CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 76/2003 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony Příloha č. 10 - Rostlinné tuky povolené do čokoládových výrobků

Příloha č. 10 - Rostlinné tuky povolené do čokoládových výrobků

76/2003 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony

Příloha č. 10

Rostlinné tuky povolené do čokoládových výrobků

+-------------------------------------------+-------------------------------------+

| Obvyklý název rostlinného tuku | Botanický název rostlin, ze kterých |

| | mohou být uvedené tuky získány |

+-------------------------------------------+-------------------------------------+

| 1. Illipe, bornejský tuk, Tengkawang | Shorea spp. |

+-------------------------------------------+-------------------------------------+

| 2. Palmový olej | Elaeis guineensis |

| | Elaeis olifera |

+-------------------------------------------+-------------------------------------+

| 3. Sal | Shorea robusta |

+-------------------------------------------+-------------------------------------+

| 4. Shea (bambucký tuk, olej z máslovníku) | Butyrospermum parkii |

+-------------------------------------------+-------------------------------------+

| 5. Kokum gurgi | Garcinia indica |

+-------------------------------------------+-------------------------------------+

| 6. Olej z jader manga | Mangifera indica |

+-------------------------------------------+-------------------------------------+

Poznámka: uvedené tuky musí splňovat tyto požadavky:

a) neobsahují kyselinu laurovou, jsou bohaté na symetrické monoenové triglyceridy typu POP, POSt a StOSt^1;

b) jsou mísitelné v jakémkoli poměru s kakaovým máslem a jsou slučitelné s jeho fyzikálními vlastnostmi (bod tání a teplota krystalizace, rychlost tání, nezbytnost temperování);

c) jsou získány pouze rafinací nebo frakcionací, to vylučuje enzymatickou změnu triglyceridové struktury.

P = kyselina palmitová

O = kyselina olejová

St = kyselina stearová

Jako výjimku z použití stanovených rostlinných tuků je možno použít též kokosového oleje v čokoládách, použitých při výrobě mražených krémů (zmrzlin).

------------------------------------------------------------------