Skupina: krmiva sladařského, škrobárenského a cukrovarnického průmyslu
+----------+------------+---------------------------+------------------------------+--------------------------+-----------------+----------------+
| Pořadové | Druh krmné | Charakteristika | Limitní znaky | Deklarované jakostní | Typové jakostní | Jedná se o |
| číslo | suroviny | | | znaky | znaky | hygroskopické |
| Kód | | | | | | krmivo |
| EU | | | | | | (+) |
| | | | | | | |
+----------+------------+---------------------------+------------------------------+--------------------------+-----------------+----------------+
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
+----------+------------+---------------------------+------------------------------+--------------------------+-----------------+----------------+
| 6.001 | Cukr | vzniká afinací surového | vlhkost nejvýše 1,0 % | sacharosa | invertní cukr | + |
| | afinovaný | řepného nebo třtinového | | inventní cukr | nejvýše 1 g/kg | |
| 4.05 | | cukru | | | popel nejvýše | |
| | | sacharosa polarimetricky | | | 2 g/kg | |
| | | nejméně 980 g/kg | | | sacharosa | |
| | | | | | nejméně 980 g/kg| |
| | | | | | | |
| 6.002 | Cukr surový| vzniká z cukrovky nebo | vlhkost nejvýše 3,0 % | sacharosa | invertní cukr | + |
| | | třtiny cukrové, obsahující| | inventní cukr | nejvýše 15 g/kg | |
| | | zbytky matečného sirobu | | | sacharosa | |
| | | ulpívajícího na povrchu | | | nejméně 850 g/kg| |
| | | krystalu | | | | |
| | | sacharosa polarimetricky | | | | |
| | | nejméně 850 g/kg | | | | |
| | | | | | | |
| 6.003 |Dextrin z | vzniká z bramborového | vlhkost nejvýše 10,0 % | vlhkost | popel nejvýše | + |
| |bramborového| škrobu hydrolyzou | | popel | 6 g/kg | |
| |škrobu | kyselinou chlorovodíkovou | | | | |
| | | a kyselinou dusičnou při | | | | |
| | | teplotách 130 °C s | | | | |
| | | následným sušením | | | | |
| | | | | | | |
| 6.004 | Glutén | vzniká při výrobě škrobu z| vlhkost nejvýše 11,0 % | vlhkost | dusíkaté látky | |
| | kukuřičný, | kukuřice, z gluténových | ner.podíl popele v HCl | dusíkaté látky | nejméně 600 g/kg| |
| | čištěný | vod, separací, extrakcí, | nejvýše 5 g/kg | popel | vláknina nejvýše| |
| | (lepek | zahuštěním, sušením | | výskyt cizích pachů | 45 g/kg | |
| 1.37 | kukuřičný) | vláknina nejvýše 45 g/kg | | | popel nejvýše | |
| | | | | | 20 g/kg | |
| | | | | | | |
| 6.005 | Glutén | vzniká při výrobě škrobu z| vlhkost nejvýše 13,0 % | vlhkost | dusíkaté látky | |
| | kukuřičný, | kukuřice, separací a | | dusíkaté látky | nejméně 200 g/kg| |
| | surový | sušením, obsahuje | | popel | popel nejvýše | |
| | (lepek | kukuřičné otruby a klíčky | | vláknina | 60 g/kg | |
| | kukuřičný | extrahované | | vláknina | | |
| 1.36 | surový) | vláknina nejvýše 100 g/kg | | výskyt cizích pachů | | |
| | | | | | | |
| 6.006 |Kukuřičné | vznikají při výrobě škrobu| vlhkost nejvýše 5,0 % | vlhkost | dusíkaté látky | |
| |klíčky | z kukuřice, přípustný je | | dusíkaté látky | nejméně 100 g/kg| |
| 1.34 |škrobárenské| výskyt endospermu, zbytků | | tuk | tuk nejméně | |
| | | škrobů a otrub | | vláknina | 400 g/kg | |
| | | tuk nejméně 400 g/kg | | výskyt cizích pachů | vláknina nejvýše| |
| | | | | | 110 g /kg | |
| | | | | | | |
| 6.007 |Kukuřičné | vznikají při výrobě škrobu| vlhkost nejvýše 5,0 % | vlhkost | dusíkaté látky | |
| |klíčky | z kukuřice, po čištění, | | dusíkaté látky | nejméně 190 g/kg| |
