CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 326/2001 Sb. Vyhláška, kterou se provádí § 18 písm. a), d), g), h), i) a j) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, pro maso, masné výrobky, ryby, ostatní vodní živočichy a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich Tabulka 4

Tabulka 4

326/2001 Sb. Vyhláška, kterou se provádí § 18 písm. a), d), g), h), i) a j) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, pro maso, masné výrobky, ryby, ostatní vodní živočichy a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich

Tabulka 4

Požadavky na vybrané tepelně opracované masné výrobky

+-------------+------------------+------------------------------------------------+

| Výrobek | Základní | Smyslové požadavky |

| | suroviny | |

+-------------+------------------+------------------------------------------------+

| špekáček | hovězí maso, | a) konzistence - pružná, křehká, soudržná |

| | vepřové maso, | b) vzhled v nákroji a vypracování - na řezu |

| | telecí maso | vychlazeného výrobku barva světle až tmavě |

| | | růžová, špekové kostky nepravidelně |

| | nepřipouští se | rozložené, připouští se drobná měkká zrna |

| | použití masa | kolagenních částic, vzduchové dutinky v |

| | strojně | menším rozsahu a mírně vytavený tuk |

| | odděleného a | c) chuť a vůně - příjemná po čerstvé uzenině |

| | drůbežího | a koření, přiměřeně slaná a kořeněná, po |

| | strojně | ohřátí na skusu výrobek šťavnatý |

| | odděleného masa | |

+-------------+------------------+------------------------------------------------+

| kabanos | hovězí maso, | a) konzistence - pružná, soudržná |

| | vepřové maso, | b) vzhled v nákroji a vypracování - na řezu je |

| | telecí maso | výrobek masově růžový, nepravidelně |

| | | rozptýlená zrna suroviny o velikosti 6 až |

| | nepřipouští se | 10 mm, připouští se drobné dutinky a |

| | použití masa | ojedinělá drobná kolagenní zrna, |

| | strojně | c) vůně a chuť - po čerstvé uzenině, přiměřeně |

| | odděleného a | slaná a kořeněná; na skusu vychladlý |

| | drůbežího | výrobek křehký, po ohřátí šťavnatý |

| | strojně | |

| | odděleného masa | |

+-------------+------------------+------------------------------------------------+

| vídeňský | hovězí maso, | a) konzistence - pružná, soudržná |

| párek | vepřové maso, | b) vzhled v nákroji a vypracování - výrobek na |

| | telecí maso | řezu masově růžový, obsah jemně vypracován, |

| | | připouští se drobná pórovitost a drobná |

| | nepřipouští se | zrna kolagenních částic, |

| | použití masa | c) vůně a chuť - čerstvé uzeniny, přiměřeně |

| | strojně | slaná a kořeněná; po ohřátí výrobek na |

| | odděleného a | skusu křehký, šťavnatý |

| | drůbežího masa | |

| | strojně | |

| | odděleného | |

+-------------+------------------+------------------------------------------------+

| debrecínský | hovězí maso, | a) konzistence - pevná, pružná |

| párek | vepřové maso, | b) vzhled v nákroji a vypracování - na řezu je |

| | telecí maso | vychlazený výrobek tmavěji růžové barvy po |

| | | mase a použité paprice; drobné vzduchové |

| | nepřipouští se | dutinky a ojedinělé měkké kolagenní částice |

| | použití masa | ve spojce přípustné; částice použitého |

| | strojně | koření patrny; nepravidelná mozaika tučných |

| | odděleného a | zrn o velikosti do 6 mm |

| | drůbežího masa | c) vůně a chuť - přiměřeně slaná, výraznější |

| | strojně | po použité paprice; po ohřátí na skusu je |

| | odděleného | výrobek šťavnatý, křehký |

+-------------+------------------+------------------------------------------------+

| jemný párek | hovězí maso, | a) konzistence - pevná, pružná, po ohřátí |

| | vepřové maso | křehká |

| | | b) vzhled v nákroji a vypracování - na řezu |

| | nepřipouští se | šedorůžová, nákroj hladký, drobná zrnka |

| | použití masa | kolagenních částic, jemná pórovitost je |

| | strojně | přípustná |

| | odděleného a | c) vůně a chuť - jemná, po čerstvé uzenině, |

| | drůbežího masa | přiměřeně slaná, po ohřátí výrobek na skusu |

| | strojně | křehký, šťavnatý |

| | odděleného | |

+-------------+------------------+------------------------------------------------+

| lahůdkový | hovězí maso, | a) konzistence - pevná, pružná, po ohřátí |

| párek | vepřové maso | křehká |

| | | b) vzhled v nákroji a vypracování - barva na |

| | nepřipouští se | řezu růžová, nákroj hladký, drobná zrnka |

| | použití masa | kolagenních částic, jemná pórovitost je |

| | strojně | přípustná |

| | odděleného a | c) vůně a chuť - jemná, po čerstvé uzenině a |

| | drůbežího | paprice, přiměřeně slaná, po ohřátí výrobek |

| | strojně | na skusu křehký, šťavnatý |

| | odděleného masa | |

+-------------+------------------+------------------------------------------------+

