CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 107/2001 Sb. Vyhláška o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných Část 3 - Nejvyšší mezní hodnoty počtu mikroorganismů

Část 3 - Nejvyšší mezní hodnoty počtu mikroorganismů

107/2001 Sb. Vyhláška o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných

Část 3

Nejvyšší mezní hodnoty počtu mikroorganismů

Tabulka č. 1 - Nejvyšší mezní hodnoty pro bakteriální původce onemocnění

+-----------------------------+-----------------------------------------+--------------------+
| | | Nejvyšší mezní |
| Mikroorganismus | Kategorie pokrmů | hodnota v gramu |
| | | nebo ml vzorku |
+-----------------------------+-----------------------------------------+--------------------+
| Bacillus cereus | | 5 |
| | neurčené k přímé spotřebě | 10 |
| +-----------------------------------------+--------------------+
| | | 4 |
| | určené k přímé spotřebě | 10 |
| +-----------------------------------------+--------------------+
| | | 2 |
| | určené pro kojeneckou a dětskou výživu | 10 |
+-----------------------------+-----------------------------------------+--------------------+
| Campylobacter jejuni/coli | určené k přímé spotřebě | negat/25 g nebo ml |
+-----------------------------+-----------------------------------------+--------------------+
| Clostridium perfringens | | 5 |
| | neurčené k přímé spotřebě | 10 |
| +-----------------------------------------+--------------------+
| | | 4 |
| | určené k přímé spotřebě | 10 |
| +-----------------------------------------+--------------------+
| | | 2 |
| | určené pro kojeneckou a dětskou výživu | 10 |
+-----------------------------+-----------------------------------------+--------------------+
| Escherichia coli 0 157 | všechny druhy určené k přímé spotřebě | negat/25 g nebo ml |
+-----------------------------+-----------------------------------------+--------------------+
| Listeria monocytogenes | určené k přímé spotřebě | negat/25 g nebo ml |
| +-----------------------------------------+--------------------+
| | masné výrobky o aw nižší nebo | 2 |
| | rovné 0,92 | 10 |
| +-----------------------------------------+--------------------+
| | zmrazené výrobky konzumované | |
| | v nezměněném stavu | 2 |
| | (zmrzliny, mražené krémy) | 10 |
| +-----------------------------------------+--------------------+
| | | 2 |
| | ryby uzené studeným kouřem | 10 |
+-----------------------------+-----------------------------------------+--------------------+
| Pseudomonas aeruginosa | | 4 |
| | určené k přímé spotřebě | 10 |
| +-----------------------------------------+--------------------+
| | určené pro kojeneckou a dětskou výživu | |
| | k přímé spotřebě | 10 |
+-----------------------------+-----------------------------------------+--------------------+
| Salmonella spp. | určené pro kojeneckou a dětskou výživu | negat/50 g nebo ml |
| +-----------------------------------------+--------------------+
| | všechny ostatní | negat/25 g nebo ml |
+-----------------------------+-----------------------------------------+--------------------+
| Shigella spp. | všechny | negat/25 g nebo ml |
+-----------------------------+-----------------------------------------+--------------------+
| Koagulázopozitivní | | 5 |
| stafylokoky | neurčené k přímé spotřebě | 10 |
| +-----------------------------------------+--------------------+
| | | 4 |
| | určené k přímé spotřebě | 10 |
| +-----------------------------------------+--------------------+
| | pokrmy určené pro kojeneckou a dětskou | 2 |
| | výživu k přímé spotřebě | 10 |
+-----------------------------+-----------------------------------------+--------------------+
| Vibrio parahaemolyticus | ryby, měkkýši, korýši a hlavonožci | negat/25 g nebo ml |
| | z vod tropických a subtropických pásem | |
| | určené k přímé spotřebě | |
+-----------------------------+-----------------------------------------+--------------------+
| Yersinia enterocolitica | všechny | negat/25 g nebo ml |
| (enteropatogenní sérotypy) | | |
+-----------------------------+-----------------------------------------+--------------------+
negat: neprokazatelnost ve hmotnosti zkušebního vzorku specifikované za
šikmou čarou
aw: vodní aktivita je vnitřní parametr pokrmu (měřitelný speciálním
přístrojem), nelineárně souvisí s obsahem vody v potravině, nabývá
hodnot od nuly do jedné.


Tabulka č. 2 - Nejvyšší mezní hodnoty pro bakteriální toxiny a mykotoxiny (všechny pokrmy)

+-------------------------------------------------------------------+------------------------+
| Toxin | Nejvyšší mezní hodnota |
+-------------------------------------------------------------------+------------------------+
| stafylokokové enterotoxiny | negat. *) |
| enterotoxin (C.perfringens) | negat. *) |
| enterotoxin (B.cereus) | negat. *) |
| verocytotoxin 1 a 2 (E.coli O 157) | negat. *) |
| termostabilní hemolytický toxin (V.parahaemolyticus) | negat. |
| botulotoxin | negat. |
+-------------------------------------------------------------------+------------------------+
| mykotoxiny - nejvyšší přípustné množství stanoví zvláštní předpis **) |
+--------------------------------------------------------------------------------------------+
*) neprokazatelné metodou reverzní pasivní latexové aglutinace (RPLA)
**) článek 19 přílohy č. 3 vyhlášky č. 298/1997 Sb., kterou se stanoví
chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin
a potravinových surovin, podmínky jejich použití, jejich označování na
obalech, požadavky na čistotu a identitu přídatných látek a potravních
doplňků a mikrobiologické požadavky na potravní doplňky a látky
přídatné, ve znění pozdějších předpisů.


------------------------------------------------------------------