| 1.35 |škrobárenské| extrakci, přípustný je | | tuk | | |
| |extrahované | výskyt endospermu | | vláknina | | |
| | | tuk nejvýše 40 g/kg | | popel | | |
| | | | | výskyt cizích pachů | | |
| | | | | | | |
| | | | | | | |
| 6.008 | Kukuřičné | vzniká při výrobě škrobu z| vlhkost nejvýše 13,0 % | vlhkost | dusíkaté látky | |
| | mláto | kukuřice, přípustný je | | dusíkaté látky | nejméně 180 g/kg| |
| | | výskyt slupek, klíčků, | | tuk | popel nejvýše | |
| | | endospermu | | vláknina | 75 g/kg | |
| | | vláknina nejvýše 120 g/kg | | popel | | |
| | | | | výskyt cizích pachů | | |
| | | | | | | |
| 6.009 | Lepek | vzniká při výrobě škrobu z| vlhkost nejvýše 11,0 % | vlhkost | dusíkaté látky | |
| | pšeničný- | pšenice, získává se | ner.podíl popele v HCl | dusíkaté látky | nejméně 800 g/kg| |
| | čištěný | separací, zahušťováním a | nejvýše 5 g/kg | popel | popel nejvýše | |
| 1.26 | | sušením z glutenových vod | | výskyt cizích pachů | 15 g/kg | |
| | | po oddělení škrobu | | | | |
| | | dusíkaté látky nejméně | | | | |
| | | 800 g/kg | | | | |
| | | | | | | |
| 6.010 | Lepek | vzniká při výrobě škrobu z| vlhkost nejvýše 13,0 % | vlhkost | | |
| | pšeničný | pšenice, přípustný je | | dusíkaté látky | | |
| | surový | výskyt klíčků, otrub | | tuk | | |
| 1.27 | | dusíkaté látky nejméně | | popel | | |
| | | 150 g/kg | | vláknina | | |
| | | | | | | |
| 6.011 | Lepek | vzniká při výrobě škrobu z| vlhkost nejvýše 11,0 % | vlhkost | dusíkaté látky | |
| | rýžový | rýže, získává se separací,| | dusíkaté látky | nejméně 620 g/kg| |
| | čištěný | zahušťováním a sušením z | | tuk | popel nejvýše | |
| | | glutenových vod po | | popel | 25 g/kg | |
| | | oddělení škrobu | | vláknina | vláknina nejvýše| |
| | | dusíkaté látky nejméně | | výskyt cizích pachů | 15 g/kg | |
| | | 620 g/kg | | | | |
| | | | | | | |
| 6.012 | Lepek | vzniká při výrobě škrobu z| vlhkost nejvýše 13,0 % | vlhkost | dusíkaté látky | |
| | rýžový | rýže, přípustný je výskyt | | dusíkaté látky | nejméně 450 g/kg| |
| | surový | klíčků, otrub, | | tuk | vláknina nejvýše| |
| | | musí být prostý pluch | | vláknina | 50 g/kg | |
| | | vláknina nejvýše 50 g/kg | | výskyt cizích pachů | | |
| | | | | | | |
| 6.013 | Melasa | vzniká při výrobě dextrozy| vlhkost nejvýše 40,0 % | vlhkost | popel nejvýše | |
| | dextrozová | po krystalizaci a separaci| | sacharosa | 40 g/kg | |
| | | sacharoza polarimetricky | | | | |
| | | 500 g/kg | | | | |
| | | | | | | |
| 6.014 | Melasa | vzniká při výrobě a | vlhkost nejvýše 25,0 % | vlhkost | redukující látky| |
| | řepná | rafinaci cukru z cukrové | | sacharosa | nejvýše 25 g/kg | |
| 4.02 | | řepy | | | | |
| | | sacharosa polarimetricky | | | | |
| | | nejméně 460 g/kg | | | | |
| | | | | | | |
| 6.015 | Melasa | vzniká při výrobě cukru, | vlhkost nejvýše 25,0 % | vlhkost | redukující látky| |
| | třtinová | jeho rafinací z třtiny | | sacharosa | nejvýše 25 g/kg | |
| 7.01 | | cukrové (Sacharum | | | | |
| | | officinarum L.) | | | | |
| | | sacharosa polarimetricky | | | | |
| | | nejméně 400 g/kg | | | | |
| | | | | | | |
| 6.016 | Slad | vzniká vlhčením | vlhkost nejvýše 14,0 % | vlhkost | | |
| | | nabobtnáváním, klíčením a | | výskyt cizích pachů | | |
| | | sušením zrna ječmene nebo | | | | |
| | | jiných obilovin, obiloviny| | | | |
| | | musí být před vlhčením | | | | |
| | | čištěny | | | | |
| | | | | | | |
| 6.017 | Sladový | vzniká při odkličování | vlhkost nejvýše 13,0 % | vlhkost | dusíkaté látky | |
