4.3. Stanovení obsahu vitaminu E
Účel, rozsah a princip
Postup specifikuje podmínky pro stanovení obsahu vitaminu E v krmivech a premixech.
Obsah vitaminu E se stanoví po alkalické hydrolýze hydroxidem draselným a následné extrakci na pevné fázi a po převedení do cyklohexanu metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) na normální fázi s UV detekcí při 292 nm nebo fluorescenční detekcí (excitační vlnová délka 295 nm, emisní vlnová délka 330 nm).
Opakovatelnost
Rozdíl mezi dvěma výsledky zkoušek stejného vzorku nesmí překročit při obsahu vitaminu E (UV detekce):
od 0,8 do 50 mg/kg 20 % relat.
od 50 do 100 mg/kg 10 mg/kg
nad 100 mg/kg 10 % relat.
Reprodukovatelnost
Rozdíl mezi dvěma výsledky zkoušek stejného vzorku prováděnými ve dvou laboratořích nesmí překročit při obsahu vitaminu E (UV detekce):
od 0,8 do 25 mg/kg 40 % relat.
od 25 do 50 mg/kg 10 mg/kg
od 50 do 150 mg/kg 20 % relat.
od 150 do 200 mg/kg 30 mg/kg
od 200 do 500 mg/kg 15 % relat.
od 500 do 750 mg/kg 75 mg/kg
nad 750 mg/kg 10 % relat.
Mez stanovitelnosti
Mez stanovitelnosti je pro UV detekci 0,8 mg/kg, pro fluorescenční detekci 0,1 mg/kg.