Tabulka 3
Kompoty
+-----------+--------------------------------------------------+
| Potravina | Konzistence a vzhled |
+-----------+--------------------------------------------------+
| kompot | ovoce bez stop červivosti, bez vegetačních |
| | deformací plodů, bez zbytků stopek a kališních |
| | lístků, u kompotů z loupaného ovoce bez zbytků |
| | slupek, zbavené jádřinců, pecek, semen, u |
| | kompotů z dělených plodů díly vyrovnané |
| | velikosti, u dýňového kompotu lehce roztřepané |
| | řezy, konzistence plodů polotuhá až měkká, |
| | v obalu vyrovnaná, u borůvkového kompotu shluky |
| | ovoce, které se po dotyku rozpadnou, kompoty z |
| | klikvy a borůvek musí zachovat zrnitost, |
| | nálev čirý až opalizující, bez zákalu a |
| | sedimentu, u kompotů z loupaného a děleného |
| | ovoce mírně zakalený, u kompotů z brusinek a |
| | klikvy přirozeně zrosolovatělý, kompotů |
| | smíšených nálev čirý až mírně zakalený, |
| | nezabarvený |
+-----------+--------------------------------------------------+
A) Přípustný výskyt odchylek od smyslových požadavků na jakost kompotu:
a) přirozené zrosolovatění nálevu
b) nejvýše 5 % hmotnostních plodů zaschlých, se zbytky střepin a stopek u kompotu z bobulovitého ovoce,
c) nejvýše 5 % hmotnostních plodů korkovitých u angreštového kompotu,
d) vykrystalizované soli kyseliny vinné v nálevu u kompotu z hroznů révy vinné,
e) síťovité popraskání slupky a mírně povrchové popraskání dužniny u kompotu z peckového ovoce (švestky, slívy, ryngle, mirabelky, višně),
f) oddělení slupky z maximálně poloviny povrchu všech plodů v obalu u broskvového kompotu,
g) mírně svraštělá slupka u meruňkového kompotu,
h) nejvýše 10 % hmotnostních plodů nevyzrálých u kompotu z jeřabin a dřínků.
i) nejvýše 20 % hmotnostních tvary nepravidelné a nejvýše 5 % hmotnostních tvary rozpadlé u kompotu z plodů dělených,
j) nejvýše 300 mg/kg celkového obsahu minerálních nečistot u jahodového kompotu,
k) u kompotů smíšených mírné zabarvení nálevu přítomným barevným ovocem a převládající vůně o některém z použitých druhů ovoce,
l) vegetační vady, otlaky a stopy po mechanickém loupání nejvýše na 20 % povrchu všech plodů v obalu,
m) přípustný výskyt cizích a nežádoucích příměsí u kompotu z lesních plodů a malin:
+-------------------------+----------------------------------+
| Druh cizí příměsi | Počet kusů cizí příměsi v obsahu |
| | o hmotnosti (g) |
+-------------------------+--------+-------------+-----------+
| | do 500 | 501 - 1 000 | nad 1 000 |
+-------------------------+--------+-------------+-----------+
| lístky a stopky u | 5 | 7 | 10 |
| kompotů z lesních plodů | | | |
+-------------------------+--------+-------------+-----------+
| uvolněné kuželovité | | | |
| středy plodů u kompotů | 5 | 7 | 10 |
| z malin | | | |
+-------------------------+--------+-------------+-----------+