§ 1
Předmět úpravy
(1) Tato vyhláška stanoví podmínky a požadavky na provozní a osobní hygienu při výrobě potravin 1) a jejich uvádění do oběhu, 2) v souladu s předpisem Evropských společenství. 3)
(2) Tato vyhláška se nevztahuje na:
a) zařízení poskytující stravovací služby a výrobu pokrmů v těchto zařízeních, 4)
b) nabízení k prodeji a prodej potravin v obchodní síti přímo spotřebiteli, 5)
c) přímý prodej zemědělských produktů spotřebiteli ze zemědělské výroby, 6)
d) výrobu a uvádění do oběhu potravin živočišného původu. 7)
------------------------------------------------------------------
1) Čl. 2 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 ze dne 28. ledna 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin, ve znění nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1642/2003.
2) § 2 zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb.
3) Směrnice Rady č. 93/43/EHS ze dne 14. června 1993 o hygieně potravin.
4) Vyhláška č. 137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných.
5) Vyhláška č. 347/2002 Sb., o hygienických požadavcích na prodej potravin a rozsah vybavení prodejny podle sortimentu prodávaných potravin.
6) Zákon č. 105/1990 Sb., o soukromém podnikání občanů, ve znění zákona č. 219/1991 Sb., zákona č. 455/1991 Sb. a zákona č. 85/2004 Sb.
7) Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), ve znění zákona č. 29/2000 Sb., zákona č. 154/2000 Sb., zákona č. 102/2001 Sb., zákona č. 76/2002 Sb., zákona č. 120/2002 Sb., zákona č. 309/2002 Sb., zákona č. 320/2002 Sb. a zákona č. 131/2003 Sb.