IIIB: Zkoušení reziduí
1. Úvod
Pro účely této vyhlášky se rezidui rozumí veškeré látky obsažené v přípravku nebo jejich metabolity, které zůstávají v mase nebo v dalších potravinách pocházejících ze zvířat, kterým byl příslušný přípravek podán.
Účelem studia reziduí je stanovení, zda v potravinách získaných od léčených zvířat přetrvávají rezidua, pokud ano, za jakých podmínek a v jakém rozsahu, a zajištění údajů pro stanovení přiměřených ochranných lhůt tak, aby nevzniklo žádné riziko pro zdraví lidí a potíže při průmyslovém zpracování potravin.
2. Metabolismus a kinetika reziduí
2.1 Farmakokinetika (absorpce, distribuce, biotransformace, vylučování)
2.2 Deplece reziduí
3. Rutinní analytické metody pro zjišťování obsahu reziduí
Studie se v rámci zkoušení reziduí předkládají ve formě souhrnných zpráv, které obsahují zejména:
a) úvod, kterým se stanoví předmět, včetně veškerých využitelných literárních odkazů,
b) podrobné určení přípravku, včetně:
- složení,
- čistoty,
- čísla šarže,
- vztahu k finálnímu přípravku,
- specifické aktivity čistoty záření v případě látek značených radioizotopy,
- umístění značených atomů v molekule,
c) podrobný experimentální protokol, kterým se zdůvodňuje, proč některé výše uvedené zkoušky nejsou v dokumentaci uvedeny, a ve kterém je uveden popis metod, použité zařízení a materiály, podrobnosti o druhu, plemeni nebo linii zvířat, informace o původu zvířat, počtech zvířat a podmínkách, za jakých jsou zvířata ustájena a krmena,
d) veškeré získané výsledky, a to příznivé či nepříznivé; prvotní údaje musí být dostatečně podrobně popsány tak, aby umožnily kritické hodnocení nezávislé na interpretaci autora,
e) výsledky mohou doprovázet schémata,
f) statistickou analýzu získaných výsledků, pokud je součástí zkoušení a variabilitu získaných dat,
g) objektivní diskusi o získaných výsledcích, kterou následují návrhy na maximální limity reziduí pro jednotlivé farmakologicky aktivní látky obsažené v přípravku, s uvedením indikátorového rezidua a příslušných cílových tkání a návrhy, které se týkají ochranných lhůt, které zajistí, že v potravinách získaných od zvířat, kterým byl přípravek podán, nejsou rezidua, která by mohla představovat riziko pro spotřebitele těchto potravin,
h) závěrečnou expertní zprávu, která představuje podrobnou kritickou analýzu výše uvedených informací v souladu s aktuálním stavem vědeckého poznání v době, kdy je žádost o registraci přípravku předkládána, včetně podrobného shrnutí výsledků zkoušení reziduí a přesných odkazů na odbornou literaturu.