Příloha č. 11
Požadavky na jakost majonéz
Tabulka 1
Smyslové požadavky na jakost majonéz
+-------------+--------------------------------------------------------------------+
| Znak | |
+-------------+--------------------------------------------------------------------+
| konzistence | v závislosti na obsahu oleje - pastovitá, krémovitá až polotekutá |
| a barva | stejnorodá hmota, olej neoddělen, částice kusovitých přísad |
| | rovnoměrně rozptýlené, menší vzduchové dutinky přípustné, |
| | výrobky nesmějí obsahovat zbytky vaječných skořápek, nečistot, |
| | cizích předmětů a hrudek vaječné hmoty |
+-------------+--------------------------------------------------------------------+
| vůně | typická pro majonézy, mírně nakyslá, případně po použitých |
| | přísadách a koření |
+-------------+--------------------------------------------------------------------+
| chuť | nakyslá, po použitých přísadách, bez cizích pachutí |
+-------------+--------------------------------------------------------------------+
Tabulka 2
Fyzikální a chemické požadavky na jakost majonéz
+---------------+----------------------------------+
| Ukazatel | Hmotnostní % |
+---------------+----------------------------------+
| obsah tuku | podle tržních druhů 50,0 až 85,0 |
+---------------+----------------------------------+
| obsah žloutku | nejméně 2,0 |
+---------------+----------------------------------+
| hodnota pH | nejvýše 4,5 |
+---------------+----------------------------------+
------------------------------------------------------------------