Příloha č. 11 část A
Krmné suroviny
Obecná ustanovení
I. Výklad
1. Krmné suroviny jsou uvedeny a pojmenovány v části B a B 1 podle těchto kritérií:
a) původ krmné suroviny nebo výrobku nebo vedlejšího výrobku, například rostlinný, živočišný, minerální,
b) použitá část krmné suroviny nebo výrobku nebo vedlejšího výrobku, například celá rostlina, semeno, bulva, hlíza, kosti
c) úprava, které byla podrobena krmná surovina nebo výrobek nebo vedlejší výrobek, například loupání, extrakce, tepelná úprava nebo výsledný výrobek nebo vedlejší výrobek, například vločky, otruby, dřeň, tuk,
d) slovní vyjádření charakteristických znaků: stupeň zralosti nebo jakost krmné suroviny nebo výrobku nebo vedlejšího výrobku, například "nízký obsah glukosinolátů", "vysoký obsah tuku", "nízký obsah cukru".
2. Části B a B 1 uvádějící seznamy krmných surovin jsou rozděleny do 12 skupin:
1. Zrna obilovin, jejich výrobky a vedlejší výrobky,
2. Olejnatá semena, olejnaté plody, jejich výrobky a vedlejší výrobky,
3. Semena luskovin, jejich výrobky a vedlejší výrobky,
4. Hlízy, kořeny, jejich výrobky a vedlejší výrobky,
5. Ostatní semena a plody, jejich výrobky a vedlejší výrobky,
6. Pícniny a objemná krmiva,
7. Ostatní rostliny, jejich výrobky a vedlejší výrobky,
8. Mléčné výrobky,
9. Výrobky ze suchozemských zvířat,
10. Ryby a ostatní mořští živočichové, výrobky a vedlejší výrobky z nich,
11. Minerální látky,
12. Varia.
3. Část C zahrnuje ustanovení pro krmné suroviny neuvedené v části B.
II. Ustanovení k názvům krmných surovin
V případě, že název krmné suroviny obsahuje ještě název v závorce, může být název v závorce dále použit nebo může být vypuštěn, například "sojový (bobový) olej" nebo "sojový olej".
III. Ustanovení k definování pojmů technologické úpravy krmných surovin
Uváděné definice pojmů úprav krmných surovin se týkají hlavních technologických úprav používaných u krmných surovin uvedených v části B, B 1 a C této přílohy.
V případě, že názvy krmných surovin obsahují postup podle sloupce 2, nebo obecný název nebo pojem podle sloupce 4 následující tabulky, musí být použitý postup v souladu s definicí ve sloupci 3.
+------------------------+--------------------------------------------+--------------------------+
| Postup | Definice | Obecný název (pojem) |
+-----+------------------+--------------------------------------------+--------------------------+
| 1. | koncentrace | zvyšování obsahu určitých složek | koncentrát |
| | | odstraňováním vody nebo jiných složek | |
+-----+------------------+--------------------------------------------+--------------------------+
| 2. | loupání 1) | úplné nebo částečné odstraňování obalových | loupaný, částečně |
| | | částí zrn, semen, plodů, ořechů, jiných | loupaný |
| | | výrobků | |
+-----+------------------+--------------------------------------------+--------------------------+
| 3. | sušení | snižování obsahu vody umělým nebo | sušený (přirozeně nebo |
| | | přirozeným způsobem | uměle) |
+-----+------------------+--------------------------------------------+--------------------------+
| 4. | extrakce | odstraňování tuku nebo oleje z určitých | extrahovaný (u materiálů |
| | | materiálů organickým rozpouštědlem nebo | s tukem nebo olejem) |
| | | cukru či jiných ve vodě rozpustných složek | melasa, pulpa, řízky |
| | | vodným roztokem. V případě použití | (u materiálů s cukrem |
| | | organického rozpouštědla musí být | nebo jinými |
| | | výsledný výrobek technicky čistý od | vodorozpustnými |
| | | organického rozpouštědla | složkami) |
+-----+------------------+--------------------------------------------+--------------------------+
| 5. | extruze | lisování, mačkání spojené s protlačováním | extrudovaný |
| | | materiálů za působení vysokého tlaku (viz | |
| | | také předželatinizace) | |
+-----+------------------+--------------------------------------------+--------------------------+
| 6. | vločkování | úprava vlhkého, tepelně ošetřeného | vločky |
| | | materiálu na válcích | |
