Příloha č. 2
Požadavky na čistotu a identifikaci sladidel
E 420(i) SORBITOL
Synonyma | D-glucitol, D-sorbitol
|
Definice |
|
Chemický název | D-glucitol
|
Einecs | 200-061-5
|
Chemický vzorec | C H O
| 6 14 6
|
Relativní molekulová hmotnost | 182,17
|
Obsah | nejméně 97 % celkových glycitolů a nejméně 91 %
| D-sorbitolu v sušině.
| Glycitoly jsou sloučeniny se strukturním vzorcem
| CH OH(CHOH) CH OH, kde "n" je celé číslo
| 2 n 2
|
Popis | bílý hygroskopický prášek, krystalický prášek,
| vločky nebo granule mající sladkou chuť
|
Identifikace |
|
A. rozpustnost | velmi snadno rozpustný ve vodě, těžce rozpustný
| v ethanolu
B. rozpětí bodu tání | 88 - 102 °C
C. monobenzylidenový derivát | K 5 g vzorku se přidá 7 ml methanolu, 1 ml benzaldehydu
| a 1 ml sorbitolu kyseliny chlorovodíkové. Míchá se
| a protřepává v mechanické třepačce, dokud se neobjeví
| krystaly. Filtruje se pomocí odsávání, krystaly se
| rozpustí ve 20 ml vroucí vody obsahující 1 g
| hydrogenuhličitanu sodného, zfiltruje se za horka,
| filtrát se nechá vychladnout, filtruje se odsáváním,
| promyje se 5 ml směsi methanolu a vody (1:2) a vysuší
| se na vzduchu. Takto získané krystaly tají při teplotě
| mezi 173 - 179 °C.
|
Čistota |
|
Obsah vody | nejvýše 1,0 %, stanovenou metodou Karl-Fischera
Síranový popel | nejvýše 0,1 %, vztaženo na sušinu
Redukující cukry | nejvýše 0,3 %, vyjádřeno jako glukosa v sušině
Celkový obsah cukrů | nejvýše 1 %, vyjádřeno jako glukóza v sušině
Chloridy | nejvýše 50 mg/kg, vztaženo na sušinu
Sírany | nejvýše 100 mg/kg, vztaženo na sušinu
Nikl | nejvýše 2 mg/kg, vztaženo na sušinu
Arzen | nejvýše 3 mg/kg, vztaženo na sušinu
Olovo | nejvýše 1 mg/kg, vztaženo na sušinu
Těžké kovy | nejvýše 10 mg/kg, vyjádřeno jako Pb v sušině
E 420 (ii) SORBITOL SIRUP
Synonyma | D-glucitol sirup
|
Definice |
|
Chemický název | Sorbitolový sirup připravený hydrogenací
| glukózového sirupu osahuje D-sorbitol, D-mannitol
| a hydrogenované sacharidy. Část výrobku, která není
| D-sorbitolem, je tvořena hlavně hydrogenovanými
| oligosacharidy vzniklými hydrogenací glukózového
| sirupu použitého jako surovina (v tomto případě
| sirup nekrystalizuje) nebo mannitolem. Mohou být
| přítomna malá množství glycitolů, kde n ≤ 4.
| Glycitoly jsou sloučeniny se strukturním vzorcem
| CH OH(CHOH) CH OH, kde "n" je celé číslo.
| 2 n 2
|
Einecs | 270-337-8
|
Obsah | nejméně 69 % celkových pevných látek a nejméně
| 50 % D-sorbitolu na bezvodé bázi
|
Popis | čirý, bezbarvý a sladce chutnající vodný roztok
|
Identifikace |
|
A. rozpustnost | mísitelný s vodou, glycerolem a s propan-1,2-diolem
B. monobenzylidenový derivát | K 5 g vzorku se přidá 7 ml methanolu, 1 ml benzaldehydu
sorbitolu | a 1 ml kyseliny chlorovodíkové. Míchá se a protřepává
| protřepává v mechanické třepačce, dokud se neobjeví
| krystaly. Filtruje se pomocí odsávání, krystaly se
| rozpustí ve 20 ml vroucí vody obsahující 1 g
| hydrogenuhličitanu sodného, zfiltruje se za horka,
| filtrát se nechá vychladnout, filtruje se odsáváním,
| promyje se 5 ml směsi methanolu a vody (1:2) a vysuší
| se na vzduchu. Takto získané krystaly tají při teplotě
| mezi 173 - 179 °C.
|
Čistota |
|
Obsah vody | nejvýše 31 % (Karl-Fischerova metoda)
Síranový popel | nejvýše 0,1 % vztaženo na sušinu
Redukující cukry | nejvýše 0,3 % vyjádřeno jako glukóza v sušině
Chloridy | nejvýše 50 mg/kg vztaženo na sušinu
Sírany | nejvýše 100 mg/kg vztaženo na sušinu
Nikl | nejvýše 2 mg/kg vztaženo na sušinu
Arzen | nejvýše 3 mg/kg vztaženo na sušinu
Olovo | nejvýše 1 mg/kg vztaženo na sušinu
Těžké kovy | nejvýše 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině
E 421 MANNITOL
I. MANNITOL
Synonyma | D-mannitol
|
Definice | Vyrábí se katalytickou hydrogenací cukerných
| roztoků obsahujících glukosu a/nebo fruktosu
|
Chemický název | D-mannitol
|
Einecs | 200-711-8
|
Chemický vzorec | C H O
| 6 14 6
|
Relativní molekulová hmotnost | 182,2
|
Obsah nejméně | 96 % D-mannitolu a nejvýše 102 % D-mannitolu
| v sušině
|
Popis | bílý, krystalický prášek bez zápachu
|
Identifikace |
|
A. rozpustnost | rozpustný ve vodě, velmi těžce rozpustný v ethanolu,
| prakticky nerozpustný v etheru
B. rozmezí bodu tání | 164 - 169 °C
C. chromatografie na tenké | vyhovuje zkoušce
vrstvě |
|
| 20
D. optická otáčivost | [α] : +23° - +25° (boritanový roztok)
| D
|
E.pH | 5 - 8
| K 10 ml 10 % (m/V) roztoku vzorku se přidá 0,5 ml
| nasyceného roztoku chloridu draselného a poté se
| změří pH.
