CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 157/2003 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování Příloha č. 12 - Smyslové požadavky na jakost

Příloha č. 12 - Smyslové požadavky na jakost

157/2003 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování

Příloha č. 12

Smyslové požadavky na jakost

+------------------------+---------------------------------+---------------------------+------------------------------+

| Skupina nebo | Vzhled | Barva | Chuť a vůně |

| podskupina | | | |

+------------------------+---------------------------------+---------------------------+------------------------------+

| vlašské ořechy | jádro dobře oddělené od | osemení žlutohnědé, | ořechová, příjemně |

| | skořápky, vyvinuté, zcela | jádro na lomu bílé až | olejnatá, přirozeně natrpklá |

| | vyplňující skořápku | nažloutlé, pokryté světle | až mírně nahořklá |

| | | hnědou až nahnědlou | |

| | | slupkou | |

+------------------------+---------------------------------+---------------------------+------------------------------+

| lískové ořechy | jádro vyvinuté celistvé, | světle hnědá až tmavě | oříšková, bez cizího pachu |

| | omezeně mechanicky | hnědá, slupka hnědá až | a chuti, sladce olejnatá |

| | poškozené | nažloutlá, jádro na lomu | |

| | | bílé s nažloutlým | |

| | | odstínem | |

+------------------------+---------------------------------+---------------------------+------------------------------+

| mandle | jádro špičaté, vejčité | žlutá až světle hnědá, | typicky mandlová bez |

| | | na lomu bílá až krémová | cizího pachu a chuti |

+------------------------+---------------------------------+---------------------------+------------------------------+

| kešu ořechy | jádra čistá, suchá, | jádro na řezu | jemně aromatická, nasládlá |

| | rohlíčkovitého nebo | krémové | až slabě nahořklá |

| | ledvinkovitého tvaru, celistvá | | |

+------------------------+---------------------------------+---------------------------+------------------------------+

| arašídy nebo burské | skořápka čistá, suchá, jádro | jádro šedohnědé, na lomu | nasládlá, výrazně tuková, |

| oříšky | bez bílé až mírně nažloutlé | bílé až mírně nažloutlé | bez hořké chuti |

| | | | |

+------------------------+---------------------------------+---------------------------+------------------------------+

| para ořechy | skořápka tvrdá, svraštělá | jádro šedohnědé, na lomu | nasládlá, výrazně tuková, |

| | | bílé až mírně nažloutlé | bez hořké chuti |

+------------------------+---------------------------------+---------------------------+------------------------------+

| kokos strouhaný | strouhaný, hrubě nebo jemně | bílá až slabě smetanově | charakteristická pro |

| | mletý | nažloutlá | výrobek, bez cizích pachutí |

+------------------------+---------------------------------+---------------------------+------------------------------+

| kokosový ořech čerstvý | skořápka dřevnatě vláknitá, | skořápka hnědá až tmavě | typicky kokosová, mírně |

| ve skořápce | velmi tvrdá, s třemi dobře | hnědá, pletivo bílé barvy | nasládlá, jemná, bez cizích |

| | patrnými "oky" - klíčními póry, | | pachů a příchutí |

| | hnědá, pletivo bílé barvy | | |

| | | | |

| | | | |

| | | | |

| | | | |

+------------------------+---------------------------------+---------------------------+------------------------------+

| piniové oříšky | jádra dobře vyvinutá, | jádro bílé až | typicky nasládlá |

| | nepoškozená | smetanové | |

+------------------------+---------------------------------+---------------------------+------------------------------+

------------------------------------------------------------------