Příloha č. 12
Smyslové požadavky na jakost
+------------------------+---------------------------------+---------------------------+------------------------------+
| Skupina nebo | Vzhled | Barva | Chuť a vůně |
| podskupina | | | |
+------------------------+---------------------------------+---------------------------+------------------------------+
| vlašské ořechy | jádro dobře oddělené od | osemení žlutohnědé, | ořechová, příjemně |
| | skořápky, vyvinuté, zcela | jádro na lomu bílé až | olejnatá, přirozeně natrpklá |
| | vyplňující skořápku | nažloutlé, pokryté světle | až mírně nahořklá |
| | | hnědou až nahnědlou | |
| | | slupkou | |
+------------------------+---------------------------------+---------------------------+------------------------------+
| lískové ořechy | jádro vyvinuté celistvé, | světle hnědá až tmavě | oříšková, bez cizího pachu |
| | omezeně mechanicky | hnědá, slupka hnědá až | a chuti, sladce olejnatá |
| | poškozené | nažloutlá, jádro na lomu | |
| | | bílé s nažloutlým | |
| | | odstínem | |
+------------------------+---------------------------------+---------------------------+------------------------------+
| mandle | jádro špičaté, vejčité | žlutá až světle hnědá, | typicky mandlová bez |
| | | na lomu bílá až krémová | cizího pachu a chuti |
+------------------------+---------------------------------+---------------------------+------------------------------+
| kešu ořechy | jádra čistá, suchá, | jádro na řezu | jemně aromatická, nasládlá |
| | rohlíčkovitého nebo | krémové | až slabě nahořklá |
| | ledvinkovitého tvaru, celistvá | | |
+------------------------+---------------------------------+---------------------------+------------------------------+
| arašídy nebo burské | skořápka čistá, suchá, jádro | jádro šedohnědé, na lomu | nasládlá, výrazně tuková, |
| oříšky | bez bílé až mírně nažloutlé | bílé až mírně nažloutlé | bez hořké chuti |
| | | | |
+------------------------+---------------------------------+---------------------------+------------------------------+
| para ořechy | skořápka tvrdá, svraštělá | jádro šedohnědé, na lomu | nasládlá, výrazně tuková, |
| | | bílé až mírně nažloutlé | bez hořké chuti |
+------------------------+---------------------------------+---------------------------+------------------------------+
| kokos strouhaný | strouhaný, hrubě nebo jemně | bílá až slabě smetanově | charakteristická pro |
| | mletý | nažloutlá | výrobek, bez cizích pachutí |
+------------------------+---------------------------------+---------------------------+------------------------------+
| kokosový ořech čerstvý | skořápka dřevnatě vláknitá, | skořápka hnědá až tmavě | typicky kokosová, mírně |
| ve skořápce | velmi tvrdá, s třemi dobře | hnědá, pletivo bílé barvy | nasládlá, jemná, bez cizích |
| | patrnými "oky" - klíčními póry, | | pachů a příchutí |
| | hnědá, pletivo bílé barvy | | |
| | | | |
| | | | |
| | | | |
| | | | |
+------------------------+---------------------------------+---------------------------+------------------------------+
| piniové oříšky | jádra dobře vyvinutá, | jádro bílé až | typicky nasládlá |
| | nepoškozená | smetanové | |
+------------------------+---------------------------------+---------------------------+------------------------------+
------------------------------------------------------------------