Příloha č. 42
Příprava vzorků a požadavky na metody zkoušení používané pro úřední kontrolu obsahu cínu v potravinách balených v plechovkách
1. Předběžná opatření a všeobecné zásady pro cín
Základním požadavkem je získat reprezentativní a homogenní laboratorní vzorek, aniž by došlo k sekundární kontaminaci.
Analytik musí zajistit, aby při přípravě vzorků nedošlo k jejich kontaminaci. Přístroje a pomůcky přicházející do styku se vzorkem by měly být vyrobeny z inertních materiálů, například z plastů jako polypropylen nebo polytetrafluorethylen, a měly by být vyčištěny za použití kyseliny, aby se co nejvíce snížilo nebezpečí kontaminace. Řezné nástroje musí být vyrobeny z vysoce kvalitní korozivzdorné oceli.
Veškeré odebrané množství potraviny obdržené laboratoří se použije k přípravě zkušebního vzorku. Reprodukovatelné výsledky poskytují pouze důkladně zhomogenizované vzorky.
Lze použít i jiné metody pro přípravu vzorků podle § 1.
2. Zpracování vzorku obdrženého laboratoří
Celý souhrnný vzorek se jemně rozemele a důkladně promísí postupem, kterým se dosáhne úplné homogenizace.
3. Rozdělení vzorků pro zkoušení za účelem stvrzení a obhajoby
Duplikátní vzorky pro zkoušení za účelem stvrzení, obhajoby v obchodním sporu a pro rozhodčí zkoušení se odeberou ze zhomogenizovaného vzorku.
4. Metody zkoušení a požadavky na řízení laboratoře
4.1 Definice
Dále je uvedeno několik nejběžnějších definic, které musí laboratoř použít.
r = opakovatelnost; hodnota, pod níž bude podle
očekávání s danou pravděpodobností (obvykle
95 %) ležet absolutní hodnota rozdílu
výsledků 2 samostatných stanovení za podmínek
opakovatelnosti (tj. stejný vzorek, tentýž
pracovník, tatáž aparatura, tatáž laboratoř,
stanoveno krátce po sobě); r = 2,8 x s .
r
s = směrodatná odchylka vypočtená z výsledků
r získaných za podmínek opakovatelnosti.
RSD = relativní směrodatná odchylka vypočtená
r z výsledků získaných za podmínek
opakovatelnosti
_ _
[(s /x) x 100], kde x je průměr výsledků ze
r
všech laboratoří a vzorků.
R = reprodukovatelnost; hodnota, pod níž bude
podle očekávání s danou pravděpodobností
(obvykle 95 %) ležet absolutní hodnota
rozdílu výsledků dvou samostatných stanovení
za podmínek reprodukovatelnosti (tj.
u stejného materiálu získaného pracovníky
různých laboratoří, za použití
standardizované zkušební metody);
R = 2,8 x s .
R
s = směrodatná odchylka vypočtená z výsledků
R získaných za podmínek reprodukovatelnosti.
RSD = relativní směrodatná odchylka vypočtená
R z výsledků získaných za podmínek
reprodukovatelnosti
_
[(s /x) x 100].
R
HORRAT = zjištěná hodnota RSD dělená hodnotou RSD
r r r
vypočtenou z Horwitzovy rovnice za
předpokladu r = 0,66 R.
HORRAT = zjištěná hodnota RSD dělená hodnotou RSD
R R R
vypočtenou z Horwitzovy rovnice (2).
U = rozšířená nejistota měření, přičemž se použije
faktor pokrytí 2, který odpovídá hladině
spolehlivosti přibližně 95 %.
4.2 Obecné požadavky
Metody zkoušení použité pro účely kontroly potravin musí být v souladu s § 9.
4.3 Zvláštní požadavky
Nejsou-li přímo použitelným předpisem Evropských společenství stanoveny zvláštní metody stanovení cínu v potravinách balených v plechovkách, mohou laboratoře zvolit validovanou metodu za předpokladu, že zvolená metoda splňuje kritéria uvedená v tabulce. Při validaci by měl být použit certifikovaný referenční materiál.
