2. Ryby, ostatní vodní živočichové a výrobky z nich
2.1. Čerstvé, zmrazené a solené ryby a jejich části, určené k
tepelné úpravě
n c m M
5 6
Celkový počet mikroorganismů 5 2 10 10
2 2
Escherichia coli 5 2 10 5.10
2
Sulfitredukující klostridia 5 2 0 10
b
Salmonella 5 0 0/25 -
2.2. Uzené, smažené a sušené ryby
n c m M
3 4
Celkový počet mikroorganismů b/ 5 2 5.10 2.10
2
Koliformní bakterie 5 2 0 10
b
2
Sulfitredukující klostridia 5 2 0 10
b
2 2
Staphylococcus auerus 5 2 10 5.10
Salmonella 5 0 0/25 -
b/ U výrobků s přísadou koření a/nebo uzených studeným kouřem se
tolerují hodnoty o řád vyšší s výjimkou Staphylococcus aureus
a Salmonella.
2.3. Korýši, měkkýši a hlavonožci
n c m M
4 5
Celkový počet mikroorganismů +) 5 2 10 10
2 2
Koliformní bakterie 5 2 10 5.10
2
Staphylococcus auerus 5 2 0 10
d
Salmonella 5 0 0/25 -
+/ U krabího masa se tolerují hodnoty o řád vyšší.
2.4. Výrobky z ryb hermeticky neuzavřené
Poznámka: Výrobky z mělněných ryb určené k tepelné úpravě viz 20.2.
2.4.1. Výrobky marinované tepelně neopracované a bez konzervačních
přísad (např. v rosolu, oleji, nálevu, remuládě)
n c m M
3 4
Koliformní bakterie 5 2 10 10
2
Sulfitredukující klostridia 5 2 0 5.10
b
2
Staphylococcus auerus 5 2 0 5.10
d
3 3
Bacillus cereus 5 2 10 5.10
Salmonella 5 0 0/25 -
4 6
Kvasinky 5 2 10 10
2.4.2. Výrobky marinované tepelně opracované nebo s konzervačními
přísadami (např. v rosolu, oleji, nálevu, remuládě)
n c m M
5 6
Celkový počet mikroorganismů 5 2 10 10
2 2
Koliformní bakterie 5 2 10 5.10
2
Sulfitredukující klostridia 5 2 0 10
b
2
Staphylococcus aureus 5 2 0 5.10
d
2 2
Bacillus cereus 5 1 10 5.10
Salmonella 5 0 0/25 -
3 4
Kvasinky 5 2 10 5.10
2.5. Hermeticky balené rybí "polokonzervy"
2.5.1. Hermeticky balené rybí polokonzervy nepasterované, bez
konzervačních přísad (kaviár, očka, sardelová pasta,
losos v oleji, krabí tyčinky apod.)
n c m M
3 4
Celkový počet mikroorganismů 5 2 5.10 5.10
2 3
Koliformní bakterie 5 1 10 5.10
2 3
Sulfitredukující klostridia 5 2 10 10
2
Staphylococcus auerus 5 2 0 5.10
d
Salmonella 5 0 0/25 -
2.5.2. Hermeticky balené rybí polokonzervy pasterované nebo s
konzervačními přísadami
n c m M
3 4
Celkový počet mikroorganismů 5 2 10 10
2
Koliformní bakterie 5 1 0 5.10
b
2
Staphylococcus auerus 5 2 0 10
d
2
Sulfitredukující klostridia 5 2 0 10
b
Salmonella 5 0 0/25 -
2.6. Rybí konzervy musí splňovat podmínky obchodní
sterility