CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 449/2006 Sb. Vyhláška o stanovení metodik zkoušek odlišnosti, uniformity, stálosti a užitné hodnoty odrůd Tabulka č. 3.1 - Znaky ke zkoušení odlišnosti, uniformity a stálosti odrůd révy

Tabulka č. 3.1 - Znaky ke zkoušení odlišnosti, uniformity a stálosti odrůd révy

449/2006 Sb. Vyhláška o stanovení metodik zkoušek odlišnosti, uniformity, stálosti a užitné hodnoty odrůd

Tabulka č. 3.1

Znaky ke zkoušení odlišnosti, uniformity a stálosti odrůd révy

A Morfologické znaky

1. Listový pupen na letorostech 10 až 20 cm dlouhých:

1.1. tvar

1.2. barva (antokyanové zbarvení po otevření)

1.3. chloupkatost

2. Mladý letorost v době květu:

2.1. příčný řez (tvar a obrys)

2.2. chloupkatost

3. Réví:

3.1. povrch

3.2. internodium

4. Rozmístění úponků

5. Vrcholové mladé listy na letorostech 10 až 30 cm dlouhých (sledováno od místa za prvními třemi listy zřetelně oddělenými od listového pupenu):

5.1. barva

5.2. chloupkatost

6. Plně vyvinutý list (mezi 8 až 11 nodem):

6.1. fotografie

6.2. obrázek nebo otisk (s měřítkem)

6.3. převažující tvar

6.4. počet laloků

6.5. řapíkový výkroj

6.6. hloubka horního a spodního bočního výkroje

6.7. chloupkatost spodní strany

6.8. povrch

6.9. boční zoubkování

7. Květ:

projev pohlaví

8. Hrozen v technické zralosti (moštové a stolní odrůdy):

8.1. fotografie (s měřítkem)

8.2. tvar

8.3. velikost

8.4. stopka (délka)

8.5. průměrná hmotnost v gramech

8.6. oddělitelnost bobulí od stopky

8.7. hustota hroznu

9. Bobule v technické zralosti (moštové a stolní odrůdy):

9.1. fotografie (s měřítkem)

9.2. tvar

9.3. velikost s uvedením průměrné hmotnosti

9.4. barva

9.5. slupka (stolní odrůdy)

9.6. počet semen (stolní odrůdy)

9.7. dužnina

9.8. šťáva

9.9. vůně, chuť

10. Semeno (moštové a stolní odrůdy):

fotografie obou stran a profilu (s měřítkem)

B. Fyziologické znaky

1. Vegetační údaje:

1.1. Stanovení fenologických údajů

Fenologické údaje se stanovují porovnáním s jednou nebo více srovnávacími odrůdami.

1.2. Datum rašení:

Datum v porovnání se srovnávacími odrůdami, ke kterému při použití běžného řezu vyraší pupeny z poloviny oček a je zřetelná jejich vnitřní chloupkatost.

1.3. Datum plného kvetení:

Datum v porovnání se srovnávacími odrůdami, ke kterému se plně otevře polovina květů na určitém počtu rostlin.

1.4. Zralost (moštové a stolní odrůdy):

Mimo dobu zralosti musí být ještě uvedena hustota nebo předpokládané stupně alkoholu moštu, obsah kyselin a příslušný výnos hroznů vyjádřený v kg na ha, ve srovnání s jednou nebo více srovnávacími odrůdami pokud možno stejné výnosové úrovně.

2. Pěstitelské vlastnosti:

2.1. Vzrůstnost

2.2. Způsob vedení (postavení prvního plodného očka, upřednostňovaný řez)

2.3. Plodnost:

2.3.1. pravidelnost

2.3.2. výnos

2.3.3. odchylky

2.4. Rezistence nebo náchylnost:

2.4.1. k nepříznivým podmínkám

2.4.2. ke škodlivým organizmům

2.4.3. k eventuálnímu praskání bobulí

2.5. Reakce v průběhu vegetativního množení:

2.5.1. při štěpování

2.5.2. při řízkování

3. Využití:

3.1. jako moštová odrůda

3.2. jako stolní odrůda

3.3. jako podnož

3.4. pro průmyslové využití