CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 93/2000 Sb. Vyhláška Ministerstva zemědělství, kterou se mění vyhláška Ministerstva zemědělství č. 333/1997 Sb., kterou se provádí §18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některýc Čl. I

Čl. I

93/2000 Sb. Vyhláška Ministerstva zemědělství, kterou se mění vyhláška Ministerstva zemědělství č. 333/1997 Sb., kterou se provádí §18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některýc

Čl. I

Vyhláška č. 333/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta, se mění takto:

1. V § 1 písm. h) se slovo "jáhly" nahrazuje slovem "jáhlami".

2. V § 1 písm. l) se slova "a určené ke zvláštnímu užití" zrušují.

3. V § 3 odst. 1 se slova "a rýže" zrušují.

4. V § 3 odst. 3 se slovo "druh" nahrazuje slovem "rod".

5. V § 6 písmeno a) zní:

"a) těstovinami potraviny vyrobené tvarováním nekynutého a chemicky nekypřeného těsta připraveného zejména z mlýnských obilných výrobků nebo jejich směsí,".

6. V § 6 písm. d) se slova "čerstvých nebo sušených" zrušují.

7. V § 6 písmeno e) zní:

"e) těstovinami bezvaječnými těstoviny vyrobené bez přídavku vajec,".

8. V § 11 písm. b) se za slova "nejméně 400 g" a za slova "s výjimkou krájeného" vkládá čárka.

9. V § 11 písmeno e) zní:

"e) trvanlivým pečivem výrobky vyrobené zejména z mouky, popřípadě dalších surovin, přídatných látek a látek určených k aromatizaci, s obsahem vody nejvýše 10 %, s výjimkou perníků, preclíků a trvanlivých tyčinek s obsahem vody nejvýše 16 %; popřípadě plněné různými náplněmi, máčené, potahované nebo povrchově upravené,".

10. V § 13 písm. d) se slova "z celkového" nahrazují slovy "vztaženo na celkové".

11. V § 13 písm. e) se slova "z celkového" nahrazují slovy "vztaženo na celkové".

12. V § 15 se odstavec 1 zrušuje a zároveň se zrušuje označení odstavce 2.

13. V § 16 písm. a) se slova "po tepelné úpravě" zrušují.

14. V § 16 písm. f) se slova "s 33 % obsahem mléčného tuku nebo vyšlehaná trvanlivá smetana ke šlehání s nejméně 28 % obsahem mléčného tuku" zrušují.

15. V § 16 písm. h) se za slovo "sušině" vkládá slovo "náplně".

16. Příloha č. 1 zní:

"Příloha č. 1 k vyhlášce č. 333/1997 Sb.

Členění na skupiny a podskupiny

+------------------------+-------------------------------+------------------------+

| Druh | Skupina | Podskupina |

+------------------------+-------------------------------+------------------------+

| mlýnské obilné výrobky | mouka | hladká mouka |

| | +------------------------+

| | | polohrubá mouka |

| | +------------------------+

| | | hrubá mouka |

| | +------------------------+

| | | celozrnná mouka |

| +-------------------------------+------------------------+

| | krupice | hrubá pšeničná krupice |

| | +------------------------+

| | | kukuřičná krupice |

| | +------------------------+

| | | jemná pšeničná krupice |

| +-------------------------------+------------------------+

| | vločky | |

| +-------------------------------+------------------------+

| | trhanka | |

| +-------------------------------+------------------------+

| | kroupy | perličky |

| | +------------------------+

| | | lámanka |

| | +------------------------+

| | | malé kroupy |

| | +------------------------+

| | | ostatní kroupy |

| +-------------------------------+------------------------+

| | jáhly | |

| +-------------------------------+------------------------+

| | pohanka | |

| +-------------------------------+------------------------+

| | klíčky | |

| +-------------------------------+------------------------+

| | obiloviny pro přímou spotřebu | |

| +-------------------------------+------------------------+

| | směsi z obilovin | müsli |

| | +------------------------+

| | | sypká směs |

| +-------------------------------+------------------------+

| | dlouhozrnná rýže | pololoupaná rýže |

| +-------------------------------+------------------------+

| | střednězrnná rýže | loupaná rýže |

| +-------------------------------+------------------------+

| | kulatozrnná rýže | neloupaná rýže |

| | +------------------------+

| | | parboiled rýže“. |

+------------------------+-------------------------------+------------------------+

17. V příloze č. 2 odstavci "Mouky" pododstavci "Fyzikální a chemické požadavky" věta třetí zní: "Mouky nesmějí být chemicky běleny". Věta čtvrtá se zrušuje.

