CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 211/2004 Sb. Vyhláška o metodách zkoušení a způsobu odběru a přípravy kontrolních vzorků Příloha č. 1 - Postup při odběru vzorků pro stanovení množství ochratoxinu A v určitých potravinách a surovinách

Příloha č. 1 - Postup při odběru vzorků pro stanovení množství ochratoxinu A v určitých potravinách a surovinách

211/2004 Sb. Vyhláška o metodách zkoušení a způsobu odběru a přípravy kontrolních vzorků

Příloha č. 1

Postup při odběru vzorků pro stanovení množství ochratoxinu A v určitých potravinách a surovinách

1. Účel a oblast působnosti

Vzorky určené pro úřední kontrolu množství ochratoxinu A v potravinách musí být odebírány níže uvedenými metodami. Takto získané souhrnné vzorky jsou považovány za reprezentativní pro šarže. Dodržení maximálních limitů stanovených v nařízení Evropských společenství č. 466/2001 bude určeno na základě množství zjištěného v laboratorních vzorcích.

2. Definice

Šarže: identifikovatelné množství potravinové komodity dodané ve stejném okamžiku, které má podle úředního stanovení jednotné charakteristiky, jako je původ, druh, typ obalu, balírna, zasílatel nebo označení.

Část šarže: určitá část velké šarže, vyčleněná k tomu, aby z ní byl proveden odběr vzorků. Každá část šarže musí být fyzicky samostatná a identifikovatelná.

Dílčí vzorek: množství materiálu odebrané z jednoho místa šarže nebo části šarže.

Souhrnný vzorek: souhrn všech dílčích vzorků odebraných ze šarže nebo části šarže.

3. Obecná ustanovení

3.1 Pracovníci

Odběr vzorků musí být proveden oprávněným pracovníkem (§ 3 odst. 1 této vyhlášky).

3.2 Materiál k odběru

Každá šarže, která má být vyšetřena, musí být vzorkována samostatně. Velké šarže se podle této přílohy rozdělí na části, které se vzorkují samostatně.

3.3 Předběžná opatření

Při odběru vzorků a při přípravě laboratorních vzorků musí být provedena předběžná opatření s cílem zabránit jakýmkoli změnám, které by mohly ovlivnit obsah ochratoxinu A, nepříznivě ovlivnit analytické stanovení nebo znehodnotit reprezentativnost souhrnných vzorků.

3.4 Dílčí vzorky

Dílčí vzorky se odeberou pokud možno z různých míst celé šarže nebo části šarže. Odchylky od toho postupu musí být zaznamenány v protokolu.

3.5 Příprava souhrnného vzorku

Souhrnný vzorek se připraví sdružením dílčích vzorků.

3.6 Vzorky pro opakované vyšetření

Vzorky pro opakované vyšetření za účelem potvrzení, obhajoby v obchodním sporu nebo pro rozhodčí vyšetření se odeberou z laboratorního vzorku, pokud to není v rozporu s předpisy členských států o odběru vzorků.

3.7 Balení a přeprava laboratorních vzorků

Každý vzorek se uloží do čisté nádoby z inertního materiálu, který poskytuje dostatečnou ochranu před kontaminací a poškozením při přepravě. Musí být přijata všechna nezbytná opatření s cílem zabránit změně složení vzorku, ke které může dojít při přepravě nebo skladování.

3.8 Uzavření a označení vzorků

Každý vzorek odebraný pro účely úřední kontroly se uzavře na místě odběru a označí se podle § 6 této vyhlášky.

O každém odběru vzorků musí být vystaven protokol umožňující jednoznačnou identifikaci šarže, v němž musí být uvedeny datum a místo odběru vzorků a další údaje, které mohou být pro analytika užitečné.

4. Specifická ustanovení

4.1 Různé typy šarží

Balení potravinových komodit mohou mít při obchodování formu volně ložených potravin, potravin v kontejnerech nebo v jednotlivých baleních (sáčcích, pytlích, jednotlivých maloobchodních baleních atd.). Odběr vzorků může být proveden u všech forem, v nichž je výrobek uváděn na trh. Aniž jsou dotčena specifická ustanovení bodů 4.3, 4.4 a 4.5 této přílohy, může být následující vzorec použit jako vodítko pro vzorkování šarží, které mají při obchodování formu jednotlivých balení (sáčků, pytlů, maloobchodních balení atd.):

hmotnost šarže x hmotnost dílčího vzorku
četnost vzorkování = ---------------------------------------------------------
hmotnost souhrnného vzorku x hmotnost jednotlivého balení

- hmotnost: v kg

- četnost vzorkování: každý n-tý sáček nebo pytel, z nichž musí být odebrán dílčí vzorek (desetinná místa se zaokrouhlí na nejbližší celé číslo).