|
Čistota |
|
Úbytek hmotnosti sušením | nejvýše 0,3 %, po sušení při 105 °C po dobu 4 hodin
Redukující cukry | nejvýše 0,3 % vyjádřeno jako glukóza
Celkové cukry | nejvýše 1 % vyjádřeno jako glukóza
Síranový popel | nejvýše 0,1%
Chloridy | nejvýše 70 mg/kg
Sírany | nejvýše 100 mg/kg
Nikl | nejvýše 2 mg/kg
Olovo | nejvýše 1 mg/kg
II. MANNITOL VYRÁBĚNÝ FERMENTACÍ
Synonyma | D-mannitol
|
Definice | výroba diskontinuální aerobní fermentací kvasinek
| Zygosaccharomyces rouxii
|
Chemický název | D-mannitol
|
Einecs | 200-711-8
|
Chemický vzorec | C H O
| 6 14 2
|
Relativní molekulová hmotnost | 182,2
|
Obsah | nejméně 99 % v sušině
|
Popis | bílý, krystalický prášek bez zápachu
|
Identifikace |
|
A. rozpustnost | rozpustný ve vodě, velmi těžce rozpustný v ethanolu,
| prakticky nerozpustný v etheru
B. rozmezí bodu tání | 164 - 169 °C
C. chromatografie na tenké | vyhoví zkoušce
vrstvě |
| 20
D. optická otáčivost | [α] : +23° - +25° (boritanový roztok)
| D
|
E. pH | 5-8
| K 10 ml 10 % (m/V) roztoku vzorku se přidá 0,5 ml
| nasyceného roztoku chloridu draselného a poté se
| změří pH.
|
Čistota |
|
Arabitol | nejvýše 0,3 %
Úbytek hmotnosti sušením | nejvýše 0,3 %, po sušení při 105 °C po dobu 4 hodin
Redukující cukry | nejvýše 0,3 %, vyjádřeno jako glukosa
Celkové cukry | nejvýše 1 %, vyjádřeno jako glukosa
Síranový popel | nejvýše 0,1 %
Chloridy | nejvýše 70 mg/kg
Sírany | nejvýše 100 mg/kg
Olovo | nejvýše 1 mg/kg
| 3
Aerobní mezofilní bakterie | nejvýše 10 v 1 g
Koliformí bakterie | negativní/10 g
Salmonella | negativní/10 g
Escherichia coli | negativní/10 g
Pseudomonas aeruginosa | negativní/10 g
Staphylococcus aureus | negativní/10 g
Plísně | nejvýše 100/1 g
Kvasinky | nejvýše 100/1 g
E 950 ACESULFAM K
Synonyma | Acesulfam draselný, draselná sůl 3,4-dihydro-6-methyl
| -1,2,3-oxathiazin-4-on2,2-dioxidu
|
Definice |
|
Chemický název | 6-methyl-1,2,3-oxathiazin-4(3H)-on-2,2-dioxid,
| draselná sůl
|
Einecs | 259-715-3
|
Chemický vzorec | C H KNO S
| 4 4 4
|
Molekulová hmotnost | 201,24
|
Obsah | nejméně 99 % C H KNO S vztaženo na bezvodou bázi
| 4 4 4
|
Popis | bílý krystalický prášek bez zápachu. Přibližně
| 200krát sladší než sacharosa
|
Identifikace |
|
A. rozpustnost | velmi snadno rozpustný ve vodě, velmi těžce
| rozpustný v ethanolu
B. absorpce v ultrafialové | maximum při 227 ± 2 nm pro roztok 10 mg
oblasti spektra | v 1 000 ml vody
C. pozitivní zkouška na | vyhoví zkoušce (zkouší se zbytek po vyžíhání 2 g
draslík | vzorku)
D. zkouška srážením | K roztoku 0,2 g vzorku v 2 ml octové kyseliny a
| 2 ml vody se přidá několik kapek 10%ního roztoku
| hexanitrokobaltitanu sodného. Vytvoří se žlutá
| sraženina.
|
Čistota |
|
Úbytek hmotnosti sušením | nejvýše 1,0 %, po sušení při 105 °C po dobu 2 hodin
Organické nečistoty | vyhoví zkoušce na 20 mg/kg UV aktivních složek
Fluoridy | nejvýše 3 mg/kg
Olovo | nejvýše 1 mg/kg
E 951 ASPARTAM
Synonyma | aspartylfenylalaninmethylester
|
Definice |
|
Chemický název | N-L-α-aspartyl-L-fenylalanin-1-methylester,
| N-methylester kyseliny 3-amino-N-
| (α-karbomethoxyfenethyl)-sukcinamové
|
Einecs | 245-261-3
|
Chemický vzorec | C H N O
| 14 18 2 5
|
Relativní molekulová hmotnost | 294,31
|
Obsah | nejméně 98 % a nejvýše 102 % C H N O vztaženo na
| 14 18 2 5
| bezvodou bázi
|
Popis | bílý krystalický prášek bez zápachu mající sladkou
| chuť, přibližně 200x sladší než sacharosa.
|
Identifikace |
|
rozpustnost | těžce rozpustný ve vodě a v ethanolu
|
Čistota |
|
Úbytek hmotnosti sušením | nejvýše 4,5 %, po sušení při 105 °C po dobu 4 hodin
Síranový popel | nejvýše 0,2 %, vztaženo na sušinu
pH | mezi 4,5 a 6,0 (roztok 1:125)
Transmitance | Transmitance 1%ního roztoku ve 2N kyselině
| chlorovodíkové stanovená v 1cm kyvetě při 430 nm
| vhodným spektrofotometrem při použití 2N kyseliny
| chlorovodíkové jako referenčního vzorku není menší
| než 0,95, což je rovnocenné absorbanci nejvýše asi
| 0,022.
|
| 20
Specifická optická otáčivost | [α] : +14,5° - +16,5°
| D
| Stanoví se ve 4%ním roztoku zkušebního vzorku v 15N
| kyselině mravenčí do 30 minut po přípravě.
