CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 235/2010 Sb. Vyhláška o stanovení požadavků na čistotu a identifikaci přídatných látek Příloha č. 2 - Požadavky na čistotu a identifikaci sladidel

Příloha č. 2 - Požadavky na čistotu a identifikaci sladidel

235/2010 Sb. Vyhláška o stanovení požadavků na čistotu a identifikaci přídatných látek

Příloha č. 2

Požadavky na čistotu a identifikaci sladidel

E 420(i) SORBITOL

Synonyma | D-glucitol, D-sorbitol

|

Definice |

|

Chemický název | D-glucitol

|

Einecs | 200-061-5

|

Chemický vzorec | C H O

| 6 14 6

|

Relativní molekulová hmotnost | 182,17

|

Obsah | nejméně 97 % celkových glycitolů a nejméně 91 %

| D-sorbitolu v sušině.

| Glycitoly jsou sloučeniny se strukturním vzorcem

| CH OH(CHOH) CH OH, kde "n" je celé číslo

| 2 n 2

|

Popis | bílý hygroskopický prášek, krystalický prášek,

| vločky nebo granule mající sladkou chuť

|

Identifikace |

|

A. rozpustnost | velmi snadno rozpustný ve vodě, těžce rozpustný

| v ethanolu

B. rozpětí bodu tání | 88 - 102 °C

C. monobenzylidenový derivát | K 5 g vzorku se přidá 7 ml methanolu, 1 ml benzaldehydu

| a 1 ml sorbitolu kyseliny chlorovodíkové. Míchá se

| a protřepává v mechanické třepačce, dokud se neobjeví

| krystaly. Filtruje se pomocí odsávání, krystaly se

| rozpustí ve 20 ml vroucí vody obsahující 1 g

| hydrogenuhličitanu sodného, zfiltruje se za horka,

| filtrát se nechá vychladnout, filtruje se odsáváním,

| promyje se 5 ml směsi methanolu a vody (1:2) a vysuší

| se na vzduchu. Takto získané krystaly tají při teplotě

| mezi 173 - 179 °C.

|

Čistota |

|

Obsah vody | nejvýše 1,0 %, stanovenou metodou Karl-Fischera

Síranový popel | nejvýše 0,1 %, vztaženo na sušinu

Redukující cukry | nejvýše 0,3 %, vyjádřeno jako glukosa v sušině

Celkový obsah cukrů | nejvýše 1 %, vyjádřeno jako glukóza v sušině

Chloridy | nejvýše 50 mg/kg, vztaženo na sušinu

Sírany | nejvýše 100 mg/kg, vztaženo na sušinu

Nikl | nejvýše 2 mg/kg, vztaženo na sušinu

Arzen | nejvýše 3 mg/kg, vztaženo na sušinu

Olovo | nejvýše 1 mg/kg, vztaženo na sušinu

Těžké kovy | nejvýše 10 mg/kg, vyjádřeno jako Pb v sušině

E 420 (ii) SORBITOL SIRUP

Synonyma | D-glucitol sirup

|

Definice |

|

Chemický název | Sorbitolový sirup připravený hydrogenací

| glukózového sirupu osahuje D-sorbitol, D-mannitol

| a hydrogenované sacharidy. Část výrobku, která není

| D-sorbitolem, je tvořena hlavně hydrogenovanými

| oligosacharidy vzniklými hydrogenací glukózového

| sirupu použitého jako surovina (v tomto případě

| sirup nekrystalizuje) nebo mannitolem. Mohou být

| přítomna malá množství glycitolů, kde n ≤ 4.

| Glycitoly jsou sloučeniny se strukturním vzorcem

| CH OH(CHOH) CH OH, kde "n" je celé číslo.

| 2 n 2

|

Einecs | 270-337-8

|

Obsah | nejméně 69 % celkových pevných látek a nejméně

| 50 % D-sorbitolu na bezvodé bázi

|

Popis | čirý, bezbarvý a sladce chutnající vodný roztok

|

Identifikace |

|

A. rozpustnost | mísitelný s vodou, glycerolem a s propan-1,2-diolem

B. monobenzylidenový derivát | K 5 g vzorku se přidá 7 ml methanolu, 1 ml benzaldehydu

sorbitolu | a 1 ml kyseliny chlorovodíkové. Míchá se a protřepává

| protřepává v mechanické třepačce, dokud se neobjeví

| krystaly. Filtruje se pomocí odsávání, krystaly se

| rozpustí ve 20 ml vroucí vody obsahující 1 g

| hydrogenuhličitanu sodného, zfiltruje se za horka,

| filtrát se nechá vychladnout, filtruje se odsáváním,

| promyje se 5 ml směsi methanolu a vody (1:2) a vysuší

| se na vzduchu. Takto získané krystaly tají při teplotě

| mezi 173 - 179 °C.

|

Čistota |

|

Obsah vody | nejvýše 31 % (Karl-Fischerova metoda)

Síranový popel | nejvýše 0,1 % vztaženo na sušinu

Redukující cukry | nejvýše 0,3 % vyjádřeno jako glukóza v sušině

Chloridy | nejvýše 50 mg/kg vztaženo na sušinu

Sírany | nejvýše 100 mg/kg vztaženo na sušinu

Nikl | nejvýše 2 mg/kg vztaženo na sušinu

Arzen | nejvýše 3 mg/kg vztaženo na sušinu

Olovo | nejvýše 1 mg/kg vztaženo na sušinu

Těžké kovy | nejvýše 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině

E 421 MANNITOL

I. MANNITOL

Synonyma | D-mannitol

|

Definice | Vyrábí se katalytickou hydrogenací cukerných

| roztoků obsahujících glukosu a/nebo fruktosu

|

Chemický název | D-mannitol

|

Einecs | 200-711-8

|

Chemický vzorec | C H O

| 6 14 6

|

Relativní molekulová hmotnost | 182,2

|

Obsah nejméně | 96 % D-mannitolu a nejvýše 102 % D-mannitolu

| v sušině

|

Popis | bílý, krystalický prášek bez zápachu

|

Identifikace |

|

A. rozpustnost | rozpustný ve vodě, velmi těžce rozpustný v ethanolu,

| prakticky nerozpustný v etheru

B. rozmezí bodu tání | 164 - 169 °C

C. chromatografie na tenké | vyhovuje zkoušce

vrstvě |

|

| 20

D. optická otáčivost | [α] : +23° - +25° (boritanový roztok)

| D

|

E.pH | 5 - 8

| K 10 ml 10 % (m/V) roztoku vzorku se přidá 0,5 ml

| nasyceného roztoku chloridu draselného a poté se

| změří pH.

