Příloha č. 10
Rostlinné tuky povolené do čokoládových výrobků
+-------------------------------------------+-------------------------------------+
| Obvyklý název rostlinného tuku | Botanický název rostlin, ze kterých |
| | mohou být uvedené tuky získány |
+-------------------------------------------+-------------------------------------+
| 1. Illipe, bornejský tuk, Tengkawang | Shorea spp. |
+-------------------------------------------+-------------------------------------+
| 2. Palmový olej | Elaeis guineensis |
| | Elaeis olifera |
+-------------------------------------------+-------------------------------------+
| 3. Sal | Shorea robusta |
+-------------------------------------------+-------------------------------------+
| 4. Shea (bambucký tuk, olej z máslovníku) | Butyrospermum parkii |
+-------------------------------------------+-------------------------------------+
| 5. Kokum gurgi | Garcinia indica |
+-------------------------------------------+-------------------------------------+
| 6. Olej z jader manga | Mangifera indica |
+-------------------------------------------+-------------------------------------+
Poznámka: uvedené tuky musí splňovat tyto požadavky:
a) neobsahují kyselinu laurovou, jsou bohaté na symetrické monoenové triglyceridy typu POP, POSt a StOSt^1;
b) jsou mísitelné v jakémkoli poměru s kakaovým máslem a jsou slučitelné s jeho fyzikálními vlastnostmi (bod tání a teplota krystalizace, rychlost tání, nezbytnost temperování);
c) jsou získány pouze rafinací nebo frakcionací, to vylučuje enzymatickou změnu triglyceridové struktury.
P = kyselina palmitová
O = kyselina olejová
St = kyselina stearová
Jako výjimku z použití stanovených rostlinných tuků je možno použít též kokosového oleje v čokoládách, použitých při výrobě mražených krémů (zmrzlin).
------------------------------------------------------------------