Arzen | nejvýše 3 mg/kg, vztaženo na sušinu
Olovo | nejvýše 1 mg/kg, vztaženo na sušinu
Těžké kovy | nejvýše 10 mg/kg, vyjádřeno jako Pb v sušině
Kyselina 5-benzyl-3,6-dioxo- | nejvýše 1,5 %, vztaženo na sušinu
2-piperazinoctová |
E 952 KYSELINA CYKLAMOVÁ A JEJÍ SODNÁ A VÁPENATÁ SŮL
I. KYSELINA CYKLAMOVÁ
Synonyma | kyselina cyklohexylsulfamová, cyklamát
|
Definice |
|
Chemický název | kyselina cyklohexan sulfamová, kyselina cyldohexylamino-
| sulfonová
|
Einecs | 202-898-1
|
Chemický vzorec | C H NO S
| 6 13 3
|
Relativní molekulová hmotnost | 179,24
|
Obsah | Kyselina cyklohexylsulfamová obsahuje nejméně 98 %
| a nejvýše 102 % ekvivalentu C H NO S vztaženo na
| 6 13 3
| bezvodou bázi.
|
Popis | bílý krystalický prášek, prakticky bezbarvý, se
| sladkokyselou chutí. Přibližně 40x sladší než sacharosa.
|
Identifikace |
|
A. rozpustnost | rozpustná ve vodě a v ethanolu.
B. zkouška srážením | 2%ní roztok se okyselí kyselinou chlorovodíkovou, přidá
| se 1 ml přibližně 1M roztoku BaCl ve vodě a v případě
| 2
| vzniku zákalu nebo sraženiny se zfiltruje. K čirému
| roztoku se přidá 1 ml 10%ního roztoku NaNO .
| 2
| Vytvoří se bílá sraženina.
|
Čistota |
|
Úbytek hmotnosti srážením | nejvýše 1 %, po sušení při 105 °C po dobu 1 hodiny
Selen | nejvýše 30 mg/kg, vyjádřeno jako Se v sušině
Olovo | nejvýše 1 mg/kg, vztaženo na sušinu
Těžké kovy | nejvýše 10 mg/kg, vyjádřeno jako Pb v sušině
Arsen | nejvýše 3 mg/kg, vztaženo na sušinu
Cyklohexylamin | nejvýše 10 mg/kg, vztaženo na sušinu
Dicyklohexylamin | nejvýše 1 mg/kg, vztaženo na sušinu
Anilin | nejvýše 1 mg/kg, vztaženo na sušinu
II. CYKLAMÁT SODNÝ
Synonyma | cyklamát, sodná sůl kyseliny cyklamové
|
Definice |
|
Chemický název | Cyklohexansulfamát sodný, cyklohexylsulfamát sodný
|
Einecs | 205-348-9
|
Chemický vzorec | C H NNaO S a dihydrát C H NNaO S . 2H O
| 6 12 3 6 12 3 2
|
Relativní molekulová hmotnost | 201,22 vztaženo na bezvodou formu
| 237,22 vztaženo na hydratovanou formu
|
Obsah | nejméně 98 % a nejvýše 102 % vztaženo na sušinu.
| Dihydrát: nejméně 84 % vztaženo na sušinu.
|
Popis | Bílé krystaly nebo krystalický prášek, bez zápachu,
| přibližně 30x sladší než sacharosa.
|
Identifikace |
|
rozpustnost | dobře rozpustný ve vodě, prakticky nerozpustný
| v ethanolu
|
Čistota |
|
Úbytek hmotnosti sušením | nejvýše 1 %, po sušení při 105 °C po dobu 1 hodiny
| nejvýše 15,2 %, po sušení při 105 °C po dobu 2 hodin
| pro dihydrát
Selen | nejvýše 30 mg/kg vyjádřeno jako Se v sušině
Arzen | nejvýše 3 mg/kg vztaženo na sušinu
Olovo | nejvýše 1 mg/kg vztaženo na sušinu
Těžké kovy | nejvýše 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině
Cyklohexylamin | nejvýše 10 mg/kg vztaženo na sušinu
Dicyklohexylamin | nejvýše 1 mg/kg vztaženo na sušinu
Anilin | nejvýše 1 mg/kg vztaženo na sušinu
III. CYKLAMÁT VÁPENATÝ
Synonyma | cyklamát, vápenatá sůl kyseliny cyklamové
|
Definice |
|
Chemický název | cyklohexansulfamát vápenatý, cyklohexylsulfamát
| vápenatý
|
Einecs | 205-349-4
|
Chemický vzorec | C H CaN O S . 2H O
| 12 24 2 6 2 2
|
Relativní molekulová hmotnost | 432,57
|
Obsah | 98 - 101 %, vztaženo na sušinu.
|
Popis | bílé bezbarvé krystaly nebo krystalický prášek.
