CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 76/2003 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony 1. Cukr

1. Cukr

76/2003 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony

1. Cukr

+-----------------------+----------------+----------+----------+---------------+
| | Sacharóza | Invertní | Ztráta | Barva |
| | polarimetricky | cukr | sušením | v roztoku při |
| Skupina | | | | |
| | (% hmot. | (% hmot. | (% hmot. | (IU |
| | nejméně) | nejvýše) | nejvýše) | nejvýše) |
+-----------------------+----------------+----------+----------+---------------+
| cukr extra bílý | 99,7 | 0,04 | 0,06 | 22,5 |
+-----------------------+----------------+----------+----------+---------------+
| cukr bílý | 99,7 | 0,04 | 0,06 | 45 |
+-----------------------+----------------+----------+----------+---------------+
| cukr polobílý | 99,5 | 0,1 | 0,1 | 150 |
+-----------------------+----------------+----------+----------+---------------+
| cukr moučka s obsahem | 96,7 | 0,1 | 0,2 | |
| protihrudkujících | | | | |
| látek nejvýše 3 % | | | | |
+-----------------------+----------------+----------+----------+---------------+
| tvarovaný cukr | 99,5 | 0,1 | 0,25 | 150 |
+-----------------------+----------------+----------+----------+---------------+
| cukr s přísadami | 85,0 | | 1,2 | |
+-----------------------+----------------+----------+----------+---------------+
| přírodní cukr | 97,5 | 0,09 | 1,4 | |
+-----------------------+----------------+----------+----------+---------------+
| kandys | 98,5 | | 1,0 | |
+-----------------------+----------------+----------+----------+---------------+
| U skupin cukr extra bílý, cukr bílý, cukr polobílý obsah nerozpustných látek |
| nejvýše 50 mg/kg |
+------------------------------------------------------------------------------+


Bodové hodnocení bílých cukrů

+--------------------------------+------------+-----------+
| | Cukr extra | Cukr bílý |
| | bílý | |
+--------------------------------+------------+-----------+
| celkový počet bodů nejvýše | 8 | 22 |
+--------------------------------+------------+-----------+
| z toho: | | |
+--------------------------------+------------+-----------+
| popel - body nejvýše | 6 | 15 |
+--------------------------------+------------+-----------+
| barva v roztoku - body nejvýše | 3 | 6 |
+--------------------------------+------------+-----------+
| typová řada - body nejvýše | 4 | 9 |
+--------------------------------+------------+-----------+

Jeden bod odpovídá:

a) 0,0018 % obsahu popela určeného konduktometricky podle metod ICUMSA,

b) 7,5 jednotek ICUMSA (IU) pro barvu v roztoku,

c) 0,5 jednotek barevné typy podle metody Brunswick.