CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 18/2020 Sb. Vyhláška o požadavcích na mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta Příloha č. 2 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost mlýnských obilných výrobků

Příloha č. 2 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost mlýnských obilných výrobků

18/2020 Sb. Vyhláška o požadavcích na mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta

Příloha č. 2

Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost mlýnských obilných výrobků

Tabulka 1

Smyslové požadavky na jakost mouky

+---------------------------+----------------------------+

| Název mouky | Barva |

+---------------------------+----------------------------+

| mouky pšeničné - hrubá, | bílá s nažloutlým odstínem |

| polohrubá, hladká světlá, | |

| hladká polosvětlá | |

| | |

| pšeničná chlebová | bílá se žlutošedým nebo |

| | našedlým odstínem |

| | |

| pšeničná celozrnná | hnědavý, načervenalý nebo |

| | tmavočervený odstín |

| | |

| pšeničná grahamová | hnědavý, načervenalý nebo |

| | tmavočervený odstín |

| | |

| žitná světlá (výražková) | bílá |

| | |

| žitná tmavá (chlebová) | šedobílá se zelenomodrým |

| | odstínem |

+---------------------------+----------------------------+

Tabulka 2

Fyzikální a chemické požadavky na mouky

+--------------------------+---------------------------------+------------+

| Podskupina | Granulace 5) | Minerální |

| | (velikost ok/propad) | látky |

| | (μm/%) | (popel) 6) |

| | | (% hmot. |

| | | v sušině) |

| | | nejvýše |

+--------------------------+---------------------------------+------------+

| Mouky hladké, z toho: | 257/nejméně 96 - 162/nejméně 75 | 0,60 |

| pšeničná světlá | | |

| | | |

| pšeničná polosvětlá | 257/nejméně 96 - 162/nejméně 75 | 0,75 |

| | | |

| pšeničná chlebová | 257/nejméně 96 - 162/nejméně 75 | 1,15 |

| | | |

| žitná světlá (výražková) | - | 0,65 |

| | | |

| žitná tmavá (chlebová) | - | 1,10 |

+--------------------------+---------------------------------+------------+

| mouky polohrubé | 366/nejméně 96 - 162/nejvýše 75 | 0,50 |

+--------------------------+---------------------------------+------------+

| mouky hrubé | 485/nejméně 96 - 162/nejvýše 15 | 0,50 |

+--------------------------+---------------------------------+------------+

| mouky celozrnné | 1129/nejméně 96 | 1,90 |

+--------------------------+---------------------------------+------------+

| mouky grahamové | - | 1,90 |

+--------------------------+---------------------------------+------------+

5) Velikost podílu částic, které propadají sítem o stanovené velikosti ok.

6) Nespalitelné látky, které zůstanou po spálení vzorku za stanovených podmínek.