| Přibližně 30x sladší než sacharosa
|
Identifikace |
|
rozpustnost | dobře rozpustný ve vodě, mírně rozpustný v ethanolu
|
Čistota |
|
Úbytek hmotnosti srážením | nejvýše 1 %, po sušení při 105 °C po dobu 1 hodiny
| nejvýše 8,5 %, po sušení při 140 °C po dobu 4 hodin
| pro dihydrát
|
Selen | nejvýše 30 mg/kg, vyjádřeno jako Se v sušině
Arzen | nejvýše 3 mg/kg, vztaženo na sušinu
Olovo | nejvýše 1 mg/kg, vztaženo na sušinu
Těžké kovy | nejvýše 10 mg/kg, vyjádřeno jako Pb v sušině
Cyklohexylamin | nejvýše 10 mg/kg, vztaženo na sušinu
Dicyklohexylamin | nejvýše 1 mg/kg, vztaženo na sušinu
Anilin | nejvýše 1 mg/kg, vztaženo na sušinu
E 953 ISOMALT
Synonyma | hydrogenovaná izomaltulóza, hydrogenovaná palatinóza
|
Definice |
|
Chemický název | Isomalt je směsí hydrogenováných mono- a disacharidů,
| jejíž hlavními složkami jsou tyto disacharidy:
| 6-O-α-D-glukopyranosyl-D-sorbitol (1,6-GPS) a
| 1-O-α-D-glukopyranosyl-D-mannitol dihydrát (1,1-GMP)
|
Chemický vzorec | 6-O-α-D-glukopyranosyl-D-sorbitol: C H O
| 12 24 11
| 1-O-α-D-glukopyranosyl-D-mannitol dihydrát:
| C H O .2H O
| 12 24 11 2
|
Relativní molekulová hmotnost | 6-O-α-D-glukopyranosyl-D-sorbitol: 344,32
| 1-O-α-D-glukopyranosyl-D-mannitol dihydrát: 380,32
|
Obsah | Nejméně 98 % hydrogenovaných mono- a disacharidů
| a nejméně 86 % směsi 6-O-α-D-glukopyranosyl-D-sorbitolu
| a 1-O-α-D-glukopyranosyl-D-mannitol dihydrátu, vztaženo
| na bezvodou bázi.
|
Popis | bílá lehce hygroskopická krystalická hmota bez zápachu
|
Identifikace |
|
A. rozpustnost | rozpustný ve vodě a velmi těžce rozpustný v ethanolu
B. Chromatografie na tenké | Zkouška chromatografií na tenké vrstvě za použití desky
vrstvě | s asi 0,2 mm vrstvou chromatografického silikagelu.
| Hlavní skvrny na chromatogramu obsahující 1,1-GMP
| a 1,6-GPS.
|
Čistota |
|
Obsah vody | nejvýše 7 %, stanoveno metodou Karl-Fischera
|
Síranový popel | nejvýše 0,05 %, vztaženo na sušinu
D-mannitol | nejvýše 3 %
D-sorbitol | nejvýše 6 %
Redukující cukry | nejvýše 0,3 %, vyjádřeno jako glukosa v sušině
Nikl | nejvýše 2 mg/kg, vztaženo na sušinu
Arzen | nejvýše 3 mg/kg, vztaženo na sušinu
Alovo | nejvýše 1 mg/kg, vztaženo na sušinu
Těžké kovy (jako Pb) | nejvýše 10 mg/kg, vztaženo na sušinu
E 954 SACHARIN A JEHO SODNÁ, DRASELNÁ A VÁPENATÁ SŮL
I. SACHARIN
Definice |
|
Chemický název | 3-oxo-2,3-dihydrobenzo(d)izothiazol-1,1-dioxid
|
Einecs | 201-321-0
|
Chemický vzorec | C H NO S
| 7 5 3
|
Relativní molekulová hmotnost | 183,18
|
Obsah | 99 - 101 % C H NO S vztaženo na bezvodou bázi
| 7 5 3
|
Popis | bílé krystaly nebo bílý krystalický prášek bez zápachu
| nebo se slabou aromatickou vůní mající sladkou chuť
| i ve velmi zředěných roztocích, přibližně 300x až 500x
| sladší než sacharosa
|
Identifikace |
|
rozpustnost | těžce rozpustný ve vodě, dobře rozpustný v zásaditých
| roztocích, mírně rozpustný v ethanolu
|
Čistota |
|
Úbytek hmotnosti sušením | nejvýše 1 %, po sušení při 105 °C po dobu 2 hodin
|
Rozpětí bodu tání | 226 - 230 °C
Síranový popel | nejvýše 0,2 %, vztaženo na sušinu
Kyselina benzoová a | K 10 ml roztoku 1:20, předem okyselenému 5 kapkami
salicylová | kyseliny octové, se přidají 3 kapky přibližně molárního
| roztoku chloridu železitého ve vodě. Neobjeví se
| žádná sraženina ani fialové zbarvení.
o-toluensulfonamid | nejvýše 10 mg/kg, vztaženo na sušinu
p-toluensulfonamid | nejvýše 10 mg/kg, vztaženo na sušinu
p-sulfonamid kyseliny | nejvýše 25 mg/kg, vztaženo na sušinu
benzoové |
Snadno zuhelnitelné látky | nepřítomny
Arzen | nejvýše 3 mg/kg, vztaženo na sušinu
Selen | nejvýše 30 mg/kg, vztaženo na sušinu
Olovo | nejvýše 1 mg/kg, vztaženo na sušinu
II SACHARIN SODNÝ
Synonyma | Sacharin, sodná sůl sacharinu
|
Definice |
|
Chemický název | o-benzosulfimid sodný, sodná sůl 2,3-dihydro-3-
| oxobenzisosulfonazolu, oxobenzisosulfonazol,
| dihydrát sodné soli, 1,2-benzisothiazolin-3-
| on-1,1-dioxidu
|
Einecs | 204-886-1
|
Chemický vzorec | C H NNaO S.2H O
| 7 4 3 2
|
Relativní molekulová hmotnost | 241,19
|
Obsah | 99 - 101 % C H NNaO S, vztaženo na bezvodou bázi
| 7 4 3
|
Popis | bílé krystaly nebo bílý krystalický prášek, bez
| zápachu nebo se slabým pachem, mající intenzívně
| sladkou chuť i ve velmi zředěných roztocích.
