19. Výrobky studené a teplé kuchyně
19.1. Lahůdkářské výrobky s majonézou i bez majonézy (např.
saláty, obložené chlebíčky, výrobky v aspiku, nakládané
uzeniny, nakládané sýry, dresinky vlastní výroby,
pomazánky, pěny, krémy)
n c m M
5 6
Celkový počet mikroorganismů */ 2 1 2.10 10
3 4
Koliformní bakterie 2 1 10 10
2 3
Escherichia coli 2 1 10 10
Salmonella 2 0 0/25 -
2 3
Staphylococcus aureus n/ 2 1 10 10
3 4
Bacillus cereus 2 1 10 10
3 4
Sulfitredukující klostridia o/ 2 1 10 10
3 4
Kvasinky 2 1 5.10 5.10
*/ Nesleduje se u výrobků obsahujících suroviny s kulturní
mikroflórou.
n/ U výrobků s přídavkem masa korýšů se tolerují hodnoty o jeden
řád vyšší.
o/ Sleduje se pouze u pasterovaných výrobků.
19.2. Výrobky teplé kuchyně prodávané v potravinářských prodejnách
(mimo jídel poskytovaných ve službách společného stravování)
n c m M
4 4
Celkový počet mikroorganismů */ 2 1 10 5.10
2 3
Koliformní bakterie 2 1 10 10
2 3
Bacillus cereus 2 1 10 10
2 2
Staphylococcus aureus 2 1 10 5.10
Salmonella 2 0 0/25 -
*/ U výrobků obsahujících jako složku syrovou potravinu se
toleruje hodnota o jeden řád vyšší.
19.3. Kečupy, dresinky, omáčky, křenové směsi a obdobné výrobky k
dochucování pokrmů (nesterilované výrobky)
n c m M
2
Koliformní bakterie 5 2 50 5.10
2
Staphylococcus aureus 5 1 0 2.10
d
Salmonella */ 5 0 0/25 -
*/ Sleduje se u výrobků s vaječnou složkou.