CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 490/2000 Sb. Vyhláška o rozsahu znalostí a dalších podmínkách k získání odborné způsobilosti v některých oborech ochrany veřejného zdraví Příloha č. 3 - Rozsah znalostí nutných k ochraně veřejného zdraví při výkonu činnosti epidemiologicky závažné

Příloha č. 3 - Rozsah znalostí nutných k ochraně veřejného zdraví při výkonu činnosti epidemiologicky závažné

490/2000 Sb. Vyhláška o rozsahu znalostí a dalších podmínkách k získání odborné způsobilosti v některých oborech ochrany veřejného zdraví

Příloha č. 3

Rozsah znalostí nutných k ochraně veřejného zdraví při výkonu činnosti epidemiologicky závažné

1. Znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví z hlediska prevence alimentárních nákaz u osob vykonávajících pracovní činnosti při výrobě a oběhu potravin a ve stravovacích službách jsou:

a) požadavky na zdravotní stav osob vykonávajících příslušnou činnost,

b) zásady osobní hygieny při práci,

c) zásady hygienicky nezávadného čištění a dezinfekce, technologie výroby, hygienicky nezávadný režim přepravy, skladování a uvádění do oběhu epidemiologicky rizikových výrobků,

d) alimentární nákazy a otravy z potravin (základní znalosti o jejich epidemiologii a zásadách předcházení jejich vzniku a šíření),

e) speciální hygienická problematika podle příslušné pracovní činnosti.

2. Znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví z hlediska prevence raných kožních a pohlavních nákaz u osob vykonávajících pracovní činnosti, při kterých přicházejí do styku s tělem zákazníka, dále osob činných v provozovnách masérských, regeneračních a rekondičních služeb, v provozovnách kadeřnictví, pedikúry, manikúry, kosmetické péče a výrobě kosmetických prostředků, jsou:

a) požadavky na zdravotní stav osob vykonávajících příslušnou činnost,

b) základní hygienické zásady při práci,

c) základy dezinfekce a sterilizace,

d) rané a kožní nákazy (základní znalosti o jejich epidemiologii a prevenci),

e) zacházení s prádlem a jeho ukládání,

f) pohlavní nákazy (základní znalosti o jejich epidemiologii a prevenci),

g) speciální hygienická problematika podle pracovní činnosti v rozsahu provozního řádu.

3. Znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví z hlediska prevence nemocí způsobených vodou u osob přicházejících při pracovních činnostech v úpravnách vod a při provozování vodovodů do přímého styku s vodou jsou:

a) požadavky na zdravotní stav osob vykonávajících příslušnou činnost,

b) zásady osobní hygieny při práci,

c) zásady hygienicky nezávadné obsluhy a údržby vodárenských zařízení,

d)

1. základní znalosti o příčinách, epidemiologii a zásadách předcházení vzniku a šíření nákaz, na kterých se může podílet voda,

2. základní znalosti o příčinách otravy z vody,

e) speciální hygienická problematika podle pracovní činnosti v rozsahu provozního řádu úpravny vody nebo vodovodu.

------------------------------------------------------------------