Tabulka č. 1
+--------------------+-------------------------------------+-----------------------------------+
| Látka | Povolený účel použití | NPM reziduí rozpouštědla |
| | | v extrahované potravině |
| | | -1 |
| | | mg.kg |
+--------------------+-------------------------------------+-----------------------------------+
| Hexan *) | Výroba či frakcionace tuků a olejů, | 1 |
| | výroba kakaového másla | v tuku, oleji či kakaovém prášku |
| +-------------------------------------+-----------------------------------+
| | Výroba či frakcionace bílkovinných | 10 |
| | produktů a odtučněných mlýnských | v bílkovinném produktu či |
| | výrobků | mlýnském výrobku |
| | +-----------------------------------+
| | | 30 |
| | | v odtučněném sojovém produktu při |
| | | prodeji spotřebiteli |
| +-------------------------------------+-----------------------------------+
| | Výroba odtučněných obilních klíčků | 5 |
| | | v odtučněných klíčcích |
+--------------------+-------------------------------------+-----------------------------------+
| Methylacetát | Výroba kávy a čaje bez kofeinu nebo | 20 |
| | odstraňováni senzoricky nežádoucích | v kávě a čaji |
| | látek a hořčin z těchto produktů | |
| +-------------------------------------+-----------------------------------+
| | Výroba cukru z melasy | 1 |
| | | v cukru |
+--------------------+-------------------------------------+-----------------------------------+
| Ethylmethyl-keton, | Frakcionace tuků a olejů | 5 |
| synon. butan-2-on | | v tuku či oleji |
| +-------------------------------------+-----------------------------------+
| | Výroba kávy a čaje bez kofeinu nebo | 20 |
| | se sníženým obsahem kofeinu nebo | v kávě a čaji |
| | odstraňování senzoricky nežádoucích | |
| | látek a hořčin z těchto produktů | |
+--------------------+-------------------------------------+-----------------------------------+
| Dichlormethan | Výroba kávy a čaje bez kofeinu nebo | 2 |
| | se sníženým obsahem kofeinu nebo | v pražené kávě |
| | odstraňování senzoricky nežádoucích | 5 |
| | látek a hořčin z těchto produktů | v čaji |
+--------------------+-------------------------------------+-----------------------------------+
| Methanol | Výroba potravin | 10 |
| | | v potravině |
+--------------------+-------------------------------------+-----------------------------------+
| Propan-2-ol synon. | Výroba potravin | 10 |
| isopropylalkohol | | v potravině |
+--------------------+-------------------------------------+-----------------------------------+
*) Hexanem se ve smyslu této vyhlášky rozumí směs acyklických nasycených uhlovodíků obsahujících 6 uhlíkových atomů a který destiluje mezi 64 °C a 70 °C.
(10) Tabulka č. 2 uvádí extrakční rozpouštědla, která smí být používána výhradně k výrobě přírodních aromatických látek. Tabulka dále uvádí nejvyšší povolená množství reziduí extrakčních rozpouštědel v potravině pocházejících z aromatických látek použitých při výrobě potravin. Nejvyšší povolená množství se týkají potravin upravených ke spotřebě podle návodu výrobce, pokud takovou úpravu před spotřebou vyžadují.