CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 304/2004 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných a pomocných látek při výrobě potravin Tabulka č. 1

Tabulka č. 1

304/2004 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných a pomocných látek při výrobě potravin

Tabulka č. 1

+--------------------+-------------------------------------+-----------------------------------+

| Látka | Povolený účel použití | NPM reziduí rozpouštědla |

| | | v extrahované potravině |

| | | -1 |

| | | mg.kg |

+--------------------+-------------------------------------+-----------------------------------+

| Hexan *) | Výroba či frakcionace tuků a olejů, | 1 |

| | výroba kakaového másla | v tuku, oleji či kakaovém prášku |

| +-------------------------------------+-----------------------------------+

| | Výroba či frakcionace bílkovinných | 10 |

| | produktů a odtučněných mlýnských | v bílkovinném produktu či |

| | výrobků | mlýnském výrobku |

| | +-----------------------------------+

| | | 30 |

| | | v odtučněném sojovém produktu při |

| | | prodeji spotřebiteli |

| +-------------------------------------+-----------------------------------+

| | Výroba odtučněných obilních klíčků | 5 |

| | | v odtučněných klíčcích |

+--------------------+-------------------------------------+-----------------------------------+

| Methylacetát | Výroba kávy a čaje bez kofeinu nebo | 20 |

| | odstraňováni senzoricky nežádoucích | v kávě a čaji |

| | látek a hořčin z těchto produktů | |

| +-------------------------------------+-----------------------------------+

| | Výroba cukru z melasy | 1 |

| | | v cukru |

+--------------------+-------------------------------------+-----------------------------------+

| Ethylmethyl-keton, | Frakcionace tuků a olejů | 5 |

| synon. butan-2-on | | v tuku či oleji |

| +-------------------------------------+-----------------------------------+

| | Výroba kávy a čaje bez kofeinu nebo | 20 |

| | se sníženým obsahem kofeinu nebo | v kávě a čaji |

| | odstraňování senzoricky nežádoucích | |

| | látek a hořčin z těchto produktů | |

+--------------------+-------------------------------------+-----------------------------------+

| Dichlormethan | Výroba kávy a čaje bez kofeinu nebo | 2 |

| | se sníženým obsahem kofeinu nebo | v pražené kávě |

| | odstraňování senzoricky nežádoucích | 5 |

| | látek a hořčin z těchto produktů | v čaji |

+--------------------+-------------------------------------+-----------------------------------+

| Methanol | Výroba potravin | 10 |

| | | v potravině |

+--------------------+-------------------------------------+-----------------------------------+

| Propan-2-ol synon. | Výroba potravin | 10 |

| isopropylalkohol | | v potravině |

+--------------------+-------------------------------------+-----------------------------------+

*) Hexanem se ve smyslu této vyhlášky rozumí směs acyklických nasycených uhlovodíků obsahujících 6 uhlíkových atomů a který destiluje mezi 64 °C a 70 °C.

(10) Tabulka č. 2 uvádí extrakční rozpouštědla, která smí být používána výhradně k výrobě přírodních aromatických látek. Tabulka dále uvádí nejvyšší povolená množství reziduí extrakčních rozpouštědel v potravině pocházejících z aromatických látek použitých při výrobě potravin. Nejvyšší povolená množství se týkají potravin upravených ke spotřebě podle návodu výrobce, pokud takovou úpravu před spotřebou vyžadují.