Příloha č. 2
Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost mlýnských obilných výrobků
Tabulka 1
Smyslové požadavky na jakost mouky
+---------------------------+----------------------------+
| Název mouky | Barva |
+---------------------------+----------------------------+
| mouky pšeničné - hrubá, | bílá s nažloutlým odstínem |
| polohrubá, hladká světlá, | |
| hladká polosvětlá | |
| | |
| pšeničná chlebová | bílá se žlutošedým nebo |
| | našedlým odstínem |
| | |
| pšeničná celozrnná | hnědavý, načervenalý nebo |
| | tmavočervený odstín |
| | |
| pšeničná grahamová | hnědavý, načervenalý nebo |
| | tmavočervený odstín |
| | |
| žitná světlá (výražková) | bílá |
| | |
| žitná tmavá (chlebová) | šedobílá se zelenomodrým |
| | odstínem |
+---------------------------+----------------------------+
Tabulka 2
Fyzikální a chemické požadavky na mouky
+--------------------------+---------------------------------+------------+
| Podskupina | Granulace 5) | Minerální |
| | (velikost ok/propad) | látky |
| | (μm/%) | (popel) 6) |
| | | (% hmot. |
| | | v sušině) |
| | | nejvýše |
+--------------------------+---------------------------------+------------+
| Mouky hladké, z toho: | 257/nejméně 96 - 162/nejméně 75 | 0,60 |
| pšeničná světlá | | |
| | | |
| pšeničná polosvětlá | 257/nejméně 96 - 162/nejméně 75 | 0,75 |
| | | |
| pšeničná chlebová | 257/nejméně 96 - 162/nejméně 75 | 1,15 |
| | | |
| žitná světlá (výražková) | - | 0,65 |
| | | |
| žitná tmavá (chlebová) | - | 1,10 |
+--------------------------+---------------------------------+------------+
| mouky polohrubé | 366/nejméně 96 - 162/nejvýše 75 | 0,50 |
+--------------------------+---------------------------------+------------+
| mouky hrubé | 485/nejméně 96 - 162/nejvýše 15 | 0,50 |
+--------------------------+---------------------------------+------------+
| mouky celozrnné | 1129/nejméně 96 | 1,90 |
+--------------------------+---------------------------------+------------+
| mouky grahamové | - | 1,90 |
+--------------------------+---------------------------------+------------+
5) Velikost podílu částic, které propadají sítem o stanovené velikosti ok.
6) Nespalitelné látky, které zůstanou po spálení vzorku za stanovených podmínek.
Tabulka 3
Fyzikální a chemické požadavky na krupice
+-------------------+--------------+---------+---------------------------------+
| Druh | Minerální | Vlhkost | Granulace |
| | látky | (v %) | (μm/%) |
| | (popel) | nejvýše | (velikost ok/propad) |
| | (% hmotnosti | | |
| | v sušině) | | |
| | nejvýše | | |
+-------------------+--------------+---------+---------------------------------+
| krupice hrubá | 0,50 | 15,0 | 853/nejméně 96 - 446/nejvýše 15 |
+-------------------+--------------+---------+---------------------------------+
| krupice jemná | 0,50 | 15,0 | 485/nejméně 96 - 257/nejvýše 15 |
+-------------------+--------------+---------+---------------------------------+
| krupice jemná | 0,50 | 12,0 | 485/nejméně 96 - 257/nejvýše 15 |
| dehydratovaná | | | |
+-------------------+--------------+---------+---------------------------------+
| krupice kukuřičná | 0,90 | - | - |
+-------------------+--------------+---------+---------------------------------+
Tabulka 4
Fyzikální a chemické požadavky na vločky
+---------------+-------------+----------------+-------------+-------------+
| Druh | Vlhkost | Podíl | Obsah části | Černé |
| | | nerozmačkaných | stébel, | vločky 7) |
| | | zrn | pluch a | |
| | | | oplodí | |
| | v % nejvýše | v % nejvýše | v % nejvýše | v % nejvýše |
+---------------+-------------+----------------+-------------+-------------+
| ovesné | 12,0 | 0,1 | 0,2 | 0,5 |
+---------------+-------------+----------------+-------------+-------------+
| ovesné drcené | 12,0 | - | 0,2 | - |
+---------------+-------------+----------------+-------------+-------------+
| pšeničné | 14,0 | 0,2 | 0,1 | - |
+---------------+-------------+----------------+-------------+-------------+
| žitné | 14,0 | 0,2 | 0,2 | - |
+---------------+-------------+----------------+-------------+-------------+
| ječné | 14,0 | 0,2 | 0,2 | - |
+---------------+-------------+----------------+-------------+-------------+
| ostatní | 14,0 | 0,2 | - | - |
+---------------+-------------+----------------+-------------+-------------+
7) Vločky se změněnou barvou na více než 50 % povrchu.