|

Čistota |

|

Úbytek hmotnosti sušením | nejvýše 0,3 %, po sušení při 105 °C po dobu 4 hodin

Redukující cukry | nejvýše 0,3 % vyjádřeno jako glukóza

Celkové cukry | nejvýše 1 % vyjádřeno jako glukóza

Síranový popel | nejvýše 0,1%

Chloridy | nejvýše 70 mg/kg

Sírany | nejvýše 100 mg/kg

Nikl | nejvýše 2 mg/kg

Olovo | nejvýše 1 mg/kg

II. MANNITOL VYRÁBĚNÝ FERMENTACÍ

Synonyma | D-mannitol

|

Definice | výroba diskontinuální aerobní fermentací kvasinek

| Zygosaccharomyces rouxii

|

Chemický název | D-mannitol

|

Einecs | 200-711-8

|

Chemický vzorec | C H O

| 6 14 2

|

Relativní molekulová hmotnost | 182,2

|

Obsah | nejméně 99 % v sušině

|

Popis | bílý, krystalický prášek bez zápachu

|

Identifikace |

|

A. rozpustnost | rozpustný ve vodě, velmi těžce rozpustný v ethanolu,

| prakticky nerozpustný v etheru

B. rozmezí bodu tání | 164 - 169 °C

C. chromatografie na tenké | vyhoví zkoušce

vrstvě |

| 20

D. optická otáčivost | [α] : +23° - +25° (boritanový roztok)

| D

|

E. pH | 5-8

| K 10 ml 10 % (m/V) roztoku vzorku se přidá 0,5 ml

| nasyceného roztoku chloridu draselného a poté se

| změří pH.

|

Čistota |

|

Arabitol | nejvýše 0,3 %

Úbytek hmotnosti sušením | nejvýše 0,3 %, po sušení při 105 °C po dobu 4 hodin

Redukující cukry | nejvýše 0,3 %, vyjádřeno jako glukosa

Celkové cukry | nejvýše 1 %, vyjádřeno jako glukosa

Síranový popel | nejvýše 0,1 %

Chloridy | nejvýše 70 mg/kg

Sírany | nejvýše 100 mg/kg

Olovo | nejvýše 1 mg/kg

| 3

Aerobní mezofilní bakterie | nejvýše 10 v 1 g

Koliformí bakterie | negativní/10 g

Salmonella | negativní/10 g

Escherichia coli | negativní/10 g

Pseudomonas aeruginosa | negativní/10 g

Staphylococcus aureus | negativní/10 g

Plísně | nejvýše 100/1 g

Kvasinky | nejvýše 100/1 g

E 950 ACESULFAM K

Synonyma | Acesulfam draselný, draselná sůl 3,4-dihydro-6-methyl

| -1,2,3-oxathiazin-4-on2,2-dioxidu

|

Definice |

|

Chemický název | 6-methyl-1,2,3-oxathiazin-4(3H)-on-2,2-dioxid,

| draselná sůl

|

Einecs | 259-715-3

|

Chemický vzorec | C H KNO S

| 4 4 4

|

Molekulová hmotnost | 201,24

|

Obsah | nejméně 99 % C H KNO S vztaženo na bezvodou bázi

| 4 4 4

|

Popis | bílý krystalický prášek bez zápachu. Přibližně

| 200krát sladší než sacharosa

|

Identifikace |

|

A. rozpustnost | velmi snadno rozpustný ve vodě, velmi těžce

| rozpustný v ethanolu

B. absorpce v ultrafialové | maximum při 227 ± 2 nm pro roztok 10 mg

oblasti spektra | v 1 000 ml vody

C. pozitivní zkouška na | vyhoví zkoušce (zkouší se zbytek po vyžíhání 2 g

draslík | vzorku)

D. zkouška srážením | K roztoku 0,2 g vzorku v 2 ml octové kyseliny a

| 2 ml vody se přidá několik kapek 10%ního roztoku

| hexanitrokobaltitanu sodného. Vytvoří se žlutá

| sraženina.

|

Čistota |

|

Úbytek hmotnosti sušením | nejvýše 1,0 %, po sušení při 105 °C po dobu 2 hodin

Organické nečistoty | vyhoví zkoušce na 20 mg/kg UV aktivních složek

Fluoridy | nejvýše 3 mg/kg

Olovo | nejvýše 1 mg/kg

E 951 ASPARTAM

Synonyma | aspartylfenylalaninmethylester

|

Definice |

|

Chemický název | N-L-α-aspartyl-L-fenylalanin-1-methylester,

| N-methylester kyseliny 3-amino-N-

| (α-karbomethoxyfenethyl)-sukcinamové

|

Einecs | 245-261-3

|

Chemický vzorec | C H N O

| 14 18 2 5

|

Relativní molekulová hmotnost | 294,31

|

Obsah | nejméně 98 % a nejvýše 102 % C H N O vztaženo na

| 14 18 2 5

| bezvodou bázi

|

Popis | bílý krystalický prášek bez zápachu mající sladkou

| chuť, přibližně 200x sladší než sacharosa.