| Přibližně 300 až 500x sladší než sacharosa ve
| zředěných roztocích
|
Identifikace |
|
Rozpustnost | snadno rozpustný ve vodě, mírně rozpustný v ethanolu
|
Čistota |
|
Úbytek hmotnosti sušením | nejvýše 15 %, po sušení při 120 °C po dobu 4 hodin
|
Kyselina benzoová a | K 10 ml roztoku 1:20, předem okyselenému 5 kapkami
salicylová | kyseliny octové, se přidají 3 kapky přibližně molárního
| roztoku chloridu železitého ve vodě. Neobjeví se
| žádná sraženina ani fialové zbarvení.
o-toluensulfonamid | nejvýše 10 mg/kg vztaženo na sušinu
p-toluensulfonamid | nejvýše 10 mg/kg vztaženo na sušinu
p-sulfonamid kyseliny | nejvýše 25 mg/kg vztaženo na sušinu
benzoové |
Snadno zuhelnitelné látky | nepřítomny
Arzen | nejvýše 3 mg/kg vztaženo na sušinu
Selen | nejvýše 30 mg/kg vztaženo na sušinu
Olovo | nejvýše 1 mg/kg vztaženo na sušinu
III SACHARIN VÁPENATÝ
Synonyma | sacharin, vápenatá sůl sacharinu
|
Definice |
|
Chemický název | o-benzosulfimid vápenatý, vápenatá sůl 2,3-dihydro-3-
| oxobenzisosulfonazolu, hydrát (2:7) vápenaté soli
| 1,2-benzisothiazolin-3-on-1,1-dioxidu
|
Einecs | 229-349-9
|
Chemický vzorec | C H CaN O S . 3.1/2 2H O
| 14 8 2 6 2 2
|
Relativní molekulová hmotnost | 467,48
|
Obsah | nejméně 95 % C H CaN O S vztaženo na bezvodou bázi
| 14 8 2 6 2
|
Popis | bílé krystaly nebo bílý krystalický prášek, bez zápachu
| nebo se slabým pachem, mající intenzívní sladkou chuť
| i ve velmi zředěných roztocích, přibližně 300x až 500x
| sladší než sacharóza ve zředěných roztocích.
|
Identifikace |
|
rozpustnost | snadno rozpustný ve vodě, dobře rozpustný v ethanolu
|
Čistota |
|
Úbytek hmotnosti sušením | nejvýše 13,5 %, po sušení při 120 °C po dobu 4 hodin
Kyselina benzoová a | K 10 ml roztoku 1:20, předem okyselenému 5 kapkami
salicylová | kyseliny octové, se přidají 3 kapky přibližně molárního
| roztoku chloridu železitého ve vodě. Neobjeví se žádná
| sraženina ani fialové zbarvení.
o-toluensulfonamid | nejvýše 10 mg/kg vztaženo na sušinu
p-toluensulfonamid | nejvýše 10 mg/kg vztaženo na sušinu
p-sulfonamid kyseliny | nejvýše 25 mg/kg vztaženo na sušinu
benzoové |
Snadno zuhelnitelné látky | nepřítomny
Arzen | nejvýše 3 mg/kg vztaženo na sušinu
Selen | nejvýše 30 mg/kg vztaženo na sušinu
Olovo | nejvýše 1 mg/kg vztaženo na sušinu
IV SACHARIN DRASELNÝ
Synonyma | sacharin, draselná sůl sacharinu
|
Definice |
|
Chemický název | o-benzosulfimid draselný, draselná sůl 2,3-dihydro-3-
| oxobenzisosulfonazolu, monohydrát draselné soli
| 1,2-benzisothiazolin-3-on-1,1 -dioxidu
|
Einecs |
|
Chemický vzorec | C H KNO S .H O
| 7 4 3 2 2
|
Relativní molekulová hmotnost | 239,77
|
Obsah | 99 - 101 % C H KNO S vztaženo na bezvodou bázi
| 7 4 3 2
|
Popis | bílé krystaly nebo bílý krystalický prášek, bez zápachu nebo se
| slabým pachem, mající intenzívně sladkou chuť i ve
| velmi zředěných roztocích, přibližně 300x až 500x
| sladší než sacharosa.
|
Identifikace |
|
rozpustnost | snadno rozpustný ve vodě, mírně rozpustný v ethanolu
|
Čistota |
|
Úbytek hmotnosti sušením | nejvýše 8 %, po sušení při 120 °C po dobu 4 hodin
Kyselina benzoová a | K 10 ml roztoku 1:20, předem okyselenému 5 kapkami
salicylová | kyseliny octové, se přidají 3 kapky
| přibližně molárního roztoku chloridu železitého ve vodě.
| Neobjeví se žádná sraženina ani fialové zbarvení.
