CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 304/2004 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných a pomocných látek při výrobě potravin Tabulka č. 3 - Potraviny, ke kterým smějí být přidávána pouze určitá barviva

Tabulka č. 3 - Potraviny, ke kterým smějí být přidávána pouze určitá barviva

304/2004 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných a pomocných látek při výrobě potravin

Tabulka č. 3

Potraviny, ke kterým smějí být přidávána pouze určitá barviva

+-------------------------+---------+-------------------------+---------------+

| Název potraviny | Číslo E | Barvivo | -1 |

| | | | NPM mg.l |

| | | | -1 |

| | | | resp.mg.kg |

+-------------------------+---------+-------------------------+---------------+

| Chléb vícezrnný, | E 150 a | Karamel | NM |

| celozrnný, speciální, +---------+-------------------------+---------------+

| sladový | E 150 b | Kaustický sulfitový | NM |

| | | karamel | |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 150 c | Amoniakový karamel | NM |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 150 d | Amoniak - sulfitový | NM |

| | | karamel | |

+-------------------------+---------+-------------------------+---------------+

| Pivo | E 150 a | Karamel | NM |

| Cidre bouche +---------+-------------------------+---------------+

| | E 150 b | Kaustický sulfitový | NM |

| | | karamel | |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 150 c | Amoniakový karamel | NM |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 150 d | Amoniak - sulfitový | NM |

| | | karamel | |

+-------------------------+---------+-------------------------+---------------+

| Máslo (včetně másla se | E 160 a | Karoteny | NM |

| sníženým obsahem tuku a | | | |

| máselný koncentrát) | | | |

+-------------------------+---------+-------------------------+---------------+

| Margaríny, margariny | E 100 | Kurkumin | NM |

| s nízkým obsahem tuku | | | |

| (minariny), +---------+-------------------------+---------------+

| směsné roztíratelné a | E 160 a | Karoteny | NM |

| emulgované tuky, +---------+-------------------------+---------------+

| ztužené a pokrmové tuky | E 160 b | Annato, bixin, norbixin | 10 |

| (bezvodé tuky) | | | |

+-------------------------+---------+-------------------------+---------------+

| Neochucené sýry tavené | E 160 a | Karoteny | NM |

| a sýry zrající (barvy +---------+-------------------------+---------------+

| oranžové, žluté a bílé | E 160 b | Annato, bixin, norbixin | 15 |

| perleti) +---------+-------------------------+---------------+

| | E 160 c | Paprikový extrakt | NM |

+-------------------------+---------+-------------------------+---------------+

| Ocet | E 150 a | Karamel | NM |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 150 b | Kaustický sulfitový | NM |

| | | karamel | |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 150 c | Amoniakový karamel | NM |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 150 d | Amoniak-sulfitový | NM |

| | | karamel | |

+-------------------------+---------+-------------------------+---------------+

| Whisky (whiskey), | E 150 a | Karamel | NM |

| obilné destiláty (jiné +---------+-------------------------+---------------+

| než Korn nebo | E 150 b | Kaustický sulfitový | NM |

| Kornbrand, nebo Eau de | | karamel | |

| vie de seigle Margue +---------+-------------------------+---------------+

| nationale | E 150 c | Amoniakový karamel | NM |

| luxemburgeoise), vinný +---------+-------------------------+---------------+

| destilát, rum, Brandy, | E 150 d | Amoniak-sulfitový | NM |

| vínovice, Weinbrand, | | karamel | |

| matoliny, matolinové | | | |

| lihoviny (jiné než | | | |

| Tsikoudia a Tsipouro a | | | |

| Eau de vie de marc | | | |

| Margue nationale | | | |

| luxemburgeoise), Grappa | | | |

| invecchiata, Bagaceira | | | |

| velha | | | |

+-------------------------+---------+-------------------------+---------------+

| Aromatizovaná vína | E 150 a | Karamel | NM |

| hnědé barvy, nápoje na +---------+-------------------------+---------------+

| bázi aromatizovaných | E 150 b | Kaustický sulfitový | NM |

| vín hnědé barvy (kromě | | karamel | |

| nápoje Bitter Soda), +---------+-------------------------+---------------+

| likérová vína hnědé | E 150 c | Amoniakový karamel | NM |

| barvy, medovina +---------+-------------------------+---------------+

| | E 150 d | Amoniak-sulfitový | NM |

| | | karamel | |

+-------------------------+---------+-------------------------+---------------+

| Zelenina nakládaná v | E 101 | (i) Riboflavin | NM |

| octu, slaném nálevu, | +-------------------------+---------------+

| oleji (kromě oliv) | | (ii) Riboflavin-5'- | NM |

| | | fosforečnan | |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 140 | chlorofyly, | NM |

| | | chlorofyliny | |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 141 | mědnaté komplexy | NM |

| | | chlorofylů a | |

| | | chlorofylinů | |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 150 a | Karamel | NM |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 150 b | Kaustický sulfitový | NM |

| | | karamel | |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 150 c | Amoniakový karamel | NM |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 150 d | Amoniak-sulfitový | NM |

| | | karamel | |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 160 a | Karoteny | NM |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 162 | Betalainová červeň | NM |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 163 | Anthokyany | NM |

