Příloha č. 1
Členění na druhy, skupiny a podskupiny
+------------------+-------------------+------------------------------------+
| Druh | Skupina | Podskupina |
+------------------+-------------------+------------------------------------+
| | tekuté | odtučněné nebo odstředěné |
| | | částečně odtučněné nebo polotučné |
| | | plnotučné |
| | | plnotučné selské nestandardizované |
| Mléko +-------------------+------------------------------------+
| | zahuštěné | odtučněné, slazené nebo neslazené |
| | | částečně odtučněné nebo polotučné, |
| | | slazené nebo neslazené |
| | | plnotučné, slazené nebo neslazené |
| +-------------------+------------------------------------+
| | sušené | odtučněné |
| | | částečně odtučněné nebo polotučné |
| | | plnotučné |
+------------------+-------------------+------------------------------------+
| | tekutá | ke šlehání |
| | | vysokotučná |
| Smetana +-------------------+------------------------------------+
| | zahuštěná | |
| +-------------------+------------------------------------+
| | sušená | |
+------------------+-------------------+------------------------------------+
| | jogurt | nízkotučný nebo odtučněný |
| | | se sníženým obsahem tuku |
| Kysaný mléčný | | smetanový |
| výrobek +-------------------+------------------------------------+
| | jogurtové mléko | |
| +-------------------+------------------------------------+
| | acidofilní mléko | |
| +-------------------+------------------------------------+
| | kefír | |
| +-------------------+------------------------------------+
| | kefírové mléko | |
| +-------------------+------------------------------------+
| | kysané mléko nebo | |
| | smetanový zákys | |
| +-------------------+------------------------------------+
| | kysaná nebo | |
| | zakysaná smetana | |
| +-------------------+------------------------------------+
| | kysané podmáslí | |
| +-------------------+------------------------------------+
| | kysaný mléčný | |
| | výrobek | |
| | s bifidokulturou | |
+------------------+-------------------+------------------------------------+
| Mléčný výrobek | | |
| tepelně ošetřený | | |
| po kysacím | | |
| procesu | | |
+------------------+-------------------+------------------------------------+
| Mléčný výrobek | | |
| obohacený | | |
| přídavkem | | |
| mlékařské | | |
| kultury | | |
+------------------+-------------------+------------------------------------+
| | máselný tuk nebo | |
| Máslo | mléčný tuk | |
| mlékárenské a | bezvodý | |
| koncentráty +-------------------+------------------------------------+
| mléčného tuku | máselný | |
| | koncentrát | |
| +-------------------+------------------------------------+
| | čerstvé máslo | |
| +-------------------+------------------------------------+
| | máslo | |
| +-------------------+------------------------------------+
| | máslo stolní | |
| +-------------------+------------------------------------+
| | máslo se | |
| | sníženým obsahem | |
| | tuku | |
| +-------------------+------------------------------------+
| | máslo s nízkým | |
| | obsahem tuku nebo | |
| | nízkotučné | |
+------------------+-------------------+------------------------------------+
| Složený mléčný | mléčný | |
| výrobek | roztíratelný tuk | |
| | (máselný | |
| | přípravek) | |
| +-------------------+------------------------------------+
| | mléčný | |
| | roztíratelný tuk | |
| | se sníženým | |
| | obsahem tuku | |
| +-------------------+------------------------------------+
| | mléčný | |
| | roztíratelný tuk | |
| | nízkotučný | |
| +-------------------+------------------------------------+
| | máslo | |
| | s přídavkem | |
| | alkoholu | |
+------------------+-------------------+------------------------------------+
| | měkký nebo | termizovaný |
| Tvaroh | odtučněný | |
| | nízkotučný nebo | |
| | jemný polotučný | |
| | tučný | |
| +-------------------+------------------------------------+
| | tvrdý nebo | |
| | na strouhání nebo | |
| | ke strouhání | |
+------------------+-------------------+------------------------------------+
| | | nezrající |
| | | termizovaný |
| | přírodní +------------------------------------+
| Sýr | | zrající |
| | | zrající pod mazem |
| | | zrající v celé hmotě |
| | | s plísní na povrchu |
| | | s plísní uvnitř hmoty |
| | | dvouplísňový |
| | | v solném nálevu, bílý |
| | +------------------------------------+
| | | extra tvrdý (ke strouhání) |
| | | tvrdý |
| | | polotvrdý |
| | | poloměkký |
| | | měkký |
| +-------------------+------------------------------------+
| | tavený | nízkotučný (roztíratelný) |
| | | vysokotučný (roztíratelný) |
| +-------------------+------------------------------------+
| | syrovátkový | |
+------------------+-------------------+------------------------------------+
| Bílkovinný | kasein | kyselý |
| mléčný výrobek | potravinářský | sladký |
| +-------------------+------------------------------------+
| | kaseinát | |
| | potravinářský | |
| +-------------------+------------------------------------+
| | mléčná | |
| | bílkovina | |
+------------------+-------------------+------------------------------------+
------------------------------------------------------------------