|

Identifikace |

|

rozpustnost | těžce rozpustný ve vodě a v ethanolu

|

Čistota |

|

Úbytek hmotnosti sušením | nejvýše 4,5 %, po sušení při 105 °C po dobu 4 hodin

Síranový popel | nejvýše 0,2 %, vztaženo na sušinu

pH | mezi 4,5 a 6,0 (roztok 1:125)

Transmitance | Transmitance 1%ního roztoku ve 2N kyselině

| chlorovodíkové stanovená v 1cm kyvetě při 430 nm

| vhodným spektrofotometrem při použití 2N kyseliny

| chlorovodíkové jako referenčního vzorku není menší

| než 0,95, což je rovnocenné absorbanci nejvýše asi

| 0,022.

|

| 20

Specifická optická otáčivost | [α] : +14,5° - +16,5°

| D

| Stanoví se ve 4%ním roztoku zkušebního vzorku v 15N

| kyselině mravenčí do 30 minut po přípravě.

Arzen | nejvýše 3 mg/kg, vztaženo na sušinu

Olovo | nejvýše 1 mg/kg, vztaženo na sušinu

Těžké kovy | nejvýše 10 mg/kg, vyjádřeno jako Pb v sušině

Kyselina 5-benzyl-3,6-dioxo- | nejvýše 1,5 %, vztaženo na sušinu

2-piperazinoctová |

E 952 KYSELINA CYKLAMOVÁ A JEJÍ SODNÁ A VÁPENATÁ SŮL

I. KYSELINA CYKLAMOVÁ

Synonyma | kyselina cyklohexylsulfamová, cyklamát

|

Definice |

|

Chemický název | kyselina cyklohexan sulfamová, kyselina cyldohexylamino-

| sulfonová

|

Einecs | 202-898-1

|

Chemický vzorec | C H NO S

| 6 13 3

|

Relativní molekulová hmotnost | 179,24

|

Obsah | Kyselina cyklohexylsulfamová obsahuje nejméně 98 %

| a nejvýše 102 % ekvivalentu C H NO S vztaženo na

| 6 13 3

| bezvodou bázi.

|

Popis | bílý krystalický prášek, prakticky bezbarvý, se

| sladkokyselou chutí. Přibližně 40x sladší než sacharosa.

|

Identifikace |

|

A. rozpustnost | rozpustná ve vodě a v ethanolu.

B. zkouška srážením | 2%ní roztok se okyselí kyselinou chlorovodíkovou, přidá

| se 1 ml přibližně 1M roztoku BaCl ve vodě a v případě

| 2

| vzniku zákalu nebo sraženiny se zfiltruje. K čirému

| roztoku se přidá 1 ml 10%ního roztoku NaNO .

| 2

| Vytvoří se bílá sraženina.

|

Čistota |

|

Úbytek hmotnosti srážením | nejvýše 1 %, po sušení při 105 °C po dobu 1 hodiny

Selen | nejvýše 30 mg/kg, vyjádřeno jako Se v sušině

Olovo | nejvýše 1 mg/kg, vztaženo na sušinu

Těžké kovy | nejvýše 10 mg/kg, vyjádřeno jako Pb v sušině

Arsen | nejvýše 3 mg/kg, vztaženo na sušinu

Cyklohexylamin | nejvýše 10 mg/kg, vztaženo na sušinu

Dicyklohexylamin | nejvýše 1 mg/kg, vztaženo na sušinu

Anilin | nejvýše 1 mg/kg, vztaženo na sušinu

II. CYKLAMÁT SODNÝ

Synonyma | cyklamát, sodná sůl kyseliny cyklamové

|

Definice |

|

Chemický název | Cyklohexansulfamát sodný, cyklohexylsulfamát sodný

|

Einecs | 205-348-9

|

Chemický vzorec | C H NNaO S a dihydrát C H NNaO S . 2H O

| 6 12 3 6 12 3 2

|

Relativní molekulová hmotnost | 201,22 vztaženo na bezvodou formu

| 237,22 vztaženo na hydratovanou formu

|

Obsah | nejméně 98 % a nejvýše 102 % vztaženo na sušinu.

| Dihydrát: nejméně 84 % vztaženo na sušinu.

|

Popis | Bílé krystaly nebo krystalický prášek, bez zápachu,

| přibližně 30x sladší než sacharosa.

|

Identifikace |

|

rozpustnost | dobře rozpustný ve vodě, prakticky nerozpustný

| v ethanolu

|

Čistota |

|

Úbytek hmotnosti sušením | nejvýše 1 %, po sušení při 105 °C po dobu 1 hodiny

| nejvýše 15,2 %, po sušení při 105 °C po dobu 2 hodin

| pro dihydrát

Selen | nejvýše 30 mg/kg vyjádřeno jako Se v sušině

Arzen | nejvýše 3 mg/kg vztaženo na sušinu

Olovo | nejvýše 1 mg/kg vztaženo na sušinu

Těžké kovy | nejvýše 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině

Cyklohexylamin | nejvýše 10 mg/kg vztaženo na sušinu

Dicyklohexylamin | nejvýše 1 mg/kg vztaženo na sušinu

Anilin | nejvýše 1 mg/kg vztaženo na sušinu

III. CYKLAMÁT VÁPENATÝ

Synonyma | cyklamát, vápenatá sůl kyseliny cyklamové

|

Definice |

|

Chemický název | cyklohexansulfamát vápenatý, cyklohexylsulfamát

| vápenatý

|

Einecs | 205-349-4

|

Chemický vzorec | C H CaN O S . 2H O

| 12 24 2 6 2 2

|

Relativní molekulová hmotnost | 432,57

|

Obsah | 98 - 101 %, vztaženo na sušinu.

|

Popis | bílé bezbarvé krystaly nebo krystalický prášek.

