Příloha č. 13
Smyslové a chemické požadavky na jakost kvasného octa
Tabulka 1
Smyslové požadavky
+-------------+----------------+---------------+-----------------+
| ocet | vzhled | barva | vůně a chuť |
+-------------+----------------+---------------+-----------------+
| kvasný | čirá tekutina, | bezbarvá nebo | octová, podle |
| lihový | výskyt jemného | slabě žlutá | použitých |
| | sedimentu | až žlutohnědá | surovin, bez |
| | přípustný | | cizích pachů |
| | | | a příchutí |
+-------------+----------------+---------------+-----------------+
| kvasný | čirá tekutina, | odstín | octová, podle |
| vinný | výskyt jemného | odpovídající | použitých |
| a ovocný | sedimentu | použitým | surovin, bez |
| | přípustný | surovinám | cizích pachů |
| | | | a příchutí |
+-------------+----------------+---------------+-----------------+
| kvasný | čirá až | odstín | octová, podle |
| ochucený | opalizující | odpovídající | použitých |
| | tekutina, | použitým | surovin, bez |
| | výskyt jemného | surovinám | cizích pachů |
| | sedimentu | | a příchutí |
| | je přípustný | | |
+-------------+----------------+---------------+-----------------+
Tabulka 2
Chemické požadavky
+---------------------+---------------------+--------------------+
| ocet | kyselost jako | extrakt |
| | kyselina octová | v % nejméně |
| | v % nejvýše | |
+---------------------+---------------------+--------------------+
| kvasný lihový | | |
| a kvasný ochucený | 25 | - |
+---------------------+---------------------+--------------------+
| kvasný vinný | | |
| a ovocný a kvasný | | |
| nebo ovocný | | |
| ochucený | 25 | 0,1 |
+---------------------+---------------------+--------------------+
------------------------------------------------------------------