+-----+------------------+--------------------------------------------+--------------------------+
| 7. | mletí mouky | fyzikální proces u zrn, kterým se zmenšuje | mouky, otruby, |
| | | velikost částic s cílem separace | separát 2) |
| | | jednotlivých frakcí (mouk, otrub, | |
| | | krupičných otrub) | |
+-----+------------------+--------------------------------------------+--------------------------+
| 8. | tepelná úprava | obecný název zahrnující řadu tepelných | toastovaný, vařený, |
| | (zahřátí) | úprav prováděných za specifických | tepelně upravený |
| | | podmínek k ovlivnění výživné hodnoty | |
| | | nebo struktury krmných surovin | |
+-----+------------------+--------------------------------------------+--------------------------+
| 9. | hydrogenace | přeměna nenasycených glyceridů | ztužený, částečně |
| | | v nasycené glyceridy (v olejích a tucích) | ztužený |
+-----+------------------+--------------------------------------------+--------------------------+
| 10. | hydrolýza | přeměna chemických složek na jednodušší | hydrolyzovaný |
| | | vhodným způsobem pomocí, vody, enzymů, | |
| | | nebo kyselin nebo louhů | |
+-----+------------------+--------------------------------------------+--------------------------+
| 11. | lisování | odstraňování tuků nebo olejů z tučných | expelery 3) |
| | | nebo olejnatých materiálů, nebo šťáv | (u olejnatých tučných |
| | | z plodů či jiných rostlinných materiálů | materiálů), výlisky, |
| | | mechanickým způsobem (lisy šnekové nebo | řízky, pulpa (u ovoce, |
| | | jiné konstrukce) s možným nízkým | cukrovky) |
| | | záhřevem materiálů | |
+-----+------------------+--------------------------------------------+--------------------------+
| 12. | granulování | speciální tvarování pomocí protlačování | granule, granulovaný |
| | (peletování) | otvory | (pelety, peletovaný) |
+-----+------------------+--------------------------------------------+--------------------------+
| 13. | předželatinizace | přeměna škrobu za účelem dosažení jeho | předželatinizovaný, |
| | (expandování) | zřetelné bobtnatelnosti ve studené vodě | expandovaný |
+-----+------------------+--------------------------------------------+--------------------------+
| 14. | rafinace | úplné nebo částečné odstraňování nečistot | rafinovaný, částečně |
| | | z cukrů, tuků, olejů a jiných přírodních | rafinovaný |
| | | materiálů chemickým nebo fyzikálním | |
| | | způsobem | |
+-----+------------------+--------------------------------------------+--------------------------+
| 15. | strouhání za | mechanická úprava zvlhčených částic jader | klíčky, lepek (gluten), |
| | vlhka (mokré | a zrn, bez nebo s přidáním oxidu | škrob |
| | mletí) | siřičitého, za účelem získání škrobu | |
+-----+------------------+--------------------------------------------+--------------------------+
| 16. | šrotování | mechanická úprava zrna nebo jiných | šrot, šrotovaný, drcený |
| | (drcení) | krmných surovin za účelem zmenšení | |
| | | velikosti částic | |
+-----+------------------+--------------------------------------------+--------------------------+
| 17. | odcukření | částečné nebo úplné oddělení mono- nebo | odcukřený, částečně |
| | | disacharidů z melasy nebo jiných materiálů | odcukřený |
| | | obsahujících cukr, chemickým nebo | |
| | | fyzikálním způsobem | |
+-----+------------------+--------------------------------------------+--------------------------+
1) "Loupání" může být nahrazeno, kde je to třeba, výrazem "Vyluštění" nebo "Odslupkování" a pak je obecný název "vyluštěný" nebo "odslupkovaný".
2. "Separát" (middlings) směs moučných podílů zrn obilovin nebo luštěnin obsahující otruby, mouky a klíčky.
3) Kde je to třeba, může být nahrazeno slovo "expeler" výrazem "pokrutina".
IV. V části B nebo B 1 nebo C uváděné obsahy ve sloupci 3 nebo obsahy deklarované ve sloupci 4 se vztahují k hmotnosti krmné suroviny, pokud není stanoveno jinak.
------------------------------------------------------------------