| Přibližně 30x sladší než sacharosa

|

Identifikace |

|

rozpustnost | dobře rozpustný ve vodě, mírně rozpustný v ethanolu

|

Čistota |

|

Úbytek hmotnosti srážením | nejvýše 1 %, po sušení při 105 °C po dobu 1 hodiny

| nejvýše 8,5 %, po sušení při 140 °C po dobu 4 hodin

| pro dihydrát

|

Selen | nejvýše 30 mg/kg, vyjádřeno jako Se v sušině

Arzen | nejvýše 3 mg/kg, vztaženo na sušinu

Olovo | nejvýše 1 mg/kg, vztaženo na sušinu

Těžké kovy | nejvýše 10 mg/kg, vyjádřeno jako Pb v sušině

Cyklohexylamin | nejvýše 10 mg/kg, vztaženo na sušinu

Dicyklohexylamin | nejvýše 1 mg/kg, vztaženo na sušinu

Anilin | nejvýše 1 mg/kg, vztaženo na sušinu

E 953 ISOMALT

Synonyma | hydrogenovaná izomaltulóza, hydrogenovaná palatinóza

|

Definice |

|

Chemický název | Isomalt je směsí hydrogenováných mono- a disacharidů,

| jejíž hlavními složkami jsou tyto disacharidy:

| 6-O-α-D-glukopyranosyl-D-sorbitol (1,6-GPS) a

| 1-O-α-D-glukopyranosyl-D-mannitol dihydrát (1,1-GMP)

|

Chemický vzorec | 6-O-α-D-glukopyranosyl-D-sorbitol: C H O

| 12 24 11

| 1-O-α-D-glukopyranosyl-D-mannitol dihydrát:

| C H O .2H O

| 12 24 11 2

|

Relativní molekulová hmotnost | 6-O-α-D-glukopyranosyl-D-sorbitol: 344,32

| 1-O-α-D-glukopyranosyl-D-mannitol dihydrát: 380,32

|

Obsah | Nejméně 98 % hydrogenovaných mono- a disacharidů

| a nejméně 86 % směsi 6-O-α-D-glukopyranosyl-D-sorbitolu

| a 1-O-α-D-glukopyranosyl-D-mannitol dihydrátu, vztaženo

| na bezvodou bázi.

|

Popis | bílá lehce hygroskopická krystalická hmota bez zápachu

|

Identifikace |

|

A. rozpustnost | rozpustný ve vodě a velmi těžce rozpustný v ethanolu

B. Chromatografie na tenké | Zkouška chromatografií na tenké vrstvě za použití desky

vrstvě | s asi 0,2 mm vrstvou chromatografického silikagelu.

| Hlavní skvrny na chromatogramu obsahující 1,1-GMP

| a 1,6-GPS.

|

Čistota |

|

Obsah vody | nejvýše 7 %, stanoveno metodou Karl-Fischera

|

Síranový popel | nejvýše 0,05 %, vztaženo na sušinu

D-mannitol | nejvýše 3 %

D-sorbitol | nejvýše 6 %

Redukující cukry | nejvýše 0,3 %, vyjádřeno jako glukosa v sušině

Nikl | nejvýše 2 mg/kg, vztaženo na sušinu

Arzen | nejvýše 3 mg/kg, vztaženo na sušinu

Alovo | nejvýše 1 mg/kg, vztaženo na sušinu

Těžké kovy (jako Pb) | nejvýše 10 mg/kg, vztaženo na sušinu

E 954 SACHARIN A JEHO SODNÁ, DRASELNÁ A VÁPENATÁ SŮL

I. SACHARIN

Definice |

|

Chemický název | 3-oxo-2,3-dihydrobenzo(d)izothiazol-1,1-dioxid

|

Einecs | 201-321-0

|

Chemický vzorec | C H NO S

| 7 5 3

|

Relativní molekulová hmotnost | 183,18

|

Obsah | 99 - 101 % C H NO S vztaženo na bezvodou bázi

| 7 5 3

|

Popis | bílé krystaly nebo bílý krystalický prášek bez zápachu

| nebo se slabou aromatickou vůní mající sladkou chuť

| i ve velmi zředěných roztocích, přibližně 300x až 500x

| sladší než sacharosa

|

Identifikace |

|

rozpustnost | těžce rozpustný ve vodě, dobře rozpustný v zásaditých

| roztocích, mírně rozpustný v ethanolu

|

Čistota |

|

Úbytek hmotnosti sušením | nejvýše 1 %, po sušení při 105 °C po dobu 2 hodin

|

Rozpětí bodu tání | 226 - 230 °C

Síranový popel | nejvýše 0,2 %, vztaženo na sušinu

Kyselina benzoová a | K 10 ml roztoku 1:20, předem okyselenému 5 kapkami

salicylová | kyseliny octové, se přidají 3 kapky přibližně molárního

| roztoku chloridu železitého ve vodě. Neobjeví se

| žádná sraženina ani fialové zbarvení.

o-toluensulfonamid | nejvýše 10 mg/kg, vztaženo na sušinu

p-toluensulfonamid | nejvýše 10 mg/kg, vztaženo na sušinu

p-sulfonamid kyseliny | nejvýše 25 mg/kg, vztaženo na sušinu

benzoové |

Snadno zuhelnitelné látky | nepřítomny

Arzen | nejvýše 3 mg/kg, vztaženo na sušinu

Selen | nejvýše 30 mg/kg, vztaženo na sušinu

Olovo | nejvýše 1 mg/kg, vztaženo na sušinu

II SACHARIN SODNÝ

Synonyma | Sacharin, sodná sůl sacharinu

|

Definice |

|

Chemický název | o-benzosulfimid sodný, sodná sůl 2,3-dihydro-3-

| oxobenzisosulfonazolu, oxobenzisosulfonazol,

| dihydrát sodné soli, 1,2-benzisothiazolin-3-

| on-1,1-dioxidu

|

Einecs | 204-886-1

|

Chemický vzorec | C H NNaO S.2H O

| 7 4 3 2

|

Relativní molekulová hmotnost | 241,19

|

Obsah | 99 - 101 % C H NNaO S, vztaženo na bezvodou bázi

| 7 4 3

|

Popis | bílé krystaly nebo bílý krystalický prášek, bez

| zápachu nebo se slabým pachem, mající intenzívně

| sladkou chuť i ve velmi zředěných roztocích.

