CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 107/2001 Sb. Vyhláška o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných Příloha č. 3 - Požadavky na teploty a lhůty pro uchovávání polotovarů, rozpracovaných pokrmů a pokrmů včetně cukrářských výrobků

Příloha č. 3 - Požadavky na teploty a lhůty pro uchovávání polotovarů, rozpracovaných pokrmů a pokrmů včetně cukrářských výrobků

107/2001 Sb. Vyhláška o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných

Příloha č. 3

Požadavky na teploty a lhůty pro uchovávání polotovarů, rozpracovaných pokrmů a pokrmů včetně cukrářských výrobků

+---------------------+--------+-----------------------------------+-------------------------+

| | | Max. teplota (°C) - | |

| | | - Lhůta uchovávání (h) | |

| | +--------------+------+-------------+ |

| Potravina, pokrm | Způsob | do | do | do | * Poznámka |

| | užití | +4 °C | +8 | +2 °C | |

| | | | °C | šokově | |

| | | | | zchlazené | |

+---------------------+--------+--------------+------+-------------+-------------------------+

| nespotřebovaný | TZ | 48 h | 0 | 0 | * neskladovat v plechu, |

| obsah konzerv po | | | | | náhradní uzavíratelný |

| otevření * | | | | | obal (sklo, nerez, |

| (například ovoce, | SK | 24 h | 0 | 0 | plast) |

| zelenina, protlaky, | CV | 24 h | 0 | 0 | Paštiky a masové |

| houby, olejovky, | | | | | konzervy po otevření |

| šproty, losos) | | | | | se neskladují. |

| | | | | | Lhůty se nevztahují |

| | | | | | na kaviár. |

+---------------------+--------+--------------+------+-------------+-------------------------+

| originální obaly | | | | | Uvádí-li výrobce na |

| majonéz, stud. | | | | | obalu dobu spotřeby po |

| omáčky, dresinky | SK | 48 H | 0 | 0 | otevření, pak platí |

| - po otevření | | | | | tato lhůta (zák. č. |

| | | | | | 306/2000 Sb.) |

+---------------------+--------+--------------+------+-------------+-------------------------+

| Polotovary |

+---------------------+--------+--------------+------+-------------+-------------------------+

| maso krájené, | | | | | * balené, označené |

| plněné, mleté | TZ | 3 h | 0 | 24 h * | |

+---------------------+--------+--------------+------+-------------+-------------------------+

| naložené maso | | | | | * balené, označené a |

| (např. zvěřina) | TZ | 24 h +) | 0 | 72 h * | kde to technologie |

| špízy, maso ke | | až 48 h | | | umožňuje |

| grilování | | | | | +) jde-li o kulinářský |

| | | | | | požadavek |

+---------------------+--------+--------------+------+-------------+-------------------------+

| obalovaná masa, | | | | | |

| drůbež, ryby, sýry, | TZ | 3 h | 0 h | 24 h * | * balené, označené |

| zelenina, houby | | | | | |

+---------------------+--------+--------------+------+-------------+-------------------------+

| očištěná krájená | TZ | 6 h | 3 h | 72 h * | * balená, vakuovaná |

| zelenina | | | | | nebo s řízenou |

| | | | | | atmosférou označená |

+---------------------+--------+--------------+------+-------------+-------------------------+

| "cukrářská" těsta | TZ | 24 h | 12 h | 72 h * | * balená, označená |

+---------------------+--------+--------------+------+-------------+-------------------------+

| Litá těsta na | TZ | 1 h | 0 | 0 | |

| bramboráky, | | | | | |

| palačinky, lívance | | | | | |

| apod. | | | | | |

+---------------------+--------+--------------+------+-------------+-------------------------+

| formovaná těsta, | TZ | 0 | 0 | 72 h * | * balené, označené |

| případně zdobená | | | | | |

| (pizza, bramborák) | | | | | |

+---------------------+--------+--------------+------+-------------+-------------------------+

| knedlíky plněné | TZ | 3 h | 0 | 72 h * | * balené, označené |

| (ovocné a masové) | | | | | |

+---------------------+--------+--------------+------+-------------+-------------------------+

| Rozpracované pokrmy |

+---------------------+--------+--------------+------+-------------+-------------------------+

| studené kuchyně | | | | | |

| pokrmy ochucené, | SK | 24 h | 0 | 0 | |

| plněné, v agaru | | | | | |

+---------------------+--------+--------------+------+-------------+-------------------------+

