CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 447/2004 Sb. Vyhláška o požadavcích na množství a druhy látek určených k aromatizaci potravin, podmínky jejich použití, požadavky na jejich zdravotní nezávadnost a podmínky použití chininu a kofeinu Tabulka č. 1

Tabulka č. 1

447/2004 Sb. Vyhláška o požadavcích na množství a druhy látek určených k aromatizaci potravin, podmínky jejich použití, požadavky na jejich zdravotní nezávadnost a podmínky použití chininu a kofeinu

Tabulka č. 1

+-------------------------+-----------------------+

| Prvek | NPM |

| | mg.kg-1, resp. mg.l-1 |

+-------------------------+-----------------------+

| arzén | 3 |

+-------------------------+-----------------------+

| olovo | 10 |

+-------------------------+-----------------------+

| kadmium | 1 |

+-------------------------+-----------------------+

| rtuť | 1 |

+-------------------------+-----------------------+

I při dodržení těchto NPM musí být dávkování aromatu takové, aby v ochucené potravině nebyla překročena NPM kontaminantů, stanovená v příloze č. 2 zvláštního předpisu *).

2. Při použití aromat k ochucení potraviny nesmí množství vnesených polyaromatických uhlovodíků aromatem do potraviny ani při nejvyšším dávkování doporučeném výrobcem aromatu překročit hodnotu 0,03 μg (počítáno jako 3,4 benzo(a)pyren) na 1 kg potraviny. U potravin, které před spotřebou vyžadují úpravu, se tato hodnota vztahuje na potravinu upravenou podle návodu.

3. Při použití aromat k aromatizaci nesmí být v ochucených potravinách překročena nejvyšší povolená množství přirozeně se vyskytujících látek uvedených v tabulce č. 2. Tyto látky nesmějí být záměrně přidávány do látek určených k aromatizaci ani do potravin. Mohou být přítomny v potravinách buď přirozeně nebo v důsledku přidání látek určených k aromatizaci připravených z přírodních zdrojů.