| Přibližně 300 až 500x sladší než sacharosa ve

| zředěných roztocích

|

Identifikace |

|

Rozpustnost | snadno rozpustný ve vodě, mírně rozpustný v ethanolu

|

Čistota |

|

Úbytek hmotnosti sušením | nejvýše 15 %, po sušení při 120 °C po dobu 4 hodin

|

Kyselina benzoová a | K 10 ml roztoku 1:20, předem okyselenému 5 kapkami

salicylová | kyseliny octové, se přidají 3 kapky přibližně molárního

| roztoku chloridu železitého ve vodě. Neobjeví se

| žádná sraženina ani fialové zbarvení.

o-toluensulfonamid | nejvýše 10 mg/kg vztaženo na sušinu

p-toluensulfonamid | nejvýše 10 mg/kg vztaženo na sušinu

p-sulfonamid kyseliny | nejvýše 25 mg/kg vztaženo na sušinu

benzoové |

Snadno zuhelnitelné látky | nepřítomny

Arzen | nejvýše 3 mg/kg vztaženo na sušinu

Selen | nejvýše 30 mg/kg vztaženo na sušinu

Olovo | nejvýše 1 mg/kg vztaženo na sušinu

III SACHARIN VÁPENATÝ

Synonyma | sacharin, vápenatá sůl sacharinu

|

Definice |

|

Chemický název | o-benzosulfimid vápenatý, vápenatá sůl 2,3-dihydro-3-

| oxobenzisosulfonazolu, hydrát (2:7) vápenaté soli

| 1,2-benzisothiazolin-3-on-1,1-dioxidu

|

Einecs | 229-349-9

|

Chemický vzorec | C H CaN O S . 3.1/2 2H O

| 14 8 2 6 2 2

|

Relativní molekulová hmotnost | 467,48

|

Obsah | nejméně 95 % C H CaN O S vztaženo na bezvodou bázi

| 14 8 2 6 2

|

Popis | bílé krystaly nebo bílý krystalický prášek, bez zápachu

| nebo se slabým pachem, mající intenzívní sladkou chuť

| i ve velmi zředěných roztocích, přibližně 300x až 500x

| sladší než sacharóza ve zředěných roztocích.

|

Identifikace |

|

rozpustnost | snadno rozpustný ve vodě, dobře rozpustný v ethanolu

|

Čistota |

|

Úbytek hmotnosti sušením | nejvýše 13,5 %, po sušení při 120 °C po dobu 4 hodin

Kyselina benzoová a | K 10 ml roztoku 1:20, předem okyselenému 5 kapkami

salicylová | kyseliny octové, se přidají 3 kapky přibližně molárního

| roztoku chloridu železitého ve vodě. Neobjeví se žádná

| sraženina ani fialové zbarvení.

o-toluensulfonamid | nejvýše 10 mg/kg vztaženo na sušinu

p-toluensulfonamid | nejvýše 10 mg/kg vztaženo na sušinu

p-sulfonamid kyseliny | nejvýše 25 mg/kg vztaženo na sušinu

benzoové |

Snadno zuhelnitelné látky | nepřítomny

Arzen | nejvýše 3 mg/kg vztaženo na sušinu

Selen | nejvýše 30 mg/kg vztaženo na sušinu

Olovo | nejvýše 1 mg/kg vztaženo na sušinu

IV SACHARIN DRASELNÝ

Synonyma | sacharin, draselná sůl sacharinu

|

Definice |

|

Chemický název | o-benzosulfimid draselný, draselná sůl 2,3-dihydro-3-

| oxobenzisosulfonazolu, monohydrát draselné soli

| 1,2-benzisothiazolin-3-on-1,1 -dioxidu

|

Einecs |

|

Chemický vzorec | C H KNO S .H O

| 7 4 3 2 2

|

Relativní molekulová hmotnost | 239,77

|

Obsah | 99 - 101 % C H KNO S vztaženo na bezvodou bázi

| 7 4 3 2

|

Popis | bílé krystaly nebo bílý krystalický prášek, bez zápachu nebo se

| slabým pachem, mající intenzívně sladkou chuť i ve

| velmi zředěných roztocích, přibližně 300x až 500x

| sladší než sacharosa.

|

Identifikace |

|

rozpustnost | snadno rozpustný ve vodě, mírně rozpustný v ethanolu

|

Čistota |

|

Úbytek hmotnosti sušením | nejvýše 8 %, po sušení při 120 °C po dobu 4 hodin

Kyselina benzoová a | K 10 ml roztoku 1:20, předem okyselenému 5 kapkami

salicylová | kyseliny octové, se přidají 3 kapky

| přibližně molárního roztoku chloridu železitého ve vodě.

| Neobjeví se žádná sraženina ani fialové zbarvení.