| nakládané sýry, | SK | 48 h | 0 | 0 | |

| uzeniny apod. | | až 72 h | | | |

+---------------------+--------+--------------+------+-------------+-------------------------+

| zelenina očištěná, | SK | 3 h | 0 | 72 h * | * balená, vakuová nebo |

| omytá, okrájená, | | | | | s řízenou atmosférou, |

| určená na saláty, | | | | | označená |

| přízdobu | | | | | |

+---------------------+--------+--------------+------+-------------+-------------------------+

| vařené těstoviny, | SK, TZ | 12 h +) | 0 | 24 h | +) šokově zchlazené |

| rýže, brambory, | | | | | |

| luštěniny, vejce | | | | | |

| pro další | | | | | |

| zpracování | | | | | |

+---------------------+--------+--------------+------+-------------+-------------------------+

| Teplé kuchyně - | TZ | 24 h | 0 | 72 h * | * balená, označená |

| čisté polévkové | | | | | |

| vývary | | | | | |

+---------------------+--------+--------------+------+-------------+-------------------------+

| Tepelně oprac. masa | TZ | 24 h *,+) | 0 | 72 h * | * balená, označená |

| z více než 50 % | | | | | +) šokově zchlazené |

| (předpečená, | | | | | |

| restovaná) | | | | | |

+---------------------+--------+--------------+------+-------------+-------------------------+

| Rozpracované cukrářské výrobky |

+---------------------+--------+--------------+------+-------------+-------------------------+

| Plněné korpusy, | CV | 24 h | 0 | 0 | |

| potahované polevou, | | | | | |

| agarem apod. | | | | | |

+---------------------+--------+--------------+------+-------------+-------------------------+

| Krémy, polevy, | CV | 24 h | 0 | 0 | |

| náplně | | | | | |

+---------------------+--------+--------------+------+-------------+-------------------------+

| Pokrmy |

+---------------------+--------+--------------+------+-------------+-------------------------+

| Teplé pokrmy | | | | | * balené, označené |

| maso pečené, | SK | 24 h +) | 0 | 48 h * | +) šokově zchlazené |

| vařené, dušené | | | | | |

| v celku, smažené | | | | | |

| pokrmy | | | | | |

+---------------------+--------+--------------+------+-------------+-------------------------+

| Teplé a studené | SK | 24 h +) | 0 | 48 h * | * balené, označené |

| pokrmy | | | | | +) šokově zchlazené |

| Polévky, omáčky | °) | | | | °) možnost |

| (např. ovocné), | | | | | mikrovlnového ohřevu |

| zeleninové a obilné | | | | | |

| pokrmy (karbanátky, | | | | | |

| sekaná) | | | | | |

+---------------------+--------+--------------+------+-------------+-------------------------+

| Studené pokrmy | SK | 6 h | 0 | 72 h * | * balené bagety, chleby |

| kusové (chlebíčky, | | | | | |

| bagety, chleby, | | | | | |

| mísy) | | | | | |

+---------------------+--------+--------------+------+-------------+-------------------------+

| Saláty -zeleninové, | | | | | |

| luštěninové, | SK | 12 h | 0 | 0 | |

| těstovinové, | | | | | |

| ovocné, rybí a ost. | | | | | |

+---------------------+--------+--------------+------+-------------+-------------------------+

| Krémy, pěny, | SK | | 0 | 0 | |

| pomazánky, drezinky | | | | | |

| (vlastní výroby) | | 12 h | | | |

+---------------------+--------+--------------+------+-------------+-------------------------+

| nakládané sýry, | SK | 48 h | 0 | 0 | |

| uzeniny apod. | | | | | |

| vlastní výroby, | | | | | |

| po otevření | | | | | |

+---------------------+--------+--------------+------+-------------+-------------------------+

| Cukrářské výrobky |

+---------------------+--------+--------------+------+-------------+-------------------------+

| Zdobené, plněné | | | | | |

| - krémy a náplněmi | CV | 24 h | 12 h | 48 h * | * zchlazené speciality |

| - šlehačkou | CV | 12 h | 0 | 48 h * | |

+---------------------+--------+--------------+------+-------------+-------------------------+

Vysvětlivky: TZ - tepelné zpracování

SK - studená kuchyně

CV - cukrářský výrobek

------------------------------------------------------------------