částic, nebo drť hněda až červena nasládlá
ŠAFRÁN šafrán pravý sušené blizny křehké,různě zprohýbané oranžová až temně silně aromatická kořenně hořká
(Crocus červená
sativus L.)
ŠALVĚJ šalvěj sušené listy a vejčité až podlouhle kopinaté svrchní strana listů silná,aromatická kořenná, mírně
(Salvia vrcholky listy na okrajích jemně šedopýřitá, na spodu hořká až svíravá
Officinalis L.) květenství vroubkované, s vpadlou je list běloplstnatý
žilnatinou, bez stonků a
hnědých listů
TYMIÁN tymián obecný suchá směs natě, listy malé (1-5 mm) šedozelená,šedohnědá příjemně kořenně štiplavě
(Thymus lístků a až hnědozelená,barva aromatická aromatická
vulgaris L.) květenství květů fialovo-růžová
až hnědavá
VANILKA vanilka pravá sušené tobolky podélně svraštělé, tmavohnědá, silně aromatická aromatická
(Vanilla nedozrálé, celé ohebné hnědočerná
planifolia plody
Anrews)
ZÁZVOR zázvor sušené oddenky kousky nepravidelného tvaru a světle žlutá, aromatická,slabě palčivá, ostrá
celý (Zingiber velikosti (nejméně však 20 mm), žlutohnědá až světle nasládlá kořenná
officinale rozvětvené, zakulacené a hnědá u vápněného
Rosc.) zploštělé zázvoru šedobílá
drcený,mletý prášek se znatelnými jemnými žlutá se světle aromatická,slabě palčivá, ostrá,
částicemi a krátkými vlákenky hnědým odstínem nasládlá kořenná
------------------------------------------------------------------