o-toluensulfonamid | nejvýše 10 mg/kg vztaženo na sušinu

p-toluensulfonamid | nejvýše 10 mg/kg vztaženo na sušinu

p-sulfonamid kyseliny | nejvýše 25 mg/kg vztaženo na sušinu

benzoové |

Snadno zuhelnitelné látky | nepřítomny

Arzen | nejvýše 3 mg/kg, vztaženo na sušinu

Selen | nejvýše 30 mg/kg, vztaženo na sušinu

Olovo | nejvýše 1 mg/kg, vztaženo na sušinu

E 955 SUKRALOSA

Synonyma | 4,1',6'-trichlorgalaktosacharosa

|

Definice |

|

Chemický název | (1,6-dichlor-1,6-dideoxy-β-D-fruktofuranosyl)-4-chlor-4-

| deoxy-α-D-galaktopyranosid

|

Einecs | 259-952-2

|

Chemický vzorec | C H Cl O

| 12 19 3 8

|

Relativní molekulová hmotnost | 397,64

|

Obsah | 98 - 102 % C H Cl O , vztaženo na bezvodou bázi

| 12 19 3 8

|

Popis | bílý až téměř krystalický prášek, prakticky bez zápachu

|

Identifikace |

|

A. rozpustnost | snadno rozpustná ve vodě, methanolu a ethanolu

| mírně rozpustná v ethyl-acetátu

B. absorpce v infračervené | Infračervené spektrum disperze vzorku v bromidu

oblasti spektra | draselném vykazuje stejná relativní maxima při

| podobných vlnových délkách jako referenční spektrum

| získané za použití referenčního standardu sukralosy.

C. chromatografie na tenké | Hlavní skvrna zkušebního roztoku vykazuje stejnou

| hodnotu vrstvě Rf jako hlavní skvrna standardního

| roztoku A v testu na jiné chlorované disacharidy.

| Tento standardní roztok se získá rozpuštěním 1,0 g

| referenčního standardu sukralosy v 10 ml methanolu,

|

| 20

D. specifická optická | [α] : +84,0° - +87,5° vztaženo na bezvodou bázi

otáčivost | D

| [10 % (m/V) roztok]

|

Čistota |

|

Obsah vody | nejvýše 2,0 %, stanoveno metodou Karl-Fischera

Síranový popel | nejvýše 0,7 %

Jiné chlorované disacharidy | nejvýše 0,5 %

Chlorované monosacharidy | nejvýše 0,1 %

Trifenylfosfinoxid | nejvýše 150 mg/kg

Methanol | nejvýše 0,1 %

Olovo | nejvýše 1 mg/kg

E 957 THAUMATIN

Definice |

|

Chemický název | Thaumatin se získává vodnou extrakcí (pH 2,5 - 4)

| semeníků plodu přírodního druhu Thaumatococcus

| daniellii (Benth) a sestává v podstatě z bílkovin

| thaumatin I a thaumatin II spolu s malými množstvími

| rostlinných složek pocházejících z výchozího materiálu.

|

Einecs | 258-822-2

|

Chemický vzorec | Polypeptid 207 aminokyselin

|

Relativní molekulová hmotnost | Thaumatin I: 22209

| Thaumatin II: 22293

|

Obsah | nejméně 16 % dusíku vztaženo na sušinu, což je

| ekvivalent nejméně 94 % bílkovin (N x 5,8)

|

Popis | krémově zbarvený prášek bez zápachu s intenzívně

| sladkou chutí, přibližně 2 000x - 3 000x sladší než

| sacharosa

|

Identifikace |

|

rozpustnost | velmi snadno rozpustný ve vodě, nerozpustný v acetonu

|

Čistota |

|

Úbytek hmotnosti sušením | nejvýše 9,0 %, po sušení při 105 °C do konstantní

| hmotnosti

Uhlohydráty | nejvýše 3 %, vztaženo na sušinu

Síranový popel | nejvýše 2 %, vztaženo na sušinu

Hliník | nejvýše 100 mg/kg, vztaženo na sušinu

Arzen | nejvýše 3 mg/kg, vztaženo na sušinu

Olovo | nejvýše 3 mg/kg, vztaženo na sušinu

Mikrobiologické požadavky | celkový počet aerobních mikroorganismů: nejvýše 1 000/g

| Escherichia coli: negativní/1 g

E 959 NEOHESPERIDINDIHYDROCHALKON

Synonyma | Neohesperidindihydrochalkon, NHDC,

| hesperetindihydrochalkon-4',

| β-neohesperidosid, neohesperidin DC

|

Definice |

|

Chemický název | 2-O-α-L-rhamnopyranosyl-4'-β-D-glukopyranosyl

| hesperetindihydrochalkon, získaný katalytickou

| hydrogenací neohesperidinu

|

Einecs | 243-978-6

|

Chemický vzorec | C H O

| 28 36 15

|

Relativní molekulová hmotnost | 612,6

|

Obsah | nejméně 96 % vztaženo na sušinu

|

Popis | téměř bílý krystalický prášek bez zápachu

| s charakteristickou intenzívní sladkou chutí;

| přibližně 1 000x - 18 000x sladší než sacharóza.

|

Identifikace |

|

A. rozpustnost | snadno rozpustný v horké vodě, velmi těžce rozpustný ve

| studené vodě, prakticky nerozpustný v etheru a benzenu

B. absorpční maxima | 282 - 283 nm pro roztok 2 mg ve 100 ml methanolu

v ultrafialové oblasti |

C. Neuova zkouška | Rozpustí se asi 10 mg neohesperidinu DC v 1 ml methanolu,

| přidá se 1 ml 1%ního methanolového roztoku

| 2-aminoethyldifenylborátu. Vytvoří se jasně žluté

| zbarvení.