o-toluensulfonamid | nejvýše 10 mg/kg vztaženo na sušinu
p-toluensulfonamid | nejvýše 10 mg/kg vztaženo na sušinu
p-sulfonamid kyseliny | nejvýše 25 mg/kg vztaženo na sušinu
benzoové |
Snadno zuhelnitelné látky | nepřítomny
Arzen | nejvýše 3 mg/kg, vztaženo na sušinu
Selen | nejvýše 30 mg/kg, vztaženo na sušinu
Olovo | nejvýše 1 mg/kg, vztaženo na sušinu
E 955 SUKRALOSA
Synonyma | 4,1',6'-trichlorgalaktosacharosa
|
Definice |
|
Chemický název | (1,6-dichlor-1,6-dideoxy-β-D-fruktofuranosyl)-4-chlor-4-
| deoxy-α-D-galaktopyranosid
|
Einecs | 259-952-2
|
Chemický vzorec | C H Cl O
| 12 19 3 8
|
Relativní molekulová hmotnost | 397,64
|
Obsah | 98 - 102 % C H Cl O , vztaženo na bezvodou bázi
| 12 19 3 8
|
Popis | bílý až téměř krystalický prášek, prakticky bez zápachu
|
Identifikace |
|
A. rozpustnost | snadno rozpustná ve vodě, methanolu a ethanolu
| mírně rozpustná v ethyl-acetátu
B. absorpce v infračervené | Infračervené spektrum disperze vzorku v bromidu
oblasti spektra | draselném vykazuje stejná relativní maxima při
| podobných vlnových délkách jako referenční spektrum
| získané za použití referenčního standardu sukralosy.
C. chromatografie na tenké | Hlavní skvrna zkušebního roztoku vykazuje stejnou
| hodnotu vrstvě Rf jako hlavní skvrna standardního
| roztoku A v testu na jiné chlorované disacharidy.
| Tento standardní roztok se získá rozpuštěním 1,0 g
| referenčního standardu sukralosy v 10 ml methanolu,
|
| 20
D. specifická optická | [α] : +84,0° - +87,5° vztaženo na bezvodou bázi
otáčivost | D
| [10 % (m/V) roztok]
|
Čistota |
|
Obsah vody | nejvýše 2,0 %, stanoveno metodou Karl-Fischera
Síranový popel | nejvýše 0,7 %
Jiné chlorované disacharidy | nejvýše 0,5 %
Chlorované monosacharidy | nejvýše 0,1 %
Trifenylfosfinoxid | nejvýše 150 mg/kg
Methanol | nejvýše 0,1 %
Olovo | nejvýše 1 mg/kg
E 957 THAUMATIN
Definice |
|
Chemický název | Thaumatin se získává vodnou extrakcí (pH 2,5 - 4)
| semeníků plodu přírodního druhu Thaumatococcus
| daniellii (Benth) a sestává v podstatě z bílkovin
| thaumatin I a thaumatin II spolu s malými množstvími
| rostlinných složek pocházejících z výchozího materiálu.
|
Einecs | 258-822-2
|
Chemický vzorec | Polypeptid 207 aminokyselin
|
Relativní molekulová hmotnost | Thaumatin I: 22209
| Thaumatin II: 22293
|
Obsah | nejméně 16 % dusíku vztaženo na sušinu, což je
| ekvivalent nejméně 94 % bílkovin (N x 5,8)
|
Popis | krémově zbarvený prášek bez zápachu s intenzívně
| sladkou chutí, přibližně 2 000x - 3 000x sladší než
| sacharosa
|
Identifikace |
|
rozpustnost | velmi snadno rozpustný ve vodě, nerozpustný v acetonu
|
Čistota |
|
Úbytek hmotnosti sušením | nejvýše 9,0 %, po sušení při 105 °C do konstantní
| hmotnosti
Uhlohydráty | nejvýše 3 %, vztaženo na sušinu
Síranový popel | nejvýše 2 %, vztaženo na sušinu
Hliník | nejvýše 100 mg/kg, vztaženo na sušinu
Arzen | nejvýše 3 mg/kg, vztaženo na sušinu
Olovo | nejvýše 3 mg/kg, vztaženo na sušinu
Mikrobiologické požadavky | celkový počet aerobních mikroorganismů: nejvýše 1 000/g
| Escherichia coli: negativní/1 g
E 959 NEOHESPERIDINDIHYDROCHALKON
Synonyma | Neohesperidindihydrochalkon, NHDC,
| hesperetindihydrochalkon-4',
| β-neohesperidosid, neohesperidin DC
|
Definice |
|
Chemický název | 2-O-α-L-rhamnopyranosyl-4'-β-D-glukopyranosyl
| hesperetindihydrochalkon, získaný katalytickou
| hydrogenací neohesperidinu
|
Einecs | 243-978-6
|
Chemický vzorec | C H O
| 28 36 15
|
Relativní molekulová hmotnost | 612,6
|
Obsah | nejméně 96 % vztaženo na sušinu
|
Popis | téměř bílý krystalický prášek bez zápachu
| s charakteristickou intenzívní sladkou chutí;
| přibližně 1 000x - 18 000x sladší než sacharóza.
|
Identifikace |
|
A. rozpustnost | snadno rozpustný v horké vodě, velmi těžce rozpustný ve
| studené vodě, prakticky nerozpustný v etheru a benzenu
B. absorpční maxima | 282 - 283 nm pro roztok 2 mg ve 100 ml methanolu
v ultrafialové oblasti |
C. Neuova zkouška | Rozpustí se asi 10 mg neohesperidinu DC v 1 ml methanolu,
| přidá se 1 ml 1%ního methanolového roztoku
| 2-aminoethyldifenylborátu. Vytvoří se jasně žluté
| zbarvení.
|
Čistota |
|
Úbytek hmotnosti sušením | nejvýše 11,0 %, po sušení při 105 °C po dobu 3 hodin
Síranový popel | nejvýše 0,2 %, vztaženo na sušinu
Arzen | nejvýše 3 mg/kg, vztaženo na sušinu
Olovo | nejvýše 2 mg/kg, vztaženo na sušinu
Těžké kovy | nejvýše 10 mg/kg, vyjádřeno jako Pb v sušině
E 961 NEOTAM
Synonyma | N-[N-(3,3-dimethylbutyl)-L-α-aspartyl]
| -L-fenylalanin-1-methylester
| 1-methyl-N-[N-(3,3-dimethylbutyl)-L-
| -α-aspartyl]-L-fenylalaninát
|
Definice | Neotam se vyrábí tlakovou rekakcí
| aspartamu, 3,3-dimethylbutanalu a vodíku
| v methanolu za přítomnosti katalyzátoru -
| palladia na uhlíku. Produkt se izoluje
| a čistí filtrací, při níž se může použít
| infuzoriová hlinka (křemelina).