4.2 Hmotnost dílčího vzorku

Hmotnost dílčího vzorku by měla být 100 g, pokud není v této příloze stanoveno jinak. U šarží ve formě maloobchodních balení závisí hmotnost dílčího vzorku na hmotnosti maloobchodního balení.

4.3 Postup odběru vzorků u obilovin, sušených hroznů révy vinné a pražené kávy

Tabulka 1: Rozdělení šarží na části v závislosti na produktu a hmotnosti šarže

+--------------------------------+-----------------+---------------+--------------+------------+
| | | Hmotnost nebo | Počet | Hmotnost |
| Komodita | Hmotnost šarže | počet částí | dílčích | souhrnného |
| | (t) | šarže | vzorků | vzorku |
| | | | | (kg) |
+--------------------------------+-----------------+---------------+--------------+------------+
| Obiloviny a výrobky | ≥ 1 500 | 500 t | 100 | 10 |
| z obilovin | > 300 a < 1 500 | 3 části šarže | 100 | 10 |
| | ≥ 50 a ≤ 300 | 100 t | 100 | 10 |
| | < 50 | - | 3 až 100 1) | 1 až 10 |
+--------------------------------+-----------------+---------------+--------------+------------+
| Sušené hrozny révy vinné | ≥ 15 | 15 až 30 t | 100 | 10 |
| (korintky, rozinky a sultánky) | | | | |
| | < 15 | - | 10 až 100 2) | 1 až 10 |
+--------------------------------+-----------------+---------------+--------------+------------+
| Pražená kávová zrna, mletá | ≥ 15 | 15 až 30 t | 100 | 10 |
| pražená káva a rozpustná káva | < 15 | - | 10 až 100 2) | 1 až 10 |
+--------------------------------+-----------------+---------------+--------------+------------+
| 1) V závislosti na hmotnosti šarže - viz tabulka 2 této přílohy. |
| 2) V závislosti na hmotnosti šarže - viz tabulka 3 této přílohy. |
+----------------------------------------------------------------------------------------------+

4.4 Postup vzorkování pro obiloviny a výrobky z obilovin (šarže ≥ 50 t) a pro pražená kávová zrna, mletou praženou kávu, rozpustnou kávu, sušené hrozny révy vinné (šarže ≥ 15 t)

Pokud lze části šarže fyzicky oddělit, musí být každá šarže fyzicky rozdělena na části podle tabulky 1. Vzhledem k tomu, že hmotnost šarže není vždy přesným násobkem hmotností částí šarží, může hmotnost části šarže překročit uvedenou hodnotu maximálně o 20 %.

Každá část šarže musí být vzorkována samostatně.

Počet dílčích vzorků činí 100.

Hmotnost souhrnného vzorku činí 10 kg.

Není-li možné použít výše uvedenou metodu vzorkování z důvodu hospodářských důsledků vyplývajících z poškození šarže (kvůli formě obalu, způsobu přepravy atd.), může být použita alternativní metoda vzorkování za předpokladu, že je co nejreprezentativnější a je úplně popsána a dokumentována.

4.5 Pokyny pro vzorkování obilovin a výrobků z obilovin (šarže < 50 t) a pražených kávových zrn, mleté pražené kávy, rozpustné kávy, sušených hroznů révy vinné (šarže < 15 t)

U šarží obilovin do 50 t a šarží pražených kávových zrn, mleté pražené kávy, rozpustné kávy a sušených hroznů révy vinné do 15 t může být v závislosti na hmotnosti šarže použit plán vzorkování skládající se z 10 až 100 dílčích vzorků, vedoucí k souhrnnému vzorku o hmotnosti 1 až 10 kg. U velmi malých šarží (≤ 0,5 t) obilovin a výrobků z obilovin lze odebrat nižší počet vzorků, ale souhrnný vzorek sjednocující dílčí vzorky musí mít alespoň 1 kg.

Čísla uvedená v tabulce mohou být použita pro určení počtu dílčích vzorků, které mají být odebrány.

