Skupina: tekutá vodnatá krmiva
+----------+-------------------+---------------------------+----------------------------+--------------------------+-----------------+-------------+
| Pořadové | Druh krmné | Charakteristika | Limitní znaky | Deklarované jakostní | Typové jakostní | Jedná se o |
| číslo | suroviny | | | znaky | znaky |hygroskopické|
| Kód | | | | | | krmivo |
| EU | | | | | | (+) |
| | | | | | | |
+----------+-------------------+---------------------------+----------------------------+--------------------------+-----------------+-------------+
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
+----------+-------------------+---------------------------+----------------------------+--------------------------+-----------------+-------------+
| 7.000 | Hydrolyzát | vzniká z obilního nebo | vlhkost nejvýše 75,0 % | vlhkost | veškeré cukry | |
| | škrobu | bramborového škrobu, | chloridy jako NaCl | chloridy jako | jako sacharosa | |
| | nezahuštěný | tepelnou a chemickou | nejvýše 30 g/kg | NaCl | nejméně 85 g/kg | |
| | | hydrolyzou povolenými | | veškeré cukry | | |
| | | chemickými přípravky | | jako sacharosa | | |
| | | veškeré cukry jako | | | | |
| | | sacharosa | | | | |
| | | nejméně 85 g/kg | | | | |
| | | | | | | |
| 7.001 | Krev | čerstvá, nekoagulovaná | vlhkost nejvýše 85,0 % | vlhkost | dusíkaté látky | |
| | nezahuštěná | vznikající při porážce | | dusíkaté látky | nejméně 140 g/kg| |
| | | skotu, prasat, drůbeže, | | výskyt cizích pachů | strav.dus.látek | |
| | | ovcí, koz a koní, | | | nejméně 90 % | |
| | | přípustná je konzervace | | | (in vitro) | |
| | | povolenými konzervanty, | | | | |
| | | prostá mechanických | | | | |
| | | nečistot | | | | |
| | | | | | | |
| 7.002 | Kvasničné mléko | vzniká fermentací | vlhkost nejvýše 90,0 % | vlhkost | dusíkaté látky | |
| | (čeledí kvasinek | substrátu na bázi melasy, | | dusíkaté látky | nejméně 50 g/kg | |
| | Sacharomycetaceae,| cukrovky, ethanolu, šlemp | | popel | popel nejvýše | |
| | Endomycetaceae, | z kvasných výrob, mléčných| | výskyt cizích pachů | 8 g/kg | |
| | Cryptococcaceae) | produktů, separací | | | strav.dus.látek | |
| | | kvasinek a následným | | | nejméně 75 % | |
| | | zahuštěním a tepelnou | | | (in vitro) | |
| | | inaktivací kvasinek při | | | | |
| | | min. 60 °C, nutnost | | | | |
| | | uchovávat v chladu do 8 °C| | | | |
| | | | | | | |
| 7.003 | Mléko odtučněné | ze syrového kravského | vlhkost nejvýše 91,5 % | vlhkost | | |
| | nezahuštěné | mléka, separací tuku a | | kyselost | | |
| | | pasterací, přípustná je | | mmol/1 NaOH | | |
| | | konzervace povolenými | | výskyt cizích pachů | | |
| | | konzervanty | | | | |
| | | | | | | |
| 7.004 | Mléko plnotučné | vzniká ošetřením syrového | vlhkost nejvýše 88,0 % | vlhkost | tuk nejméně | |
| | nezahuštěné | kravského mléka | | kyselost | 35 g/kg | |
| | | pasterizací, přípustná je | | mmol/1NaOH | | |
| | | konzervace povolenými | | výskyt cizích pachů | | |
| | | konzervanty | | | | |
| | | | | | | |
| 7.005 | Mléko krav | je získáváno od krav do | vlhkost nejvýše 88,0 % | vlhkost | | |
| | (Colostrum) | 10. dne po otelení, | | kyselost | | |
| | nezahuštěné | mlezivo je dále chlazeno, | | mmol/1NaOH | | |
| | | tepelně upraveno, | | výskyt cizích pachů | | |
| | | přípustná je konzervace | | | | |
| | | povolenými konzervanty | | | | |
| | | | | | | |
| 7.006 | Podmáslí | vzniká při výrobě másla ze| vlhkost nejvýše 91,0 % | vlhkost | tuk nejvýše | |
| | nezahuštěné | zakysaných nebo | | tuk | 15 g/kg | |
| | | nezakysaných smetan | | kyselost | | |
| | | vyrobených z kravského | | mmol/1 NaOH | | |
| | | mléka | | výskyt cizích pachů | | |
| | | | | | | |
| 7.007 | Syrovátka sladká | vzniká při výrobě sýrů z | vlhkost nejvýše 94,5 % | vlhkost | laktosa nejméně | |
| | nezahuštěná | kravského mléka, nesmí | | kyselost | 40 g/kg | |
| | | obsahovat roztoky solných | | mmol/l NaOH | | |
| | | lázní nebo jiné tekuté | | výskyt cizích | | |
| | | nebo pevné mlékárenské | | pachů | | |
| | | odpady | | | | |
| | | kyselost nejvýše | | | | |
| | | 15 mmol/l NaOH | | | | |
| | | | | | | |
| 7.008 | Syrovátka kyselá | vzniká při výrobě tvarohů | vlhkost nejvýše 95,0 % | vlhkost | laktosa nejméně | |
| | nezahuštěná | a měkkých sýrů z kravského| | kyselost | 36 g/kg | |
| | | mléka, nesmí obsahovat | | mmol/1 NaOH | | |
| | | roztoky solných lázní nebo| | laktosa | | |
| | | jiné tekuté mlékárenské | | výskyt cizích pachů | | |
| | | odpady, | | | | |
| | | kyselost nejvýše | | | | |
| | | 40 mmol/l NaOH | | | | |
| | | | | | | |
| 7.009 | Šlempy z | vznikají při výrobě | vlhkost nejvýše 95,0 % | vlhkost | dusíkaté látky | |
| | fermentačních | kyseliny citronové nebo | | popel | nejméně 10 g/kg | |
| | nezahuštěné | jiných fermentačních | | výskyt cizích pachů | popel nejvýše | |
| | | výrob po separaci | | | 15 g/kg | |
| | | fermentačního substrátu, | | | | |
| | | přípustný je výskyt | | | | |
| | | organických částí | | | | |
| | | popel nejvýše 15 g/kg | | | | |
| | | | | | | |
| 7.010 | Výpalky lihovarské| vznikají při výrobě lihu | vlhkost nejvýše 97,5 % | vlhkost | | |
| | nezahuštěné | po destilaci | | výskyt cizích pachů | | |
| | | zfermentovaných matečných | | | | |
| | | substrátů z obilovin, | | | | |
| | | vína, ovoce, škrobů | | | | |
| | | brambor, prosté pecek z | | | | |
| | | ovoce | | | | |
| | | | | | | |
| 7.011 | Výpalky lihovarské| vznikají při výrobě lihu | vlhkost nejvýše 93,5 % | vlhkost | | |
| | z melasy | po destilaci | | výskyt cizích pachů | | |
| | nezahuštěné | zfermentovaného matečného | | | | |
| | | substrátu z melasy | | | | |
| | | | | | | |
+----------+-------------------+---------------------------+----------------------------+--------------------------+-----------------+-------------+