§ 11.
(1) Ustanovení § 10, odst. 1 nevztahuje se na syrové (čerstvé) mléko, které je vyrobeno a do oběhu uvedeno podniky, jichž zařízení stájí a mléčnic, personál, dojnice a krmení podléhají pravidelnému úřednímu, zdravotnímu (lékařskému a zvěrolékařskému) dozoru. Podniky tyto musí mléko po nadojení ihned dokonale mechanicky vyčistiti a zchladiti nejméně pod 10 °C a při této nejvyšší teplotě udržovat! až do odeslání.
(2) Povolení k takovéto výrobě mléka a uvádění jeho do oběhu vydává příslušný zemský úřad, který podle směrnic vydaných ministerstvem veřejného zdravotnictví a tělesné výchovy po dohodě s ministerstvem zemědělství určí podmínky a kontrolu dodávaného mléka a také vydá osvědčení o jeho nezávadnosti. Povolení toto může zemský úřad odvolá ti.
(3) V případě potřeby vláda povolí nebo stanoví, aby ve spotřebních místech, v nichž jest zakázán prodej mléka mlékárensky neošetřeného (§ 10, odst. 1), nebo v některém z nich bylo prodáváno za podmínek vládou stanovených i jiné syrové mléko. Toto opatření vyhlásí ministr veřejného zdravotnictví a tělesné výchovy v úředním listě republiky Československé.