+-------------------------+---------+-------------------------+---------------+

| Směsi z obilovin | E 150 c | Amoniakový karamel | NM |

| extrudované, +---------+-------------------------+---------------+

| expandované a/nebo | E 160 a | Karoteny | NM |

| ochucené ovocným +---------+-------------------------+---------------+

| aromatem | E 160 b | Annato, bixin, norbixin | 25 |

| (breakfast cereals) +---------+-------------------------+---------------+

| | E 160 c | Paprikový extrakt | NM |

+-------------------------+---------+-------------------------+---------------+

| Směsi z obilovin | E 120 | Košenila, kys. | |

| ochucené ovocným | | karmínová, karmíny | 200 |

| aromatem | +-------------------------+ jednotlivě |

| (breakfast cereals) | E 162 | Betalainová červeň | nebo |

| +---------+-------------------------+ v kombinaci |

| | E 163 | Anthokyany | |

+-------------------------+---------+-------------------------+---------------+

| Džemy, rosoly, | E 100 | Kurkumin | NM |

| marmelády a podobné +---------+-------------------------+---------------+

| výrobky z ovoce včetně | E 140 | chlorofyly, | NM |

| těchto výrobků se | | chlorofyliny | |

| sníženým obsahem +---------+-------------------------+---------------+

| energie | E 141 | mědnaté komplexy | NM |

| | | chlorofylů a | |

| | | chlorofylinů | |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 150 a | Karamel | NM |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 150 b | Kaustický sulfitový | NM |

| | | karamel | |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 150 c | Amoniakový karamel | NM |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 150 d | Amoniak-sulfitový | NM |

| | | karamel | |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 160 a | Karoteny | NM |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 160 c | Paprikový extrakt | NM |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 162 | Betalainová červeň | NM |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 163 | Anthokyany | NM |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 104 | Chinolinová žluť | |

| +---------+-------------------------+ |

| | E 110 | Žluť SY | |

| +---------+-------------------------+ |

| | E 120 | Košenila, kys. | 100 |

| | | karmínová, karmíny | jednotlivě |

| +---------+-------------------------+ nebo |

| | E 124 | Ponceau 4R | v kombinaci |

| +---------+-------------------------+ |

| | E 142 | Zeleň S | |

| +---------+-------------------------+ |

| | E 160 d | Lykopen | |

| +---------+-------------------------+ |

| | E 161 b | Lutein | |

+-------------------------+---------+-------------------------+---------------+

| Masné výrobky | E 100 | Kurkumin | 20 |

| z nasoleného +---------+-------------------------+---------------+

| a okořeněného mletého | E 120 | Košenila, kys. | 100 |

| (homogenizovaného) masa | | karmínová, karmíny | |

| naražené v přírodním +---------+-------------------------+---------------+

| nebo umělém střevě bez | E 150 a | Karamel | NM |

| stanoveného stupně +---------+-------------------------+---------------+

| tepelného opracování, | E 150 b | Kaustický sulfitový | NM |

| paštiky, terrines. | | karamel | |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 150 c | Amoniakový karamel | NM |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 150 d | Amoniak-sulfitový | NM |

| | | karamel | |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 160 a | Karoteny | 20 |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 160 c | Paprikový extrakt | 10 |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 162 | Betalainová červeň | NM |

+-------------------------+---------+-------------------------+---------------+

| Masné výrobky s | E 128 | Červeň 2G | 20 |

| minimálním obsahem +---------+-------------------------+---------------+

| obilné složky 6 % | E 129 | Červeň Allura AC | 25 |

| breakfast sausages +---------+-------------------------+---------------+

| Hamburgerové maso | E 120 | Košenila, kys. | 100 |

| s minimálním obsahem | | karmínová, karmíny | |

| rostlinné či obilné +---------+-------------------------+---------------+

| složky 4 % | E 150 a | Karamel | NM |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 150 b | Kaustický sulfitový | NM |

| | | karamel | |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 150 c | Amoniakový karamel | NM |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 150 d | Amoniak-sulfitový | NM |

| | | karamel | |

+-------------------------+---------+-------------------------+---------------+

| Sušené granulované | E 100 | Kurkumin | NM |

| brambory a bramborové | | | |

| vločky | | | |

+-------------------------+---------+-------------------------+---------------+

| Sterilovaný hrášek a | E 102 | Tartrazin | 100 |

| drcený sterilovaný +---------+-------------------------+---------------+

| hrášek v (konzervách) | E 133 | Brilantní modř FCF | 20 |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 142 | Zeleň S | 10 |

