CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 447/2004 Sb. Vyhláška o požadavcích na množství a druhy látek určených k aromatizaci potravin, podmínky jejich použití, požadavky na jejich zdravotní nezávadnost a podmínky použití chininu a kofeinu Tabulka č. 2

Tabulka č. 2

447/2004 Sb. Vyhláška o požadavcích na množství a druhy látek určených k aromatizaci potravin, podmínky jejich použití, požadavky na jejich zdravotní nezávadnost a podmínky použití chininu a kofeinu

Tabulka č. 2

+---------------+----------------------------+-----------------------+

| Látka | Potravina | NPM |

| | | mg.kg-1, resp. mg.l-1 |

+---------------+----------------------------+-----------------------+

| Kyselina | nápoje | 20 |

| agaricinová +----------------------------+-----------------------+

| | alkoholické nápoje | 100 |

| +----------------------------+-----------------------+

| | potraviny obsahující houby | 100 |

| +----------------------------+-----------------------+

| | ostatní potraviny | 20 |

+---------------+----------------------------+-----------------------+

| Aloin | nápoje | 0,1 |

| +----------------------------+-----------------------+

| | alkoholické nápoje | 50 |

| +----------------------------+-----------------------+

| | ostatní potraviny | 0,1 |

+---------------+----------------------------+-----------------------+

| Beta - asaron | nápoje | 0,1 |

| +----------------------------+-----------------------+

| | alkoholické nápoje | 1 |

| +----------------------------+-----------------------+

| | kořenící přípravky | 1 |

| | pro ochucení snacků | |

| | a podobných výrobků | |

| +----------------------------+-----------------------+

| | ostatní potraviny | 0,1 |

+---------------+----------------------------+-----------------------+

| Berberin | nápoje | 0,1 |

| +----------------------------+-----------------------+

| | alkoholické nápoje | 10 |

| +----------------------------+-----------------------+

| | ostatní potraviny | 0,1 |

+---------------+----------------------------+-----------------------+

| Hypericin | nápoje | 0,1 |

| +----------------------------+-----------------------+

| | cukrovinky | 1 |

| +----------------------------+-----------------------+

| | alkoholické nápoje | 10 |

| +----------------------------+-----------------------+

| | ostatní potraviny | 0,1 |

+---------------+----------------------------+-----------------------+

| Kumarin | nápoje | 2 |

| +----------------------------+-----------------------+

| | karamelové cukrovinky | 10 |

| +----------------------------+-----------------------+

| | alkoholické nápoje | 10 |

| +----------------------------+-----------------------+

| | žvýkačka | 50 |

| +----------------------------+-----------------------+

| | ostatní potraviny | 2 |

+---------------+----------------------------+-----------------------+

| Kyselina | nápoje | 1 |

| kyanovodíková +----------------------------+-----------------------+

| | alkoholické nápoje | 1 na každé procento |

| | | objem. alkoholu |

| | | v nápoji |

| +----------------------------+-----------------------+

| | kompoty z neodpeckovaného | 5 |

| | peckového ovoce | |

| +----------------------------+-----------------------+

| | cukrovinky typu nugát, | 50 |

| | marcipán nebo jejich | |

| | náhrady nebo v podobných | |

| | výrobcích | |

| +----------------------------+-----------------------+

| | ostatní potraviny | 1 |

+---------------+----------------------------+-----------------------+

| Pulegon | nápoje | 100 |

| +----------------------------+-----------------------+

| | nápoje aromatizované mátou | 250 |

| | peprnou a dalšími druhy | |

| | rodu Mentha | |

| +----------------------------+-----------------------+

| | cukrovinky aromatizované | 350 |

| | aromaty odvozenými | |

| | z rostlin rodu Mentha | |

| +----------------------------+-----------------------+

| | ostatní potraviny | 25 |

+---------------+----------------------------+-----------------------+

| Quassin | nápoje | 5 |

| +----------------------------+-----------------------+

| | cukrovinky ve formě | 10 |

| | pastilek | |

| +----------------------------+-----------------------+

| | alkoholické nápoje | 50 |

| +----------------------------+-----------------------+

| | ostatní potraviny | 5 |

+---------------+----------------------------+-----------------------+

| Safrol a | nápoje | 1 |

| isosafrol +----------------------------+-----------------------+

| | alkoholické nápoje | 2 |

| | s obsahem alkoholu do 25 % | |

| | (V/V) | |

| +----------------------------+-----------------------+

| | alkoholické nápoje | 5 |

| | s obsahem alkoholu vyšším | |

| | než 25 % (V/V) | |

| +----------------------------+-----------------------+

| | potraviny obsahující | 15 |

| | muškátový květ a muškátový | |

| | oříšek | |

| +----------------------------+-----------------------+

| | ostatní potraviny | 1 |

+---------------+----------------------------+-----------------------+

| Santonin | nápoje | 0,1 |

| +----------------------------+-----------------------+

| | alkoholické nápoje | 1 |

| | s obsahem alkoholu vyšším | |

| | než 25 % (V/V) | |

| +----------------------------+-----------------------+

| | ostatní potraviny | 0,1 |

+---------------+----------------------------+-----------------------+

| Alfa- a beta- | nápoje | 0,5 |

| thujon +----------------------------+-----------------------+

| | alkoholické nápoje | 5 |

| | s obsahem alkoholu do | |

| | 25 % (V/V) | |

| +----------------------------+-----------------------+

| | alkoholické nápoje | 10 |

| | s obsahem alkoholu nad | |

| | 25 % (V/V) | |

| +----------------------------+-----------------------+

| | potraviny obsahující | 25 |

| | šalvěj | |

| +----------------------------+-----------------------+

| | lihoviny typu "bitter" | 35 |

| +----------------------------+-----------------------+

| | ostatní potraviny | 0,5 |

+---------------+----------------------------+-----------------------+

4. Látky určené k aromatizaci nesmí obsahovat mikroorganismy a mikrobiální toxiny působící onemocnění z potravin v množství, které by mohlo ohrozit zdraví osob.

------------------------------------------------------------------

*) Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 53/2002 Sb., kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky použití a mikrobiologické požadavky na látky přídatné, pomocné a potravní doplňky.

------------------------------------------------------------------