| spišský | hovězí maso, | a) konzistence - křehká, soudržná, |

| párek | vepřové maso | b) vzhled v nákroji a vypracování - vychlazený |

| | | výrobek je na řezu růžově červený po |

| | nepřipouští se | použité paprice; drobná pórovitost a drobné |

| | použití masa | jemné kolagenní částice přípustné, |

| | strojně | c) vůně a chuť - po čerstvé uzenině a paprice, |

| | odděleného a | přiměřeně slaná, po ohřátí na skusu výrobek |

| | drůbežího | šťavnatý |

| | strojně | |

| | odděleného masa | |

+-------------+------------------+------------------------------------------------+

| ostravská | vepřové maso | a) konzistence - tuhá, pevná, soudržná, na |

| klobása | | omak zrnitá, nesmí být nesoudržná nebo |

| | nepřipouští se | netypická měkká, |

| | použití masa | b) vzhled na nákroji - na řezu barva světle |

| | strojně | růžových kostek libové suroviny s podílem |

| | odděleného a | asi 60 %, o velikosti asi 2 cm, s výrazně |

| | drůbežího | bílými kostkami tučné suroviny, stejnoměrně |

| | strojně | rozmístěné ve výrobku, bez vzduchových |

| | odděleného masa | dutin a kolagenních částí; výrobek nesmí |

| | | vykazovat vytavený tuk, výskyt |

| | | nezpracovatelných částí, nedodržení podílu |

| | | libové kostky, změny barvy, neodpovídající |

| | | typu výrobku, |

| | | c) vůně a chuť - příjemná, po čerstvé uzenině, |

| | | jemně kořeněná, výrazněji po uzení, |

| | | lahodná, jemně kořeněné |

+-------------+------------------+------------------------------------------------+

| šunkový | hovězí maso, | a) konzistence - pružná, soudržná |

| salám | vepřové maso | b) vzhled v nákroji a vypracování - řez |

| | | lesklý, hladký, mozaika růžové barvy |

| | nepřipouští se | libových kostek; drobné vzduchové dutinky |

| | použití masa | a ojedinělé měkké, drobné kolagenní částice |

| | strojně | ve spojce přípustné, |

| | odděleného a | c) vůně a chuť - po čerstvé uzenině, chuť |

| | drůbežího masa | přiměřeně slaná a kořeněná, výrobek na |

| | strojně | skusu šťavnatý |

| | odděleného | |

+-------------+------------------+------------------------------------------------+

| gothajský | hovězí maso, | a) konzistence - pružná, soudržná |

| salám | vepřové maso | b) vzhled v nákroji a vypracování - na řezu je |

| | | vychlazený výrobek tmavěji masově růžové |

| | nepřipouští se | barvy, spojka jemně vypracovaná, špeková |

| | použití masa | mozaika nepravidelně rozdělena; ojedinělé, |

| | strojně | jemně zrněné kolagenní částice a drobné |

| | odděleného a | vzduchové dutinky přípustné; velikost |

| | drůbežího masa | jednotlivých zrn špeku průměru do 8 mm, smí |

| | strojně | být patrny částice použitého koření |

| | odděleného | c) vůně a chuť - po čerstvé uzenině, jemně |

| | | kořeněná, přiměřeně slaná; výrobek na skusu |

| | | křehký |

+-------------+------------------+------------------------------------------------+

| junior | hovězí maso, | a) konzistence - pružná, soudržná |

| salám | vepřové maso, | b) vzhled v nákroji - na řezu je vychlazený |

| | telecí maso | výrobek masově růžové barvy, jemně |

| | | vypracovaný; ojedinělé, jemně zrněné |

| | nepřipouští se | kolagenní částice a drobné vzduchové |

| | použití masa | dutinky jsou přípustné; patrny částice |

| | strojně | použitého koření |

| | odděleného a | c) vůně a chuť - po čerstvé uzenině, jemně |

| | drůbežího masa | kořeněná, přiměřeně slaná; výrobek na skusu |

| | strojně | křehký |

| | odděleného | |

+-------------+------------------+------------------------------------------------+

| český salám | hovězí maso, | a) konzistence - pružná, soudržná, |

| | vepřové maso | b) vzhled v nákroji a vypracování - na řezu je |

| | | vychlazený výrobek masově růžové barvy; |

| | nepřipouští se | drobné vzduchové dutinky a drobné měkké |

| | použití masa | kolagenní části ve spojce patrné; vložka |

| | strojně | tukových zrn do 8 mm nepravidelně |

| | odděleného a | rozložená, |

| | drůbežího masa | c) vůně a chuť - jemná vůně po koření a uzení, |

| | strojně | přiměřeně slaná a kořeněná; výrobek na |

| | odděleného | skusu křehký |

+-------------+------------------+------------------------------------------------+