| | květ | sladu z různých druhů | | dusíkaté látky | nejméně 240 g/kg| |
| 1.40 | | obilovin, přípustný je | | popel | popel nejvýše | |
| | | ojedinělý výskyt sladových| | vláknina | 70 g/kg | |
| | | slupek a drobných zrn | | výskyt cizích pachů | vláknina nejvýše| |
| | | sladu | | | 140 g/kg | |
| | | vláknina nejvýše 140 g/kg | | | | |
| | | | | | | |
| 6.018 | Sladové | vznikají při odkličování | vlhkost nejvýše 13,0 % | vlhkost | dusíkaté látky | |
| | prachy | sladu z různých druhů | | dusíkaté látky | nejméně 100 g/kg| |
| 1.40 | | obilovin a jeho leštění | | vláknina | vláknina nejvýše| |
| | | vláknina nejvýše 280 g/kg | | výskyt cizích pachů | 280 g/kg | |
| | | | | | | |
| 6.019 | Škrob | vzniká z brambor po jejich| vlhkost nejvýše 12,0 % | vlhkost | škrob nejméně | + |
| | bramborový | rozstrouhání, separaci a | ner.podíl popele v HCl | škrob | 870 g/kg | |
| 4.10 | | sušení - čistý škrob | nejvýše 5 g/kg | popel | popel nejvýše | |
| | | nejméně 870 g/kg | | výskyt cizích pachů | 6 g/kg | |
| | | | | | | |
| | | | | | | |
| 6.020 | Škrob | vzniká vhodnou tepelnou | vlhkost nejvýše 10,0 % | vlhkost | škrob nejméně | |
| | bramborový | úpravou bramborového | ner.podíl popele v HCl | škrob | 830 g/kg | |
| | expandovaný| škrobu | nejvýše 5 g/kg | popel | popel nejvýše | |
| | | škrob nejméně 830 g/kg | | výskyt cizích pachů | 5 g/kg | |
| | | | | | | |
| 6.021 | Škrob | vzniká z kukuřice po její | vlhkost nejvýše 12 % | vlhkost | škrob nejméně | |
| | kukuřičný | úpravě mletím, vypíráním, | ner.podíl popele v HCl | škrob | 880 g/kg | |
| 1.38 | | separací a sušením | nejvýše 5 g/kg | popel | popel nejvýše | |
| | | škrob nejméně 880 g/kg | | výskyt cizích pachů | 5 g/kg | |
| | | | | | | |
| 6.022 | Škrob | vzniká vhodnou tepelnou | vlhkost nejvýše 10,0 % | vlhkost | škrob nejméně | |
| | kukuřičný | úpravou kukuřičného škrobu| | škrob | 840 g/kg | |
| | expandovaný| škrob nejméně 840 g/kg | | popel | popel nejvýše | |
| | | | | výskyt cizích pachů | 4 g/kg | |
| | | | | | | |
| 6.023 | Škrob | vzniká z pšenice po její | vlhkost nejvýše 12,0 % | vlhkost | škrob nejméně | |
| | pšeničný | úpravě mletím, vypíráním, | ner.podíl popele v HCl | škrob | 820 g/kg | |
| 1.28 | | separací a sušením | nejvýše 5g/kg | popel | popel nejvýše | |
| | | škrob nejméně 820 g/kg | | výskyt cizích pachů | 5 g/kg | |
| | | | | | | |
| 6.024 | Škrob | vzniká vhodnou tepelnou | vlhkost nejvýše 10,0 % | vlhkost | škrob nejméně | |
| | pšeničný | úpravou pšeničného škrobu | | škrob | 800 g/kg | |
| | expandovaný| škrob nejméně 800 g/kg | | popel | popel nejvýše | |
| | | | | výskyt cizích pachů | 4 g/kg | |
| | | | | | | |
| 6.025 | Škrob | vzniká z rýže po její | vlhkost nejvýše 12,0 % | vlhkost | škrob nejméně | |
| | rýžový | úpravě loupáním, mletím, | ner.podíl popele v HCl | škrob | 840 g/kg | |
| 1.14 | | separací a sušením | nejvýše 5 g/kg | popel | popel nejvýše | |
| | | škrob nejméně 840 g/kg | | výskyt cizích pachů | 10 g/kg | |
| | | | | | | |
| 6.026 | Škrob | vzniká vhodnou tepelnou | vlhkost nejvýše 10,0 % | vlhkost | škrob nejméně | |
| | rýžový | úpravou rýžového škrobu | | škrob | 820 g/kg | |
| | expandovaný| škrob nejméně 820 g/kg | | popel | popel nejvýše | |
| | | | | výskyt cizích pachů | 8 g/kg | |
+----------+------------+---------------------------+------------------------------+--------------------------+-----------------+----------------+