18. V příloze č. 2 tabulka 1 zní:

"Tabulka č. 1

+--------------------------+----------------------------------+------------------------------+

| Podskupina | Granulace *1) | Minerální látky (popel) *2) |

| | (velikost ok/propad) | (% hmot. v sušině) |

| | (μm/%) | nejvýše |

+--------------------------+----------------------------------+------------------------------+

| Mouky hladké z toho: | | |

+--------------------------+----------------------------------+------------------------------+

| pšeničná světlá | 257/nejméně 96 - 162/nejméně 75 | 0,60 |

+--------------------------+----------------------------------+------------------------------+

| pšeničná polosvětlá | 257/nejméně 96 - 162/nejméně 75 | 0,75 |

+--------------------------+----------------------------------+------------------------------+

| pšeničná chlebová | 257/nejméně 96 - 162/nejméně 75 | 1,15 |

+--------------------------+----------------------------------+------------------------------+

| žitná světlá (vyrážková) | - | 0,65 |

+--------------------------+----------------------------------+------------------------------+

| žitná tmavá (chlebová) | - | 1,10 |

+--------------------------+----------------------------------+------------------------------+

| Mouky polohrubé | 366/nejméně 96 - 162/nejvýše 75 | 0,50 |

+--------------------------+----------------------------------+------------------------------+

| Mouky hrubé | 485/nejméně 96 - 162/nejvýše 15 | 0,50 |

+--------------------------+----------------------------------+------------------------------+

| Mouky celozrnné pšeničné | 2800/nejméně 96 | 1,90 |

+--------------------------+----------------------------------+------------------------------+

*1) granulace velikost podílu částic, které propadají sítem o stanovené velikosti ok

*2) minerální látky (popel) nespalitelné látky, které zůstanou po spálení vzorku za stanovených podmínek".

19. V příloze č. 2 tabulka 3 zní:

"Tabulka 3

Krupice

+-----------------------+------------------+---------------+---------------------------------+

| Druh | Minerální látky | Vlhkost | Granulace (µm /%) |

| | (popel) | (% hmotnosti) | (velikost ok/propad) |

| | (% hmotnosti | nejvýše | |

| | v sušině) | | |

| | nejvýše | | |

+-----------------------+------------------+---------------+---------------------------------+

| Krupice pšeničná | 0,50 | 15,0 | 853/nejméně 96 - 446/nejvýše 15 |

| hrubá | | | |

+-----------------------+------------------+---------------+---------------------------------+

| Krupice pšeničná | 0,50 | 15,0 | 485/nejméně 96 - 257/nejvýše 15 |

| jemná | | | |

+-----------------------+------------------+---------------+---------------------------------+

| Krupice jemná | 0,50 | 12,0 | 485/nejméně 96 - 257/nejvýše 15 |

| pšeničná dehydrovaná | | | |

+-----------------------+------------------+---------------+---------------------------------+

| Krupice kukuřičná | 0,90 | 15,0 | -". |

+-----------------------+------------------+---------------+---------------------------------+

20. V příloze č. 2 tabulce 4 řádku "ovesné drcené" se hodnota "0,5" zrušuje.

21. V příloze č. 2 tabulce 5 se za slova "Minerální látky" vkládá slovo "(popel)".

22. V příloze č. 2 tabulce 8 se v nadpisu sloupce "Minerální nečistoty" doplňuje odkaz "*4" a řádek "ostatní" se zrušuje.

23. V příloze č. 2 tabulce 9 řádek "Chuť" se za slovo "pohanka" doplňuje slovo "loupaná".

24. V příloze č. 2 tabulce 10 se slovo "dehydrované" nahrazuje slovy "tepelně stabilizované".

25. V příloze č. 2 tabulce 11 se za slova "Minerální nečistoty" doplňuje odkaz "*4".

26. V příloze č. 2 tabulka 13 zní:

"Tabulka 13

Fyzikální a chemické požadavky

+-------------------------------------+---------------------+-------------------+

| Směsi pro užití | Vlhkost v % nejvýše | Popel v % nejvýše |

+-------------------------------------+---------------------+-------------------+