|

Čistota |

|

Úbytek hmotnosti sušením | nejvýše 11,0 %, po sušení při 105 °C po dobu 3 hodin

Síranový popel | nejvýše 0,2 %, vztaženo na sušinu

Arzen | nejvýše 3 mg/kg, vztaženo na sušinu

Olovo | nejvýše 2 mg/kg, vztaženo na sušinu

Těžké kovy | nejvýše 10 mg/kg, vyjádřeno jako Pb v sušině

E 961 NEOTAM

Synonyma | N-[N-(3,3-dimethylbutyl)-L-α-aspartyl]

| -L-fenylalanin-1-methylester

| 1-methyl-N-[N-(3,3-dimethylbutyl)-L-

| -α-aspartyl]-L-fenylalaninát

|

Definice | Neotam se vyrábí tlakovou rekakcí

| aspartamu, 3,3-dimethylbutanalu a vodíku

| v methanolu za přítomnosti katalyzátoru -

| palladia na uhlíku. Produkt se izoluje

| a čistí filtrací, při níž se může použít

| infuzoriová hlinka (křemelina).

| Pod odstranění rozpouštědla destilací se

| neotam promyje vodou, izoluje odstředěním

| a nakonec suší ve vakuu.

|

CAS | 165450-17-9

|

Chemický název | N-[N-(3,3-dimethylbutyl)-L-α-aspartyl]

| -L-fenylalanin-1-methylester

|

Chemický vzorec | C H N O

| 20 30 2 5

|

Relativní molekulová hmotnost | 378,47

|

Obsah | nejméně 97 % vztaženo na sušinu

|

Popis | bílý až téměř bílý prášek

|

Identifikace |

|

Rozpustnost | 4,75 % hmot. při 60 °C ve vodě,

| rozpustný v ethanolu a ethylacetátu

|

Čistota |

|

Obsah vody | nejvýše 5 % stanoveno metodou

| Karl-Fischera u vzorku o hmotnosti

| 25 ± 5 mg

pH 0,5%ního vodného roztoku | 5,0 - 7,0

|

Rozmezí bodu tání | 81 - 81 °C

|

N-[N-(3,3-dimethylbutyl)-L-α | nejvýše 1,5 %

aspartyl]-L-fenylalanin |

Olovo | nejvýše 1 mg/kg

E 962 SŮL ASPARTAMU A ACESULFAMU

Synonyma | aspartam-acesulfam, sůl aspartamu-acesulfamu

|

Definice | Sůl se připravuje zahříváním aspartamu a acesulfamu K

| v přibližném poměru 2:1 hmot., v roztoku s kyselým pH,

| který umožňuje krystalizaci. Draslík a vlhkost se

| odstraní.

| Produkt je stabilnější než samotný aspartam.

|

Chemický název | 6-methyl-1,2,3-oxathiazin-4(3H)-one-2,2-dioxid

| L-fenylalanyl-2-methyl-L-α-sůl kyseliny asparagové

|

Chemický vzorec | C H O N S

| 18 23 9 3 2

|

Relativní molekulová hmotnost | 457,46

|

Obsah | 63,0 - 66,0 % aspartamu, vztaženo na sušinu,

| a 34 - 37 %

| acesulfamu, kyselá forma, vztaženo na sušinu

|

Popis | bílý krystalický prášek bez zápachu

|

Identifikace |

|

A. rozpustnost | mírně rozpustný ve vodě, těžce rozpustný v ethanolu

B. transmitance | Transmitance 1% vodného roztoku stanovení v 1 cm kyvetě

| při 430 nm vhodným spektrofotometrem za použití vody

| jako referenčního roztoku, je nejméně 0,95, což

| odpovídá absorbanci nejvýše asi 0,022.

| 20

C. specifická optická | [α] : +14,5° - +16,5°

otáčivost | D

| Stanoví se při koncentraci 6,2 g v 100 ml 15N

| kyseliny mravenčí do 30 minut od přípravy roztoku.

| Poté se provede korekce hodnoty specifické otáčivosti

| na obsah aspartamu v soli aspartamu-acesulfamu

| vydělením 0,646.

|

Čistota |

|

Úbytek hmotnosti sušením | nejvýše 0,5 %, po sušení při 105 °C po dobu 4 hodin

5-benzyl-3,6-dioxopiperazin | nejvýše 0,5 %

-2-octová kyselina |

Olovo | nejvýše 1 mg/kg

E 965(i) MALTITOL

Synonyma | D-maltitol, hydrogenovaná maltosa

|

Definice |

|

Chemický název | (α)-D-glukopyranosyl-1,4-D-glucitol

|

Einecs | 209-567-0

|

Chemický vzorec | C H O

| 12 24 11

|

Relativní molekulová hmotnost | 344,31

|

Obsah | nejméně 98 % D-maltitolu C H O vztaženo na bezvodou

| 12 24 11

| bázi

|

Popis | sladce chutnající bílý krystalický prášek

|

Identifikace |

|

A. rozpustnost | velmi snadno rozpustný ve vodě, těžce rozpustný

| v ethanolu

B. rozpětí bodu tání | 148 - 151 °C

| 20

C. specifická optická | [α] : +105,5° - +108,5° (5 % m/V roztok)

otáčivost | D

|

Čistota |

|

Obsah vody | nejvýše 1 %, stanovenou metodou Karl-Fischera

Síranový popel | nevýše 0,1 %, vztaženo na sušinu

Redukující cukry | nejvýše 0,1 %, vyjádřeno jako glukosa v sušině

Chloridy | nejvýše 50 mg/kg, vztaženo na sušinu

Sírany | nejvýše 100 mg/kg, vztaženo na sušinu

Nikl | nejvýše 2 mg/kg, vztaženo na sušinu

Arzen | nejvýše 3 mg/kg, vztaženo na sušinu

Olovo | nejvýše 1 mg/kg, vztaženo na sušinu

E 965 (ii) MALTITOL SIRUP

Synonyma | hydrogenovaný vysokomaltoso-glukosový sirup,

| hydrogenovaný glukosový sirup

|

Definice | Směs sestávající hlavně z maltitolu se sorbitolem

| a hydrogenovaných oligo- a polysacharidů. Je vyráběn

| katalytickou hydrogenací glukosvého sirupu s vysokým

| obsahem maltosy nebo hydrogenací jeho jednotlivých

| složek a jejich následným smícháním. Jako obchodní

| zboží je dodáván ve formě sirupu i jako pevný produkt.