+-------------------------+---------+-------------------------+---------------+

| Sýr Sage Derby | E 140 | Chlorofyly, | NM |

| (typický anglický sýr) | | chlorofyliny | |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 141 | Měďnaté komplexy | NM |

| | | chlorofylů a | |

| | | chlorofylinů | |

+-------------------------+---------+-------------------------+---------------+

| Sýr Red Leicester | E 160 b | Annatto, bixin a | 50 |

| (typický anglický sýr) | | norbixin | |

+-------------------------+---------+-------------------------+---------------+

| Sýr Mimolette | E 160 b | Annatto, bixin a | 35 |

| (typický francouzský | | norbixin | |

| sýr) | | | |

+-------------------------+---------+-------------------------+---------------+

| Sýr Morbier | E 153 | Medicinální uhlí | NM |

| (typický francouzský | | | |

| sýr) | | | |

+-------------------------+---------+-------------------------+---------------+

| Red marbled cheese | E 120 | Košenila, kyselina | 125 |

| (typický anglický sýr) | | karmínová, karmíny | |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 163 | Anthokyany | NM |

+-------------------------+---------+-------------------------+---------------+

| Americano | E 150 a | Karamel | NM |

| (aperitiv) +---------+-------------------------+---------------+

| | E 150 b | Kaustický sulfitový | NM |

| | | karamel | |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 150 c | Amoniakový karamel | NM |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 150 d | Amoniak-sulfitový | NM |

| | | karamel | |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 163 | Anthokyany | NM |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 100 | Kurkumin | 100 |

| +---------+-------------------------+ jednotlivě |

| | E 101 | i) Riboflavin | nebo |

| | | ii) Riboflavin-5- | v kombinaci |

| | | fosforečnan | |

| +---------+-------------------------+ |

| | E 102 | Tartrazin | |

| +---------+-------------------------+ |

| | E 104 | Chinolinová žluť | |

| +---------+-------------------------+ |

| | E 120 | Košenila, kyselina | |

| | | karmínová, karmíny, | |

| +---------+-------------------------+ |

| | E 122 | Azorubín, Carmoisin | |

| +---------+-------------------------+ |

| | E 123 | Amarant | |

| +---------+-------------------------+ |

| | E 124 | Ponceau 4R | |

+-------------------------+---------+-------------------------+---------------+

| Bitter soda, | E 150 a | Karamel | NM |

| aromatizovaná vína typu +---------+-------------------------+---------------+

| bitter | E 150 b | Kaustický sulfitový | NM |

| | | karamel | |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 150 c | Amoniakový karamel | NM |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 150 d | Amoniak-sulfitový | NM |

| | | karamel | |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 100 | Kurkumin | 100 |

| +---------+-------------------------+ jednotlivě |

| | E 101 | Riboflavin | nebo |

| | | ii) Riboflavin-5- | v kombinaci |

| | | fosforečnan | |

| +---------+-------------------------+ |

| | E 102 | Tartrazin | |

| +---------+-------------------------+ |

| | E 104 | Chinolinová žluť | |

| +---------+-------------------------+ |

| | E 110 | Žluť SY | |

| | | Gelborange S | |

| +---------+-------------------------+ |

| | E 120 | Košenila, kyselina | |

| | | karmínová, karmíny | |

| +---------+-------------------------+ |

| | E 122 | Azorubín, Carmoisin | |

| +---------+-------------------------+ |

| | E 123 | Amarant | |

| +---------+-------------------------+ |

| | E 124 | Ponceau 4R | |

| | | Košenilová červeň A | |

| +---------+-------------------------+ |

| | E 129 | Červeň Allura AC | |

+-------------------------+---------+-------------------------+---------------+

| Luncheon meat | E 129 | Červeň Allura AC | 25 |

+-------------------------+---------+-------------------------+---------------+

| Chorizo Salchichon | E 120 | Košenila, kyselina | 200 |

| (uzený masný výrobek) | | karmínová, karmíny | |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 124 | Ponceau 4R, | 250 |

| | | Košenilová červeň A | |

+-------------------------+---------+-------------------------+---------------+

| Sobrasada | E 110 | Žluť SY | 135 |

| (mallorská klobása) +---------+-------------------------+---------------+

| | E 124 | Ponceau 4R, | 200 |

| | | Košenilová červeň A | |

+-------------------------+---------+-------------------------+---------------+

| Pasturmas | E 100 | Kurkumin | NM |

| (jedlý vnější povrch) +---------+-------------------------+---------------+

| | E 101 | i) Riboflavin | NM |

| | | ii) Riboflavin-5- | |

| | | fosforečnan | |

| +---------+-------------------------+---------------+

| | E 120 | Košenila, kyselina | NM |

| | | karmínová, karmíny | |

+-------------------------+---------+-------------------------+---------------+