CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 157/2003 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování Tabulka 3 - Kompoty

Tabulka 3 - Kompoty

157/2003 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování

Tabulka 3

Kompoty

+-----------+--------------------------------------------------+

| Potravina | Konzistence a vzhled |

+-----------+--------------------------------------------------+

| kompot | ovoce bez stop červivosti, bez vegetačních |

| | deformací plodů, bez zbytků stopek a kališních |

| | lístků, u kompotů z loupaného ovoce bez zbytků |

| | slupek, zbavené jádřinců, pecek, semen, u |

| | kompotů z dělených plodů díly vyrovnané |

| | velikosti, u dýňového kompotu lehce roztřepané |

| | řezy, konzistence plodů polotuhá až měkká, |

| | v obalu vyrovnaná, u borůvkového kompotu shluky |

| | ovoce, které se po dotyku rozpadnou, kompoty z |

| | klikvy a borůvek musí zachovat zrnitost, |

| | nálev čirý až opalizující, bez zákalu a |

| | sedimentu, u kompotů z loupaného a děleného |

| | ovoce mírně zakalený, u kompotů z brusinek a |

| | klikvy přirozeně zrosolovatělý, kompotů |

| | smíšených nálev čirý až mírně zakalený, |

| | nezabarvený |

+-----------+--------------------------------------------------+

A) Přípustný výskyt odchylek od smyslových požadavků na jakost kompotu:

a) přirozené zrosolovatění nálevu

b) nejvýše 5 % hmotnostních plodů zaschlých, se zbytky střepin a stopek u kompotu z bobulovitého ovoce,

c) nejvýše 5 % hmotnostních plodů korkovitých u angreštového kompotu,

d) vykrystalizované soli kyseliny vinné v nálevu u kompotu z hroznů révy vinné,

e) síťovité popraskání slupky a mírně povrchové popraskání dužniny u kompotu z peckového ovoce (švestky, slívy, ryngle, mirabelky, višně),

f) oddělení slupky z maximálně poloviny povrchu všech plodů v obalu u broskvového kompotu,

g) mírně svraštělá slupka u meruňkového kompotu,

h) nejvýše 10 % hmotnostních plodů nevyzrálých u kompotu z jeřabin a dřínků.

i) nejvýše 20 % hmotnostních tvary nepravidelné a nejvýše 5 % hmotnostních tvary rozpadlé u kompotu z plodů dělených,

j) nejvýše 300 mg/kg celkového obsahu minerálních nečistot u jahodového kompotu,

k) u kompotů smíšených mírné zabarvení nálevu přítomným barevným ovocem a převládající vůně o některém z použitých druhů ovoce,

l) vegetační vady, otlaky a stopy po mechanickém loupání nejvýše na 20 % povrchu všech plodů v obalu,

m) přípustný výskyt cizích a nežádoucích příměsí u kompotu z lesních plodů a malin:

+-------------------------+----------------------------------+

| Druh cizí příměsi | Počet kusů cizí příměsi v obsahu |

| | o hmotnosti (g) |

+-------------------------+--------+-------------+-----------+

| | do 500 | 501 - 1 000 | nad 1 000 |

+-------------------------+--------+-------------+-----------+

| lístky a stopky u | 5 | 7 | 10 |

| kompotů z lesních plodů | | | |

+-------------------------+--------+-------------+-----------+

| uvolněné kuželovité | | | |

| středy plodů u kompotů | 5 | 7 | 10 |

| z malin | | | |

+-------------------------+--------+-------------+-----------+