|

Chemický název | nejméně 99 % celkových hydrogenovaných sacharidů

| vztaženo na bezvodou bázi a nejméně 50 % maltitolu

| vztaženo na bezvodou bázi.

|

Popis | čiré viskózní kapaliny bez barvy a bez zápachu nebo

| bílé krystalické hmoty

|

Identifikace |

|

A. rozpustnost | velmi snadno rozpustný ve vodě, těžce rozpustný

| v ethanolu

B. chromatografie na tenké | vyhoví zkoušce

vrstvě |

|

Čistota |

|

Obsah vody | nejvýše 31 %, stanoveno metodou Karl-Fischera

Redukující cukry | nejvýše 0,3 %, vyjádřeno jako glukosa

Síranový popel | nevýše 0,1%

Chloridy | nejvýše 50 mg/kg

Sírany | nejvýše 100 mg/kg

Nikl | nejvýše 2 mg/kg

Olovo | nejvýše 1 mg/kg

E 966 LACTITOL

Synonyma | laktit, laktositol, laktobiosit

|

Definice |

|

Chemický název | 4-O-β-D-galaktopyranosyl-D-glucitol

|

Einecs | 209-566-5

|

Chemický vzorec | C H O

| 12 24 11

|

Relativní molekulová hmotnost | 344,32

|

Obsah | nejméně 95 %, vztaženo na bezvodou bázi

|

Popis | sladce chutnající krystalické prášky nebo bezbarvé

| roztoky.

| krystalické produkty jsou v bezvodé, monohydratové

| a dihydratové formě.

|

Identifikace |

|

A. rozpustnost | velmi snadno rozpustný ve vodě

B. specifická optická | 20

otáčivost | [α] : +13° - +16° přepočteno na bezvodou bázi

| D

| (10 % m/V vodný roztok)

|

Čistota |

|

Obsah vody | nejvýše 10,5 % pro krystalické produkty, stanoveno

| metodou Karl-Fischera

Ostatní polyoly | nejvýše 2,5 %, vztaženo na bezvodou bázi

Redukující cukry | nejvýše 0,2 %, vyjádřeno jako glukosa v sušině

Chloridy | nejvýše 100 mg/kg, vztaženo na sušinu

Sírany | nejvýše 200 mg/kg, vztaženo na sušinu

Síranový popel | nejvýše 0,1 %, vztaženo na sušinu

Nikl | nejvýše 2 mg/kg, vztaženo na sušinu

Arzen | nejvýše 3 mg/kg, vztaženo na sušinu

Olovo | nejvýše 1 mg/kg, vztaženo na sušinu

E 967 XYLITOL

Synonyma | xylitol

|

Definice |

|

Chemický název | D-xylitol

|

Einecs | 201-788-0

|

Chemický vzorec | C H O

| 5 12 5

|

Relativní molekulová hmotnost | 152,15

|

Obsah | nejméně 98,5 % jako xylitol, vztaženo na bezvodou bázi

|

Popis | bílý krystalický prášek prakticky bez zápachu s velmi

| sladkou chutí

|

Identifikace |

|

A. rozpustnost | velmi snadno rozpustný ve vodě, těžce rozpustný

| v ethanolu

B. rozpětí bodu tání | 92 - 96 °C

C. pH | 5 - 7 (10 % m/V vodný roztok)

|

Čistota |

|

Úbytek hmotnosti sušením | nejvýše 0,5 %

| 0,5 g vzorku se suší nad fosforem při 60 °C ve vakuu

| po dobu 4 hodin

Síranový popel | nejvýše 0,1 %, vztaženo na sušinu

Redukující cukry | nejvýše 0,2 %, vyjádřeno jako glukosa v sušině

Jiné polyoly | nejvýše 1 %, vztaženo na sušinu

Nikl | nejvýše 2 mg/kg, vztaženo na sušinu

Arzen | nejvýše 3 mg/kg, vztaženo na sušinu

Olovo | nejvýše 1 mg/kg, vztaženo na sušinu

Těžké kovy | nejvýše 10 mg/kg, vyjádřeno jako Pb v sušině

Chloridy | nejvýše 100 mg/kg, vztaženo na sušinu

Sírany | nejvýše 200 mg/kg, vztaženo na sušinu

E 968 ERYTHRITOL

Synonyma | meso-erythritol, tetrahydroxybutan, erytrit

|

Definice | Získává se kvašením sacharidů pomocí osmofilních

| kvasinek bezpečných a vhodných pro použití

| v potravinách, jako jsou např. Moniliella pollinis

| nebo Trichosporonoides megachilensis. Po kvašení

| následuje čištění a sušení.

|

Chemický název | 1,2,3,4-butanetetrol

|

Einecs | 205-737-3

|

Chemický vzorec | C H O

| 4 10 4

|

Relativní molekulová hmotnost | 122,12

|

Obsah | nejméně 99 % po vysušení

|

Popis | bílé, nehygroskopické, tepelně stabilní krystaly bez

| zápachu, se sladkostí přibližně 60 - 80 % sladkosti

| sacharózy

|

Identifikace |

|

A. rozpustnost | snadno rozpustný ve vodě, slabě rozpustný v ethanolu,

| nerozpustný v diethyletheru

B. rozpětí bodu tání | 119 - 123 °C

|

Čistota |

|

Ztráta sušením | nejvýše 0,2 %, po sušení při 70 °C po dobu 6 hodin ve

| vakuu v exsikátoru

Síranový popel | nejvýše 0,1 %

Redukující látky | nejvýše 0,3 %, vyjádřeno jako D-glukosa

Ribitol a glycerol | nejvýše 0,1 %

Olovo | nejvýše 0,5 mg/kg

------------------------------------------------------------------