Tabulka č. 4
Barviva, která jsou povolená výhradně pro určité účely
+---------+---------------+-------------------------------------+---------------+
| Číslo E | Barvivo | Název potraviny | -1 |
| | | | NPM mg.l |
| | | | -1 |
| | | | resp. mg.kg |
+---------+---------------+-------------------------------------+---------------+
| E 123 | Amarant | aromatizovaná vína, alkoholické | 30 |
| | | nápoje | |
| | +-------------------------------------+---------------+
| | | rybí jikry a mlíčí | 30 |
+---------+---------------+-------------------------------------+---------------+
| E 127 | Erytrosin | koktejlové a kandované třešně, | 200 |
| | +-------------------------------------+---------------+
| | | třešně Bigareaux v cukerném nálevu | 150 |
| | | a koktejlech vč. smíšeného kompotu | |
| | | s třešněmi Bigareaux | |
+---------+---------------+-------------------------------------+---------------+
| E 154 | Hněď FK | uzené ryby - kipry | 20 |
+---------+---------------+-------------------------------------+---------------+
| E 161 g | Kanthaxanthin | štrasburské párky | 15 |
+---------+---------------+-------------------------------------+---------------+
| E 173 | Hliník | vnější povrch cukrovinek určených k | NM |
| | | dekoraci cukrářských výrobků | |
+---------+---------------+-------------------------------------+---------------+
| E 174 | Stříbro | vnější povrch cukrovinek určených k | NM |
| | | dekoraci cukrářských výrobků, | |
| | | dekorace čokolády a čokoládových | |
| | | bonbonů, likéry | |
+---------+---------------+-------------------------------------+---------------+
| E 175 | Zlato | vnější povrch cukrovinek určených k | NM |
| | | dekoraci cukrářských výrobků, | |
| | | dekorace čokolády a čokoládových | |
| | | bonbonů, likéry | |
+---------+---------------+-------------------------------------+---------------+
| E 180 | Litholrubin | Jedlé povrchové vrstvy sýrů | NM |
| | BK | | |
+---------+---------------+-------------------------------------+---------------+
| E 160 b | Annatto, | margaríny, margariny s nízkým | 10 |
| | bixin, | obsahem tuku (minariny), směsné | |
| | norbixin | roztíratelné a emulgované tuky, | |
| | | ztužené a pokrmové tuky (bezvodé | |
| | | tuky) | |
| | +-------------------------------------+---------------+
| | | jedlé ozdoby a jedlé povrchové | 20 |
| | | vrstvy | |
| | +-------------------------------------+---------------+
| | | jemné a trvanlivé pečivo, cukrářské | 10 |
| | | výrobky | |
| | +-------------------------------------+---------------+
| | | mražené krémy | 20 |
| | +-------------------------------------+---------------+
| | | alkoholizované nápoje včetně nápojů | 10 |
| | | s obsahem alkoholu nižším než 15 % | |
| | | (V/V) *) | |
| | +-------------------------------------+---------------+
| | | sýry tavené a sýry zrající (barvy | 15 |
| | | oranžové, žluté a bílé perleti) | |
| | +-------------------------------------+---------------+
| | | deserty **) včetně ochucených | 10 |
| | | mléčných výrobků | |
| | +-------------------------------------+---------------+
| | | snacky ***) neochucené, pikantní na | 20 |
| | | bázi brambor, obilovin, škrobu, | |
| | | extrudované či expandované | |
| | +-------------------------------------+---------------+
| | | ostatní snacky a snacky na bázi | 10 |
| | | obalených ořechových jader | |
| | +-------------------------------------+---------------+
| | | uzené ryby | 10 |
| | +-------------------------------------+---------------+
| | | jedlé povrchové vrstvy sýrů, jedlá | 20 |
| | | klihovková (kolagenová střívka) | |
| | +-------------------------------------+---------------+
| | | extrudované, expandované obilné | 25 |
| | | snídaně, obilné snídaně ochucené | |
| | | ovocným aromatem | |
| | +-------------------------------------+---------------+
| | | sýr Red Leicester | 50 |
| | | (typický anglický sýr) | |
| | +-------------------------------------+---------------+
| | | sýr Mimolette | 35 |
| | | (typický francouzký sýr) | |
+---------+---------------+-------------------------------------+---------------+
| E 128 | Červeň 2G | masné výrobky s minimálním obsahem | 20 |
| | | obilné složky 6 % | |
| | | breakfast sausages | |
| | +-------------------------------------+---------------+
| | | hamburgerové maso s minimálním | 20 |
| | | obsahem rostlinné a/nebo obilné | |
| | | složky 4 % | |
+---------+---------------+-------------------------------------+---------------+
*) V/V objemová procenta.
**) Deserty - pro účely této vyhlášky se rozumí drobné potravinářské výrobky sladké chuti určené ke konzumaci po hlavním jídle (cukrářské výrobky, mražené krémy, pudinky apod.).
***) Snacky - pro účely této vyhlášky se rozumí drobné potravinářské výrobky obvykle na bázi obilovin nebo brambor určené zejména ke konzumaci mezi hlavními jídly (většinou slané chuti).