Tabulka 3

Fyzikální a chemické požadavky na krupice

+-------------------+--------------+---------+---------------------------------+

| Druh | Minerální | Vlhkost | Granulace |

| | látky | (v %) | (μm/%) |

| | (popel) | nejvýše | (velikost ok/propad) |

| | (% hmotnosti | | |

| | v sušině) | | |

| | nejvýše | | |

+-------------------+--------------+---------+---------------------------------+

| krupice hrubá | 0,50 | 15,0 | 853/nejméně 96 - 446/nejvýše 15 |

+-------------------+--------------+---------+---------------------------------+

| krupice jemná | 0,50 | 15,0 | 485/nejméně 96 - 257/nejvýše 15 |

+-------------------+--------------+---------+---------------------------------+

| krupice jemná | 0,50 | 12,0 | 485/nejméně 96 - 257/nejvýše 15 |

| dehydratovaná | | | |

+-------------------+--------------+---------+---------------------------------+

| krupice kukuřičná | 0,90 | - | - |

+-------------------+--------------+---------+---------------------------------+

Tabulka 4

Fyzikální a chemické požadavky na vločky

+---------------+-------------+----------------+-------------+-------------+

| Druh | Vlhkost | Podíl | Obsah části | Černé |

| | | nerozmačkaných | stébel, | vločky 7) |

| | | zrn | pluch a | |

| | | | oplodí | |

| | v % nejvýše | v % nejvýše | v % nejvýše | v % nejvýše |

+---------------+-------------+----------------+-------------+-------------+

| ovesné | 12,0 | 0,1 | 0,2 | 0,5 |

+---------------+-------------+----------------+-------------+-------------+

| ovesné drcené | 12,0 | - | 0,2 | - |

+---------------+-------------+----------------+-------------+-------------+

| pšeničné | 14,0 | 0,2 | 0,1 | - |

+---------------+-------------+----------------+-------------+-------------+

| žitné | 14,0 | 0,2 | 0,2 | - |

+---------------+-------------+----------------+-------------+-------------+

| ječné | 14,0 | 0,2 | 0,2 | - |

+---------------+-------------+----------------+-------------+-------------+

| ostatní | 14,0 | 0,2 | - | - |

+---------------+-------------+----------------+-------------+-------------+

7) Vločky se změněnou barvou na více než 50 % povrchu.

Tabulka 5

Fyzikální požadavek na otruby

+-------------------------+-----------------+

| Ukazatel | Hodnota nejvýše |

+-------------------------+-----------------+

| vlhkost | 15,0 % |

+-------------------------+-----------------+

Tabulka 6

Fyzikální a chemické požadavky na trhanku

+-------------------------+-----------------+

| Ukazatel | Hodnota nejvýše |

+-------------------------+-----------------+

| vlhkost | 15,0 % |

+-------------------------+-----------------+

| minerální látky (popel) | 1,9 % v sušině |

+-------------------------+-----------------+

| podíl nerozdrcených zrn | 3,0 % |

+-------------------------+-----------------+

Tabulka 7

Fyzikální a chemické požadavky na kroupy

+----------------+----------------+-------------+-------------+-------------+

| Druh | Podíl částečně | Podíl pluch | Minerální | Vlhkost |

| | obroušených | a slupek | nečistoty | |

| | nebo | | 8) | |

| | neobroušených | | | |

| | zrn | | | |

| | v % nejvýše | v % nejvýše | v % nejvýše | v % nejvýše |

+----------------+----------------+-------------+-------------+-------------+

| perličky | 1,0 | - | 0,10 | 15,0 |

+----------------+----------------+-------------+-------------+-------------+

| lámanka | 1,0 | - | 0,10 | 15,0 |

+----------------+----------------+-------------+-------------+-------------+

| kroupy malé | 1,0 | 0,1 | 0,10 | 15,0 |

+----------------+----------------+-------------+-------------+-------------+

| kroupy ostatní | 2,0 | 0,1 | 0,10 | 15,0 |

+----------------+----------------+-------------+-------------+-------------+

8) Kaménky, písek, hrudky zeminy, prach, v případě rýže i mastek.