Tabulka 5
Fyzikální požadavek na otruby
+-------------------------+-----------------+
| Ukazatel | Hodnota nejvýše |
+-------------------------+-----------------+
| vlhkost | 15,0 % |
+-------------------------+-----------------+
Tabulka 6
Fyzikální a chemické požadavky na trhanku
+-------------------------+-----------------+
| Ukazatel | Hodnota nejvýše |
+-------------------------+-----------------+
| vlhkost | 15,0 % |
+-------------------------+-----------------+
| minerální látky (popel) | 1,9 % v sušině |
+-------------------------+-----------------+
| podíl nerozdrcených zrn | 3,0 % |
+-------------------------+-----------------+
Tabulka 7
Fyzikální a chemické požadavky na kroupy
+----------------+----------------+-------------+-------------+-------------+
| Druh | Podíl částečně | Podíl pluch | Minerální | Vlhkost |
| | obroušených | a slupek | nečistoty | |
| | nebo | | 8) | |
| | neobroušených | | | |
| | zrn | | | |
| | v % nejvýše | v % nejvýše | v % nejvýše | v % nejvýše |
+----------------+----------------+-------------+-------------+-------------+
| perličky | 1,0 | - | 0,10 | 15,0 |
+----------------+----------------+-------------+-------------+-------------+
| lámanka | 1,0 | - | 0,10 | 15,0 |
+----------------+----------------+-------------+-------------+-------------+
| kroupy malé | 1,0 | 0,1 | 0,10 | 15,0 |
+----------------+----------------+-------------+-------------+-------------+
| kroupy ostatní | 2,0 | 0,1 | 0,10 | 15,0 |
+----------------+----------------+-------------+-------------+-------------+
8) Kaménky, písek, hrudky zeminy, prach, v případě rýže i mastek.
Tabulka 8
Další fyzikální a chemické požadavky na kroupy
+-----------------------+------------------------------------+
| Třídění dle velikosti | % propadu/průměr kruhových ok (μm) |
| +-----------------+------------------+
| | nejméně | nejvýše |
+-----------------------+-----------------+------------------+
| kroupy velké | - | 30/3500 |
+-----------------------+-----------------+------------------+
| kroupy střední | 70/3500 | 15/3000 |
+-----------------------+-----------------+------------------+
| kroupy malé | 95/3000 | 5/2000 |
+-----------------------+-----------------+------------------+
| perličky | 85/2000 | 1/1000 |
+-----------------------+-----------------+------------------+
| lámanka | 98/3000 | 1/1000 |
+-----------------------+-----------------+------------------+
Tabulka 9
Fyzikální a chemické požadavky na jáhly a pohanku
+-----------------+-------------+-------------+--------------+--------------+
| Druh | Vlhkost | Minerální | Obsah cizích | Obsah |
| | | nečistoty | semen a | neloupaných |
| | | | slupek | zrn a zlomků |
| | v % nejvýše | v % nejvýše | v % nejvýše | v % nejvýše |
+-----------------+-------------+-------------+--------------+--------------+
| pohanka loupaná | 15,0 | 0,15 | 0,2 | 1,0 |
+-----------------+-------------+-------------+--------------+--------------+
| jáhly | 15,0 | 0,15 | 0,2 | 2,0 |
+-----------------+-------------+-------------+--------------+--------------+
Tabulka 10
Smyslové požadavky na jáhly a pohanku
+-------+-----------------+----------------------------------------------+
| Barva | pohanka loupaná | světle hnědá až hnědá, na lomu jasně bílá |
| +-----------------+----------------------------------------------+
| | jáhly | žlutá, žlutooranžová až žlutohnědá |
+-------+-----------------+----------------------------------------------+
| Chuť | pohanka loupaná | slabě nahořklá, charakteristická pro pohanku |
| +-----------------+----------------------------------------------+
