A. BRAMBORY
(1) Kvalita brambor pro výrobu škrobu
a) škrobnatost nejméně 16 %,
b) obsah příměsí ve smyslu § 27 písm. i) vyhlášky č. 332/1997 Sb. méně jak 20 % z hrubé hmotnosti dodaných brambor,
c) prosté karanténních škodlivých organizmů podle zákona č. 147/1996 Sb. a vyhlášky č. 83/1997 Sb.
(2) Postup zjišťování čisté hmotnosti
a) zvážení dodávky brambor = hrubá hmotnost dodávky (HHD),
b) odebrání nejméně 10 kg vzorku z několika míst ložné plochy dopravního prostředku nebo v různých časových intervalech na dopravním pásu,
c) zvážení odebraného vzorku = hrubá hmotnost vzorku (HHV),
d) omytí a očištění od příměsí a odstranění hlíz menších než 20 mm,
e) zvážení vzorku bez příměsí = čistá hmotnost vzorku (ČHV),
f) redukce hmotnost vzorku bez příměsí o 2 % = koeficient 0,98,
g) čistá hmotnost dodávky brambor (ČHD) se vypočte podle vzorce:
HHD x (ČHV : HHV) x 0,98.
(3) Postup zjišťování obsahu škrobu
a) navážení 5,05 kg mokrých brambor bez příměsí,
b) zvážení 5,05 kg brambor bez příměsí pod hladinou vody,
c) zjištění obsahu škrobu z rozdílu hmotností brambor nad vodou a pod vodou.