| Pod odstranění rozpouštědla destilací se
| neotam promyje vodou, izoluje odstředěním
| a nakonec suší ve vakuu.
|
CAS | 165450-17-9
|
Chemický název | N-[N-(3,3-dimethylbutyl)-L-α-aspartyl]
| -L-fenylalanin-1-methylester
|
Chemický vzorec | C H N O
| 20 30 2 5
|
Relativní molekulová hmotnost | 378,47
|
Obsah | nejméně 97 % vztaženo na sušinu
|
Popis | bílý až téměř bílý prášek
|
Identifikace |
|
Rozpustnost | 4,75 % hmot. při 60 °C ve vodě,
| rozpustný v ethanolu a ethylacetátu
|
Čistota |
|
Obsah vody | nejvýše 5 % stanoveno metodou
| Karl-Fischera u vzorku o hmotnosti
| 25 ± 5 mg
pH 0,5%ního vodného roztoku | 5,0 - 7,0
|
Rozmezí bodu tání | 81 - 81 °C
|
N-[N-(3,3-dimethylbutyl)-L-α | nejvýše 1,5 %
aspartyl]-L-fenylalanin |
Olovo | nejvýše 1 mg/kg
E 962 SŮL ASPARTAMU A ACESULFAMU
Synonyma | aspartam-acesulfam, sůl aspartamu-acesulfamu
|
Definice | Sůl se připravuje zahříváním aspartamu a acesulfamu K
| v přibližném poměru 2:1 hmot., v roztoku s kyselým pH,
| který umožňuje krystalizaci. Draslík a vlhkost se
| odstraní.
| Produkt je stabilnější než samotný aspartam.
|
Chemický název | 6-methyl-1,2,3-oxathiazin-4(3H)-one-2,2-dioxid
| L-fenylalanyl-2-methyl-L-α-sůl kyseliny asparagové
|
Chemický vzorec | C H O N S
| 18 23 9 3 2
|
Relativní molekulová hmotnost | 457,46
|
Obsah | 63,0 - 66,0 % aspartamu, vztaženo na sušinu,
| a 34 - 37 %
| acesulfamu, kyselá forma, vztaženo na sušinu
|
Popis | bílý krystalický prášek bez zápachu
|
Identifikace |
|
A. rozpustnost | mírně rozpustný ve vodě, těžce rozpustný v ethanolu
B. transmitance | Transmitance 1% vodného roztoku stanovení v 1 cm kyvetě
| při 430 nm vhodným spektrofotometrem za použití vody
| jako referenčního roztoku, je nejméně 0,95, což
| odpovídá absorbanci nejvýše asi 0,022.
| 20
C. specifická optická | [α] : +14,5° - +16,5°
otáčivost | D
| Stanoví se při koncentraci 6,2 g v 100 ml 15N
| kyseliny mravenčí do 30 minut od přípravy roztoku.
| Poté se provede korekce hodnoty specifické otáčivosti
| na obsah aspartamu v soli aspartamu-acesulfamu
| vydělením 0,646.
|
Čistota |
|
Úbytek hmotnosti sušením | nejvýše 0,5 %, po sušení při 105 °C po dobu 4 hodin
5-benzyl-3,6-dioxopiperazin | nejvýše 0,5 %
-2-octová kyselina |
Olovo | nejvýše 1 mg/kg
E 965(i) MALTITOL
Synonyma | D-maltitol, hydrogenovaná maltosa
|
Definice |
|
Chemický název | (α)-D-glukopyranosyl-1,4-D-glucitol
|
Einecs | 209-567-0
|
Chemický vzorec | C H O
| 12 24 11
|
Relativní molekulová hmotnost | 344,31
|
Obsah | nejméně 98 % D-maltitolu C H O vztaženo na bezvodou
| 12 24 11
| bázi
|
Popis | sladce chutnající bílý krystalický prášek
|
Identifikace |
|
A. rozpustnost | velmi snadno rozpustný ve vodě, těžce rozpustný
| v ethanolu
B. rozpětí bodu tání | 148 - 151 °C
| 20
C. specifická optická | [α] : +105,5° - +108,5° (5 % m/V roztok)
otáčivost | D
|
Čistota |
|
Obsah vody | nejvýše 1 %, stanovenou metodou Karl-Fischera
Síranový popel | nevýše 0,1 %, vztaženo na sušinu
Redukující cukry | nejvýše 0,1 %, vyjádřeno jako glukosa v sušině
Chloridy | nejvýše 50 mg/kg, vztaženo na sušinu
Sírany | nejvýše 100 mg/kg, vztaženo na sušinu
Nikl | nejvýše 2 mg/kg, vztaženo na sušinu
Arzen | nejvýše 3 mg/kg, vztaženo na sušinu
Olovo | nejvýše 1 mg/kg, vztaženo na sušinu
E 965 (ii) MALTITOL SIRUP
Synonyma | hydrogenovaný vysokomaltoso-glukosový sirup,
| hydrogenovaný glukosový sirup
|
Definice | Směs sestávající hlavně z maltitolu se sorbitolem
| a hydrogenovaných oligo- a polysacharidů. Je vyráběn
| katalytickou hydrogenací glukosvého sirupu s vysokým
| obsahem maltosy nebo hydrogenací jeho jednotlivých
| složek a jejich následným smícháním. Jako obchodní
| zboží je dodáván ve formě sirupu i jako pevný produkt.
