Tabulka č. 3.1
Znaky ke zkoušení odlišnosti, uniformity a stálosti odrůd révy
A Morfologické znaky
1. Listový pupen na letorostech 10 až 20 cm dlouhých:
1.1. tvar
1.2. barva (antokyanové zbarvení po otevření)
1.3. chloupkatost
2. Mladý letorost v době květu:
2.1. příčný řez (tvar a obrys)
2.2. chloupkatost
3. Réví:
3.1. povrch
3.2. internodium
4. Rozmístění úponků
5. Vrcholové mladé listy na letorostech 10 až 30 cm dlouhých (sledováno od místa za prvními třemi listy zřetelně oddělenými od listového pupenu):
5.1. barva
5.2. chloupkatost
6. Plně vyvinutý list (mezi 8 až 11 nodem):
6.1. fotografie
6.2. obrázek nebo otisk (s měřítkem)
6.3. převažující tvar
6.4. počet laloků
6.5. řapíkový výkroj
6.6. hloubka horního a spodního bočního výkroje
6.7. chloupkatost spodní strany
6.8. povrch
6.9. boční zoubkování
7. Květ:
projev pohlaví
8. Hrozen v technické zralosti (moštové a stolní odrůdy):
8.1. fotografie (s měřítkem)
8.2. tvar
8.3. velikost
8.4. stopka (délka)
8.5. průměrná hmotnost v gramech
8.6. oddělitelnost bobulí od stopky
8.7. hustota hroznu
9. Bobule v technické zralosti (moštové a stolní odrůdy):
9.1. fotografie (s měřítkem)
9.2. tvar
9.3. velikost s uvedením průměrné hmotnosti
9.4. barva
9.5. slupka (stolní odrůdy)
9.6. počet semen (stolní odrůdy)
9.7. dužnina
9.8. šťáva
9.9. vůně, chuť
10. Semeno (moštové a stolní odrůdy):
fotografie obou stran a profilu (s měřítkem)
B. Fyziologické znaky
1. Vegetační údaje:
1.1. Stanovení fenologických údajů
Fenologické údaje se stanovují porovnáním s jednou nebo více srovnávacími odrůdami.
1.2. Datum rašení:
Datum v porovnání se srovnávacími odrůdami, ke kterému při použití běžného řezu vyraší pupeny z poloviny oček a je zřetelná jejich vnitřní chloupkatost.
1.3. Datum plného kvetení:
Datum v porovnání se srovnávacími odrůdami, ke kterému se plně otevře polovina květů na určitém počtu rostlin.
1.4. Zralost (moštové a stolní odrůdy):
Mimo dobu zralosti musí být ještě uvedena hustota nebo předpokládané stupně alkoholu moštu, obsah kyselin a příslušný výnos hroznů vyjádřený v kg na ha, ve srovnání s jednou nebo více srovnávacími odrůdami pokud možno stejné výnosové úrovně.
2. Pěstitelské vlastnosti:
2.1. Vzrůstnost
2.2. Způsob vedení (postavení prvního plodného očka, upřednostňovaný řez)
2.3. Plodnost:
2.3.1. pravidelnost
2.3.2. výnos
2.3.3. odchylky
2.4. Rezistence nebo náchylnost:
2.4.1. k nepříznivým podmínkám
2.4.2. ke škodlivým organizmům
2.4.3. k eventuálnímu praskání bobulí
2.5. Reakce v průběhu vegetativního množení:
2.5.1. při štěpování
2.5.2. při řízkování
3. Využití:
3.1. jako moštová odrůda
3.2. jako stolní odrůda
3.3. jako podnož
3.4. pro průmyslové využití