| | jáhly | slabě nasládlá, charakteristická pro proso |
+-------+-----------------+----------------------------------------------+
Tabulka 11
Fyzikální a chemické požadavky na klíčky
+----------+------------------------------+---------------------------+
| Ukazatel | klíčky tepelně stabilizované | klíčky tepelně neupravené |
+----------+------------------------------+---------------------------+
| vlhkost | nejvýše 10,0 % | nejvýše 15,0 % |
+----------+------------------------------+---------------------------+
Tabulka 12
Fyzikální a chemické požadavky na obiloviny pro přímou spotřebu
+---------------------+----------------+
| Ukazatel | Hodnota |
+---------------------+----------------+
| vlhkost | nejvýše 14,0 % |
+---------------------+----------------+
| zlomky 9) | nejvýše 1,0 % |
+---------------------+----------------+
| příměsi 10) | nejvýše 1,0 % |
+---------------------+----------------+
| minerální nečistoty | nejvýše 0,10 % |
+---------------------+----------------+
9) Části zrna příslušné obiloviny, zůstalo-li méně než polovina obilky.
10) Zrna příslušného druhu obilovin s odlišnou jakostí snižující celkovou hodnotu výrobku nebo technologicky neodstranitelná zrna a semena jiných než příslušných druhů obilovin.
Tabulka 13
Smyslové požadavky na směsi z obilovin
+-------------+-------------------------------------------+
| Ukazatel | Vyjádření |
+-------------+-------------------------------------------+
| konzistence | sypká směs, menší snadno roztíratelné |
| | hrudky nejsou na závadu |
+-------------+-------------------------------------------+
| barva | vyrovnaná, po použitých surovinách |
+-------------+-------------------------------------------+
| vůně a chuť | příjemná, přirozená, odpovídající |
| | charakteru použitých složek a ochucovadel |
+-------------+-------------------------------------------+
Tabulka 14
Fyzikální a chemické požadavky na směsi z obilovin
+--------------------------+-------------+-------------+
| Směsi pro užití | Vlhkost | Popel |
| | v % nejvýše | v % nejvýše |
+--------------------------+-------------+-------------+
| na chlebové výrobky | 15,0 | 4,0 |
+--------------------------+-------------+-------------+
| na pšeničné pečivo běžné | 15,0 | 3,0 |
+--------------------------+-------------+-------------+
| na pšeničné pečivo jemné | 15,0 | 2,5 |
+--------------------------+-------------+-------------+
| na šlehané nebo třené | 11,0 | 2,5 |
| hmoty | | |
+--------------------------+-------------+-------------+
| na přípravu trvanlivého | 11,0 | 2,5 |
| pečiva vč. perníků | | |
+--------------------------+-------------+-------------+
| na přípravu knedlíků | 15,0 | 3,0 |
+--------------------------+-------------+-------------+
| na přípravu smažených | 14,0 | 3,0 |
| výrobků | | |
+--------------------------+-------------+-------------+
| na přípravu obilné kaše | 15,0 | - |
+--------------------------+-------------+-------------+
| na přípravu moučníků bez | 15,0 | - |
| cukru | | |
+--------------------------+-------------+-------------+
Tabulka 15
Fyzikální a smyslové požadavky na jakost strouhanky
+-------------+--------------------------------------------------------+
| Ukazatel | Hodnota nebo vyjádření |
+-------------+--------------------------------------------------------+
| vlhkost | nejvýše 12,0 % |
+-------------+--------------------------------------------------------+
| vůně a chuť | typická pečivová, bez cizích pachů a bez cizí příchuti |
+-------------+--------------------------------------------------------+
------------------------------------------------------------------