CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 326/2001 Sb. Vyhláška, kterou se provádí § 18 písm. a), d), g), h), i) a j) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, pro maso, masné výrobky, ryby, ostatní vodní živočichy a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich Tabulka 8

Tabulka 8

326/2001 Sb. Vyhláška, kterou se provádí § 18 písm. a), d), g), h), i) a j) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, pro maso, masné výrobky, ryby, ostatní vodní živočichy a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich

Tabulka 8

Požadavky na složení a smyslové požadavky na vybrané masné konzervy

+-------------+------------------+------------------------------------------------+

| Výrobek | Základní | Smyslové požadavky |

| | suroviny | |

+-------------+------------------+------------------------------------------------+

| Hovězí maso | hovězí maso | a) vzhled - kompaktní celek, z jedné strany |

| ve vlastní | | krytý běložlutým tukem; kusy zrněného |

| šťávě | | hovězího masa spojeny aspikem; barva masa |

| | | hnědošedá, typická pro vařené hovězí maso, |

| | | aspik barvy nahnědlé, |

| | | b) konzistence - maso křehké, měkké, mírně |

| | | vláknité, aspik při 15 °C přiměřeně tuhý, |

| | | c) vůně a chuť - příjemná, po dušeném hovězím |

| | | mase, mírně kořeněná a slaná; chuť aspiku |

| | | mírně slaná, chuť tuku typická |

+-------------+------------------+------------------------------------------------+

| Vepřové | vepřové maso | a) vzhled - kompaktní celek, na povrchu vývar |

| maso ve | | tuku barvy bílé až nažloutlé; aspik čirý, |

| vlastní | | barvy zlatožluté; vepřové maso v hrubších |

| šťávě | | kouscích barvy světle hnědošedé, tučné |

| | | světlé, bez tvrdých částí, |

| | | b) konzistence - maso křehké, mírně vláknité, |

| | | měkké, aspik při 15 °C přiměřeně tuhý |

| | | c) vůně a chuť - příjemná po dušeném vepřovém |

| | | mase, lahodná, jemně kořeněná, přiměřeně |

| | | slaná; chuť aspiku přiměřeně slaná |

+-------------+------------------+------------------------------------------------+

| Luncheon | vepřové maso, | a) vzhled - výrobek ve vychlazeném stavu barvy |

| meat | hovězí maso | světlé nebo tmavě růžové, mozaika |

| | | nepravidelná se zrny vepřového libového a |

| | | tučného masa velikosti do 10 mm; drobné |

| | | póry, dutinky a měkké kolagenní části v |

| | | malém množství se připouští |

| | | b) konzistence - kompaktní, plátky o tloušťce |

| | | 1 cm při nařezání soudržné |

| | | c) vůně a chuť - příjemná, přiměřeně slaná a |

| | | kořeněná, na skusu výrobek křehký |

+-------------+------------------+------------------------------------------------+

| Pasta | vepřové maso | a) vzhled a barva - oranžová až oranžovošedá |

| z uzeného | uzené | kompaktní hmota, |

| masa | | b) konzistence - roztíratelná, na řezu mírně |

| | | drsná, |

| | | c) chuť a vůně - po uzeném mase, přiměřeně |

| | | slaná, příjemně kořeněná, bez cizích pachů |

| | | a příchutí |

+-------------+------------------+------------------------------------------------+

| Bůčková | vepřové maso | a) vzhled a barva - kompaktní, okrová nebo |

| pomazánka | uzený vepřový | okrově hnědá hmota, |

| | bůček | b) konzistence - tužší kašovitá, na řezu mírně |

| | | drsná, roztíratelná, |

| | | c) vůně a chuť - po uzeném bůčku, přiměřeně |

| | | slaná, příjemně kořeněná, bez cizích pachů |

| | | a příchutí |

+-------------+------------------+------------------------------------------------+

| Játrová | vepřové maso | a) vzhled a barva - kompaktní šedá až |

| paštika | vepřová játra | růžovošedá hmota, případně s ložisky aspiku |

| | | a vytaveného tuku; jemně zpracované |

| | | kolagenní částice, drobné vzduchové dutinky |

| | | a částice použité koření patrny, |

| | | b) konzistence - soudržná, roztíratelná, při |

| | | 15 °C pastovitá, |

| | | c) vůně a chuť - po vepřových játrech, |

| | | přiměřeně slaná, jemně kořeněná, bez cizích |

| | | pachů a příchutí |

+-------------+------------------+------------------------------------------------+