Tabulka: Pracovní charakteristiky analytických metod pro cín
+----------------------+-------------------------------------+
| Parametr | Hodnota a komentář |
+----------------------+-------------------------------------+
| Použitelnost | Potraviny specifikované v nařízení |
| | (ES) č. 242/2004 |
+----------------------+-------------------------------------+
| Mez detekovatelnosti | Nižší nebo roven 5 mg/kg |
+----------------------+-------------------------------------+
| Mez stanovitelnosti | Nižší nebo roven 10 mg/kg |
+----------------------+-------------------------------------+
| Přesnost | Hodnoty HORRAT nebo HORRAT |
| | r R |
| | dosažené ve validační kolaborativní |
| | studii musí být menší než 1,5 |
+----------------------+-------------------------------------+
| Výtěžnost | 80 % až 105 % (dosažená |
| | v kolaborativní studii) |
+----------------------+-------------------------------------+
| Specifičnost | Stanovení nesmí být rušeno |
| | matricovými a spektrálními jevy |
+----------------------+-------------------------------------+
4.3.1 Pracovní charakteristiky - koncepce nejistoty
Vhodnost metody zkoušení, která má být použita v laboratoři, může být posouzena také pomocí koncepce nejistoty. Laboratoř může používat metodu, která bude poskytovat výsledky s maximální standardní nejistotou. Maximální standardní nejistota se počítá pomocí rovnice:
2 2
U = √(LOD/2) + (0,1C)
f
kde:
U je maximální standardní nejistota,
f
LOD je mez detekovatelnosti metody,
C je příslušná koncentrace.
Jestliže metoda zkoušení poskytuje výsledky s nejistotou měření menší než maximální standardní nejistota, bude metoda vhodná stejně tak jako metoda, která splňuje pracovní charakteristiky uvedené v tabulce.
4.4 Výpočet výtěžnosti a uvádění výsledků
Výsledky zkoušky se uvedou s korekcí nebo bez korekce na výtěžnost. Musí být uveden způsob uvedení výtěžnosti a její hodnota. Výsledek zkoušky s korekcí na výtěžnost se použije pro kontrolu dodržení limitu.
Mělo by být zohledněno harmonizované doporučení pro používání výtěžnosti v analytickém měření, vypracované mezinárodními normalizačními organizacemi a profesními sdruženími, které napomůže při stanovování faktorů výtěžnosti.
Analytický výsledek musí být uveden ve tvaru (x ± U), kde x je analytický výsledek a U je nejistota měření.
4.5 Požadavky na laboratoře
Laboratoře musí splňovat požadavky zvláštního právního předpisu *).
4.6 Další zásady pro zkoušení
Hodnocení odborné úrovně
Doporučuje se účast na vhodných programech hodnocení odborné úrovně podle mezinárodního harmonizovaného protokolu pro hodnocení odborné úrovně chemických analytických laboratoří, vypracovaného pod patronátem mezinárodních normalizačních organizací a profesních sdružení.
Některé z těchto programů jsou zaměřeny na stanovení cínu v potravinách a účasti v takovém programu se dává přednost před účastí na obecných programech pro stanovení kovů v potravinách.
Interní řízení jakosti
Laboratoře by měly být schopny prokázat, že mají zavedeny vlastní interní postupy řízení jakosti. Příklady v tomto směru jsou uvedeny v doporučení mezinárodních normalizačních organizací a profesních sdružení pro interní řízení jakosti v chemických analytických laboratořích.
Příprava vzorku
Musí být věnována pozornost tomu, aby byl veškerý cín ve vzorku pro zkoušku převeden do roztoku. Postup rozpouštění vzorku má zajistit, aby nedošlo ke srážení hydrolyzovaných sloučenin čtyřmocného cínu
IV
(Sn )
(tj. oxidu cíničitého
SnO , Sn(OH) , SnO . H O).
2 4 2 2
Připravený vzorek se uchovává v prostředí HCl o koncentraci 5 mol/l. Vzhledem ke snadné těkavosti
SnCl
4
se vzorek nemá vařit.
------------------------------------------------------------------
*) Například § 3 odst. 3 zákona č. 146/2002 Sb., o Státní zemědělské a potravinářské inspekci a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.
------------------------------------------------------------------