CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 466/1919 Sb. Nařízení presidenta zemské správy politické v Praze M. o všeobecné úpravě spotřeby obilí a mlýnských výrobků v Čechách. § 18. - Pečivo.

§ 18. - Pečivo.

466/1919 Sb. Nařízení presidenta zemské správy politické v Praze M. o všeobecné úpravě spotřeby obilí a mlýnských výrobků v Čechách.

§ 18.

Pečivo.

V předpokladu, že jest k disposici dostatečná zásoba bílé mouky, jest stávajícím podnikům pro výrobu bílého pečiva zařízeným dovolena živnostenská výroba a prodej drobného lidového pečiva (žemlí), a pod. s podmínkou, že každý jednotlivý kus se vyrobí z 50 g mouky. Pod tímto pečivem se rozumí obyčejné pečivo vyrobené z bílé mouky bez mléka a jiných přídavků - kvasu, cukru - jehož se smí použiti nejvýše 2 %. Výroba přepychového pečiva jest zakázána s výhradou podniků, uvedených v § 12, odst. 3., které Z přídělů tam zmíněných mohou toto pečivo buď samy péci anebo v podnicích k tomu oprávněných dáti vyrobiti.

Pečivo vážící po vypečení 60 g možno vydávali výhradně na úřední lístky výkazní na mouku a chléb a to tak, že na jeden ústřižek znějící na 250 g mouky, smí se spotřebiteli vydati 5 kusů tohoto drobného pečiva.

Toto poslední ustanovení netýká se podávání pečiva hostům v podnicích hostinských, kavárnách a pod., zásobovaným na účet okresní, resp. místní reservy ve smyslu § 12.

Okresní obilní úřad může, vyslechnu odborné kruhy, odděliti výrobu chleba, příp. i prodej, od výroby a prodeje bílého pečiva a vyhraditi je, po případě výlučně určitým, pro výrobu bílého pečiva zařízeným podnikům. Ze závažných důvodů zejména v případě nedostatku bílé mouky, může okresní obilní úřad výrobu á prodej bílého pečiva obmeziti, neb vůbec zastaviti.