| na chlebové výrobky | 14,0 | 4,0 |

+-------------------------------------+---------------------+-------------------+

| na pšeničné pečivo běžné | 14,0 | 3,0 |

+-------------------------------------+---------------------+-------------------+

| na pšeničné pečivo jemné | 14,0 | 2,5 |

+-------------------------------------+---------------------+-------------------+

| na šlehané nebo třené hmoty | 11,0 | 2,5 |

+-------------------------------------+---------------------+-------------------+

| na přípravu trvanlivého pečiva vč. | 11,0 | 2,5 |

| perníků | | |

+-------------------------------------+---------------------+-------------------+

| na přípravu knedlíků | 15,0 | 3,0 |

+-------------------------------------+---------------------+-------------------+

| na přípravu smažených výrobků | 14,0 | 3,0 |

+-------------------------------------+---------------------+-------------------+

| na přípravu obilné kaše | 15,0 | - |

+-------------------------------------+---------------------+-------------------+

| na přípravu moučníků bez cukru | 15,0 | - “. |

+-------------------------------------+---------------------+-------------------+

27. V příloze č. 6 tabulce 1 se v řádku "Vzhled a tvar" slova "nebo druhů" zrušují a v řádku "Barva" a v řádku "Vůně a chuť" se slova "nebo potravním doplňkům" zrušují.

28. V příloze č. 6 tabulka 2 zní:

"Tabulka 2

Fyzikální a chemické požadavky

+-----------------+--------------------------+------------+--------------+

| | těstoviny | nejméně | nejvýše |

+-----------------+--------------------------+------------+--------------+

| Vlhkost | - sušené | - | 13 % |

| +--------------------------+------------+--------------+

| | - nesušené | 20 % | 30 % |

| +--------------------------+------------+--------------+

| | - zmrazené | 20 % | 38 % |

| +--------------------------+------------+--------------+

| | - balené vakuově či | 20 % | 38 % “. |

| | v inertní atmosféře | | |

+-----------------+--------------------------+------------+--------------+

29. V příloze č. 8 tabulka zní:

"Členění na druhy a skupiny

+-------------------+---------------------+

| Druh | Skupina |

+-------------------+---------------------+

| Chléb | pšeničný |

| | žitný |

| | žitno pšeničný |

| | pšenično žitný |

| | celozrnný |

| | vícezrnný |

| | speciální |

+-------------------+---------------------+

| Běžné pečivo | pšeničné |

| | žitné |

| | žitno pšeničné |

| | pšenično žitné |

| | celozrnné |

| | vícezrnné |

| | speciální |

+-------------------+---------------------+

| Jemné pečivo | |

+-------------------+---------------------+

| Trvanlivé pečivo | sušenky |

| | ze šlehaných hmot |

| | oplatky |

| | perníky |

| | suchary |

| | preclíky |

| | trvanlivé tyčinky |

| | knäckebrot |

| | crackerové pečivo |

| | extrudované výrobky |

| | pufované výrobky |

| | macesy |

| | piškoty“. |

+-------------------+---------------------+

30. V příloze č. 10 tabulka zní:

"Přípustné záporné hmotnostní odchylky

+--------------------------------------------------+----------------------+

| Chléb nebalený | nejvýše - 6 % |

+--------------------------------------------------+----------------------+

| Chléb balený | nejvýše - 5 % |

+--------------------------------------------------+----------------------+

| Běžné pečivo o hmotnosti do 300 g | nejvýše - 7 % |

| nad 300 g | nejvýše - 6 % |

+--------------------------------------------------+----------------------+

| Jemné pečivo o hmotnosti do 150 g | nejvýše - 7 % |

| nad 150 g | nejvýše - 6 % |

+--------------------------------------------------+----------------------+

| Trvanlivé pečivo o hmotnosti do 50 g | nejvýše - 11 % |

| 51 - 100 g | nejvýše - 9 % |

| 101 - 250 g | nejvýše - 7 % |

| 251 - 500 g | nejvýše - 5 % |

| nad 500 g | nejvýše - 3 %“. |

+--------------------------------------------------+----------------------+

31. V příloze č. 13 tabulka zní:

"Přípustné záporné hmotnostní odchylky

+------------------------------------+-------------------------+

| Výrobky o hmotnosti do 150 g | nejvýše - 8 % |

| nad 150 g | nejvýše - 7 %“. |

+------------------------------------+-------------------------+