Třídění podle velikosti částic sacharózy
+------------------+-------------------------------------------+
| Délka strany oka | Podíl |
| kontrolního síta | (% hmot.) |
| (mm) +--------------+--------------+-------------+
| | cukr krystal | cukr krupice | cukr moučka |
+------------------+--------------+--------------+-------------+
| 2,00 - 0,40 | nejméně 70 | | |
+------------------+--------------+--------------+-------------+
| 0,80 - 0,16 | | nejméně 70 | |
| nad 1,00 | | nejvýše 5 | |
+------------------+--------------+--------------+-------------+
| 0,80 - 0,40 | | | nejvýše 5 |
+------------------+--------------+--------------+-------------+
| pod 0,40 | | | nejméně 95 |
+------------------+--------------+--------------+-------------+
Přípustné záporné hmotnostní odchylky od spotřebitelského balení
- pro přírodní sladidla, s výjimkou tekutých výrobků z cukru
+-------------------------------+---------------------+
| Hmotnostní rozsah | Hmotnostní odchylka |
| (g) | (%) |
+-------------------------------+---------------------+
| do 50 včetně | - 10,0 |
+-------------------------------+---------------------+
| větší než 50 do 250 včetně | - 4,0 |
+-------------------------------+---------------------+
| větší než 250 do 500 včetně | -3,0 |
+-------------------------------+---------------------+
| větší než 500 do 1 000 včetně | -2,0 |
+-------------------------------+---------------------+
| nad 1 000 | -1,0 |
+-------------------------------+---------------------+
2. Tekuté výrobky z cukru
+--------------------+------------------+-------------------+-------+------------------+------------+
| | Sušina | Invertní | pH | Popel | Barva |
| | refraktometricky | cukr | | konduktometricky | roztoku |
| | | v sušině | | v sušině | při 420 nm |
| | (% hmot. | (% hmot.) | | (% hmot. | (IU |
| | nejméně) | | | nejvýše) | nejvýše) |
+--------------------+------------------+-------------------+-------+------------------+------------+
| tekutý cukr | 62 | nejvýše 3 *) | - | 0,1 | 45 |
+--------------------+------------------+-------------------+-------+------------------+------------+
| tekutý cukr bílý | 62 | nejvýše 3 | - | 0,1 | 25 |
+--------------------+------------------+-------------------+-------+------------------+------------+
| tekutý invertní | 62 | více než 3 **) | - | 0,4 | - |
| cukr | | nejvýše 50 | | | |
+--------------------+------------------+-------------------+-------+------------------+------------+
| tekutý invertní | 62 | více než 3 | - | 0,1 | 25 |
| cukr bílý | | nejvýše 50 | | | |
+--------------------+------------------+-------------------+-------+------------------+------------+
| sirup z invertního | 62 | více než 50 | - | 0,4 | - |
| cukru | | | | | |
+--------------------+------------------+-------------------+-------+------------------+------------+
| karamel | 73 | nejméně 50 | 4 - 6 | - | - |
+--------------------+------------------+-------------------+-------+------------------+------------+
*) poměr fruktózy k dextróze 1,0 ± 0,2
**) poměr fruktózy k dextróze 1,0 ± 0,1