|
Chemický název | nejméně 99 % celkových hydrogenovaných sacharidů
| vztaženo na bezvodou bázi a nejméně 50 % maltitolu
| vztaženo na bezvodou bázi.
|
Popis | čiré viskózní kapaliny bez barvy a bez zápachu nebo
| bílé krystalické hmoty
|
Identifikace |
|
A. rozpustnost | velmi snadno rozpustný ve vodě, těžce rozpustný
| v ethanolu
B. chromatografie na tenké | vyhoví zkoušce
vrstvě |
|
Čistota |
|
Obsah vody | nejvýše 31 %, stanoveno metodou Karl-Fischera
Redukující cukry | nejvýše 0,3 %, vyjádřeno jako glukosa
Síranový popel | nevýše 0,1%
Chloridy | nejvýše 50 mg/kg
Sírany | nejvýše 100 mg/kg
Nikl | nejvýše 2 mg/kg
Olovo | nejvýše 1 mg/kg
E 966 LACTITOL
Synonyma | laktit, laktositol, laktobiosit
|
Definice |
|
Chemický název | 4-O-β-D-galaktopyranosyl-D-glucitol
|
Einecs | 209-566-5
|
Chemický vzorec | C H O
| 12 24 11
|
Relativní molekulová hmotnost | 344,32
|
Obsah | nejméně 95 %, vztaženo na bezvodou bázi
|
Popis | sladce chutnající krystalické prášky nebo bezbarvé
| roztoky.
| krystalické produkty jsou v bezvodé, monohydratové
| a dihydratové formě.
|
Identifikace |
|
A. rozpustnost | velmi snadno rozpustný ve vodě
B. specifická optická | 20
otáčivost | [α] : +13° - +16° přepočteno na bezvodou bázi
| D
| (10 % m/V vodný roztok)
|
Čistota |
|
Obsah vody | nejvýše 10,5 % pro krystalické produkty, stanoveno
| metodou Karl-Fischera
Ostatní polyoly | nejvýše 2,5 %, vztaženo na bezvodou bázi
Redukující cukry | nejvýše 0,2 %, vyjádřeno jako glukosa v sušině
Chloridy | nejvýše 100 mg/kg, vztaženo na sušinu
Sírany | nejvýše 200 mg/kg, vztaženo na sušinu
Síranový popel | nejvýše 0,1 %, vztaženo na sušinu
Nikl | nejvýše 2 mg/kg, vztaženo na sušinu
Arzen | nejvýše 3 mg/kg, vztaženo na sušinu
Olovo | nejvýše 1 mg/kg, vztaženo na sušinu
E 967 XYLITOL
Synonyma | xylitol
|
Definice |
|
Chemický název | D-xylitol
|
Einecs | 201-788-0
|
Chemický vzorec | C H O
| 5 12 5
|
Relativní molekulová hmotnost | 152,15
|
Obsah | nejméně 98,5 % jako xylitol, vztaženo na bezvodou bázi
|
Popis | bílý krystalický prášek prakticky bez zápachu s velmi
| sladkou chutí
|
Identifikace |
|
A. rozpustnost | velmi snadno rozpustný ve vodě, těžce rozpustný
| v ethanolu
B. rozpětí bodu tání | 92 - 96 °C
C. pH | 5 - 7 (10 % m/V vodný roztok)
|
Čistota |
|
Úbytek hmotnosti sušením | nejvýše 0,5 %
| 0,5 g vzorku se suší nad fosforem při 60 °C ve vakuu
| po dobu 4 hodin
Síranový popel | nejvýše 0,1 %, vztaženo na sušinu
Redukující cukry | nejvýše 0,2 %, vyjádřeno jako glukosa v sušině
Jiné polyoly | nejvýše 1 %, vztaženo na sušinu
Nikl | nejvýše 2 mg/kg, vztaženo na sušinu
Arzen | nejvýše 3 mg/kg, vztaženo na sušinu
Olovo | nejvýše 1 mg/kg, vztaženo na sušinu
Těžké kovy | nejvýše 10 mg/kg, vyjádřeno jako Pb v sušině
Chloridy | nejvýše 100 mg/kg, vztaženo na sušinu
Sírany | nejvýše 200 mg/kg, vztaženo na sušinu
E 968 ERYTHRITOL
Synonyma | meso-erythritol, tetrahydroxybutan, erytrit
|
Definice | Získává se kvašením sacharidů pomocí osmofilních
| kvasinek bezpečných a vhodných pro použití
| v potravinách, jako jsou např. Moniliella pollinis
| nebo Trichosporonoides megachilensis. Po kvašení
| následuje čištění a sušení.
|
Chemický název | 1,2,3,4-butanetetrol
|
Einecs | 205-737-3
|
Chemický vzorec | C H O
| 4 10 4
|
Relativní molekulová hmotnost | 122,12
|
Obsah | nejméně 99 % po vysušení
|
Popis | bílé, nehygroskopické, tepelně stabilní krystaly bez
| zápachu, se sladkostí přibližně 60 - 80 % sladkosti
| sacharózy
|
Identifikace |
|
A. rozpustnost | snadno rozpustný ve vodě, slabě rozpustný v ethanolu,
| nerozpustný v diethyletheru
B. rozpětí bodu tání | 119 - 123 °C
|
Čistota |
|
Ztráta sušením | nejvýše 0,2 %, po sušení při 70 °C po dobu 6 hodin ve
| vakuu v exsikátoru
Síranový popel | nejvýše 0,1 %
Redukující látky | nejvýše 0,3 %, vyjádřeno jako D-glukosa
Ribitol a glycerol | nejvýše 0,1 %
Olovo | nejvýše 0,5 mg/kg
------------------------------------------------------------------