Tabulka 2: Počet dílčích vzorků, které mají být odebrány,

v závislosti na hmotnosti šarže obilovin a výrobků z obilovin

+------------------------------+------------------------------+

| Hmotnost šarže (t) | Počet dílčích vzorků |

+------------------------------+------------------------------+

| ≤ 0,05 | 3 |

| > 0,05 až ≤ 0,5 | 5 |

| > 0,5 až ≤ 1 | 10 |

| > 1 až ≤ 3 | 20 |

| > 3 až ≤ 10 | 40 |

| > 10 až ≤ 20 | 60 |

| 20 až ≤ 50 | 100 |

+------------------------------+------------------------------+

Tabulka 3: Počet dílčích vzorků, které mají být odebrány,

v závislosti na hmotnosti šarže pražených kávových zrn, mleté

pražené kávy, rozpustné kávy a sušených hroznů révy vinné

+------------------------------+------------------------------+

| Hmotnost šarže (t) | Počet dílčích vzorků |

+------------------------------+------------------------------+

| ≤ 0,1 | 10 |

| > 0,1 až ≤ 0,2 | 15 |

| > 0,2 až ≤ 0,5 | 20 |

| > 0,5 až ≤ 1,0 | 30 |

| > 1,0 až ≤ 2,0 | 40 |

| > 2,0 až ≤ 5,0 | 60 |

| > 5,0 až ≤ 10,0 | 80 |

| > 10,0 až ≤ 15,0 | 100 |

+------------------------------+------------------------------+

4.6 Postup odběru vzorků potravin určených pro kojence a malé děti 29)

Použije se postup odběru vzorků uvedený pro obiloviny a výrobky z obilovin v bodě 4.5 této přílohy. Počet dílčích vzorků, které mají být odebrány, závisí na hmotnosti šarže. Podle tabulky 2 v bodě 4.5 této přílohy se odebere minimálně 10 a maximálně 100 dílčích vzorků. Hmotnost dílčího vzorku má být 100 gramů. U šarží ve formě maloobchodního balení závisí hmotnost dílčího vzorku na hmotnosti maloobchodního balení. Hmotnost souhrnného vzorku má být 1 až 10 kg; vzorek musí být dostatečně promísen.

4.7 Odběr vzorků v maloobchodním prodeji

Odběr vzorků potravin v maloobchodním prodeji se provádí pokud možno podle výše uvedených ustanovení o odběru vzorků. Není-li to možné, lze použít jiné účinné postupy odběru vzorků v maloobchodním prodeji, pokud jsou pro vzorkovanou šarži dostatečně reprezentativní.

4.8 Pokyny pro vzorkování vína a hroznové šťávy

Souhrnný vzorek musí mít hmotnost alespoň 1 kg s výjimkou případů, kdy to není možné, například sestává-li vzorek z jedné láhve.

Minimální počet dílčích vzorků, které mají být z šarže odebrány, je uveden v tabulce 4. Počet určených dílčích vzorků závisí na formě, v níž jsou dotyčné výrobky obvykle uváděny na trh. V případě volně ložených kapalných výrobků se šarže těsně před odebráním vzorku manuálně nebo mechanicky důkladně promíchá, přičemž se nesmí ovlivnit jakost výrobku. Ze šarže se odeberou nejméně tři dílčí vzorky pro vytvoření souhrnného vzorku.

Dílčí vzorky, které mají nejčastěji formu láhve nebo balení, musí mít stejnou hmotnost. Hmotnost dílčího vzorku má být nejméně 100 g a taková, aby sdružením dílčích vzorků vznikl souhrnný vzorek o hmotnosti nejméně 1 kg. Odchylka od tohoto postupu musí být zaznamenána v protokolu o odběru vzorku.

Tabulka 4: Minimální počet dílčích vzorků, které se odeberou z šarže

+--------------------------------+-----------------------------+-------------------------+

| Forma uvádění na trh | Hmotnost šarže vyjádřená | Minimální počet dílčích |

| | v objemových jednotkách (1) | vzorků, které mají být |

| | | odebrány |

+--------------------------------+-----------------------------+-------------------------+

| Volně ložené výrobky (hroznová | - | 3 |

| šťáva, víno) | | |

| Láhve/balení hroznové šťávy | ≤ 50 | 3 |

| Láhve/balení hroznové šťávy | > 50 až 500 | 5 |

| Láhve/balení hroznové šťávy | > 500 | 10 |

| Láhve/balení vína | ≤ 50 | 1 |

| Láhve/balení vína | > 50 až 500 | 2 |

| Láhve/balení vína | > 500 | 3 |

+--------------------------------+-----------------------------+-------------------------+

5. Přijetí šarže nebo části šarže

Šarže nebo část šarže se přijímá, jestliže souhrnný vzorek vyhovuje maximálnímu limitu se zohledněním nejistoty měření a po korekci na výtěžnost. Šarže nebo část šarže se odmítá, jestliže souhrnný vzorek se zohledněním nejistoty měření a po korekci na výtěžnost překračuje maximální limit.

------------------------------------------------------------------

29) Vyhláška č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití.

------------------------------------------------------------------