CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 490/2000 Sb. Vyhláška o rozsahu znalostí a dalších podmínkách k získání odborné způsobilosti v některých oborech ochrany veřejného zdraví Příloha č. 4 - Znalosti nutné ke zkoušce odborné způsobilosti k získání autorizace pro hodnocení zdravotních rizik

Příloha č. 4 - Znalosti nutné ke zkoušce odborné způsobilosti k získání autorizace pro hodnocení zdravotních rizik

490/2000 Sb. Vyhláška o rozsahu znalostí a dalších podmínkách k získání odborné způsobilosti v některých oborech ochrany veřejného zdraví

Příloha č. 4

Znalosti nutné ke zkoušce odborné způsobilosti k získání autorizace pro hodnocení zdravotních rizik

A. Obecné znalosti o zásadách hodnocení zdravotních rizik:

1. Základy systému hodnocení zdravotních rizik a jeho návaznost na epidemiologii.

2. Nebezpečné vlastnosti hluku a vztah expozice a biologického účinku.

3. Nebezpečné vlastnosti neionizujícího záření a vztah expozice a biologického účinku.

4. Nebezpečné vlastnosti chemických látek a prachu.

5. Nebezpečné vlastnosti biologických agens a vztah expozice a biologického účinku.

6. Identifikace nebezpečnosti a vybrané kapitoly z toxikologie, tj. reprodukční a vývojová toxicita, neurotoxicita, genotoxicita, karcinogenita, alergická hypersenzitivita, hepatotoxicita, nefrotoxicita, imunotoxicita, lokální a systémové účinky, akutní a chronické účinky látek.

7. Vztah dávky (expozice) a účinku (odezvy) chemických látek.

8. Odhad expozice biologickým agens v prostředí, charakterizace zdravotních rizik.

9. Odhad expozice hluku v životním prostředí a vnitřním prostředí, charakterizace zdravotních rizik.

10. Odhad expozice neionizujícímu záření v životním prostředí a vnitřním prostředí, charakterizace zdravotních rizik.

11. Odhad expozice chemickým látkám v ovzduší a půdě, charakterizace zdravotních rizik.

12. Odhad expozice chemickým a biologickým agens ve vodách, charakterizace zdravotních rizik.

13. Odhad expozice chemickým látkám z výrobků a materiálů, charakterizace zdravotních rizik.

14. Odhad expozice chemickým a biologickým agens z potravin a pokrmů, charakterizace zdravotních rizik.

15. Odhad expozice vyšetřením biomarkerů.

16. Odhad expozice a zdravotních rizik z pracovního prostředí.

17. Vybrané statistické metody, modelování dat, expoziční modely používané v hodnocení zdravotních rizik.

18. Vztah laboratorních dat na hodnocení expozice.

19. Zásady pro popis a charakterizaci zdravotního rizika.

B. Obecné znalosti metod hodnocení zdravotních rizik.

1. Identifikace nebezpečnosti agens - základní nebezpečné vlastnosti a nepříznivé účinky fyzikálních, chemických a biologických agens.

2. Posouzení vztahu mezi dávkou a odezvou - stanovení vztahu mezi expozicí a projevem anebo intenzitou účinku.

3. Odhad expozice - posouzení zdrojů nebezpečných agens, expozičních cest a míst interakce s organismem, stanovení veličin popisujících expozice nebo dávky, u chemických látek jejich osud v organismu, jejich přeměny a vylučování; popis exponované populace.

4. Charakterizace zdravotního rizika - odhad výskytu a intenzity nepříznivých účinků agens, které se mohou projevit v populaci osob v důsledku skutečné nebo předpokládané expozice, a který zahrnuje kvantitativní odhad nebo hodnocení zdravotního rizika.

5. Posuzování vlivu na veřejné zdraví, negativní a pozitivní vlivy, vliv socioekonomických faktorů, vnímání zdravotních rizik a komunikace v oblasti zdravotních rizik.

------------------------------------------------------------------