Tabulka 1 - Smyslové požadavky
+------------+----------------------+-------------------+------------------------------+
| Med | Konzistence a vzhled | Chuť | Barva |
+------------+----------------------+-------------------+------------------------------+
| | mírně až silně | výrazně sladká až | vodově čistá až |
| květový | viskózní, tekutý, | škrablavá | s nazelenalým nádechem, |
| | částečně až plně | | slabě žlutá až zlatavě žlutá |
| | krystalický | | |
+------------+----------------------+-------------------+------------------------------+
| | mírně až silně | sladká, popřípadě | tmavohnědá s nádechem do |
| medovicový | viskózní, tekutý, | kořeněná až mírně | červenohněda |
| | částečně až plně | škrablavá | |
| | krystalický | | |
+------------+----------------------+-------------------+------------------------------+
Tabulka 2 - Fyzikální a chemické požadavky
+---------------------------------+---------------------------------------------------+
| Požadavek | Druh medu |
| +-----------------+------------------+--------------+
| | květový | medovicový | pekařský |
| | | | (průmyslový) |
+---------------------------------+-----------------+------------------+--------------+
| součet obsahů fruktózy a | | | - |
| glukózy | 60,0 | 45,0 | |
| (% hmot. nejméně) | | | |
+---------------------------------+-----------------+------------------+--------------+
| obsah sacharózy (% hmot. | 5,0 1) | 5,0 | - |
| nejvýše) | | | |
+---------------------------------+-----------------+------------------+--------------+
| obsah vody (% hmot. nejvýše) 3) | 20,0 | 20,0 | 23,0 |
+---------------------------------+-----------------+------------------+--------------+
| kyselost (mekv/kg nejvýše) | 50,0 | 50,0 | 80 |
+---------------------------------+-----------------+------------------+--------------+
| hydroxymethylfurfural | 40,0 | 40,0 | - |
| (mg/kg nejvýše) 4) | | | |
+---------------------------------+-----------------+------------------+--------------+
| obsah ve vodě nerozpustných | 0,10 | 0,10 | - |
| látek (% hmot. nejvýše) 2) | | | |
+---------------------------------+-----------------+------------------+--------------+
| elektrická vodivost | nejvýše 80,0 | nejméně 80,0 | - |
| -1 | | | |
| (mS. m ) 5) | | | |
+---------------------------------+-----------------+------------------+--------------+
| aktivita diastázy | 8,0 | 8,0 | - |
| (stupňů podle Schadeho | | | |
| nejméně) 6) | | | |
+---------------------------------+-----------------+------------------+--------------+
1) U medu květového jednodruhového akátového z trnovníku akátu (Robinia pseudoacacia), z tolice vojtěšky (Medicago sativa), z banksie (Banksia menziesii), z kopyšníku (Hedysarum), z blahovičníku (Eucalyptus camadulensis), z Eucryphia lucida, z Eucryphia milliganii, z citrusů (Citrus spp)., může být obsah sacharózy nejvýše 10,0 %; u levandulového medu (Lavandula spp.) a u medu z brutnáku lékařského (Borago officinalis) může být obsah sacharózy nejvýše 15,0 %.
2) U medu lisovaného se připouští nejvýše 0,50 % hmotnostních ve vodě nerozpustných látek.
3) U vřesového (Calluna) medu může být obsah vody nejvýše 23 %; u pekařského medu z vřesu (Calluna vulgaris) může být obsah vody nejvýše 25 %.
4) U medů deklarovaného původu z regionů s tropickým klimatem a směsi obsahující výlučně tyto medy může být obsah hydroxymethylfurfuralu nejvýše 80 mg/kg.
5) Výjimky: planika (Arbutus unedo), vřesovec (Erica), blahovičník (Eucalyptus camadulensis), lípa (Tilia spp.), vřes obecný (Calluna vulgaris), balmín neboli manuka (Leptospermum), kajeput (Melaleuca spp.).
6) U medu s přirozeně nízkým obsahem enzymů (citrusové medy) a obsahem HMF nižším než 15 mg/kg může být aktivita diastázy nejméně 3.