CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 326/2001 Sb. Vyhláška, kterou se provádí § 18 písm. a), d), g), h), i) a j) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, pro maso, masné výrobky, ryby, ostatní vodní živočichy a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich Technologické požadavky na jednotlivé skupiny masných výrobků

Technologické požadavky na jednotlivé skupiny masných výrobků

326/2001 Sb. Vyhláška, kterou se provádí § 18 písm. a), d), g), h), i) a j) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, pro maso, masné výrobky, ryby, ostatní vodní živočichy a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich

Technologické požadavky na jednotlivé skupiny masných výrobků

+---------+----------------+------------------------------------------------------+

| Druh | Skupina | Charakteristika a technologické požadavky |

+---------+----------------+------------------------------------------------------+

| | tepelně | Výrobek, u kterého bylo ve všech částech dosaženo |

| | opracovaný | minimálně tepelného účinku odpovídajícímu působení |

| | | teploty plus 70 °C po dobu 10 minut. |

| +----------------+------------------------------------------------------+

| | tepelně | Výrobek určený k přímé spotřebě bez další úpravy, u |

| | neopracovaný | něhož neproběhlo tepelné opracování surovin ani |

| | | výrobku. |

| +----------------+------------------------------------------------------+

| | trvanlivý | Výrobek, u kterého bylo ve všech částech dosaženo |

| | tepelně | minimálně tepelného účinku odpovídajícímu působení |

| | opracovaný | teploty plus 70 °C po dobu 10 minut a navazujícím |

| | | technologickým opracováním (zráním, uzením a sušením |

| | | za definovaných podmínek) došlo k poklesu aktivity |

| | | vody na hodnotu a = 0,93 a k prodloužení |

| | | w(max.) |

| | | minimální doby trvanlivosti na 21 dní při teplotě |

| | | skladování plus 20 °C. |

| masný +----------------+------------------------------------------------------+

| výrobek | fermentovaný | Výrobek tepelně neopracovaný určený k přímé |

| | trvanlivý | spotřebě, u kterého v průběhu fermentace, zrání, |

| | | sušení a uzení za definovaných podmínek došlo ke |

| | | snížení aktivity vody na hodnotu a = 0,93 s |

| | | w(max.) |

| | | minimální dobou trvanlivosti 21 dní pří teplotě plus |

| | | 20 °C. |

| +----------------+------------------------------------------------------+

| | masný | maso podle § 1 písm. a) tepelně neopracované, u |

| | polotovar | kterého zůstala zachována vnitřní buněčná struktura |

| | | masa a vlastnosti čerstvého masa, a ke kterému byly |

| | | přidány potraviny, kořenící přípravky nebo přídatné |

| | | látky, 8c) a které jsou určeny k tepelné nebo jiné |

| | | kuchyňské úpravě před spotřebou, a splňují požadavky |

| | | zvláštního právního předpisu 2), 3); za masný |

| | | polotovar se považuje i výrobek z mletého masa s |

| | | přídavkem jedlé soli vyšším než 1 % hmot |

| +----------------+------------------------------------------------------+

| | kuchyňský | částečně tepelně opracované upravené maso nebo směsi |

| | masný | mas, přídatných a pomocných látek, popřípadě dalších |

| | polotovar | surovin a látek určených k aromatizaci, 8c) určené |

| | | k tepelné kuchyňské úpravě |

| +----------------+------------------------------------------------------+

| | konzerva | Výrobek neprodyšně uzavřený v obalu, sterilovaný za |

| | | podmínek uvedených ve zvláštním předpise 7a)tak, aby |

| | | byla zachována obchodní sterilita. 9) |

| +----------------+------------------------------------------------------+

| | polokonzerva | Výrobek neprodyšně uzavřený v obalu, pasterovaný za |

| | | podmínek uvedených ve zvláštním právním předpise. |

| | | 7a) |

+---------+----------------+------------------------------------------------------+

------------------------------------------------------------------

2) Vyhláška č. 201/2003 Sb., o veterinárních požadavcích na čerstvé maso, mleté maso, masné polotovary a masné výrobky.

3) Vyhláška č. 202/2003 Sb., o veterinárních požadavcích na čerstvé drůbeží maso, králičí maso, maso zvěře ve farmovém chovu a maso volně žijící zvěře.

7a) Vyhláška č. 287/1997 Sb., o veterinárních požadavcích na živočišné produkty.

8c) Vyhláška č. 53/2002 Sb., kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky použití látek přídatných, pomocných a potravních doplňků, ve znění vyhlášky č. 233/2002 Sb.

9) Vyhláška č. 294/1997 Sb., o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení, ve znění vyhlášky č. 97/1997 Sb.

------------------------------------------------------------------