§ 4
Podmínky ozáření potravin a potravinových surovin ionizujícím zářením
(1) Potraviny uvedené v příloze č. 1 lze ozářit jen do výše nejvyšší přípustné absorbované dávky a pro technologický nebo hygienický účel stanovený v této příloze.
(2) Ostatní potraviny lze ionizujícím zářením ozářit, jen pokud
a) tímto ozářením je řešena technologická potřeba jinak obtížně zajistitelná,
b) nevznikne zdravotní riziko pro spotřebitele,
c) proces ozáření nenaruší zdravotní nezávadnost a jakost potraviny.
(3) Za podmínek stanovených v odstavci 2 může být ionizující záření použito k
a) snížení počtu onemocnění pocházejících z potravin prostřednictvím ničení patogenních organismů,
b) omezení kažení potravin snížením rozkladných procesů a ničením organismů přispívajících ke kažení,
c) redukci ztrát vznikajících předčasným zráním, rašením nebo klíčením,
d) dezinfekci a dezinsekci potravin obsahujících organismy škodlivé pro rostliny a rostlinné produkty.