CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 650/2004 Sb. Vyhláška Ministerstva zemědělství, kterou se mění vyhláška č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, Čl. I

Čl. I

650/2004 Sb. Vyhláška Ministerstva zemědělství, kterou se mění vyhláška č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich,

Čl. I

Vyhláška č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování, se mění takto:

1. Za § 5 se do oddílu 2 pod nadpis "Zpracované ovoce" vkládá nový § 5a, který včetně poznámek pod čarou č. 3a a 3b zní:

"§ 5a

Tento oddíl 3a) zapracovává příslušný předpis Evropských společenství 3b) a upravuje další požadavky týkající se zpracovaného ovoce.

------------------------------------------------------------------

3a) Je vydána na základě a v mezích zákona, jehož obsah umožňuje zapracovat příslušné předpisy Evropských společenství vyhláškou.

3b) Směrnice Rady 2001/113/ES ze dne 20. prosince 2001 o ovocných džemech, rosolech a marmeládách a kaštanovém krému určených k lidské spotřebě.".

2. V § 14 odstavec 1 zní:

"(1) Kromě údajů uvedených v zákoně a v prováděcím právním předpisu 1) se zpracovaná zelenina dále označí

a) botanickým názvem použitého druhu zeleniny podle § 3 písm. c), pokud není zahrnut v názvu výrobku,

b) použitým druhem nálevu,

c) názvem skupiny,

d) údajem, zda se jedná o zeleninový výrobek pálivý,

e) u sterilovaného hrášku, cibulky, okurek, zda se jedná o hrášek, cibulku, okurky velikostně tříděné s uvedením velikostní třídy zpracované zeleniny, popřípadě zda se jedná o zeleninu velikostně netříděnou,

f) u upravené chlazené čerstvé zeleniny a zeleniny mléčně kvašené

1. datem použitelnosti,

2. teplotou skladování.".

3. V poznámce pod čarou č. 7 se slova "ČSN 46 3088 Mandle slané ve skořápce." nahrazují slovy "ČSN 46 3088 Mandle sladké ve skořápce." a slova "ČSN 46 3089 Jádra slaných mandlí." se nahrazují slovy "ČSN 46 3089 Jádra sladkých mandlí.".

4. V § 30 se odstavec 7 zrušuje.

5. V příloze č. 16 tabulky 1 až 3 znějí:

"Tabulka 1

Odrůdová jednotnost a obsah cizích příměsí

+-----------------------------------------------+------------------------+----------------------------------------------+

| Ukazatel | Brambory konzumní rané | Brambory konzumní pozdní |

+-----------------------------------------------+------------------------+----------------------------------------------+

| přítomnost cizích odrůd nejvýše (% hmotnosti) | 2 | 2 |

+-----------------------------------------------+------------------------+----------------------------------------------+

| příměsi nejvýše (% hmotnosti) | 1 | 2 (max. však 1 % zeminy nalepené na hlízách) |

+-----------------------------------------------+------------------------+----------------------------------------------+

Tabulka 2

Hlízy jakostně neodpovídající

+----------------------------------------+---------------------------+---------------------------+

| Ukazatel | Brambory | Brambory |

| | konzumní rané | konzumní pozdní |

+----------------------------------------+---------------------------+---------------------------+

| celkem nejvýše (% hmotnosti) | 4 | 6 |

+-------------------+--------------------+---------------------------+---------------------------+

| z toho nejvýše | s mokrou hnilobou | do 1 % v rámci 4% | do 1 % v rámci 6% |

| (% hmotnosti) | | tolerance | tolerance |

| +--------------------+---------------------------+---------------------------+

| | se suchou hnilobou | do 1 % v rámci 4% | do 1 % v rámci 6% |

| | | tolerance | tolerance |

| +--------------------+---------------------------+---------------------------+

| | hlízy zelené | více než 1/8 povrchu | více než 1/8 povrchu |

| | | a/nebo po oloupání u 1 % | a/nebo více než 1 vrstva |

| | | hlíz v rámci povoleného | loupání |

| | | výskytu do 4 % | |

+-------------------+--------------------+---------------------------+---------------------------+

Tabulka 3

Přípustné odchylky na velikost nebo hmotnost hlíz

+-------------------+-----------------------------+----------------------------+-------------------+

| Brambory konzumní | Třídění podle velikosti | Třídění podle | % hmotnosti hlíz |

| | hlíz (mm) | hmotnosti hlíz (g) | nejvýše |

+-------------------+-----------------------------+----------------------------+-------------------+

| rané | nejméně 28 | - | 3 |

| +-----------------------------+----------------------------+-------------------+

| | jiné než dohodnuté | nestanoví se, ale žádná | - |

| | velikosti, ale žádná hlíza | hlíza pod 10 g | |

| | pod 22 mm | | |

+-------------------+-----------------------------+----------------------------+-------------------+

| rané "drobné" | 17 - 28 | - | 3 |

+-------------------+-----------------------------+----------------------------+-------------------+

| pozdní | nejméně 35 | - | 3". |

+-------------------+-----------------------------+----------------------------+-------------------+

6. Příloha č. 17 se zrušuje.