Tabulka 8

Další fyzikální a chemické požadavky na kroupy

+-----------------------+------------------------------------+

| Třídění dle velikosti | % propadu/průměr kruhových ok (μm) |

| +-----------------+------------------+

| | nejméně | nejvýše |

+-----------------------+-----------------+------------------+

| kroupy velké | - | 30/3500 |

+-----------------------+-----------------+------------------+

| kroupy střední | 70/3500 | 15/3000 |

+-----------------------+-----------------+------------------+

| kroupy malé | 95/3000 | 5/2000 |

+-----------------------+-----------------+------------------+

| perličky | 85/2000 | 1/1000 |

+-----------------------+-----------------+------------------+

| lámanka | 98/3000 | 1/1000 |

+-----------------------+-----------------+------------------+

Tabulka 9

Fyzikální a chemické požadavky na jáhly a pohanku

+-----------------+-------------+-------------+--------------+--------------+

| Druh | Vlhkost | Minerální | Obsah cizích | Obsah |

| | | nečistoty | semen a | neloupaných |

| | | | slupek | zrn a zlomků |

| | v % nejvýše | v % nejvýše | v % nejvýše | v % nejvýše |

+-----------------+-------------+-------------+--------------+--------------+

| pohanka loupaná | 15,0 | 0,15 | 0,2 | 1,0 |

+-----------------+-------------+-------------+--------------+--------------+

| jáhly | 15,0 | 0,15 | 0,2 | 2,0 |

+-----------------+-------------+-------------+--------------+--------------+

Tabulka 10

Smyslové požadavky na jáhly a pohanku

+-------+-----------------+----------------------------------------------+

| Barva | pohanka loupaná | světle hnědá až hnědá, na lomu jasně bílá |

| +-----------------+----------------------------------------------+

| | jáhly | žlutá, žlutooranžová až žlutohnědá |

+-------+-----------------+----------------------------------------------+

| Chuť | pohanka loupaná | slabě nahořklá, charakteristická pro pohanku |

| +-----------------+----------------------------------------------+

| | jáhly | slabě nasládlá, charakteristická pro proso |

+-------+-----------------+----------------------------------------------+

Tabulka 11

Fyzikální a chemické požadavky na klíčky

+----------+------------------------------+---------------------------+

| Ukazatel | klíčky tepelně stabilizované | klíčky tepelně neupravené |

+----------+------------------------------+---------------------------+

| vlhkost | nejvýše 10,0 % | nejvýše 15,0 % |

+----------+------------------------------+---------------------------+

Tabulka 12

Fyzikální a chemické požadavky na obiloviny pro přímou spotřebu

+---------------------+----------------+

| Ukazatel | Hodnota |

+---------------------+----------------+

| vlhkost | nejvýše 14,0 % |

+---------------------+----------------+

| zlomky 9) | nejvýše 1,0 % |

+---------------------+----------------+

| příměsi 10) | nejvýše 1,0 % |

+---------------------+----------------+

| minerální nečistoty | nejvýše 0,10 % |

+---------------------+----------------+

9) Části zrna příslušné obiloviny, zůstalo-li méně než polovina obilky.

10) Zrna příslušného druhu obilovin s odlišnou jakostí snižující celkovou hodnotu výrobku nebo technologicky neodstranitelná zrna a semena jiných než příslušných druhů obilovin.

Tabulka 13

Smyslové požadavky na směsi z obilovin

+-------------+-------------------------------------------+

| Ukazatel | Vyjádření |

+-------------+-------------------------------------------+

| konzistence | sypká směs, menší snadno roztíratelné |

| | hrudky nejsou na závadu |

+-------------+-------------------------------------------+

| barva | vyrovnaná, po použitých surovinách |

+-------------+-------------------------------------------+

| vůně a chuť | příjemná, přirozená, odpovídající |

| | charakteru použitých složek a ochucovadel |

+-------------+-------------------------------------------+

Tabulka 14

Fyzikální a chemické požadavky na směsi z obilovin

+--------------------------+-------------+-------------+

| Směsi pro užití | Vlhkost | Popel |

| | v % nejvýše | v % nejvýše |

+--------------------------+-------------+-------------+

| na chlebové výrobky | 15,0 | 4,0 |

+--------------------------+-------------+-------------+

| na pšeničné pečivo běžné | 15,0 | 3,0 |

+--------------------------+-------------+-------------+

| na pšeničné pečivo jemné | 15,0 | 2,5 |

+--------------------------+-------------+-------------+

| na šlehané nebo třené | 11,0 | 2,5 |

| hmoty | | |

+--------------------------+-------------+-------------+

| na přípravu trvanlivého | 11,0 | 2,5 |

| pečiva vč. perníků | | |

+--------------------------+-------------+-------------+

| na přípravu knedlíků | 15,0 | 3,0 |

+--------------------------+-------------+-------------+

| na přípravu smažených | 14,0 | 3,0 |

| výrobků | | |

+--------------------------+-------------+-------------+

| na přípravu obilné kaše | 15,0 | - |

+--------------------------+-------------+-------------+

| na přípravu moučníků bez | 15,0 | - |

| cukru | | |

+--------------------------+-------------+-------------+

Tabulka 15

Fyzikální a smyslové požadavky na jakost strouhanky

+-------------+--------------------------------------------------------+

| Ukazatel | Hodnota nebo vyjádření |

+-------------+--------------------------------------------------------+

| vlhkost | nejvýše 12,0 % |

+-------------+--------------------------------------------------------+

| vůně a chuť | typická pečivová, bez cizích pachů a bez cizí příchuti |

+-------------+--------------------------------------------------------+

------------------------------------------------------------------