CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 294/1997 Sb. Vyhláška Ministerstva zdravotnictví o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení 2. Ryby, ostatní vodní živočichové a výrobky z nich

2. Ryby, ostatní vodní živočichové a výrobky z nich

294/1997 Sb. Vyhláška Ministerstva zdravotnictví o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení

2. Ryby, ostatní vodní živočichové a výrobky z nich

2.1. Čerstvé, zmrazené a solené ryby a jejich části, určené k

tepelné úpravě

n c m M

5 6

Celkový počet mikroorganismů 5 2 10 10

2 2

Escherichia coli 5 2 10 5.10

2

Sulfitredukující klostridia 5 2 0 10

b

Salmonella 5 0 0/25 -

2.2. Uzené, smažené a sušené ryby

n c m M

3 4

Celkový počet mikroorganismů b/ 5 2 5.10 2.10

2

Koliformní bakterie 5 2 0 10

b

2

Sulfitredukující klostridia 5 2 0 10

b

2 2

Staphylococcus auerus 5 2 10 5.10

Salmonella 5 0 0/25 -

b/ U výrobků s přísadou koření a/nebo uzených studeným kouřem se

tolerují hodnoty o řád vyšší s výjimkou Staphylococcus aureus

a Salmonella.

2.3. Korýši, měkkýši a hlavonožci

n c m M

4 5

Celkový počet mikroorganismů +) 5 2 10 10

2 2

Koliformní bakterie 5 2 10 5.10

2

Staphylococcus auerus 5 2 0 10

d

Salmonella 5 0 0/25 -

+/ U krabího masa se tolerují hodnoty o řád vyšší.

2.4. Výrobky z ryb hermeticky neuzavřené

Poznámka: Výrobky z mělněných ryb určené k tepelné úpravě viz 20.2.

2.4.1. Výrobky marinované tepelně neopracované a bez konzervačních

přísad (např. v rosolu, oleji, nálevu, remuládě)

n c m M

3 4

Koliformní bakterie 5 2 10 10

2

Sulfitredukující klostridia 5 2 0 5.10

b

2

Staphylococcus auerus 5 2 0 5.10

d

3 3

Bacillus cereus 5 2 10 5.10

Salmonella 5 0 0/25 -

4 6

Kvasinky 5 2 10 10

2.4.2. Výrobky marinované tepelně opracované nebo s konzervačními

přísadami (např. v rosolu, oleji, nálevu, remuládě)

n c m M

5 6

Celkový počet mikroorganismů 5 2 10 10

2 2

Koliformní bakterie 5 2 10 5.10

2

Sulfitredukující klostridia 5 2 0 10

b

2

Staphylococcus aureus 5 2 0 5.10

d

2 2

Bacillus cereus 5 1 10 5.10

Salmonella 5 0 0/25 -

3 4

Kvasinky 5 2 10 5.10

2.5. Hermeticky balené rybí "polokonzervy"

2.5.1. Hermeticky balené rybí polokonzervy nepasterované, bez

konzervačních přísad (kaviár, očka, sardelová pasta,

losos v oleji, krabí tyčinky apod.)

n c m M

3 4

Celkový počet mikroorganismů 5 2 5.10 5.10

2 3

Koliformní bakterie 5 1 10 5.10

2 3

Sulfitredukující klostridia 5 2 10 10

2

Staphylococcus auerus 5 2 0 5.10

d

Salmonella 5 0 0/25 -

2.5.2. Hermeticky balené rybí polokonzervy pasterované nebo s

konzervačními přísadami

n c m M

3 4

Celkový počet mikroorganismů 5 2 10 10

2

Koliformní bakterie 5 1 0 5.10

b

2

Staphylococcus auerus 5 2 0 10

d

2

Sulfitredukující klostridia 5 2 0 10

b

Salmonella 5 0 0/25 -

2.6. Rybí konzervy musí splňovat podmínky obchodní

sterility